Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Trouwen in de Gemeente Ooststellingwerf

Gemeente Ooststellingwerf
't Oost 11
8431 LE Oostellingwerf

Trouwen in Oostellingwerf

Welkom in Friesland! Jullie zijn op zoek naar een geweldige, nee, naar de perfecte trouwlocatie in deze provincie! Dat komt goed uit. Ooststellingwerf is namelijk de perfecte plek om de grote dag te vieren met al jullie vrienden en familie. De gemeente beschikt over meerdere idyllische dorpjes met de perfecte sfeer voor jullie bruiloft. Of je nu een supergroot feest wil geven dat het hele weekend duurt, of juist een hele kleine, intieme ceremonie met enkel de allerliefste gasten - Ooststellingwerf heeft altijd de beste optie voor jullie. 

Met de vele historische gebouwen en monumenten, biedt Ooststellingwerf een unieke en authentieke sfeer voor jullie trouwceremonie. Bovendien is het omliggende landschap prachtig en perfect voor het vastleggen van onvergetelijke trouwfoto's. Kijk maar eens tussen de trouwlocaties in Ooststellingwerf op onze website. Als je de link volgt, dan zie je een handig overzicht van alle beschikbare locaties in de gemeente. Op de map kun je zien waar elke locatie zit en met behulp van de filters bovenaan de pagina kun je eenvoudig zien welke locaties aan jullie eisen voldoen. 

Willen jullie graag de gasten de optie bieden om te blijven slapen? Dat is geen enkel probleem. Veel trouwlocaties beschikken al over kamers, of in elk geval over een bruidssuite. Maar ook dichtbij de trouwlocatie vind je meerdere bed & breakfast en hotels. Jullie kunnen dus de volgende dag heerlijk samen met jullie gasten ontbijten en misschien nog wel een leuke activiteit ondernemen in de buurt! Zo beschikt de gemeente bijvoorbeeld over prachtige natuur. Maak een romantische wandeling of een heerlijke, ontspannende fietstocht waarbij je verschillende hoogtepunten te zien krijgt. Of blijf de halve dag in bed, geniet van een ontbijt op bed en duik vervolgens de wellness in. Het is tenslotte jullie dag! We wensen jullie in elk geval al heel veel voorpret met het organiseren van de bruiloft. 

Voorwaarden trouwen en geregistreerd partnerschap 

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan staan de voorwaarden daarvoor in de wet. Hieronder leest u de belangrijkste voorwaarden. 

Met één persoon

U mag maar met één persoon tegelijk trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. U mag ook niet al getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben met iemand anders. 

18 jaar of ouder

U moet 18 jaar of ouder zijn. Sinds december 2015 zijn er geen uitzonderingen meer mogelijk op deze leeftijdseis. 

Curatele 

Staat u onder curatele? Dan hebt u toestemming nodig van de curator om te mogen trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten. Soms hebt u zelfs toestemming nodig van de kantonrechter.

Procedure trouwen en geregistreerd partnerschap

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan moet u naar de ambtenaar van de burgerlijke stand. Alles wat u moet regelen is vastgelegd in de wet. Hieronder leest u de belangrijkste dingen die u moet regelen. 

Voornemen melden bij gemeente

U meldt persoonlijk of schriftelijk dat u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt sluiten. Dit doet u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente waar u wilt trouwen of een partnerschap wilt sluiten. Sinds 1 juli 2016 kunt u uw melding ook digitaal doen. Dit kan nog niet in alle gemeenten. Daarbij hoeft u in principe geen stukken te overleggen met daarin uw geboorteakte of beëindiging van uw eerdere huwelijk of geregistreerd partnerschap. Uw eigen opgave, persoonlijk of schriftelijk, is voldoende. 

Wachttijd

Heeft u uw voornemen kenbaar gemaakt bij de ambtenaar van de burgerlijke stand? Dan moet u minstens 14 dagen wachten. Daarna kunt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. Heel soms geldt deze termijn niet, bijvoorbeeld als uw aanstaande echtgenoot of partner ernstig ziek is en verwacht wordt dat hij of zij snel overlijdt. 

Getuigen 

U moet minimaal twee en maximaal vier getuigen hebben. Zij moeten 18 jaar of ouder zijn. Bij het kenbaar maken van uw voornemen te trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten, moet u hun namen en adressen doorgeven. 

Het ja-woord

U legt een verklaring af bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Daarmee is uw relatie officieel vastgelegd. Als u trouwt geeft u het ja-woord. Bij een geregistreerd partnerschap is dit niet verplicht. U kunt zelf een tekst bedenken. 

Huwelijksakte of partnerschapsakte 

Na de verklaring ondertekent u een akte. Ook de getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand ondertekenen deze akte. 

Kosten

Voor trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten moet u betalen. Maar elke gemeente heeft vaste tijden waarop u gratis kunt trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten.

Kerkelijk huwelijk 

Nadat u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand bent geweest, kunt u nog in de kerk trouwen. Dat heet inzegenen of bevestigen. Het kerkgenootschap beslist zelf of ze uw huwelijk wil inzegenen. Ze hoeven dit niet te doen.

Tarieven 2023 (onder voorbehoud) 

Huwelijk/partnerschap op maandag t/m vrijdag in het gemeentehuis € 420,70
Huwelijk/partnerschap op zaterdag in het gemeentehuis € 515,70
Huwelijk/partnerschap maandag t/m zaterdag op een andere locatie € 323,10
Benoemen van een trouwambtenaar voor 1 dag € 142,50
Trouw- of partnerschapsboekje (getypt) * € 44,00
Trouw- of partnerschapsboekje (gekalligrafeerd) * € 56,00
Kalligraferen gegevens kind in trouw- of partnerschapsboekje, per kind € 27,25
Getuige van de gemeente, per getuige € 31,65

* bij een betaald huwelijk/partnerschap zit een trouw- of partnerschapsboekje bij de kosten inbegrepen

Gratis huwelijk of partnerschap

Op donderdagmorgen om 09.00 uur of 09.15 uur is het voltrekken van huwelijk of partnerschap gratis. Om gratis te kunnen trouwen in onze gemeente moet 1 van de 2 partners in de gemeente wonen.

Het gratis huwelijk/partnerschap is een formele ceremonie zónder toespraak en met maximaal 8 personen (incl. bruidspaar en getuigen).

Eigen trouwambtenaar kiezen

U kunt het huwelijk of geregistreerd partnerschap ook door iemand laten voltrekken die in een andere gemeente trouwambtenaar is. Hij/zij moet ook beëdigd zijn door de rechtbank. Om benoemd te worden als trouwambtenaar voor 1 dag moet het aanvraagformulier ingevuld worden, het aanvraagformulier vindt u onder aan de pagina. De trouwambtenaar ontvangt van ons een benoemingsbesluit om het huwelijk/partnerschap te mogen voltrekken. De kosten voor het benoemen van een trouwambtenaar voor 1 dag zijn € 138.

Copyright © 2023
Webdesign door Pixel Creation