Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Trouwen in de Gemeente Waadhoeke

Gemeente Waadhoeke
Harlingerweg 18
8801 KX Franeker

Trouwen in Waadhoeke

Wat is daarop uw antwoord?

Namens de gemeente Waadhoeke feliciteer ik u van harte met het heugelijke feit dat u binnenkort in het huwelijk treedt of uw partnerschap laat registreren in onze mooie gemeente Waadhoeke. Wij voelen ons vereerd dat u op deze speciale dag heeft gekozen om te trouwen in Waadhoeke.
De medewerkers van onze gemeente en de ambtenaren van de burgerlijke stand zullen hun uiterste best doen om uw huwelijksvoltrekking of partnerschapsregistratie zo feestelijk mogelijk te maken. Deze pagina geeft belangrijke informatie over trouwen in de gemeente Waadhoeke.
Daarnaast vindt u informatie over de huwelijksvoltrekking en de kosten daarvan. Verder geeft deze pagina u praktische tips en algemene informatie wat betreft de organisatie van deze bijzondere dag. De pagina helpt u alvast op weg met de verder organisatie van uw trouwdag.

Ten slotte wil ik u een onvergetelijke trouwdag toewensen!

Marga Waanders
Burgemeester van Waadhoeke

Klik hier voor het overzicht van de trouwlocaties in Waadhoeke.

Trouwlocatie: het stadhuis

De eerste steen van het stadhuis is gelegd in 1591. In het jaar 1760 is de westelijke ‘nieuwbouwvleugel’ gebouwd. De oudbouw is erg gedetailleerd en versierd. De later aangebouwde vleugel is strak en monotoon.
De trouwzaal van het stadhuis is van de 18e eeuw. Alle muren zijn bekleed met behang van goudleer. Nog steeds is dit prachtige behang het sieraad van deze trouwzaal. De trouwzaal beschikt over 50 zitplaatsen en nog een aantal staanplaatsen.

Trouwlocatie: de Zephyr

De Zephyr is een tweemastschoener en stamt uit 1931. De naam Zephyr is afgeleid van Zephyros, een Griekse godennaam en een warme lokale westenwind. Sinds september 2005 kunt u ook in het ‘huwelijksbootje’ stappen op dit zeilschip, dat hiervoor ligplaats inneemt aan de Zuiderkade te Franeker. De Zephyr heeft een knusse, lichte en luxe salon die met blauwe kleur en mahonie afgewerkt is. Het schip maakt zeilreizen op de Waddenzee, het IJsselmeer en in het buitenland. Naast uw huwelijksvoltrekking aan de vaste wal, is het mogelijk om uw huwelijksfeest of -reis voort te zetten op de Zephyr. Dit comfortabele zeilschip biedt slaapaccommodatie voor 26 personen en dagaccommodatie voor 45 personen.  Voor informatie over prijzen en beschikbaarheid kunt u contact opnemen met telefoonnummer : 0517 - 382399

Trouwlocatie: Museum Martena

Een oude trouwlocatie van Franekeradeel is in ere hersteld. Qua sfeer heeft Museum Martena dezelfde uitstraling als het stadhuis maar een groot voordeel is dat de ruimte toegankelijk is voor rolstoelgebruikers en mensen die slecht ter been zijn.
Voor informatie over prijzen en beschikbaarheid kunt u contact opnemen met telefoonnummer: 0517 - 392192

Trouwlocatie: de Korenaar

Sinds de vijftiende eeuw staat in Sexbierum een korenmolen, de Korenaar. De Nederlands Hervormde kerk heeft in 1868 de huidige molen laten bouwen. In de Tweede Wereldoorlog heeft de molen een belangrijke rol gespeeld in de voedselvoorziening met meel en olie. De ruimte onder de molen is geschikt tot wel driehonderdvijftig gasten. Daarnaast is er nog het authentiek ingerichte molencafé met een oude schouw. Buiten is een tuin met stinzenplanten die zich uitstekend leent voor het maken van trouwreportages. Voor informatie over prijzen en beschikbaarheid kunt u contact opnemen met telefoonnummer : 0517 - 591500 of 06 - 20560060

Franeker management academie

De Franeker Management Academie is ook een officiële huwelijkslocatie. Dat wil zeggen dat de ambtenaar van de burgerlijke stand naar deze mooie stadsboerderij toe komt voor het sluiten van uw huwelijk of geregistreerd partnerschap. Deze stadsboerderij heeft een neutrale, maar bijzonder mooie, rustige en natuurlijke inrichting.

De locatie is uitermate geschikt voor een gezellige trouwplechtigheid met direct na de afsluiting de bruidstaart met champagne, een feestelijke lunch, diner of receptie op dezelfde locatie.Voor informatie over prijzen en beschikbaarheid kunt u contact opnemen met telefoonnummer :  0517 - 233392 of 06 - 29453186

Mariakerk te Boer

De Mariakerk in het buurtschap Boer ligt op ongeveer 5 km van Franeker. De kerk dateert uit de 12e eeuw en is in 2008 volledig gerestaureerd. De ligging, midden in het Friese platteland, en het karakteristieke interieur maken de kerk bij uitstek geschikt als romantische trouwlocatie, voor zowel het burgerlijk als het kerkelijk huwelijk. De ruimte is geschikt voor groepen tot 75 personen. Tevens is de kerk bij kleine gezelschappen aansluitend te gebruiken voor receptie, lunch of diner.
Voor informatie of bezichtiging kunt u contact opnemen met Peter Weiland, 06-30139260.

Plechtigheid

Van het huwelijk of de registratie wordt een akte opgemaakt. Deze wordt tijdens de plechtigheid ondertekend door de partners, de getuigen en de Buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. De Buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand houdt een persoonlijke toespraak tijdens de plechtigheid. U kunt kiezen of de Buitengewoon ambtenaar gebruik maakt van de Nederlandse of Friese taal. Onze bode ontvangt het bruidspaar en de gasten. De bode zorgt ervoor dat alles zonder problemen verloopt. Op onze website stellen de vier trouwambtenaren zich voor. Op maandag- en dinsdagochtend is er om 8.30 uur gelegenheid gratis in het huwelijk te treden. Dit vindt plaats in het gemeentehuis aan de Harlingerweg 18.

Melding van voorgenomen huwelijk

Het voornemen om te gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan, moet worden aangegeven bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente van de bruid of bruidegom (of partner). Trouwen in een gemeente waar geen van de partijen woont is mogelijk, indien dat bij de huwelijksaangifte wordt gemeld. Voor de huwelijksaangifte of aangifte van een geregistreerd partnerschap moet vooraf een afspraak worden gemaakt. Tevens wordt u dan meegedeeld welke documenten u bij de huwelijksaangifte dient mee te nemen.

Wilt u in Waadhoeke trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan? U hoeft niet meer in ondertrouw. Wel doet u melding bij de gemeente.

Overleg op tijd met de gemeente over de mogelijkheden, ceremonie of als u een bijzondere locatie op het oog hebt.

Tarieven 2023 (onder voorbehoud)

Gratis trouwen

In het gemeentehuis Waadhoeke trouwt u op maandag tussen 9.00 en 9.30 uur gratis.

Trouwen op zaterdag

Op de locaties hieronder trouwt u op zaterdag tussen 9.00 en 17.00 uur voor € 555,00.

Gemeentehuis Waadhoeke
Stadhuis Franeker
Eigen keuze locatie

Trouwen op maandag t/m vrijdag

Op de locaties hieronder trouwt u op maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur voor € 185,00.

Gemeentehuis Waadhoeke
Stadhuis Franeker
Eigen keuze locatie

Andere kosten

Trouwboekje met uittreksel burgerlijke stand: € 30,30
Annulering of wijziging: € 35,00
Omzetten partnerschap in huwelijk zonder ceremonie: € 84,00
Getuige van de gemeente: € 49,00
Trouwambtenaar benoemen voor 1 dag, al beëdigd bij de rechtbank: € 135,00
Trouwambtenaar benoemen voor 1 dag, nog niet beëdigd bij de rechtbank: € 350,00

Wat heeft u nodig?

Een geldig paspoort, geldige identiteitskaart of geldig rijbewijs van u en uw partner.
Een kopie van een geldig identiteitsbewijs van uw getuigen.

Handig om te weten

Overleg op tijd met de gemeente over het huwelijk. Bijvoorbeeld over de locatie, de datum, het tijdstip, trouwambtenaar en ceremonie. U weet dan wat mogelijk is en hoe u het huwelijk naar uw eigen wensen kunt vormgeven.

Het is verplicht om getuigen te hebben bij een huwelijk. Dat kunnen 2, 3 of 4 getuigen zijn. Iedereen boven de 18 jaar mag getuige zijn.

Lever bij de gemeente waar u gaat trouwen een kopie in van een geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs van uw getuigen.

De gemeente Waadhoeke heeft verschillende trouwambtenaren. Uw trouwambtenaar neemt tijdig contact met u op voor een gesprek. Dit om een persoonlijke toespraak te kunnen houden.

Heeft u een trouwlocatie op het oog? Overleg met de gemeente of deze voldoet aan de voorwaarden. Sommige trouwlocaties zijn erg populair. Reserveer daarom eerst de locatie voordat u de trouwdatum bij de gemeente vastlegt.

Copyright © 2023
Webdesign door Pixel Creation