Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Trouwen in de Gemeente Smallingerland

Gemeente Smallingerland
Gauke Boelensstraat 2
9203 RM Smallingerland

Trouwen in Smallingerland

Trouwen is een spannende en bijzondere gebeurtenis en het vinden van de juiste trouwlocatie is daar een belangrijk onderdeel van. Sterker nog, misschien wel hét belangrijkste onderdeel! Als je op zoek bent naar een prachtige plek om te trouwen in de gemeente Smallingerland, ben je aan het juiste adres! Wij hebben hier namelijk de mooiste trouwlocaties in Smallingerland verzameld. Kijk maar eens! 

Smallingerland biedt veel mogelijkheden voor een onvergetelijke trouwdag. Wat je ook graag wil, een intieme ceremonie of juist een groots feest, modern of klassiek; in deze gemeente vind je het allemaal. Het is natuurlijk niet voor niets dat trouwen in Smallingerland zo ontzettend populair is. Dat is tevens waarom we aanraden om op tijd een locatie te contacteren, want de wachtlijsten kunnen best lang zijn! 

Qua ceremonie kun je alle kanten op in deze gemeente. Wat dacht je bijvoorbeeld van een trouwceremonie in de open lucht, omringd door de prachtige natuur? Of wil je juist graag trouwen in een historisch pand, met prachtige ornamenten en elegantie? Het kan allemaal in Smallingerland. Locatie eenmaal geboekt? Dan kun je even ontspannen en langzaamaan beginnen met de rest van de to-do-lijst. 

Die lijst lijkt in het begin nogal lang, maar met behulp van de juiste leveranciers is alles zo geregeld. Bovendien kun je op onze website eindeloos inspiratie opdoen, zodat jij perfect voorbereid bent op de grote dag. Kijk maar eens tussen de inspiratie artikelen of de professionals op onze website! 

Bovendien is Smallingerland een gastvrije gemeenschap, waar de inwoners altijd bereid zijn om te helpen en te ondersteunen bij het plannen van een onvergetelijke trouwdag. Dus waar wacht je nog op? Start met het plannen van je trouwdag in de gemeente Smallingerland en beleef een dag vol liefde, geluk en herinneringen die voor altijd bij je blijven.

Voorwaarden trouwen en geregistreerd partnerschap 

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan staan de voorwaarden daarvoor in de wet. Hieronder leest u de belangrijkste voorwaarden. 

Met één persoon

U mag maar met één persoon tegelijk trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. U mag ook niet al getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben met iemand anders. 

18 jaar of ouder

U moet 18 jaar of ouder zijn. Sinds december 2015 zijn er geen uitzonderingen meer mogelijk op deze leeftijdseis. 

Curatele 

Staat u onder curatele? Dan hebt u toestemming nodig van de curator om te mogen trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten. Soms hebt u zelfs toestemming nodig van de kantonrechter.

Procedure trouwen en geregistreerd partnerschap

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan moet u naar de ambtenaar van de burgerlijke stand. Alles wat u moet regelen is vastgelegd in de wet. Hieronder leest u de belangrijkste dingen die u moet regelen. 

Voornemen melden bij gemeente

U meldt persoonlijk of schriftelijk dat u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt sluiten. Dit doet u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente waar u wilt trouwen of een partnerschap wilt sluiten. Sinds 1 juli 2016 kunt u uw melding ook digitaal doen. Dit kan nog niet in alle gemeenten. Daarbij hoeft u in principe geen stukken te overleggen met daarin uw geboorteakte of beëindiging van uw eerdere huwelijk of geregistreerd partnerschap. Uw eigen opgave, persoonlijk of schriftelijk, is voldoende. 

Wachttijd

Heeft u uw voornemen kenbaar gemaakt bij de ambtenaar van de burgerlijke stand? Dan moet u minstens 14 dagen wachten. Daarna kunt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. Heel soms geldt deze termijn niet, bijvoorbeeld als uw aanstaande echtgenoot of partner ernstig ziek is en verwacht wordt dat hij of zij snel overlijdt. 

Getuigen 

U moet minimaal twee en maximaal vier getuigen hebben. Zij moeten 18 jaar of ouder zijn. Bij het kenbaar maken van uw voornemen te trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten, moet u hun namen en adressen doorgeven. 

Het ja-woord

U legt een verklaring af bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Daarmee is uw relatie officieel vastgelegd. Als u trouwt geeft u het ja-woord. Bij een geregistreerd partnerschap is dit niet verplicht. U kunt zelf een tekst bedenken. 

Huwelijksakte of partnerschapsakte 

Na de verklaring ondertekent u een akte. Ook de getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand ondertekenen deze akte. 

Kosten

Voor trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten moet u betalen. Maar elke gemeente heeft vaste tijden waarop u gratis kunt trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten.

Kerkelijk huwelijk 

Nadat u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand bent geweest, kunt u nog in de kerk trouwen. Dat heet inzegenen of bevestigen. Het kerkgenootschap beslist zelf of ze uw huwelijk wil inzegenen. Ze hoeven dit niet te doen.

Tarieven 2023  (onder voorbehoud) 

Op werkdagen tot 17.00 uur € 245,00           
Op werkdagen tussen 17.00 en 22.00 uur € 395,00
Op werkdagen na 22.00 uur € 498,00
Op zaterdag € 395,00
Op zon- en feestdagen € 498,00
Gratis trouwen voor inwoners van Smallingerland op dinsdag en donderdagochtend om 09.00 uur gratis

Extra kosten

Trouwboekje standaard € 25,00
Omzetting partnerschap in huwelijk (zonder ceremonie) gratis
Omzetting partnerschap in huwelijk (met ceremonie) € 245,00
Ambtelijke getuige € 25,00
Trouwambtenaar van een andere gemeente € 157,00
Trouwambtenaar voor 1 dag (benoeming familie/vriend) € 320,00

U kunt op 3 locaties trouwen voor de burgerlijke stand: het gemeentehuis, in de Doarpstsjerke Rottefalle en in paviljoen De Leyen. 

Als u op een andere trouwlocatie wilt trouwen dan het gemeentehuis, dan zijn hier extra kosten aan verbonden. Deze kosten zijn per trouwlocatie verschillend. Neem hiervoor contact op met de trouwlocatie waar u wilt trouwen.

Copyright © 2023
Webdesign door Pixel Creation