Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Trouwen in de Gemeente Leidschendam - Voorburg

Gemeente Leidschendam - Voorburg
Kon. Wilheminalaan 2
2264 BM Leidschendam - Voorburg

Trouwen in Leidschendam- Voorburg

Geacht aanstaand bruidspaar,

Samen door het leven, daar hebben jullie voor gekozen. Om bij dit bijzondere moment stil te staan, zijn jullie op zoek naar een passende locatie. Met deze pagina kunnen jullie je oriënteren op de mogelijkheden die er zijn in de gemeente Leidschendam-Voorburg om jullie huwelijk te voltrekken of partnerschap te registreren. Wil je meer weten, dan kun je contact met ons opnemen via telefoonnummer 14 070, of bezoek ons Servicecentrum in Leidschendam.

Servicecentrum Leidschendam: Koningin  Wilhelminalaan 2

Op onze website kunnen jullie een kijkje nemen in ons digitale Trouwloket. Hier is alle informatie over het huwelijk en geregistreerd partnerschap gebundeld. Iedereen met trouwplannen kan 24 uur per dag de trouwlocaties bekijken, kennismaken met de trouwambtenaren of bijvoorbeeld de benodigde uittreksels regelen. Ook kun je via de agenda de beschikbare trouwdata bekijken. In de toekomst kunnen bewoners van Leidschendam-Voorburg hun eigen online ‘trouwdossier’ aanmaken en als ze willen, digitaal in ondertrouw gaan. Waar jullie ook beslissen te trouwen, wij wensen jullie een feestelijke dag toe!

Met vriendelijke groet,

Jules Bijl
burgemeester van Leidschendam-Voorburg

Melding van voorgenomen huwelijk

Gaat u trouwen of uw partnerschap registreren? Dan moet u dat eerst melden. Dit heet melden van een voorgenomen huwelijk (ook wel ondertrouw). Dit doet u in de gemeente waar u wilt trouwen. U meldt uw voorgenomen huwelijk op zijn vroegst 1 jaar en uiterlijk 6 weken van tevoren.

Bel hiervoor 14070

Wat u moet weten

Na het telefoongesprek ontvangt u per post een formulier dat u ingevuld en met de besproken bewijsstukken aan ons terugstuurt

Een trouwboekje is niet verplicht, maar kan een mooie herinnering zijn. Het (blauwe) trouwboekje is inbegrepen bij de kosten voor de ceremonie. Alleen bij een gratis huwelijk of partnerschap betaalt u € 39,15

Uw geboortenaam verandert niet als u trouwt. Wel kunt u de naam van uw partner aannemen of toevoegen aan uw geboortenaam. Lees meer over naamgebruik regelen

Trouwlocaties

In Leidschendam-Voorburg mag overal binnen de gemeentegrenzen worden getrouwd. De gemeente heeft 4 gemeentelijke trouwlocaties. Het gemeentehuis in Leidschendam en in Voorburg Huize Swaensteyn en Huygens' Hofwijck vormen een prachtig decor voor uw bijzondere dag. Het is daarnaast ook mogelijk om gratis of voordelig te trouwen in een spreekkamer in het Servicecentrum Leidschendam.

 1. Gemeentehuis Raadhuisplein 1, 2264 BP Leidschendam

Het gemeentehuis in Leidschendam is in 1940 gebouwd naar ontwerp van architect A.J. Kropholler. Niet alleen de trouwzaal in dit gebouw is zeer stijlvol; ook de entree en het trappenhuis hebben een bijzondere, feestelijke uitstraling. Een prima start van een mooie dag. De trouwzaal in het gemeentehuis telt ruim 40 zitplaatsen. Bovendien kunnen 28 mensen op de tribune plaatsnemen. Voor ouders, getuigen en bruidskinderen zijn speciale plaatsen gereserveerd. Op de oprit van het gemeentehuis is een viertal parkeerplaatsen gereserveerd voor bijvoorbeeld de ouders of familie. In de directe omgeving zijn voldoende parkeerplaatsen voor de overige gasten. Het is helaas niet toegestaan in en om het gemeentehuis met rijst en confetti te strooien. Ook worden honden of andere huisdieren niet toegelaten.

Mogelijkheden locatie:

De trouwzaal heeft 40 zitplaatsen, de tribune 28 zitplaatsen. Er zijn voldoende staanplaatsen. Geschikt voor maximaal 100 personen

U kunt de bruidsauto voor de hoofdentree parkeren. Op de oprit zijn 3 gereserveerde parkeerplaatsen. In de directe omgeving is voldoende parkeerruimte voor gasten. U mag niets strooien in en rond de trouwlocatie of krijttekeningen maken. Er is een geluidsinstallatie. Toegankelijk voor rolstoel. Geen huisdieren toegestaan.

2. Huize Swaensteyn Herenstraat 72, 2271 CK Voorburg

Huize Swaensteyn is een van de oudste gebouwen van Voorburg. In de middeleeuwen was het een herberg, De Swaen, en een politiek centrum. Schout en schepenen namen er hun besluiten. In die tijd trouwden de mensen ook al in Swaensteyn. In 1873 zijn het plaatselijk bestuur van Voorburg, de secretarie en zelfs het kantongerecht in de herberg gevestigd. Maar dat duurde slechts tot 1883. In dat jaar krijgt Voorburg een eigen raadhuis en daarmee is de officiële rol van De Swaen voorlopig uitgespeeld. ?De architect J. Kruger wordt in 1970 eigenaar van Swaensteyn en hij restaureert het gebouw. In 1983 koopt de gemeente het pand en tussen december 1984 en december 2001 hebben burgemeester en wethouders er hun werkvertrekken. Vanaf januari 2002 is de gemeenteraad er gevestigd. Huwelijken in Swaensteyn worden in dezelfde kamer gesloten waar eeuwen geleden ´Voorburgers´ elkaar al het ja-woord gaven. In de trouwzaal is ruimte voor ongeveer 50 personen. Swaensteyn ligt in het winkelgebied, maar de trouwauto plus twee volgauto´s krijgen doorgang. Daarover wordt jullie alles verteld wanneer je het huwelijk vastlegt bij de gemeente.

Mogelijkheden locatie:

De trouwzaal heeft 25 zitplaatsen en 25 staanplaatsen. Voor meer mensen is de locatie niet geschikt

U mag 2 auto’s op het terrein van de Oude Kerk parkeren (rijroute via Raadhuisstraat, Vlietstraat en het pad voor de Oude Kerk). In de directe omgeving is voldoende parkeerruimte voor gasten

U mag niets strooien in en rond de trouwlocatie of krijttekeningen maken. Over het afspelen van muziek overlegt u met de locatie. Toegankelijk voor rolstoel.Geen huisdieren toegestaan

3. Huijgensmuseum Hofwijck

Westeinde 2, 2275 AD Voorburg

Hofwijck is het voormalige buitenhuis van de familie Huijgens aan de Vliet. Het ligt vlakbij de Utrechtsebaan (A12) en het station aan de spoorlijn Den Haag - Utrecht. Het gebouw met de grote tuin eromheen is ontworpen en gebouwd door Pieter Post, een leerling van de bekende architect Jacob van Campen. In 1642 was Hofwijck klaar. Het is dan een rechthoekig, symmetrisch gebouw dat loodrecht oprijst uit de gracht en wordt omgeven door een symmetrisch aangelegde tuin.

De eerste bewoner is Constantijn Huijgens, een beroemd diplomaat, architect en kunstenaar uit de 17de eeuw. Na zijn dood woont zijn zoon Christiaan, de bekende wis- en natuurkundige, in Hofwijck. Hij is de uitvinder van o.a. het slingeruurwerk. In 1750 wordt het buitenhuis door de familie Huijgens verkocht.

Aan het begin van de vorige eeuw is het huis helemaal vervallen en zijn de tuinen een wildernis geworden. Als er plannen zijn om het te slopen, wordt in 1913 de vereniging Hofwijck opgericht. Deze vereniging koopt Hofwijck en verzorgt een aantal restauraties. In 1995 is het gebouw weer geheel in oude luister hersteld.

In Hofwijck kun je trouwen in de in zeventiende-eeuwse stijl ingerichte pronkkamer. Dit pand is geschikt voor kleine trouwerijen tot circa 40 personen. Vanwege de unieke bouw van het pand is er geen aparte ontvangstruimte voor de gasten. Huisdieren worden niet in het pand toegelaten.

Mogelijkheden locatie:

Geschikt voor maximaal 55 personen. Er is geen aparte ontvangstruimte voor de gasten

U kunt met de trouwauto via de zij-ingang in de Hofwijckstraat doorrijden tot op het voorplein. Gasten die slecht ter been zijn mag u op het voorplein afzetten. In de directe omgeving is voldoende parkeerruimte voor gasten

U mag niets strooien in en rond de trouwlocatie of krijttekeningen maken.
Over het afspelen van muziek overlegt u met de locatie. Niet toegankelijk voor rolstoel. Geen huisdieren toegestaan

Andere trouwlocaties

Wilt u op een andere (niet-gemeentelijke) trouwlocatie trouwen, dan geeft u die locatie uiterlijk 6 weken voor uw huwelijksdag aan ons door. Daarvoor belt u met 14 070. Als wij uw verzoek later ontvangen, kunnen wij niet garanderen dat uw huwelijk op de gewenste locatie en datum wordt voltrokken

U kunt met onderstaande trouwlocaties contact opnemen over beschikbaarheid en kosten.Naast kosten aan de trouwlocatie betaalt u de gemeentelijke kosten:

Tarieven 2022 ( Onder voorbehoud )

Gemeentehuis

Mogelijke tijdstippen en kosten:

Maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 16:45 uur: € 481,25
Maandag tot en met vrijdag van 16:45 tot 22:00 uur: € 494,15
Zaterdag van 8:00 tot 22:00 uur: € 610,65
Zondag van 14:00 tot 22:00 uur: € 636,25

Huize Swaensteyn

Maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 16:45 uur: € 481,25
Zaterdag van 9:30 tot 13:00 uur: € 610,65

Huijgensmuseum Hofwijck

Woensdag en donderdag van 10:00 tot 12:00 uur: € 743,55
Vrijdag van 10:00 tot 12:00 en van 14:00 tot 16:00 uur: € 743,55
Zaterdag van 10:00 tot 12:00 uur: € 898,45

Andere trouwlocaties

U kunt ook kiezen om op een niet-gemeentelijke locatie te trouwen. Gebruik daarvoor het formulier Verklaring trouwlocatie (PDF, 75.39 KB). Deze verklaring moet ondertekend worden door de eigenaar of beheerder van de locatie. Geef die locatie uiterlijk 6 weken voor uw huwelijksdag aan ons door. Als wij uw verzoek later ontvangen, kunnen wij niet garanderen dat uw huwelijk op de gewenste locatie en datum wordt voltrokken. De locatie die u kiest, moet ook wel voldoen aan de voorwaarden.

Copyright © 2022
Webdesign door Pixel Creation