Trouwen in de Gemeente Schiermonnikoog

Gemeente Schiermonnikoog
Nieuwestreek 5
9166 LX Schiermonnikoog

Trouwen in Schiermonnikoog

Waar moet ik aan denken als ik wil trouwen of een geregistreerd partnerschap wil sluiten?

Als u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt sluiten, is er een aantal zaken waar u aan moet denken.

Voorwaarden huwelijk of geregistreerd partnerschap

Om te kunnen trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten, moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:

U en uw partner moeten 18 jaar of ouder zijn. Trouwt u als minderjarige in het buitenland? Dan erkent de overheid het huwelijk pas als u beiden 18 jaar bent.

U en uw partner mogen niet al met iemand anders getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben.

Staat u onder curatele? Dan heeft u toestemming nodig van de curator of de kantonrechter.

Bepaalde familieleden mogen niet met elkaar trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. Het gaat om ouders en kinderen, grootouders en kleinkinderen en broers en zussen.

Huwelijksdispensatie

Voldoet u niet aan de voorwaarden voor een huwelijk of partnerschap? Dan kan de minister van Veiligheid en Justitie (VenJ) toestemming geven om toch te trouwen of een partnerschap te sluiten. Bijvoorbeeld als de personen die willen trouwen broer en zus van elkaar zijn door adoptie. Dit heethuwelijksdispensatie.

Huwelijk of geregistreerd partnerschap via uw gemeente

Als u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt sluiten, kunt u terecht bij uw gemeente. U moet in ieder geval de volgende zaken regelen met uw gemeente:

U moet ten minste 2 weken voor de geplande datum van uw huwelijk of partnerschap de gemeente laten weten dat u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt sluiten. Dit doet u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waarin u wilt trouwen of het partnerschap wilt sluiten. De ambtenaar van de burgerlijke stand kan u vertellen welke gegevens u daarvoor moet verstrekken.

U moet minimaal 2 en maximaal 4 getuigen aanmelden. De getuigen moeten 18 jaar of ouder zijn.

Voor meer informatie kunt u de website van uw gemeente raadplegen of contact opnemen met uw gemeente.

Geboorteakte verstrekken niet meer nodig

Bij een melding van een voorgenomen huwelijk of partnerschap hoeft u geen geboorteakte te verstekken. U kunt uw geboortegegevens aan de ambtenaar van de burgerlijke stand doorgeven. Kan de ambtenaar uw geboortegegevens niet controleren in de Basisregistratie personen (BRP)? En kunt u op verzoek van de ambtenaar uw geboorteakte niet overleggen? Dan kunt u een beëdigde verklaring over uw geboortegegevens afleggen.

Religieus huwelijk na burgerlijk huwelijk

Heeft u uw huwelijk voltrokken of uw geregistreerd partnerschap gesloten bij de ambtenaar van de burgerlijke stand? Dan kunt u rondom uw huwelijk een religieuze ceremonie in bijvoorbeeld een kerk of moskee laten plaatsvinden. Die ceremonie mag u niet houden voordat u het burgerlijk huwelijk heeft gesloten.

Verschil huwelijk en geregistreerd partnerschap

Er zijn 2 verschillen tussen het huwelijk en het geregistreerd partnerschap:

Als u trouwt, moet u elkaar het ‘ja-woord’ geven. Bij een geregistreerd partnerschap is dit niet verplicht.

Een geregistreerd partnerschap kan, als u geen minderjarige kinderen heeft, buiten de rechter om eindigen. Voor de ontbinding van een huwelijk moet u altijd naar de rechter. Verder kent het geregistreerd partnerschap geen scheiding van tafel en bed, het huwelijk wel.

Rechten en plichten huwelijk of geregistreerd partnerschap

Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap heeft u een aantal rechten en plichten ten opzichte van elkaar. Onder andere een onderhoudsplicht en erfrecht. Meer informatie vindt u op de pagina Wat zijn mijn rechten en plichten binnen het huwelijk of geregistreerd partnerschap?

Gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden

U kunt trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden.

Trouwen zonder aanwezigheid partner

Kunt u of uw partner niet persoonlijk voor de ambtenaar van de burgerlijke stand verschijnen? Dan kan de minister van Veiligheid en Justitie een vergunning geven om het huwelijk bij volmacht te voltrekken. Bijvoorbeeld als een van de partners ernstig ziek is.

Geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk

Heeft u een geregistreerd partnerschap en wilt u trouwen met uw geregistreerd partner? Dan kunt u uw geregistreerd partnerschap laten omzetten in een huwelijk. Dit doet u bij de gemeente. De omzetting van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk is in elke gemeente mogelijk. U kunt uw huwelijk niet laten omzetten in een geregistreerd partnerschap.

Ouderschap bij huwelijk of geregistreerd partnerschap

Een kind dat wordt geboren uit een huwelijk of geregistreerd partnerschap tussen man en vrouw, krijgt automatisch beide echtgenoten of beide geregistreerde partners als ouder. Ook als de man niet de biologische vader is. Deze familierechtelijke band zorgt er onder andere voor dat het kind erft van de ouders. En dat de ouders het gezag hebben over hun kind.

Ouderschap bij homohuwelijk of partnerschap tussen personen van hetzelfde geslacht

In Nederland is een homohuwelijk of geregistreerd partnerschap tussen personen van hetzelfde geslacht bijna gelijk aan een huwelijk tussen man en een vrouw. Komt er een kind in een homohuwelijk of een partnerschap tussen 2 personen van hetzelfde geslacht? Dan zijn er wel belangrijke verschillen.

Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap van 2 vrouwen krijgt de biologische moeder automatisch het ouderschap. Het hangt van de situatie af of de duomoeder automatisch het ouderschap krijgt.

Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap van 2 mannen gelden andere regels. De partner van de vader kan het vaderschap verkrijgen door erkenning of adoptie.

Trouwen op Schiermonnikoog

Misschien wilt u op Schiermonnikoog trouwen omdat u een band met het eiland heeft, misschien kwam u hier als kind op vakantie. Het kan ook zijn dat u uw huwelijksaanzoek op het strand van Schiermonnikoog kreeg. Tijdens het huwelijk wil het bruidspaar het eiland beleven. Dat kan! Het eiland kenmerkt zich door haar ongerepte schoonheid en rust. Omdat Schiermonnikoog autoluw is, heeft het bruidspaar met de eventuele gasten alle ruimte om zich op het eiland te bewegen. Bruidsparen roemen vooral de intieme sfeer, de trouwlocaties worden als sfeervol ervaren en de ambtenaren van burgerlijke stand voltrekken het huwelijk op een warme en persoonlijke wijze.                        

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met afdeling burgerzaken van de gemeente Schiermonnikoog. 

Tarieven 2022 ( Onder voorbehoud)

maandag tot en met donderdag € 325,-
vrijdag € 500,-
zaterdag en zondag € 650,-
huwelijk op locatie (extra) € 70,-
benoeming externe BABS € 204,-
trouwboekje € 36,-
getuige gemeente € 60,- (enkel als u geen getuigen meeneemt. Dit kan alleen op locatie gemeentehuis)

Schiermonnikoog heeft diverse sfeervolle trouwlocaties:

Daarnaast is het dankzij een gemeentebesluit mogelijk om naast de bekende trouwlocaties op elke willekeurige binnenlocatie op Schiermonnikoog uw huwelijk te laten voltrekken. Het bruidspaar kan hiertoe een schriftelijk verzoek indienen bij de afdeling burgerzaken, zodat beoordeeld kan worden of de locatie aan alle randvoorwaarden voldoet. Met een aantal ondernemers zijn afspraken gemaakt over trouwen op locatie. Als u uw bruiloft en de receptie of het feest in hetzelfde gebouw wilt organiseren kan dit ook in één van de hotels op het eiland.  De bruidshuifkar en de Balgexpres bieden u de mogelijkheid om uw huwelijk romantisch op het strand te laten voltrekken.

Het Witte Huis

In de moderne, smaakvolle raadzaal van het ‘Witte Huis' worden veel huwelijken voltrokken. De Raadzaal heeft een capaciteit tot 60 personen.

De Got Tjark

De ‘Got Tjark' of ‘Grote Kerk', bevindt zich in het centrum van het dorp. Deze mooie authentieke kerk dateert uit 1866 en straalt historie uit. De Got Tjark heeft een capaciteit tot 200 personen.

De Jachthaven

Stelt u zich voor om met uw boot naar het eiland te varen, aan te leggen in de kleine haven van Schiermonnikoog en elkaar in het restaurant  van de jachthaven, met uitzicht over de Waddenzee, het ‘ja-woord' te geven. Het restaurant ligt op een terp en heeft rondom een weids panorama.

Strand

Trouwen op het strand kan op je blote voeten, onder een stralende zon bij een bruisende zee. En denk ook eens aan trouwen in je warme wollen trui, onder schitterende wolkenpartijen met de wind door je haren bij een woeste branding.

Meer weten over deze locatie?

Wilt u trouwen op het strand, neem dan contact op met de gemeente Schiermonnikoog om de mogelijkheden te bespreken.

Telefoon: 0519-535050

E-mail: postbus20@schiermonnikoog.nl

Locatie naar keuze

Naast onze vaste trouwlocaties is het mogelijk op een locatie naar keuze te trouwen. Denk bijvoorbeeld aan een strandpaviljoen, vakantiehuis, hotel, restaurant of kampeerboerderij. De locatie reserveert u bij de exploitant. Met de exploitant bespreekt u de mogelijkheden  en de kosten die hieraan verbonden zijn. Om uw huwelijk op een locatie naar keuze te laten voltrekken dient u een verzoek in bij de gemeente waarna het gemeentebestuur de locatie formeel aanwijst als ‘bijzonder huis der gemeente’.

Copyright © 2022
Webdesign door Pixel Creation