Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Trouwen in de Gemeente Schiermonnikoog

Gemeente Schiermonnikoog
Nieuwestreek 5
9166 LX Schiermonnikoog

Trouwen in Schiermonnikoog

Trouwen op een eiland, wie droomt daar nu niet van?! Oké, het is misschien niet van iedereen de ultieme wens om hier te trouwen, maar neem toch maar eens een kijkje. Overweeg het eens. Wie weet verrast Schiermonnikoog je wel! 

Dit prachtige eiland is een ware parel aan de Noordzeekust en biedt talloze mogelijkheden voor een onvergetelijke trouwdag. Of je nu op zoek bent naar een intieme ceremonie met alleen je dierbaren of een groot feest met al je vrienden en familie, Schiermonnikoog heeft voor iedereen iets te bieden. De natuur is hier adembenemend mooi, met uitgestrekte duinen, rustige stranden en eindeloze polders. Hier je bruiloft vieren betekent sowieso dat je een unieke bruiloft zult beleven. 

Wat Schiermonnikoog nog specialer maakt is dat het een auto-vrij eiland is. Dit betekent dat je op een ontspannen manier door de mooie omgeving kunt wandelen, fietsen of paardrijden. Hierdoor voelt het eiland nog authentieker en is het ideaal voor mensen die willen ontsnappen aan de drukte van de stad. Overtuigd? Bekijk alle prachtige trouwlocaties op Schiermonnikoog. 

Ook fijn: over het bruiloftsdiner hoef je je geen zorgen te maken. Het eiland heeft een rijke culinaire traditie en is bekend om zijn verse vis, lokale producten en sfeervolle restaurants. Je gasten zullen zich hier zeker thuis voelen en intens genieten van de culinaire hoogstandjes tijdens het diner. Overigens hebben we op onze website ook andere professionals klaarstaan, zoals entertainment en muziek, decorateurs, bakkers, noem maar op. Neem maar eens een kijkje! 

Kortom, als je op zoek bent naar een idyllische en vrolijke trouwlocatie, dan is de gemeente Schiermonnikoog zeker een aanrader. Laat de natuur, de cultuur en de gastvrijheid van dit eiland jou en je geliefde verbazen op jullie trouwdag. Dit is een dag die jullie nooit meer zullen vergeten!

Voorwaarden trouwen en geregistreerd partnerschap 

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan staan de voorwaarden daarvoor in de wet. Hieronder leest u de belangrijkste voorwaarden. 

Met één persoon

U mag maar met één persoon tegelijk trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. U mag ook niet al getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben met iemand anders. 

18 jaar of ouder

U moet 18 jaar of ouder zijn. Sinds december 2015 zijn er geen uitzonderingen meer mogelijk op deze leeftijdseis. 

Curatele 

Staat u onder curatele? Dan hebt u toestemming nodig van de curator om te mogen trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten. Soms hebt u zelfs toestemming nodig van de kantonrechter.

Procedure trouwen en geregistreerd partnerschap

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan moet u naar de ambtenaar van de burgerlijke stand. Alles wat u moet regelen is vastgelegd in de wet. Hieronder leest u de belangrijkste dingen die u moet regelen. 

Voornemen melden bij gemeente

U meldt persoonlijk of schriftelijk dat u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt sluiten. Dit doet u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente waar u wilt trouwen of een partnerschap wilt sluiten. Sinds 1 juli 2016 kunt u uw melding ook digitaal doen. Dit kan nog niet in alle gemeenten. Daarbij hoeft u in principe geen stukken te overleggen met daarin uw geboorteakte of beëindiging van uw eerdere huwelijk of geregistreerd partnerschap. Uw eigen opgave, persoonlijk of schriftelijk, is voldoende. 

Wachttijd

Heeft u uw voornemen kenbaar gemaakt bij de ambtenaar van de burgerlijke stand? Dan moet u minstens 14 dagen wachten. Daarna kunt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. Heel soms geldt deze termijn niet, bijvoorbeeld als uw aanstaande echtgenoot of partner ernstig ziek is en verwacht wordt dat hij of zij snel overlijdt. 

Getuigen 

U moet minimaal twee en maximaal vier getuigen hebben. Zij moeten 18 jaar of ouder zijn. Bij het kenbaar maken van uw voornemen te trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten, moet u hun namen en adressen doorgeven. 

Het ja-woord

U legt een verklaring af bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Daarmee is uw relatie officieel vastgelegd. Als u trouwt geeft u het ja-woord. Bij een geregistreerd partnerschap is dit niet verplicht. U kunt zelf een tekst bedenken. 

Huwelijksakte of partnerschapsakte 

Na de verklaring ondertekent u een akte. Ook de getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand ondertekenen deze akte. 

Kosten

Voor trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten moet u betalen. Maar elke gemeente heeft vaste tijden waarop u gratis kunt trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten.

Kerkelijk huwelijk 

Nadat u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand bent geweest, kunt u nog in de kerk trouwen. Dat heet inzegenen of bevestigen. Het kerkgenootschap beslist zelf of ze uw huwelijk wil inzegenen. Ze hoeven dit niet te doen.

Tarieven 2024 ( Onder voorbehoud)

Maandag tot en met donderdag € 338,15
Vrijdag € 520,20
Weekend € 676,25

Eventuele extra kosten

Huwelijk op locatie (extra) € 72,80
Trouwboekje € 37,45
Trouwambtenaar uit een andere gemeente € 212,25
Getuige gemeente* € 62,40

*Dit is alleen nodig als u zelf geen getuigen meeneemt en is alleen mogelijk op locatie gemeentehuis. 

Gratis trouwen

De gemeente Schiermonnikoog biedt op dinsdagochtend tussen 9.00 en 9.30 uur de mogelijkheid om gratis te trouwen of uw partnerschap te registreren. Gratis trouwen kan alleen als (één van) beide partners woonachtig (is) zijn op Schiermonnikoog. Er is geen toespraak en het huwelijk wordt gesloten in de spreekkamer. Er is plaats voor maximaal 4 getuigen. Het duurt hooguit 10 minuten.

Schiermonnikoog heeft diverse sfeervolle trouwlocaties:

Daarnaast is het dankzij een gemeentebesluit mogelijk om naast de bekende trouwlocaties op elke willekeurige binnenlocatie op Schiermonnikoog uw huwelijk te laten voltrekken. Het bruidspaar kan hiertoe een schriftelijk verzoek indienen bij de afdeling burgerzaken, zodat beoordeeld kan worden of de locatie aan alle randvoorwaarden voldoet. Met een aantal ondernemers zijn afspraken gemaakt over trouwen op locatie. Als u uw bruiloft en de receptie of het feest in hetzelfde gebouw wilt organiseren kan dit ook in één van de hotels op het eiland.  De bruidshuifkar en de Balgexpres bieden u de mogelijkheid om uw huwelijk romantisch op het strand te laten voltrekken.

Het Witte Huis

In de moderne, smaakvolle raadzaal van het ‘Witte Huis' worden veel huwelijken voltrokken. De Raadzaal heeft een capaciteit tot 60 personen.

De Got Tjark

De ‘Got Tjark' of ‘Grote Kerk', bevindt zich in het centrum van het dorp. Deze mooie authentieke kerk dateert uit 1866 en straalt historie uit. De Got Tjark heeft een capaciteit tot 200 personen.

Waddenhaven

Stelt u zich voor om met uw boot naar het eiland te varen, aan te leggen in de kleine haven van Schiermonnikoog en elkaar in het restaurant  van de jachthaven, met uitzicht over de Waddenzee, het ‘ja-woord' te geven. Het restaurant ligt op een terp en heeft rondom een weids panorama.

Sint Egbert Kapel

Het meest noordelijke kerkje van Nederland is de Sint Egbert kapel op Schiermonnikoog. Gelegen aan de Badweg, een baken van rust en bezinning. De kapel biedt ruimte aan maximaal 100 personen.

Strand

Trouwen op het strand kan op je blote voeten, onder een stralende zon bij een bruisende zee. En denk ook eens aan trouwen in je warme wollen trui, onder schitterende wolkenpartijen met de wind door je haren bij een woeste branding.

Maar u kunt ook op andere gewenste locaties buiten trouwen. U kiest zelf een locatie en de inrichting daarvan. Schiermonnikoog is een eiland van rust en heeft een unieke natuur. Het grootste deel van het eiland is Nationaal Park en beschermd gebied. Voor iedere locatie geldt dat deze waarden niet worden aangetast. U kunt via een formulier aangeven waar u wilt trouwen.

Locatie naar keuze

Naast onze vaste trouwlocaties is het mogelijk op een locatie naar keuze te trouwen. Denk bijvoorbeeld aan een strandpaviljoen, vakantiehuis, hotel, restaurant of kampeerboerderij. De locatie reserveert u bij de exploitant. Met de exploitant bespreekt u de mogelijkheden  en de kosten die hieraan verbonden zijn. Om uw huwelijk op een locatie naar keuze te laten voltrekken dient u een verzoek in bij de gemeente waarna het gemeentebestuur de locatie formeel aanwijst als ‘bijzonder huis der gemeente’.

 
 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation