Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Trouwen in de Gemeente Meierijstad

Gemeente Meierijstad
Stadhuisplein 1
5461 KN Meierijstad

Trouwen in Meierijstad

De huwelijksdag of de dag van partnerschapsregistratie is voor u en uw partner een dag om naar uit te kijken. 

Klik hier voor het overzicht van de trouwlocaties in Meierijstad.

Om van deze dag een succes te maken moet er veel geregeld worden. Onderaan deze pagina vindt u meer informatie hierover. De gemeente Meierijstad wenst u alvast heel veel succes met het plannen en organiseren van uw huwelijksdag!

Trouwlocaties

Gemeentehuis gemeente Meierijstad, Stadhuisplein 1, Veghel

Aantal zitplaatsen trouwzaal: ongeveer 35 zitplaatsen

Kosteloze en spreekkamer huwelijken of partnerschapsregistraties vinden plaats in een spreekkamer.

Stadhuisplein 1, Veghel

Het Raadhuis

Markt 1, Veghel

Broederkapel

Broedershof 98, Veghel

Raadhuis Erp

Hertog Janplein 9, Erp

Raadzaal Kasteel-Raadhuis Dommelrode

Burgemeester Wernerplein 1, Sint-Oedenrode

Kasteel Henkenshage

Laan van Henkenshage 3, Sint-Oedenrode

De Knoptoren

Kerkdijk-Noord 8, Sint-Oedenrode

Het RAADhuis

Markt 20, Schijndel.

Trouwzaal Kasteel-Raadhuis Dommelrode

Burgemeester Wernerplein 1, Sint-Oedenrode

Trouwen in het buitenland

Wilt u als Nederlander in het buitenland trouwen? Dan heeft u voor bepaalde landen een ‘verklaring van huwelijksbevoegdheid’ nodig.

Zelfgekozen trouwlocatie

Wilt u zelf een locatie kiezen, dan moet deze locatie voldoen aan een paar voorwaarden

Trouwtijden

Maandag tot en met zondag van 9.00  uur tot 21.00 uur, in overleg met de gemeente Meierijstad

Kosteloze huwelijken (partnerschappen) vinden plaats op dinsdag om 09.00 en 09.30 uur

Spreekkamerhuwelijken (partnerschappen) kunnen gepland worden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur

Tarieven 2023 (onder voorbehoud )

maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 17:00 uur € 475,-
maandag t/m vrijdag van 17:00 tot 21:00 uur en op zaterdag € 684,-
op zondag en op een aan een algemeen erkende feestdag gelijkgestelde dag € 897,-

Kosteloos huwelijk sluiten

door gemeente gekozen ruimte gemeentehuis Meierijstad in Veghel Dinsdag om 09.00 uur en om 09.30 uur € 0,00

Spreekkamerhuwelijk en geregistreerd partnerschap

Gemeentehuis Meierijstad in Veghel Maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur € 232,00

Huwelijksboekje / Partnerschapsboekje

Een huwelijksboekje / partnerschapsboekje is niet verplicht om te hebben. Wilt u echter een huwelijksboekje / partnerschapsboekje dan betaalt u hiervoor € 32,00.

Annuleren

Heeft u uw huwelijksdatum vastgelegd en wilt u uw huwelijk annuleren, dan kunt u in aanmerking komen voor een gedeeltelijke teruggave van de kosten. U stuurt hiervoor een schriftelijk verzoek.

75% van de kosten worden vergoed als u minimaal 15 dagen voor de geplande datum een schriftelijk verzoek tot annulering in heeft gediend

50% van de kosten worden vergoed als u later dan 15 dagen voor de geplande datum een schriftelijk verzoek tot annulering in heeft gediend

Overschrijden duur plechtigheid

De plechtigheid duurt ongeveer 30 tot 45 minuten. Duurt de plechtigheid langer dan 45 minuten dan brengen wij voor elk overschreden kwartier kosten in rekening.

Toestemming nodig voor eigen locatie

Voor een zelf gekozen locatie dient u een verzoek in bij de gemeente. Vul dit formulier minimaal 6 weken voor de datum van uw huwelijk of geregistreerd partnerschap in. Als de locatie voldoet aan de voorwaarden wordt deze voor één dag aangewezen voor de voltrekking van uw huwelijk of partnerschapsregistratie. U en de beheerder/eigenaar van de locatie ontvangen hiervoor de vergunning.

Voorwaarden waaraan locatie moet voldoen:

De locatie bevindt zich binnen de gemeentegrenzen van de gemeente Meierijstad.

De locatie is een gebouw. Huwelijksvoltrekkingen in de open lucht of in (mobiele) vervoermiddelen zijn niet toegestaan.

De locatie is tijdens de huwelijksvoltrekking voor iedereen toegankelijk. Huwelijken worden uitsluitend in de openbaarheid voltrokken.

De locatie mag niet in strijd zijn met goede zeden en wat maatschappelijk aanvaardbaar is. De locatie is tijdens de duur van de huwelijksvoltrekking een huis van de gemeente.

Voor het voltrekken van huwelijken in gebouwen kan alleen toestemming worden gegeven als er minder dan 50 personen aanwezig zijn. Als de locatie beschikt over een zogenoemde gebruiksvergunning geldt het aantal van maximaal 50 personen niet.

De huwelijksvoltrekking vindt plaats door een BABS onder begeleiding van de gemeentebode/gastheer/gastvrouw. Zij zijn gemeentelijke vertegenwoordigers en uitsluitend verantwoordelijk voor het rechtsgeldig tot stand komen van het huwelijk. 

In het gebouw moet een kleedruimte en een toiletruimte voor de BABS aanwezig zijn.

Indien de huwelijksvoltrekking op locatie plaatsvindt, komen de eventuele vergoedingen die de eigenaar/beheerder vraagt, kosten voor inrichting en aankleding en de benodigde vergunningen en verzekeringen geheel voor rekening van het bruidspaar.

De gemeente is niet aansprakelijk voor eventuele schadeclaims als de locatie op de huwelijksdag niet, niet tijdig of niet volledig beschikbaar is voor de plechtigheid

Trouwambtenaren

De gemeente Meierijstad kent negen trouwambtenaren ofwel buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand (Babs). Zij voltrekken het huwelijk, registreren het partnerschap. U mag eventueel een voorkeur voor een trouwambtenaar kenbaar maken. De trouwambtenaar neemt voor de plechtigheid contact met u op voor een persoonlijk gesprek. U kunt dan ook uw wensen bespreken, zoals over de inhoud van de toespraak, muziek, het wel of niet wisselen van ringen etc.

Voor een kosteloos en spreekkamer huwelijk/partnerschap kunt u geen voorkeur opgeven. Deze worden door een dienstverlener van het werkatelier Burgerzaken gedaan.

Mag ik ook zelf een trouwambtenaar voordragen?

Ja. Dat is mogelijk. Uw verzoek dient uiterlijk 12 weken voor het huwelijk / partnerschap ingeleverd te zijn bij de gemeente.

Annuleren

Heeft u uw huwelijksdatum vastgelegd en wilt u uw huwelijk annuleren, dan kunt u in aanmerking komen voor een gedeeltelijke teruggave van de kosten. U stuurt hiervoor een schriftelijk verzoek.

75% van de kosten worden vergoed als u minimaal 15 dagen voor de geplande datum een schriftelijk verzoek tot annulering in heeft gediend

50% van de kosten worden vergoed als u later dan 15 dagen voor de geplande datum een schriftelijk verzoek tot annulering in heeft gediend

Meer informatie

Uw huwelijk is voor u en uw partner een dag om naar uit te kijken. Maar er komt ook veel bij kijken. Hieronder een aantal tips. Succes met het plannen en organiseren van uw huwelijk!

Officieel vastleggen

Hoe laat u uw relatie officieel vastleggen? Met een huwelijk of geregistreerd partnerschap? Beide vormen zijn juridisch bijna gelijk. De Rijksoverheid geeft meer informatie over trouwen en geregistreerd partnerschap.

Huwelijkse voorwaarden / partnerschapsvoorwaarden

U kunt uw huwelijk registreren in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden. Wilt u hiervan gebruik maken, regel dit dan vóór uw huwelijk bij de notaris. Kijk voor meer informatie op de website www.notaris.nl.

Duur plechtigheid

De plechtigheid duurt ongeveer 30 – 45 minuten. De duur van een spreekkamer huwelijk en kosteloos huwelijk is 10 minuten.

Buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand

Uw huwelijk wordt voltrokken door een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. Hebt u een voorkeur voor een bepaalde trouwambtenaar, geef dit dan aan op de verklaring voorgenomen huwelijk/partnerschap. Wij houden hier zoveel mogelijk rekening mee. Voor een kosteloos of spreekkamer huwelijk kunt u geen voorkeur opgeven.

Kosteloos huwelijk

Dit is mogelijk op de dinsdag 09.00 uur of 09.30 uur. De plechtigheid vindt plaats in een spreekkamer in het gemeentehuis van Meierijstad. Daarbij mogen het bruidspaar en maximaal vier getuigen aanwezig zijn. Het gaat alleen om de wettelijke formaliteit en duurt ongeveer tien minuten. Een persoonlijke toespraak is niet mogelijk.

Spreekkamer huwelijk 

Een spreekkamer huwelijk is mogelijk op de maandag t/m donderdag tussen 10.00 uur en 16.00 uur in het gemeentehuis van Meierijstad in Veghel, Kasteel-Raadhuis Dommelrode in Sint-Oedenrode en in ’t Spectrum in Schijndel. Daarbij mogen naast het bruidspaar maximaal vier getuigen en maximaal vier genodigden aanwezig zijn. Het huwelijk wordt voltrokken door een ambtenaar burgerlijke stand van de gemeente Meierijstad en betreft alleen de wettelijke formaliteit. Een persoonlijke toespraak is niet mogelijk. De plechtigheid duurt hooguit tien minuten.

Getuigen

Bij het registreren van uw partnerschap moeten minimaal twee getuigen aanwezig zijn, maximaal vier. Iedereen boven de 18 jaar mag getuige zijn.

Legitimatiebewijs

Zowel het bruidspaar als de getuigen dienen zich tijdens de plechtigheid te kunnen legitimeren. Neem dus altijd uw geldig identiteitsbewijs mee.

Akte pen

De huwelijksakte wordt met een zwarte pen ondertekend. Mocht u de akte met uw eigen pen willen ondertekenen, zorg dan voor een pen met zwarte inkt.

Strooiregels

Strooien is niet toegestaan. Wij verzoeken u om dit door te geven aan de ceremoniemeester. Betreft het een eigen locatie, vraag het dan na bij de beheerder/eigenaar van de locatie.

Naamgebruik

Volgens het Nederlands recht verandert uw achternaam na een huwelijk niet. In uw trouwboekje staat uw eigen achternaam. Wel is het mogelijk om uw naamgebruik te wijzigen.

Copyright © 2023
Webdesign door Pixel Creation