Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Trouwen in de Gemeente Tiel

Gemeente Tiel
Achterweg 2
4001 MV Tiel

Trouwen in Tiel
 

U gaat trouwen! Daar komt veel bij kijken. Er zal veel georganiseerd en geregeld moeten worden, zoals de bruidskleding en -taart, de ringen en niet te vergeten: de trouwlocatie. In Tiel hebben u en uw partner diverse mogelijkheden om van uw trouwdag een onvergetelijke dag te maken. U kunt een persoonlijke invulling geven aan de trouwceremonie. Wilt u het kort en krachtig of juist uitgebreid? Of iets daar tussen in? Bloemen, aankleding, muziek, er is veel mogelijk. Ook kunt u uw voorkeur voor een (buitengewoon) ambtenaar burgerlijke stand aangeven.

Op deze pagina komt alles ter sprake op het gebied van trouwen in de gemeente Tiel. Wij wensen u beiden een prachtige trouwdag toe!

Een trouwlocatie in stijl

Uw huwelijk wilt u op een mooie locatie laten bezegelen. Als u besluit in Tiel te trouwen, dan kiest u voor een trouwlocatie in stijl. Het zestiende-eeuwse Ambtmanshuis heeft stijl met de fraaie hal, de intieme trouwzaal en, in alle seizoenen, een prachtige tuin. En dat middenin de stad.
De trouwzaal in het Ambtmanshuis heeft ongeveer 35 zitplaatsen. Daarnaast zijn er nog enige staanplaatsen. Voor veel grotere groepen is het mogelijk de huwelijksceremonie plaats te laten vinden in de raadzaal van het stadhuis.

Adriaan van Bueren bouwde in 1525 het Ambtmanshuis als ambtswoning voor de ‘Ambtman­nen’ en ‘Richters’ van Tiel. Eén van de bewoners was de legendarische Derk Vijgh. Hij werd vanwege zijn vele functies (ambtman, richter en dijkgraaf) ook wel de ‘Koning van Tiel’ genoemd. In 1938 was het polderdistrict Tielerwaard in het Ambtmanshuis gevestigd. In 1990 kocht de gemeente Tiel het pand. Na een grondige opknapbeurt is het pand onderdeel van het gemeentehuis. Het is ook het onderkomen voor het college van burgemeester en wethouders en het bestuurssecretariaat.

Klik hier voor het overzicht van de trouwlocaties in Tiel.

Melding van voorgenomen huwelijk

Vanaf 1 september 2015 is de ondertrouw vervallen. U hoeft dan geen aangifte meer te doen bij de gemeente waar (één van) u beiden woont. In plaats daarvan kunt u uw voornemen direct kenbaar maken bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente waar u wilt trouwen.  De melding van uw voorgenomen huwelijk is gratis.

Nadat u in uw trouwgemeente een melding heeft gedaan, controleert de ambtenaar van de burgerlijke stand uw gegevens en stelt vast dat of u aan de wettelijke voorwaarden voldoet. Neem daarom ruim voor uw voorgenomen trouwdag contact op met uw trouwgemeente. Net als bij de ondertrouw moet u het voornemen minimaal 2 weken tot maximaal 1 jaar voor de geplande voltrekking van uw huwelijk kenbaar maken.

Een uitzondering geldt voor het paar dat buiten Nederland woont, en waarvan één van beiden de Nederlandse nationaliteit bezit. Zij moeten de verklaring afleggen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van Den Haag.

Buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand

Als bruidspaar kunt u aangeven welke buitengewoon ambtenaar u in de ‘echt’ gaat verbinden. Gemeente Tiel heeft momenteel negen buitengewoon ambtenaren burgerlijke stand (babs) die alleen in dienst zijn voor het voltrekken van huwelijken. U bespreekt met de ambtenaar uw wensen over uw huwelijk. Voor meer informatie, kunt u contact opnemen met een medewerker van Burgerzaken.

Waar moet u rekening mee houden?

In de gemeente Tiel kunt u van maandag tot en met zaterdag trouwen, behalve op feestdagen.
Bij gebruik van het woord “huwelijk” wordt ook partnerschapsregistratie bedoeld.
Het parkeerverbod in de Ambtmanstraat geldt (op een gedeelte) niet voor de auto’s die tot een trouwstoet behoren. Dit moet duidelijk zichtbaar zijn. Hierbij kunt u denken aan een lintje aan de antenne van de auto’s.
Er mag geen confetti, rijst enzovoorts in het Ambtmanshuis of de raadzaal gestrooid worden.

Tarieven 2024 (onder voorbehoud)

Huwelijksvoltrekking / geregistreerd partnerschap / omzetting (maandag of woensdag om 9.00 uur) gratis 
Eenvoudige ceremonie € 218,00
Uitgebreide ceremonie (maandag tot en met vrijdag) € 514,00
Uitgebreide ceremonie op zaterdag € 718,00
Uitgebreide ceremonie, eigen gekozen locatie € 361,00
Benoeming Trouwambtenaar voor 1 dag (reeds beëdigd) € 235,00
Benoeming Trouwambtenaar voor 1 dag (nog niet eerder beëdigd) € 326,00
Ambtelijke getuigen bij het voltrekken van een huwelijk of geregistreerd partnerschap per medewerker € 93,00
Een geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk, maandag tot en met vrijdag (aan de balie) € 101,50

Kosten voor de eventuele benodigde stukken:

Een uittreksel uit de gemeentelijke basisadministratie Tiel € 11,60 
Een uittreksel uit de burgerlijke stand € 16,60
Een trouwboekje compleet € 45,95
Een trouwboekje excl. uittreksel € 29,35

Kosteloos huwelijk met ceremonie

Bedoeld voor inwoners die in aanmerking komen voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen. Voldoen de partners aan deze voorwaarde dan krijgen zij een huwelijksvoltrekking met volwaardige ceremonie inclusief een toespraak van een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. 

Vagen of u wilt een afspraak maken

Het kan zijn dat u na het lezen van deze brochure nog vragen heeft. Of dat u een afspraak wilt maken. U kunt dan op werkdagen contact opnemen met een medewerker van Burgerzaken, telefoonnummer: (0344) 63 72 62. U kunt onze website raadplegen: www.tiel.nl of langskomen op maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur tot 13.00 uur en op donderdagavond van 16.00 uur tot 20.30 uur.

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation