Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Trouwen in de Gemeente Heumen

Gemeente Heumen
Kerkplein 6
6581 AC Heumen

Trouwen in Heumen

Inlichtingen met betrekking tot huwelijk en geregistreerd partnerschap

Het huwelijk en het geregistreerd partnerschap kunnen omschreven worden als een van rechtswege erkende vereniging van twee personen tot duurzame levensgemeenschap. Dat betekent, dat wanneer twee mensen met elkaar trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan, zij dat doen in gemeenschap van goederen. Op een enkele uitzondering na is alles wat ze hebben en krijgen ná de voltrekking van hen samen, ze hebben één gemeenschappelijk vermogen.

Klik hier voor het overzicht van de trouwlocaties in Heumen.

Bij notariële akte kunnen echter ook “voorwaarden” worden gemaakt met als gevolg, dat de echtgenoten/partners ieder een eigen vermogen houden, terwijl daarnaast al dan niet nog een gemeenschappelijk vermogen bestaat. Het verstandigst is om deze vóór de sluiting van huwelijk of partnerschap te laten opmaken. Nadere inlichtingen over deze voorwaarden kunt u bij de notaris krijgen.

Trouwen of partnerschap registreren

Als u een trouw- of registratiedatum in gedachten heeft kunt u het beste vooraf telefonisch contact met ons opnemen. Bel telefoonnummer 14 024 om te informeren of de locatie, de dag, en het tijdstip van uw keuze beschikbaar is. Wij vertellen u alle mogelijkheden. Zodra de datum en het tijdstip vastliggen, ontvangt u van ons alle informatie over de melding voor het huwelijk, het uitzoeken van een trouwboekje, het gesprek met de trouwambtenaar en hoe te betalen.

Melden huwelijk of partnerschap

Voordat u gaat trouwen of uw partnerschap wilt registreren, moet u dat bij de gemeente melden (voorheen ondertrouw). Met deze melding geeft u officieel aan de gemeente door dat u gaat trouwen. U doet dat in de gemeente waar u gaat trouwen of uw geregistreerd partnerschap wilt aangaan.

Meld uw huwelijk of partnerschap ruim voor de datum dat u wilt trouwen of partneren. De melding is een jaar geldig.

Trouwboekje of Partnerschapsboekje

Het trouw- of partnerschapsboekje bestaat uit een mooie leren omslag, met daarin een boekje en een uittreksel van de huwelijks- of partnerschapsakte. U kunt kiezen uit twee uitvoeringen, een geprint boekje en een gekalligrafeerd boekje. In beide boekjes is het mogelijk kinderen en getuigen bij te laten schrijven. Bij het laten kalligraferen van het boekje kunt u uit 4 verschillende lettertypes kiezen. Voorbeelden hiervan, alsmede de actuele prijs van de boekjes, kunt u vinden op de website van de gemeente Heumen, www.heumen.nl.

Getuigen

Bij de voltrekking moeten tenminste 2 en mogen maximaal 4 meerderjarige getuigen aanwezig zijn. De personalia (volledige naam en adres) van de getuigen dient u door te geven bij de aangifte. Om ervoor te zorgen dat de namen correct in de huwelijksakte opgenomen worden, wordt u verzocht een goed leesbare kopie van het paspoort of de identiteitskaart van de getuigen mee te brengen.

De voltrekking van huwelijk of partnerschap

Het huwelijk of partnerschap kan gesloten worden in het gemeentehuis van Heumen, Kerkplein 6 te Malden (www.heumen.nl), op één van de vaste trouwlocaties of op een zelfgekozen locatie. Een zelfgekozen locatie wordt vooraf beoordeeld door de trouwambtenaar. Voor de vaste trouwlocaties verwijzen wij u naar de website van de gemeente Heumen, www.heumen.nl Aan een aanwijzing van een eigen locatie als trouwlocatie zijn kosten verbonden.

Het huwelijk of partnerschap wordt voltrokken door een speciaal daarvoor aangestelde trouwambtenaar. Ook kunt u een verzoek indienen om een familielid of kennis te benoemen en beëdigen als trouwambtenaar. Het verzoek moet tenminste twee maanden vóór de huwelijksdatum ingediend zijn. Aan een benoeming en beëdigen van een externe ambtenaar zijn kosten verbonden.

Het huwelijk of partnerschap kan op elke dag van de week tussen 09.00 en 21.00 uur gesloten worden, dus ook op zon- en feestdagen. Ceremonies na 17.00 uur, in het weekend en op feestdagen zijn duurder dan op doordeweekse dagen tussen 09.00 en 17.00 uur.
Op maandagochtend om 8.30 kan er gratis getrouwd worden. De voltrekking vindt dan plaats in een spreekkamer. Inwoners van de gemeente Heumen, die een inkomen op bijstandsniveau hebben (dit moet worden aangetoond), kunnen van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 gratis trouwen in het gemeentehuis van Heumen en krijgen een gewone ceremonie aangeboden.

Trouwlocaties

Naast het gemeentehuis in Malden zijn er nog 10 goedgekeurde trouwlocaties waar u kunt trouwen of uw geregistreerd partnerschap kunt aangaan. Iedere locatie biedt vele en verrassende mogelijkheden. Neem gerust contact op met de eigenaar of beheerder van de locatie voor meer informatie of voor het maken van een afspraak.

Landgoed Bergzicht-De Raaf
Boscafé de Zweef
Kiemkracht 64
Villa Klein Heumen
NH kerkje Overasselt
Het Marishuis
Het Buitencentrum
Café-Kanaalzicht Heumen 
Café en Zalencentrum De Zon
Het Gemeentehuis

Eigen trouwlocatie kiezen

Naast de vaste locaties is het ook mogelijk zelf een locatie te kiezen waar u wilt trouwen of uw partnerschap wilt laten registreren. Deze locatie moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de locatie binnen de gemeentegrens van Heumen vallen, toegankelijk zijn voor in- of mindervaliden en er moet voldoende parkeergelegenheid zijn.

Voor het trouwen op een zelfgekozen locatie moet u een aanvraag indienen bij de gemeente:

Bekijk de volledige voorwaarden voor het trouwen of geregistreerd partneren op een locatie naar keuze op onze website. Stuur het volledig ingevulde en ondertekende aanvraagformulier uiterlijk 3 maanden voor uw huwelijks/registratiedag naar: burgerzaken@heumen.nl.
Is de locatie van uw keuze nog niet bekend, dan beoordelen wij die locatie. Dat betekent dat wij de locatie gaan bekijken en toetsen aan de criteria die daarvoor staan. Er is toestemming nodig van zowel de eigenaar of de beheerder en het bruidspaar.
Heeft u toestemming? Dan neemt de trouwambtenaar die het huwelijk gaat voltrekken contact met u op. In dit gesprek wordt de huwelijksplechtigheid helemaal doorgesproken.

Trouwambtenaren

De huwelijken en geregistreerde partnerschappen worden voltrokken door speciaal daarvoor aangestelde ambtenaren, de zogenaamde buitengewone ambtenaren van de burgerlijke stand (babsen). De gemeente Heumen heeft 3 buitengewone ambtenaren van de burgerlijke stand. 

TrouwambtenaarJenny Boonzaaijer-Hoooisma
Trouwambtenaar Peter Smulders
Trouwambtenaar Brigitte van Wees

Enkele weken vóór het huwelijk of partnerschap neemt de buitengewoon ambtenaar contact met u op om een afspraak te maken voor een persoonlijk gesprek. U bespreekt samen met hem of haar hoe de voltrekking eruit gaat zien. In goed overleg is er heel veel mogelijk.

Eigen trouwambtenaar

Er zijn ook mogelijkheden om een trouwambtenaar voor één dag aan te wijzen. Bijvoorbeeld iemand uit uw familie of kennissenkring. De trouwambtenaar van eigen keuze kan worden bijgestaan door een ervaren trouwambtenaar van de gemeente.De medewerkers van de afdeling Publiekszaken informeren u graag over de mogelijkheden en tarieven. Bel 14 024 of mail naar burgerzaken@heumen.nl.

Tarieven 2024 (Onder voorbehoud )

Hieronder leest u de kosten voor 2023. Dit zijn de kosten voor een ceremonie met een trouwambtenaar van de gemeente. 

Gemeentehuis

Maandag tot en met vrijdag 09.00 tot 17.00 uur € 411,75
Maandag tot en met vrijdag na 17.00 uur € 485,65
Zaterdag en zondag 09.00 tot 23.59 uur € 485,65
Bescheiden ceremonie: € 316,70

Aangewezen trouwlocatie

Maandag tot en met vrijdag 09.00 tot 17.00 uur € 443,45
Maandag tot en met vrijdag na 17.00 uur € 533,15
Zaterdag en zondag 09.00 tot 23.59 uur € 533,15

Eigen gekozen trouwlocatie

Maandag tot en met vrijdag 09.00 tot 17.00 uur € 622,90
Maandag tot en met vrijdag na 17.00 uur € 712,65
Zaterdag en zondag 09.00 tot 23.59 uur € 712,65

Trouwboekje

Geprint € 59,30
Gekalligrafeerd € 72,85
Bijschrijven kind in kalligrafisch trouwboekje € 9,70 per kind
Bijschrijven getuige in kalligrafisch trouwboekje € 2,80 per getuige

Bescheiden ceremonie

De gemeente Heumen biedt u nog een mogelijkheid voor de invulling van uw huwelijk, de zogenaamde bescheiden ceremonie. Het is een variant tussen een gratis huwelijk en een betaald huwelijk. Een bescheiden ceremonie kan alleen op het gemeentehuis worden voltrokken van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 uur en 17.00 uur. Er is geen persoonlijke speech, bloemetje of cadeautje. De trouwambtenaar houdt een kort woordje en gaat over tot het ja-woord en ondertekenen van de akte. De hele voltrekking duurt maximaal 15 minuten. Er is geen maximum verbonden aan het aantal gasten. U betaalt hiervoor een voordelig tarief.

Gratis huwelijk of geregistreerd partnerschap

In de gemeente Heumen is het mogelijk om gratis te trouwen of uw partnerschap te registreren. Hiervoor zijn 2 mogelijkheden:

1. Op dinsdagmorgen om 08.30 of 08.45 uur in de spreekkamer van de afdeling Publiekszaken. De plechtigheid bestaat alleen uit de wettelijk voorgeschreven formaliteiten zoals het geven van het ja-woord, het ondertekenen van de akte door de partners en de getuigen en het uitreiken van het trouw/partnerschapsboekje (voor het boekje worden wel kosten in rekening gebracht). De hele voltrekking duurt ongeveer 10 minuten. In de spreekkamer is slechts plaats voor enkele gasten.

2. Op maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 uur en 17.00 uur op het gemeentehuis van Heumen. De invulling van de ceremonie is hetzelfde als die bij een betaald huwelijk. Om hiervoor in aanmerking te komen moet u aan de volgende voorwaarden voldoen: een van u beiden (of allebei) woont in de gemeente Heumen en uw gezamenlijk inkomen is niet hoger dan 110% van het minimumloon.Het aanvraagformulier kunt u volledig ingevuld, ondertekend en voorzien van alle bewijsstukken inleveren bij de afdeling Publiekszaken.

Nadere Informatie

Voor nadere informatie en het maken van afspraken kunt u contact opnemen met de afdeling
Publiekszaken, telefoon 14 024.

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation