Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Trouwen in de Gemeente Lelystad

Gemeente Lelystad
Stadshuisplein 2
8232 ZX Lelystad

Trouwen in Lelystad

Jullie hebben besloten het vrijgezellenbestaan te verruilen voor het huwelijkse leven of zijn van plan een, soms jarenlange, samenwoning te bekrachtigen met een huwelijk of een relatiebevestiging. De afdeling stadswinkel van de gemeente speelt bij het sluiten van een huwelijk of een relatiebevestiging een centrale rol. Voorafgaande aan een huwelijk of een relatiebevestiging moeten de nodige formaliteiten worden vervuld. Over deze formaliteiten gaat dit hoofdstuk op deze pagina. Neem daarom, zodra jullie plannen hebben om te gaan trouwen of jullie relatie te laten bevestigen, contact op met de mensen van de burgerlijke stand van de afdeling stadswinkel.

Klik hier voor het overzicht van de trouwlocaties in Lelystad

Melding van voorgenomen huwelijk

U wilt trouwen of een partnerschapsregistratie aangaan. De eerste stap die u moet zetten, is melding maken van uw voorgenomen huwelijk of partnerschap. Op 1 september 2015 is een wetswijziging ingegaan met betrekking tot ondertrouw: sinds die dag doet u geen huwelijksaangifte of aangifte geregistreerd partnerschap meer, maar maakt u een melding van uw voorgenomen huwelijk/partnerschap. De akte van huwelijksaangifte is hiermee vervallen, waarvoor een meldingsformulier in de plaats is gekomen.

Melding bij trouwgemeente

U kunt de melding rechtstreeks bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de huwelijksgemeente maken. U hoeft niet langer in de woonplaats van één van beide partners in ondertrouw te gaan. Nadat u melding heeft gedaan van uw voorgenomen huwelijk in de huwelijksgemeente, controleert en stelt de ambtenaar van de burgerlijke stand vast of u aan de wettelijke voorwaarden voldoet. Neem daarom ruim voor uw voorgenomen huwelijksdag contact op met uw huwelijksgemeente.

Wanneer?

De melding moet minstens twee weken en maximaal één jaar voor de huwelijksdatum gedaan zijn. Wacht u na de melding langer dan een jaar met trouwen? Dan moet u opnieuw melding van uw voornemen doen. Doe de melding dus niet te vroeg, maar zeker ook niet te laat!

Bijzonderheden

Als één van de rechtsfeiten (geboorte, echtscheiding, overlijden) zich in het buitenland heeft voorgedaan, beide of één van beide niet de Nederlandse nationaliteit heeft of in het buitenland woont, gelden andere regels. Wij adviseren u ruim voor de ondertrouw hierover contact op te nemen met de ambtenaar van de burgerlijke stand.

Andere nationaliteit

Als een van de huwelijks- of relatiepartners een andere nationaliteit heeft dan de Nederlandse dan moeten er officiële documenten uit het buitenland worden aangevraagd. Dat kan soms geruime tijd in beslag nemen. Houdt daar bij het plannen van de huwelijksdatum rekening mee.

De huwelijkssluiting

Lelystad kent verscheidene trouwlocaties,

Aviodrome 
Batavialand 
Bowling- en Partycentrum Lelystad    
Buitencentrum Oostvaardersplassen 
Club Port Side 
De Waterlely (Natuurpark) 
Meeuwenhoeve 
NAUPAR Nautische Partners 
Restaurant Aan ut water 
Stadhuis
Theater en congrescentrum Agora 
Trouwschip Bounty
Trouwschip De Stedemaeght
Van der Valk Hotel Lelystad

Trouwen in het stadhuis

In het stadhuis worden de huwelijken voltrokken in de trouwzaal. Er is plaats voor ongeveer 80 gasten. In principe is er maximaal één uur per huwelijksvoltrekking beschikbaar.

Trouwen op de Bataviawerf

Sinds 1 januari 1998 is de Batavia-werf aangewezen als “Huis der Gemeente” zodat het mogelijk is om daar in het huwelijk te treden. De samenwerking tussen de Batavia-werf en de burgerlijke stand van de afdeling stadswinkel maakt het mogelijk om op de Batavia-werf in het huwelijk te treden. Daartoe hebben wij in de eerste plaats de beschikking over de fraaie Commandeurskamer, met een schitterend uitzicht over de Batavia-werf en het IJsselmeer. Het is ook mogelijk om in de kajuit van het schip Batavia zelf te trouwen.

Trouwarrangementen

Als u besluit op de Bataviawerf te trouwen omvat dit méér dan alleen de trouwplechtigheid zelf. Zo kunt u direct na de ceremonie gebruik maken van onze Bestevaerkamer voor een korte felicitatieronde en is er ruime gelegenheid voor het maken van een sfeervolle fotoreportage op de werf en op onze schepen. Tevens bieden wij u receptie- en restaurant-faciliteiten en... uw hele gezelschap heeft vrij toegang tot de Bataviawerf en ontvangt gratis een complete rondleiding!

Horeca

Bataviawerf restaurant De Taveerne realiseert (bijna) alles op horecagebied, van een eenvoudige kop koffie tot een compleet verzorgd warm of koud buffet, champagnebrunch of barbecue voor een groot gezelschap. Overlegt u gerust over al uw wensen, zodat uw dag naar smaak wordt verzorgd.

Boekingsvoorwaarden

De spelregels voor een trouwpartij op de werf zijn:
Eerst neemt u contact op met de afdeling reserveringen van de Batavia-werf (telefoonnummer 0320 - 261409) om een afspraak te maken en de datum voor uw huwelijk te bepalen. Daarna boekt u uw huwelijk officieel bij de burgerlijke stand van de afdeling stadswinkel van de gemeente Lelystad.

Trouwen in het natuurpark lelystad

Gevestigd in Natuurpark Lelystad, aan het water in een parkachtige omgeving staat De Waterlely; een ontvangstpaviljoen voor huwelijksvoltrekkingen. Dit onder architectuur ontworpen paviljoen is uniek.

Bij het ontwerp is zorgvuldig naar de locatie gekeken en daar goed gebruik van gemaakt. Alle buitenwanden zijn van glas, waardoor binnen en buiten ongemerkt in elkaar overlopen. Hierdoor wordt de beleving van de omgeving vanuit het paviljoen versterkt. De voorzijde van het gebouw heeft openslaande deuren die op het terras uitkomen, vlak boven het water. Romantiek viert hoogtij, door het prachtige uitzicht over de centrale plas. Kortom, De waterlely is de ideale omgeving om te zeggen: ‘‘Ja, Ik wil’’.
Als u dat wilt kunt u uw gehele bruiloft vieren in Het Natuurpark. Zo is het Natuurpark Lelystad ook bijzonder geschikt voor het maken van uw fotoreportage.

Uw feest of diner kunt u laten plaatsvinden in restaurant Willem Barentsz. Het Flevo-landschap als eigenaar van het Natuurpark Lelystad en de burgeljke stand van de gemeente Lelystad zijn verheugd om door middel van deze samenwerking uw huwelijkdsdag tot een onvergetelijke te maken.

Ook trouwen op deze romantische locatie? Maak dan een afspraak om De Waterlely te bezichtigen en uw wensen rondom de huwelijkssluiting kenbaar te maken.

Het sluiten van een huwelijk is aan wettelijke regels gebonden maar er zijn daarnaast allerlei mogelijkheden voor een persoonlijke invulling van de huwelijksplechtigheid. Vaste (wettelijke) onderdelen van een huwelijkssluiting of een relatiebevestiging is het elkaar geven van het ‘jawoord’ en de ondertekening van de (huwelijks)akte.

Er is een team van enthousiaste trouwambtenaren werkzaam in Lelystad. Desgewenst nemen zij contact met jullie op voor een persoonlijk gesprek over jullie wensen ten aanzien van de totale huwelijksplechtigheid. Zaken zoals de uitwisseling van ringen, de medewerking van getuigen, video-opnamen, de muzikale omlijsting en aanwezigheid van bijzondere gasten kunnen met de trouwambtenaar worden besproken. Het is mogelijk een voorkeur uit te spreken voor een trouwambtenaar. Kijk voor trouwen in Lelystad op www.lelystad.nl, onder kopje ‘‘ik ga trouwen’’. Willen jullie een eenvoudige of zakelijke huwelijksvoltrekking dan kan dat natuurlijk ook. Willen jullie op huwelijkse voorwaarden trouwen dan moet je daarvoor, voordat het huwelijk plaatsvindt, eerst contact opnemen met een notaris. Er zijn zelfs mogelijkheden om gratis te trouwen. Lelystad kent twee soorten trouwboekjes: een gewone en een luxe uitvoering. Vraag de verschillende mogelijkheden en tarieven hiervoor na bij de afdeling stadswinkel.

Getuigen

Iedereen die meerderjarig is kan getuigen bij een huwelijk. Er zijn tenminste twee getuigen per huwelijk nodig. Het maximum is vier. Men kan getuigen al benoemen bij de ondertrouw maar dat kan ook later nog worden geregeld. De afdeling stadswinkel maakt prachtige getuigenverklaringen. Vraag hiernaar bij uw ondertrouw of persoonlijke afspraak.

Voor de trouwauto’s is er een speciale parkeerregeling. Vraag dit van tevoren na bij de afdeling stadswinkel. Het bruidspaar, familie, getuigen en genodigden worden bij de hoofdingang van het Stadhuis ontvangen door een gemeentebode. De bode is bij de huwelijksvoltrekking aanwezig en zorgt voor de uitvoering van alle gemaakte afspraken.

Geregistreerd partnerschap

Met ingang van 1 januari 1998 is het mogelijk een partnerschap te laten registreren. Geregistreerd partnerschap en huwelijk zijn nagenoeg gelijkwaardig. De gevolgen zijn vrijwel gelijk, uitgezonderd met betrekking tot de kinderen. Over de nadere voorwaarden die verbonden zijn aan het geregistreerd partnerschap kan de afdeling stadswinkel u informeren.

Mogelijkheden voor trouwen/geregistreerd partnerschap

Gaat u trouwen in Lelystad? Dan heeft u 3 mogelijkheden voor de ceremonie:

1. Gratis ceremonie (maximaal 15 minuten)

Mogelijk op maandag om 09.00 uur.
Alleen mogelijk als minimaal één van u in de gemeente Lelystad woont.
In de kleine trouwkamer in het stadhuis.
Er is plaats voor het bruidspaar plus de getuigen (minimaal twee en maximaal vier getuigen voor jullie samen).
Er is geen keuzemogelijkheid voor een trouwambtenaar. Er is geen voorgesprek met de trouwambtenaar.
Er is geen mogelijkheid voor toespraken van andere aanwezigen.
Het is niet mogelijk om muziek af te spelen.
Inwoners van Lelystad die in aanmerking komen voor kwijtschelding gemeentebelastingen of die vallen onder het minimabeleid, kunnen gratis trouwen op dinsdag 09.00 uur. Dit is de volwaardige ceremonie in de trouwzaal. Een trouwambtenaar voltrekt dit huwelijk.
Wilt u uw voltrekkingsdatum van het voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap wijzigen dan betaalt u € 38,45.
Annuleren doet u schriftelijk via e-mail. U ondertekent allebei de e-mail (door uw namen te vermelden) en stuurt deze naar e-mailadres burgerzaken@lelystad.nl. U krijgt van ons een bevestiging als we uw annulering hebben ontvangen.

2. Eenvoudige ceremonie (ongeveer 15 minuten)

Mogelijk op dinsdagmiddag om 13.30 uur, 14.00 uur, 14.30 uur en 15.00 uur (vanaf 1 januari 2020).
In de kleine trouwkamer in het stadhuis.
Er is plaats voor het bruidspaar plus maximaal zes personen, waaronder de getuigen (minimaal twee en maximaal vier getuigen voor jullie samen).
Er is geen keuzemogelijkheid voor een trouwambtenaar. Er is geen voorgesprek met de trouwambtenaar. De trouwambtenaar houdt wel een korte toespraak.
Er is geen mogelijkheid voor toespraken van andere aanwezigen.
Het is niet mogelijk om muziek af te spelen.
De eenvoudige ceremonie kost € 169,00.
Aan het annuleren van de voltrekking van uw voorgenomen huwelijk, geregistreerd partnerschap of omzetting van een geregistreerd partnerschap naar een huwelijk zijn kosten verbonden: 
€ 80,00 indien de annulering of wijziging binnen 5 weken voor de gereserveerde datum plaatsvindt.
€ 45,00 indien de annulering of wijziging 5 weken of langer voor de gereserveerde datum plaatsvindt.
Annuleren doet u schriftelijk via e-mail. U ondertekent allebei de e-mail (door uw namen te vermelden) en stuurt deze naar e-mailadres burgerzaken@lelystad.nl. U krijgt van ons een bevestiging als we uw annulering hebben ontvangen.

3. Uitgebreide ceremonie, afgestemd op uw wensen

De uitgebreide ceremonie kan plaatsvinden in het stadhuis of op een van deze trouwlocaties.
Trouwt u in het stadhuis? In de trouwzaal is ruimte voor maximaal 80 personen.
U kunt uw voorkeur aangeven voor een trouwambtenaar.
De kosten hangen af van uw keuzes (welke locatie, type trouwboekje, etc.).
Aan het annuleren van de voltrekking van uw voorgenomen huwelijk, geregistreerd partnerschap of omzetting van een geregistreerd partnerschap naar een huwelijk zijn kosten verbonden: 
€ 80,00 indien de annulering of wijziging binnen 5 weken voor de gereserveerde datum plaatsvindt.
€ 45,00 indien de annulering of wijziging 5 weken of langer voor de gereserveerde datum plaatsvindt.
Annuleren doet u schriftelijk via e-mail. U ondertekent allebei de e-mail (door uw namen te vermelden) en stuurt deze naar e-mailadres burgerzaken@lelystad.nl. U krijgt van ons een bevestiging als we uw annulering hebben ontvangen.

Tarieven 2024 ( Onder voorbehoud )

Huwelijk of geregistreerd partnerschap in het Stadhuis, of in ieder ander aangewezen trouwlocatie niet zijnde een schip van maandag t/m vrijdag: € 423,60
Huwelijk of geregistreerd partnerschap op een aangewezen schip aan wal van maandag t/m vrijdag: € 423,60
Huwelijk of geregistreerd partnerschap op een aangewezen schip op zee 1 dagdeel van maandag t/m vrijdag: € 557,65
Huwelijk of geregistreerd partnerschap op een aangewezen schip op zee 2 dagdelen van maandag t/m vrijdag: € 691,70

Eenvoudige ceremonie

In de kleine trouwkamer in het stadhuis (enkel op dinsdagmiddagen op bepaalde tijdstippen): € 169,00

Omzetten partnerschap in huwelijk

Omzetten partnerschap in huwelijk in het Stadhuis, of in ieder ander aangewezen trouwlocatie niet zijnde een schip van maandag t/m vrijdag: € 423,60
Omzetten partnerschap in huwelijk aan de balie van de Stadswinkel in het Stadhuis:  € 130,70
Omzetten partnerschap in huwelijk op een aangewezen schip aan wal van maandag t/m vrijdag: € 423,60
Omzetten partnerschap in huwelijk op een aangewezen schip op zee 1 dagdeel van maandag t/m vrijdag: € 557,65
Omzetten partnerschap in huwelijk op een aangewezen schip op zee 2 dagdelen van maandag t/m vrijdag:  € 691,70

Zaterdagtoeslag

€ 81,10

Overige tarieven

Aanwijzen buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand voor één dag, indien geen benoeming bij de rechtbank hoeft plaats te vinden: € 124,00
Verklaring huwelijksbevoegdheid: € 29,00
Trouwboekje: € 51,80 
Parkeerontheffing bruidspaar of geregistreerde partners gratis; daarna maximaal vijf parkeerontheffingen mogelijk á € 3,75 per stuk

Houdt u er rekening mee dat ook de beheerder van de door u gekozen trouwlocatie kosten in rekening brengt.

Kosteloos trouwen is alleen mogelijk in het stadhuis op maandag- en dinsdagmorgen om 09.00 uur. Voorwaarde is dat u beide of één van beide in Lelystad woont.

Inwoners die in aanmerking komen voor de kwijtschelding gemeentebelastingen of vallen onder het minimabeleid kunnen kosteloos trouwen op dinsdag om 09.00 uur met een volwaardig ceremonieel in de trouwzaal. Een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand zal dit huwelijk voltrekken.

Inwoners die niet in aanmerking komen voor de kwijtschelding gemeentebelastingen of vallen onder het minimabeleid kunnen ook kosteloos trouwen op maandag om 09.00 uur met een korte zakelijke ceremonie van ongeveer 15 minuten in de kleine trouwkamer met maximaal 6 personen. Een ambtenaar van de burgerlijke stand zal dit huwelijk voltrekken.

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation