Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Trouwen in de Gemeente Terschelling

Gemeente Terschelling
Burgemeester van Heusdenweg 10A
8881 EB Terschelling

Trouwen in Terschelling

Hallo daar! Ben je op zoek naar een prachtige locatie om te trouwen? Dan is Terschelling dé plek voor jou! Dit eiland biedt namelijk de perfecte sfeer voor een onvergetelijke bruiloft. Of je nu houdt van een rustieke of juist een moderne stijl, op Terschelling vind je altijd wat je zoekt. Trouwen op het strand? Yes, please! 

Terschelling is namelijk het perfecte decor voor een romantisch strandhuwelijk, met zijn verlaten zandstranden en de prachtige zonsondergangen. Maar ook de kleine dorpjes op het eiland zijn ideaal voor een gezellige en intieme bruiloft. Hier kun je genieten van de typische Waddeneiland-sfeer en samen met je geliefde en familie een onvergetelijke dag beleven. Waarom niet trouwen op het strand en vervolgens lekker het dorp in om te feesten? Alles is mogelijk! 

Terschelling biedt niet alleen een prachtige omgeving, het eiland is ook heel gemakkelijk te bereiken. Je kunt er per boot naartoe en zo de mooie natuur van de Waddeneilanden ontdekken. En eenmaal aangekomen op Terschelling, vind je alles wat je nodig hebt voor een onvergetelijke bruiloft: van gezellige restaurants tot leuke accommodaties. Die natuur is uiteraard ook geweldig voor de trouwfoto’s. Je ziet: Terschelling is het perfecte decor voor jullie bruiloft! 

Een trouwerij op Terschelling is niet alleen romantisch, het is ook nog eens heel betaalbaar. Je hoeft namelijk geen verre reis te maken en kunt toch genieten van een prachtige omgeving. En je gasten zullen het ook geweldig vinden, want Terschelling is niet alleen een fantastische trouwlocatie, het eiland biedt ook volop vermaak voor de hele familie. En hele mooie accommodaties om te overnachten! 

Terschelling is dus de perfecte plek voor een onvergetelijke bruiloft. Zet deze unieke eiland locatie op je verlanglijst en maak er samen met je geliefde een onvergetelijke dag van! Bekijk hier alle mooie trouwlocaties op Terschelling! 

Voorwaarden trouwen en geregistreerd partnerschap 

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan staan de voorwaarden daarvoor in de wet. Hieronder leest u de belangrijkste voorwaarden. 

Met één persoon

U mag maar met één persoon tegelijk trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. U mag ook niet al getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben met iemand anders. 

18 jaar of ouder

U moet 18 jaar of ouder zijn. Sinds december 2015 zijn er geen uitzonderingen meer mogelijk op deze leeftijdseis. 

Curatele 

Staat u onder curatele? Dan hebt u toestemming nodig van de curator om te mogen trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten. Soms hebt u zelfs toestemming nodig van de kantonrechter.

Procedure trouwen en geregistreerd partnerschap

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan moet u naar de ambtenaar van de burgerlijke stand. Alles wat u moet regelen is vastgelegd in de wet. Hieronder leest u de belangrijkste dingen die u moet regelen. 

Voornemen melden bij gemeente

U meldt persoonlijk of schriftelijk dat u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt sluiten. Dit doet u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente waar u wilt trouwen of een partnerschap wilt sluiten. Sinds 1 juli 2016 kunt u uw melding ook digitaal doen. Dit kan nog niet in alle gemeenten. Daarbij hoeft u in principe geen stukken te overleggen met daarin uw geboorteakte of beëindiging van uw eerdere huwelijk of geregistreerd partnerschap. Uw eigen opgave, persoonlijk of schriftelijk, is voldoende. 

Wachttijd

Heeft u uw voornemen kenbaar gemaakt bij de ambtenaar van de burgerlijke stand? Dan moet u minstens 14 dagen wachten. Daarna kunt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. Heel soms geldt deze termijn niet, bijvoorbeeld als uw aanstaande echtgenoot of partner ernstig ziek is en verwacht wordt dat hij of zij snel overlijdt. 

Getuigen 

U moet minimaal twee en maximaal vier getuigen hebben. Zij moeten 18 jaar of ouder zijn. Bij het kenbaar maken van uw voornemen te trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten, moet u hun namen en adressen doorgeven. 

Het ja-woord

U legt een verklaring af bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Daarmee is uw relatie officieel vastgelegd. Als u trouwt geeft u het ja-woord. Bij een geregistreerd partnerschap is dit niet verplicht. U kunt zelf een tekst bedenken. 

Huwelijksakte of partnerschapsakte 

Na de verklaring ondertekent u een akte. Ook de getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand ondertekenen deze akte. 

Kosten

Voor trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten moet u betalen. Maar elke gemeente heeft vaste tijden waarop u gratis kunt trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten.

Kerkelijk huwelijk 

Nadat u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand bent geweest, kunt u nog in de kerk trouwen. Dat heet inzegenen of bevestigen. Het kerkgenootschap beslist zelf of ze uw huwelijk wil inzegenen. Ze hoeven dit niet te doen.

Tarieven 2023 (onder voorbehoud)

U kunt op Terschelling trouwen of uw partnerschap laten registreren zonder leges te betalen. De gemeente Terschelling biedt u deze mogelijkheid op woensdagochtend om 9.00 uur. Gratis trouwen kan alleen als (één van) beide partners woonachtig (is) zijn op Terschelling. Heel eenvoudig, zonder toespraak, in de spreekkamer met maximaal 4 getuigen. Het duurt hooguit 10 minuten.

Voor minder draagkrachtige inwoners is het mogelijk om gratis te trouwen op een door hen gekozen tijdstip. Dit kan op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag op het gemeentehuis in de raadzaal. Deze mogelijkheid geldt alleen voor inwoners van Terschelling, die kunnen aantonen, dat aan hen kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen is verleend.

De gemeente kan getuigen leveren bij een huwelijk. Dit kan alleen op maandag tot en met donderdag tussen 9.00 en 17.00 uur en op vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur. De gemeente levert getuigen alleen voor de vaste locaties zoals gemeentehuis, Doopsgezinde Kerk en de Westerkerk. De getuigen zijn niet gratis.

Tarieven locatie

Maandag t/m vrijdag:

Gemeentehuis  € 277,29
Schuilkerkje € 402,29
Westerkerk € 602,29
De Brandaris € 526,55
Huwelijk op aangevraagde locatie (excl. kosten exploitant) € 526,55
Zeesleepboot de Holland (afgemeerd aan de kade in West- Terschelling en excl. kosten exploitant) € 277,29

Tarieven locatie

Zaterdag:

Gemeentehuis  € 647,35
Schuilkerkje € 772,35
Westerkerk € 972,35
De Brandaris € 889,84
Huwelijk op aangevraagde locatie (excl. kosten exploitant) € 889,84
Zeesleepboot de Holland (afgemeerd aan de kade in West- Terschelling en excl. kosten exploitant) € 647,35

Tarieven locatie

Zondag:

Gemeentehuis  € 974,32
Schuilkerkje € 1099,32
Westerkerk € 1299,32
De Brandaris € 1212,98
Huwelijk op aangevraagde locatie (excl. kosten exploitant) € 1212,98
Zeesleepboot de Holland (afgemeerd aan de kade in West- Terschelling en excl. kosten exploitant) € 974,32

De (overige) kosten voor trouwen in de gemeente Terschelling zijn:

Trouwboekje: € 37,07
Per getuige van de gemeente: € 29,15 (alleen mogelijk tijdens onze kantooruren, m.u.v. de vrijdagmiddag)
Aanvraag voor een eigen trouwambtenaar: € 272,94
                                   
Als u een afspraak heeft gemaakt voor de ceremonie op Terschelling, en u wilt deze annuleren, dan bent u een gedeelte van de leges verschuldigd.

bij annulering 2 maanden of langer voor de afgesproken datum: 65%
bij annulering tussen 2 en 1 maand voor de afsproken datum: 75%
bij annulering minder dan 1 maand voor de afgesproken datum: 80%

Copyright © 2023
Webdesign door Pixel Creation