Trouwen in de Gemeente Lisse

Gemeente Lisse
Heereweg 254
2161 BS Lisse

Trouwen in Lisse

Het is alweer heel wat jaren geleden dat ik trouwde met mijn vrouw Margriet. Keuze in trouwlocaties was er toen nog niet. Ik trouwde dus in het gemeentehuis van Lisse, een mooi statig ‘huis der gemeente’. Heel anders dan het huidige, moderne gemeentehuis. Maar ook dit gebouw mag er zijn en de trouwzaal is een sfeervolle plek om uw huwelijksgeloften uit te wisselen. Toch vind ik het leuk dat u tegenwoordig ook op andere plekken kunt trouwen. Lisse heeft ook op dit punt veel te bieden!??Geef uw trouwdag bijvoorbeeld net dat beetje extra door te trouwen in één van de drie nieuwste locaties: restaurant LiZz of Hotel Event Centre De Nachtegaal. Of kies voor ’t Huys Dever, museum De Zwarte Tulp of Landgoed Keukenhof. Stuk voor stuk uniek en bijzonder!??Is Lisse voor u dé plek om te trouwen? Als het aan ons team burgerlijke stand en aan onze bijzondere ambtenaren van de burgerlijke stand ligt, krijgt u daar geen spijt van! Deze mensen denken met u mee en geven u de informatie die u nodig heeft. In sommige gevallen zult u voor bepaalde informatie contact moeten opnemen met de trouwlocatie maar ook daar zitten mensen die willen helpen uw dag helemaal naar uw zin te maken. En voor alle andere zaken die komen kijken bij een huwelijk helpt deze pagina u alvast goed op weg.

Ik wens u veel succes bij het plannen van de bruiloft en
natuurlijk veel huwelijksgeluk!

Lies Spruit
Burgemeester

De Locaties

Lisse is wereldwijd bekend door de bollenteelt en natuurlijk bloemententoonstelling Keukenhof. Regionaal is Lisse geliefd om haar gezellige en gevarieerde winkelcentrum. Bij inwoners doet Lisse het ook goed door het Lisser gebakje Delisjes en de vele restaurants. Om maar wat te noemen! Want Lisse heeft nog meer moois te bieden, zoals het Kasteel Keukenhof, ’t Huys Dever en het enige bloembollenmuseum van Nederland De Zwarte Tulp. Deze drie bezienswaardigheden zijn bovendien trouwlocaties, net als enkele restaurants en natuurlijk het gemeentehuis! Om precies te zijn er zes plekken in Lisse om uw jawoord te geven:

Het gemeentehuis

Het gemeentehuis is in de jaren tachtig gebouwd. In 2010 is de trouwzaal geheel gerenoveerd. Het is een ruimte die natuurlijk geheel in het teken staat van trouwen. Tijdens de plechtigheid hebt u bijvoorbeeld zicht op een drieluik van de Bussumse kunstenaar Rene Boin. Het drieluik verbeeldt de symboliek van de verbintenis in beweging. Heel toepasselijk dus voor uw trouwdag. Er zijn vijftig zitplaatsen en door een schuifwand te verwijderen kunnen er nog eens vijftig personen bij.
Wilt u na de plechtigheid de bruidsfoto’s laten maken? In Lisse zijn vele fotogenieke plekken te vinden.

Adres- en contactgegevens:
Heereweg 254, 2161 BS Lisse, Telefoon: 14 0252, website: www.lisse.nl

’t Huys Dever

Rond het jaar 1375 verrees in het Lissese landschap een markant gebouw dat u vandaag de dag nog steeds kunt bewonderen: ridderhofstede ‘t Huys Dever. Vroeger bestond het complex uit een hoefijzervormige woontoren (donjon) en een plein (de voorhof), met daaromheen een gracht. In de 17e eeuw is er een portierwachterswoning bijgebouwd en later nog een landhuis. Tot 1750 werd Dever bewoond, maar daarna kwam het huis leeg te staan en raakten landhuis en woontoren in verval. In 1949 kwam de ruïne in het bezit van de gemeente Lisse en in 1973 werd gestart met de renovatie van de halfronde toren. Anno 2011 wordt de kapelzaal op de tweede verdieping gebruikt voor trouwerijen. Er is plaats voor zestig personen (zit- en staplaatsen). Let op: er is geen lift aanwezig.

Museum De Zwarte Tulp

Museum De Zwarte Tulp is gevestigd aan culinair plein ´t Vierkant in een prachtig gerestaureerd oud gebouw. U kunt er van alles zien over de geschiedenis van de bloembollenstreek en het ontstaan en de ontwikkeling van de bloembollencultuur. U trouwt in de voormalige comparitiezalen. De ligging van het museum, in de dorpskern en in de nabijheid van kerken en restaurants, is heel prettig voor de verdere planning van een feestelijke trouwdag. Ook in de comparitie van het museum zelf zijn mogelijkheden. Het pand is voor mindervaliden goed toegankelijk. Er zijn zo’n vijftig zit- en veertig staplaatsen.

Landgoed Keukenhof

Kasteel Keukenhof is het middelpunt van het sfeervolle Landgoed Keukenhof, gelegen net buiten Lisse tegenover de gelijknamige bloemententoonstelling. Het landgoed beslaat meer dan 200 hectare bos, weiland en een park met ruim 18 monumenten. Het kasteel, de nabijgelegen historische gebouwen en het omliggende park zijn onlangs in oude glorie hersteld. Ze werden in de zeventiende eeuw gesticht en hebben nog altijd die unieke sfeer. De trouwzaal bevindt zich op de eerste verdieping en biedt plaats aan tachtig personen (zit- en staplaatsen). Er is echter geen lift aanwezig. Ook in de tuin en het koetshuis kan worden getrouwd.

Hotel  De Nachtegaal

De Nachtegaal is al meer dan honderd jaar een begrip in de streek en sinds 2011 kunt u er ook trouwen. De ligging tussen de bollenvelden maakt het zeker in het voorjaar een aantrekkelijke trouwlocatie. U kunt er bovendien uw hele trouwdag laten verzorgen: van de plechtigheid tot het feest en alles ertussenin. De gasten kunnen zelfs blijven slapen.

Een zelfgekozen locatie (neem hiervoor telefonisch contact met ons op)

De Formaliteiten

De datum vastleggen
Heeft u al een datum gekozen? Neemt u dan contact op met burgerzaken van de afdeling Gemeentewinkel om die datum vast te leggen. Let op: alleen de door deze afdeling gemaakte reserveringen gelden! Trouwt u in het gemeentehuis, dan hoort u meestal meteen of de gewenste datum en tijd mogelijk zijn. Voor één van de andere locaties hoort u dat na ongeveer twee weken.

Melding van voorgenomen huwelijk

Als u gaat trouwen, meldt u uw trouwplannen bij de gemeente waar u de ceremonie wilt laten plaatsvinden. U kunt uw trouwplannen al 1 jaar voor uw trouwdag melden. De laatste mogelijkheid is 2 weken voor uw huwelijk. De gemeente controleert of u met elkaar mag trouwen. Maar let op: Moet u bij de gemeente documenten aanleveren die uit het buitenland komen? Houd er dan rekening mee dat 2 weken te kort kunnen zijn.

Met de gemeente maakt u afspraken over het sluiten van uw huwelijk. Bijvoorbeeld over de locatie, de datum en het tijdstip. Ook kunt u afspraken maken over hoe de ceremonie eruit komt te zien.

Er moeten minimaal 2 en maximaal 4 getuigen aanwezig zijn als u het jawoord geeft. De getuigen moeten meerderjarig zijn.

Kennismaking ambtenaar burgerlijke stand

Vóór uw huwelijk heeft u eerst een kennismakingsgesprek met de ambtenaar die uw huwelijk voltrekt. U bespreekt dan uw wensen om er echt úw moment van te maken. Het gesprek kan plaatsvinden op maandag-, dinsdag- of woensdagochtend om 09.00, 10.15 of 11.30 uur. Maak wel ruim van tevoren de afspraak bij de gemeentewinkel!

Uw situatie

U woont in Lisse en trouwt in Lisse

Aansluitend aan de huwelijksaangifte vindt het kennismakingsgesprek plaats.

U trouwt in Lisse maar woont er niet

Maak dan ruim van tevoren een afspraak voor de aangifte met burgerzaken van uw woongemeente. Daarna plant u een kennismakingsgesprek via burgerzaken van de gemeentewinkel van Lisse. Uiterlijk drie weken vóór dat gesprek dient u bij de gemeentewinkel de stukken in die u voor de aangifte nodig had, een afschrift van de aangifte zelf, de uittreksels en de kopieën van de legitimatiebewijzen van u beiden en uw getuigen.

U woont in Lisse maar trouwt ergens anders

De aangifte vindt op een dinsdag- of donderdagmiddag tussen 13.30 en 16.00 uur plaats bij de gemeente Lisse. Maak ruim van tevoren een afspraak met de gemeentewinkel.

U woont in het buitenland en trouwt in Lisse

Eén van u moet de Nederlandse nationaliteit hebben. De huwelijksaangifte kan alleen plaatsvinden bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van Den Haag. Neem dus ruim van tevoren contact op met burgerzaken van de gemeente Den Haag.

Bent u minderjarig?

Iemand die nog geen achttien jaar is, kan in principe niet trouwen. Er zijn echter uitzonderingen. Neem voor meer informatie contact op met uw woongemeente.

Buitenlandse documenten?

Bent u in het buitenland geboren of getrouwd of heeft u er gewoond? Of heeft u niet de Nederlandse nationaliteit? Dan gelden er mogelijk aanvullende eisen. Het kan zijn dat u extra documenten moet aanleveren. U moet er rekening mee houden dat dit erg lang kan duren. Vraag ruim van tevoren informatie aan bij uw woongemeente.

Pas als alles compleet is en door ons gecontroleerd, maken wij een afspraak voor uw huwelijk.

Tarieven 2021 (onder voorbehoud)

Extra kosten bij voltrekking huwelijk/geregistreerd partnerschap of omzetting door een (buitengewoon) ambtenaar burgerlijke stand van een andere gemeente (aangesteld als babs voor één dag) € 135,00
Ceremonie maandag 10.00 uur t/m vrijdag 16.00 uur € 340,00
Ceremonie woensdag 11.00 uur en 11.30 uur (korte ceremonie) € 160,00
Ceremonie zaterdag (10.00 uur -16.00 uur) € 720,00
Administratief omzetten van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk aan de balie/in een spreekkamer bij Burgerzaken € 30,00
Extra kosten bij voltrekking huwelijk/geregistreerd partnerschap of omzetting door een nog te benoemen (buitengewoon) ambtenaar burgerlijke stand voor één dag € 135,00
Kosten gemeentelijke getuige (per getuige) € 53,00
Kosten trouwboekje € 30,00
Tarief laten wijzigen inrichting van de trouwzaal/-locatie € 80,00

Vergeet uw pinpas niet! (u kunt alleen met pin betalen)

Contactgegevens

Heeft Lisse de ideale trouwlocatie voor u? Neemt u dan contact op met burgerzaken van de Gemeentewinkel.

Heereweg 254 te Lisse
Telefoon: 14 0252
E-mail: gemeente@lisse.nl
Internet: www.lisse.nl

Copyright © 2022
Webdesign door Pixel Creation