Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Trouwen in de Gemeente Overbetuwe

Gemeente Overbetuwe
Dorpstraat 67
6661 EH Overbetuwe

Trouwen in Overbetuwe

De mooiste dag van je leven begint in de gemeente Overbetuwe

Op 1 januari 2001 zijn de gemeenten Elst, Heteren en Valburg samengevoegd tot de gemeente Overbetuwe. Tussen grote verkeersaders en rivieren is een nieuwe gemeente ontstaan uit deze dorpen met elk een eigen karakter. Bruidsparen uit deze dorpen en omliggende steden hebben goede herinneringen aan hun trouwplechtigheid in het gemeentehuis in Andelst, Heteren of Elst.

U heeft in eerste instantie de keuze om te trouwen in het gemeentehuis van de gemeente Overbetuwe in Elst. Daarnaast kunt u ook zelf een locatie uitzoeken, die u geschikt lijkt om te trouwen. Maar de mooiste dag van je leven begint in elk geval in de gemeente Overbetuwe.

De mooiste dag van je leven vraagt nog al wat organisatie en voorbereiding. Deze pagina geeft veel nuttige en serieuze tips over alles wat komt kijken bij het in ondertrouw gaan en natuurlijk het trouwen zelf.

Veel geluk gewenst, samen.

Trouwlocatie Elst

Midden in het centrum van Elst staat het gemeentehuis. Wat u direct zal opvallen is de brede trap naar het bordes met daarachter de ruime, lichte ontvangsthal. Deze hal laat zich voor veel fotografen lenen voor een foto van het bruidspaar. Maar het merendeel van de bruidsparen geeft de voorkeur aan een ontvangst in het “oude gedeelte”. Dit deel van het gemeentehuis gaat u binnen via een bordestrap, die voor veel bruidsparen de stijl heeft, die past bij hun trouwdag. Of u nu via de moderne ingang of via de klassieke ingang binnenkomt, de trap met de gebrandschilderde ramen leidt u naar de trouwzaal. Het maken van foto-, film- en video-opnamen is toegestaan. De bode ontvangt u bij de ingang en brengt bruidspaar en gezelschap naar de trouwzaal. Mensen die slecht ter been zijn, kunnen via de lift de trouwzaal bereiken. In de trouwzaal mogen, in verband met de veiligheid, maximaal 60 personen. Als er meer personen zijn kunnen die in een ruimte op een scherm meekijken. Na de plechtigheid in het gemeentehuis zal de bode u en de andere aanwezigen begeleiden naar de uitgang. Parkeerplaatsen: beperkt aantal in de Dorpsstraat (blauwe parkeerzone) en op het Europaplein (200 meter). Voor het bruidspaar en eventuele volgauto’s kunnen er parkeerkaarten gereserveerd worden op verzoek.

Andere locaties

Het huwelijk laten sluiten door een ambtenaar burgerlijke stand in dezelfde locatie, waar u het feest of receptie wilt vieren? In de gemeente Overbetuwe is het mogelijk! De gemeente biedt geen andere locaties aan, maar u bepaalt zelf welke locatie u geschikt vindt om het huwelijk te laten voltrekken. Het gebouw moet een permanent bouwwerk zijn en op het grondgebied van de gemeente Overbetuwe gelegen zijn. Enkele voorbeelden zijn:  

Herenboerderij De Hucht in Elst. 
Witte Kerkje in Slijk-Ewijk. 
Pannenkoekvilla Hartelust in Elst.
Museumboerderij De Tip in Herveld. 
De Vloedschuur in Heteren.
Evenementenlocatie Watergoed in Valburg. 

Dit zijn slechts voorbeelden, er zijn meer locaties waar u kunt trouwen.

Als u op een van deze locaties trouwt, vult u dan het formulier "overeenkomst huwelijk op locatie" met de beheerder van de locatie in. Het formulier moet u minimaal 3 maanden voor de huwelijksvoltrekking bij ons indienen.

Avondhuwelijk...in de gemeente Overbetuwe kan het!

Op 3 februari 2004 heeft het college van burgemeester en wethouders besloten, dat huwelijken ook gesloten kunnen worden tot 20.00 uur ’s avonds op locatie. Vanaf 2001 kunt u al zelf een locatie uitzoeken, waar u onder bepaalde voorwaarden kunt trouwen. Locaties, zoals de Hucht in Elst, museumboerderij de Tip in Herveld en de Molen in Valburg etc. zijn erg in trek bij aanstaande bruidsparen. Huwelijken werden echter alleen gesloten tijdens kantooruren, ook in locaties. Nu is daar dus verandering in gekomen. Aan de wens van aanstaande bruidsparen om in de vroege avond te kunnen trouwen en daarna op een feestelijke manier het ja-woord te kunnen vieren in dezelfde locatie, kunnen we nu voldoen. Hebt u dus plannen om een datum voor een huwelijk te plannen en u wilt op locatie trouwen, neem dan contact op met de betreffende beheerder van de locatie en bespreek de mogelijkheden. Daarna kunt u een schriftelijk verzoek richten aan de afdeling Publiekszaken van de gemeente.

Kosteloos huwelijk

U hebt ook de mogelijkheid om kosteloos te trouwen. Dit wil zeggen dat u de huwelijksleges niet hoeft te betalen ( er zijn wel kosten verbonden aan het trouwboekje en de uittreksels). Bij een kosteloos huwelijk zal er géén bode aanwezig zijn, géén toespraak gehouden worden en de ceremonie in een kleinere kamer gehouden worden. Bovendien hebt u géén keus uit een ambtenaar van de burgerlijke stand. Een kosteloos huwelijk kan alleen worden gesloten op de trouwlocatie Elst op woensdagmorgen om 8.30 uur en 9.00 uur.  De ambtenaar burgerlijke stand, die Uw huwelijk voltrekt heeft 1 á 2 weken voor de feestelijke dag al een gesprek met u gehad. Want hoewel het om een officiële gebeurtenis gaat, zal de ambtenaar burgerlijke stand de huwelijksvoltrekking ook een persoonlijk karakter geven. De gemeente Overbetuwe heeft een aantal ambtenaren burgerlijke stand ter beschikking. U kunt een voorkeur opgeven voor een bepaalde ambtenaar. De afdeling Publiekszaken stelt alles in het werk om uw voorkeur waar te maken. Een enkele maal lukt dit niet, zodat u altijd een tweede keus kunt opgeven.

Kiezen voor een (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand uit een andere gemeente? De benoeming van een (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand (b)abs) uit een andere gemeente voor de periode van één dag is mogelijk in de gemeente Overbetuwe. Er komen regelmatig verzoeken binnen van bruidsparen om hun huwelijk door een (b)abs te laten voltrekken, die in een andere gemeente benoemd is als (b)abs. Aan de benoeming van een (b)abs voor de periode van één dag stellen we wel als eis, dat deze al benoemd en beëdigd is. Daarmee bewaken we, dat bij de voltrekking van het huwelijk, de wettelijke voorschriften gevolgd worden. U kunt een schriftelijk verzoek richten aan de afdeling Publiekszaken.

Melding van voorgenomen huwelijk

Gaat u trouwen? Dan meldt u uw voorgenomen huwelijk bij de gemeente waar u gaat trouwen.

Deze melding van een voorgenomen huwelijk vervangt de huwelijksaangifte, die ook wel ondertrouw werd genoemd. Deze moet minimaal 14 dagen voor de huwelijksvoltrekking door de gemeente ontvangen zijn. Een trouwdatum- en plaats kunt u alleen telefonisch afspreken.

Per post 

U kunt het formulier melding van een voorgenomen huwelijk downloaden, uitprinten, invullen en opsturen naar de gemeente. Stuurt u kopieën van de legitimatiebewijzen van het bruidspaar en getuigen mee? Het formulier kunt u alleen gebruiken als u beide de Nederlandse nationaliteit heeft.

Aan de balie

Als u in Overbetuwe gaat trouwen, dan kunt u een afspraak maken om uw huwelijk aan te geven. U kunt ook zonder afspraak terecht tijdens de openingstijden van het team Publiekszaken. Het formulier dat u hier boven staat kunt u invullen op het gemeentehuis.

Hebt u niet de Nederlandse nationaliteit? Bent u niet in Nederland geboren of niet altijd in Nederland ingeschreven geweest?

Wij adviseren u vroegtijdig  vóór de aangifte contact op met de medewerkers van het team Publiekszaken, zij kunnen u vertellen welke documenten u mee moet nemen bij de aangifte.

Huwelijksparen van gelijk geslacht

Sinds 1 april 2001 is het mogelijk voor partners van gelijk geslacht een huwelijk te laten voltrekken binnen de gemeente Overbetuwe.

Omzetting geregistreerd partnerschap in huwelijk

Tot 1 april 2001 was het niet mogelijk voor partners van gelijk geslacht om een huwelijk te laten voltrekken. Wel was het mogelijk om een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Daarnaast kozen ook paren van ongelijk geslacht voor een geregistreerd partnerschap i.p.v. een huwelijk. Het is sinds 1 april 2001 mogelijk om dit geregistreerd partnerschap om te zetten in een huwelijk. Dit kan in de spreekkamer van de burgerlijke stand, maar u kunt er ook een groot feest van maken, door officieel op een trouwlocatie van uw keuze het geregistreerd partnerschap om te laten zetten in een huwelijk.

Tarieven 2022 (onder voorbehoud)

Maandag tot en met vrijdag, 9.30 – 15.30 uur € 485,00
Zaterdag, 9.30 – 15.30 uur € 640,00

Op een locatie buiten het gemeentehuis:

Maandag tot en met vrijdag, 9.30 – 15.30 uur € 485,00
Zaterdag, 9.30 – 19.30 uur € 640,00
Zondag, 13.00 – 17.00 uur € 705,00

Toeslag per 30 minuten als ceremonie langer dan 45 minuten duurt € 119,00
Inhuren ambtenaar als getuige (per ambtenaar) € 33,00
Omzetten geregistreerd partnerschap naar huwelijk € 65,00

U kunt ook kiezen voor kosteloos of eenvoudig trouwen of geregistreerd partnerschap aangaan.

Trouwboekje (niet verplicht):

Eenvoudig boekje (kunststof) met getypte tekst € 16,30
Luxe boekje (Vivella kunstleer) met getypte tekst € 25,50
Extra kosten voor tekst laten kalligraferen € 19,80
Uw kindje laten bijschrijven in gekalligrafeerde letters € 9,60

Kosten annuleren of wijzigen

Als u een datum, tijdstip, trouwambtenaar, locatie of getuigen wilt wijzigen, dan kost dat € 25,50

Als u uw huwelijk, registratie van partnerschap of omzetting van uw partnerschap in een huwelijk wilt annuleren dan kost u dat:

niets als u dat langer dan 1 maand voor de voltrekking doorgeeft;

als u korter dan 1 maand en langer dan 1 week voor de voltrekking uw annulering doorgeeft: 50% van de leges die u heeft betaald;

als u korter dan 1 week voor de voltrekking uw annulering doorgeeft: 75% van de leges die u betaald heeft.

Copyright © 2022
Webdesign door Pixel Creation