Trouwen in de Gemeente Pijnacker-Nootdorp

Gemeente Pijnacker-Nootdorp
Oranjeplein 1
2641 EZ Pijnacker-Nootdorp

Trouwen in Pijnacker- Nootdorp

 

Het is een feest om in Pijnacker-Nootdorp te kunnen trouwen

Pijnacker-Nootdorp is een aantrekkelijke gemeente. Voor (nieuwe) inwoners, voor bedrijven en ook voor mensen die graag willen trouwen. Het doet me goed dat u belangstelling heeft voor een trouwlocatie in onze mooie gemeente. Omdat ik trots ben op ‘mijn’ gemeente, vertel ik er graag over. Pijnacker-Nootdorp ligt als een groene parkstad in de regio, die zich kenmerkt door een bijzondere ligging. Op een steenworp afstand van steden als Delft, Rotterdam, Zoetermeer en Den Haag. Tegelijkertijd heeft Pijnacker-Nootdorp haar geheel eigen karakter behouden.

Deze pagina bevat veel nuttige informatie, tips en wenken over alle zaken, waar u mee te maken kunt krijgen als u gaat trouwen. 

Ten slotte wens ik u veel plezier bij de voorbereidingen van uw huwelijksfeest en een heel fijne trouwdag!

Burgemeester F. (Francisca) Ravestein

Trouwlocaties

U kunt trouwen of uw partnerschap laten registreren in het gemeentekantoor in Pijnacker. Maar er zijn meer mooie en bijzondere trouwlocaties in de gemeente Pijnacker-Nootdorp.

Huwelijkslocatie gemeentekantoor

In het gemeentekantoor kunt u trouwen in de raadzaal en fractiekamer B107 van het bestuurscentrum. Deze ruimtes blijven altijd ingericht als vergaderzaal. De ingang van het bestuurscentrum is aan de Emmastraat 165.

Goedgekeurde huwelijkslocaties

Het Witte Huis (Fratelli)
Molen de Windlust
De Notelaer
Scheve Toren
Van der Valk Hotel Den Haag
De Soete Suikerbol
Eetcafé 1837
Partycentrum Het Witte Paard
De Trucker
Restaurant Buytenhout
Grandcafé De Drie Heeren
Trattoria Rodolfo

Wilt u graag buiten trouwen?

Dat kan onder bepaalde voorwaarden als u trouwt in de tuin of op het terrein van een goedgekeurde huwelijkslocatie. Voor de voorwaarden kunt u contact opnemen met de beheerder van de trouwlocatie of met een medewerker van de burgerlijke stand.

De eerste stappen

Trouwen of uw partnerschap registreren in Pijnacker-Nootdorp? Dat kan, graag zelfs! De eerste stappen bestaan uit het prikken van een datum en tijdstip en het regelen van een geschikte trouwlocatie. Dat is in onze gemeente niet zo moeilijk, u kunt namelijk trouwen waar u wilt! Vanzelfsprekend moet de trouwlocatie aan bepaalde eisen voldoen (in een gebouw, brandveilig, openbaar, geen woning of kerkgebouw, etc.) maar u mag kiezen. Om de door u gekozen locatie te kunnen toetsen aan de gestelde eisen is wel een officieel verzoekschrift- en de schriftelijke toestemming van de eigenaar/beheerder van de gekozen locatie nodig.  Deze verzoek- en toestemmingsformulieren zijn verkrijgbaar bij de burgerlijke stand met wie u ook nadere afspraken kunt maken. De burgerlijke stand is bereikbaar via ons nieuwe verkorte telefoonnummer 14015. Verzoekt u niet om de aanwijzing van een trouwlocatie, dan kunt u ook in de nieuwe Raadzaal in Pijnacker terecht, aan u de keuze!

Melding van voorgenomen huwelijk

Trouwt u in Pijnacker-Nootdorp? Dan kunt u uw huwelijk aanmelden via het formulier Huwelijksplanner. De link naar dit formulier vindt u in het tabblad Werkwijze (aanvragen).

Trouwt u in een andere gemeente? Dan kunt u ook de aanmelding het beste bij die gemeente doen. Op die manier worden alle gegevens over uw huwelijk direct in de huwelijksgemeente verzameld.

Voordat u uw huwelijk aanmeldt...

Wij nemen alleen volledig ingevulde aanmeldingen in behandeling. Voordat u uw huwelijk aanmeldt adviseren wij u een beslissing te nemen over de volgende zaken:

Wij nemen alleen volledig ingevulde aanmeldingen in behandeling. Voordat u uw huwelijk aanmeldt adviseren wij u een beslissing te nemen over de volgende zaken:

Locatie, datum en tijdstip van het huwelijk. Wilt u in het gemeentekantoor trouwen? Dan kunt u dit aangeven in het aanmeldformulier. Trouwt u in een externe locatie? Dan moet u dit eerst vastleggen bij de beheerder van die locatie. Meer informatie over de verschillende soorten ceremonies vindt u in het tabblad ‘Voorwaarden’.

Uw trouwambtenaar. Maak uw keuze uit de speciaal door ons geselecteerde BABS-en. Of regel zelf uw trouwambtenaar voor 1 dag;

Uw getuigen. In het aanmeldformulier vragen wij u om de gegevens van de getuigen. Ook willen wij graag een kopie van een geldig legitimatiebewijs van uw getuigen.

Uw naamgebruik na het huwelijk. Na het huwelijk mag u elkaars naam gebruiken, alleen of in combinatie met de eigen naam. Let op! Dit is geen officiële naamswijziging. Met naamgebruik geeft u aan hoe u door overheidsinstanties wilt worden aangeschreven. De naam op uw paspoort en/of rijbewijs blijft ongewijzigd.

Heeft u hierover een beslissing genomen? Ga dan naar het formulier Huwelijksplanner via het tabblad Werkwijze (aanvragen).

Bewijsstukken

In de meeste gevallen hoeft u geen document en te overleggen bij de ondertrouw.

Soms is het echter wel nodig om één of meerdere documenten te overleggen. Bij de burgerlijke stand kunt u informeren welke documenten voor u van toepassing zijn.

Met name in de situatie dat er rechtsfeiten hebben plaatsgevonden in het buitenland, zoals geboorte, huwelijk, echtscheiding en overlijden, is het verstandig om tijdig informatie in te winnen of er documenten overlegd moeten worden.

De ervaring leert dat er soms veel tijd gemoeid is met het opvragen, de legalisatie en eventueel de vertaling van buitenlandse documenten. Neemt u voor nadere info s.v.p. contact op met de ambtenaar van de burgerlijke stand.

Heeft u zich op huwbare leeftijd uit het buitenland in Nederland gevestigd, dan kan het zijn, dat u als aanvullend bewijs nog een zogeheten “verklaring van ongehuwd zijn” uit uw laatste woonplaats in het buitenland moet overleggen. De ambtenaar van de burgerlijke stand informeert u graag hierover.

In het geval één van de aanstaanden de nationaliteit heeft van een land dat niet is aangesloten bij de EU, dient bij de stukken tevens een zogenaamde M46-verklaring te worden gevoegd. Deze procedure dient ter voorkoming van schijnhuwelijken. Ook hierover kan de ambtenaar van de burgerlijke stand u nader informeren.

Tarieven 2021 (onder voorbehoud)

Huwelijk/registratie partnerschap ma t/m vrij in het gemeentekantoor
€ 295,25
Eenvoudige huwelijksvoltrekking € 200,55
Huwelijk/registratie partnerschap ma t/m vrij (externe locatie) € 247,40
Huwelijk/registratie partnerschap op zaterdag (gemeentekantoor) € 866,40
Huwelijk/registratie partnerschap op zaterdag (externe locatie) € 732,00
Trouwboekje € 41,65
Aanvulling trouwboekje (bijschrijving) € 13,45
Getuige van de gemeente voor huwelijk/registratie partnerschap, per getuige € 43,30
Benoeming externe BABS die in een andere gemeente reeds is benoemd € 37,85
Annuleren, verzetten of wijzigen huwelijk € 77,15
Toetsen trouwlocatie € 152,70

*Huwelijksvoltrekking in een 'bijzonder huis'.

Soms is het voor een bruidspaar of voor partners niet mogelijk om naar een trouwlocatie toe te komen. Bijvoorbeeld als een van beiden ernstig ziek is. Dan kunt u het huwelijk of de partnerschapsregistratie laten voltrekken in een 'bijzonder huis', zoals een woonhuis, ziekenhuis of verpleeginrichting. De ambtenaar van de Burgerlijke Stand komt dan naar u toe. Bij een huwelijk in een bijzonder huis zijn zes getuigen nodig. Dit is om het wettelijk vereiste 'openbaarheid van de ceremonie' te waarborgen.

**Gratis trouwen voor inwoners van Pijnacker-Nootdorp

Op dinsdagochtend om 08.30 uur of 09.00 uur kunnen inwoners van Pijnacker-Nootdorp gratis trouwen.

Nadere informatie

Nadere informatie over huwelijkssluiting of registratie van het partnerschap kunt u verkrijgen bij de burgerlijke stand (afdeling Publiekszaken) in het gemeentekantoor te Pijnacker.

Ook voor het vastleggen van de huwelijksdatum, registratiedatum, locatie en ondertrouwdatum kunt u bij de burgerlijke stand terecht.

Bel 14015 of kijk op: www.pijnacker-nootdorp.nl

Copyright © 2022
Webdesign door Pixel Creation