Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Trouwen in de Gemeente Helmond

Gemeente Helmond
Fr. Joseph van Thielpark 1
5707 BX Helmond

Trouwen in Helmond

Voorwoord van de wethouder Cultuur

Uw trouwdag is één van de meest bijzondere dagen van uw leven. Een onvergetelijke dag die u met degene die u liefheeft wilt vieren. Het liefst op een bijzondere locatie. In Helmond is er voor elk wat wils. U kunt in een historische of juist een moderne omgeving trouwen. U kunt zelfs op een voor u speciaal plekje in Helmond trouwen.

In Helmond hebben wij verschillende locaties die zeker als bijzonder aangemerkt kunnen worden. Zo hebben we een prachtig, romantisch kasteel dat dateert uit de 14e eeuw. Dit kasteel beschikt over drie trouwzalen. Kiest u voor het kasteel? Dan kiest u bewust voor een historische setting.

Wilt u elkaar liever in een moderne omgeving het jawoord geven? Dan kunt u in het Boscotondo-complex terecht. Een creatie van de Italiaanse architect Adolfo Natalini, aan de rand van het Helmondse centrum.

Klik hier voor het overzicht van de trouwlocaties in Helmond.

Gaat uw voorkeur toch uit naar dat voor u bijzondere plekje in Helmond. Bijvoorbeeld het plekje waar u elkaar heeft leren kennen? Of waar u uw huwelijksaanzoek heeft gedaan? Ook daar kan uw huwelijksplechtigheid voltrokken worden.

In Helmond geloven wij in het mogelijk maken van uw dromen. Bespreek uw wensen met uw huwelijksambtenaar. Dan stellen wij alles in het werk om van uw trouwdag de dag van uw dromen te maken.

Op deze pagina leest u wat de gemeente Helmond en (Helmondse) ondernemers voor u kunnen betekenen.

Ik wens u veel plezier met de voorbereidingen van uw dag en ik hoop dat u een onvergetelijke trouwdag beleeft!

Marita van Lierop
wethouder Cultuur

Elk jaar trouwen ongeveer 1000 mensen in Helmond. Vaak zijn dat Helmondse bruidsparen, maar er zijn steeds meer bruidsparen van buiten de stad. Waar uw huwelijk ook plaatsvindt, het vergt altijd de nodige voorbereidingen. Op deze pagina vindt u veel nuttige informatie hierover.

Gratis of zakelijke ceremonie

In de gemeente Helmond zijn er mogelijkheden om gratis of tegen een gereduceerd tarief te trouwen. Ook is het mogelijk om met een minimuminkomen gratis volwaardig te trouwen.

Gratis huwelijk

Op maandagochtend om 9.00 uur en 9.15 uur kunt u kosteloos trouwen aan de balie in de Stadswinkel. U betaalt alleen de kosten voor het eventuele trouwboekje. Bijzonderheden van een gratis huwelijk of partnerschap:

het duurt 10 tot 15 minuten
er is geen ceremonie of toespraak
alleen het bruidspaar en de getuigen zijn aanwezig
u kunt geen voorkeur uitspreken voor een trouwambtenaar
u heeft geen voorgesprek met een trouwambtenaar

Wilt u meer informatie? Ga hier naar de pagina 'Melding trouwen of geregistreerd partnerschap'

Zakelijke ceremonie

U kunt ook op maandagochtend om 9.45 uur, 10.15 uur, en 10.45 uur in een zaal van de Stadswinkel trouwen. Bijzonderheden van een zakelijke ceremonie:

u krijgt een sterk gereduceerd tarief, exclusief de kosten van het trouwboekje (optioneel)

er is een korte toespraak en een voordracht van een gedicht
er zijn maximaal 10 aanwezigen, naast het bruidspaar en de getuigen
u kunt geen voorkeur uitspreken voor een trouwambtenaar
u heeft geen voorgesprek met een trouwambtenaar

Wilt u meer informatie? Ga hier naar de pagina 'Melding trouwen of geregistreerd partnerschap'

Gratis volwaardig huwelijk met minimuminkomen

Om inwoners van de gemeente Helmond met een minimuminkomen tegemoet te komen is er de mogelijkheid om op kosten van de gemeente Helmond te trouwen of een partnerschap te laten registreren. De voorwaarden zijn:

beide partners zijn woonachtig in Helmond

beide partners overleggen bewijs dat zij een inkomen hebben tot maximaal 120% van het bestaansminimum. Dit kan in de vorm van een inkomensverklaring of de Helmond-pas

het huwelijk of de partnerschap vindt plaats op maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 uur en 17.00 uur in het kasteel (Jan van Berlaerzaal), museum Boscotondo of in de Stadswinkel (Raadzaal of in een zaal van de Stadswinkel)

Denkt u dat u hiervoor in aanmerking komt? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 14 0492.

Het voorgesprek over de melding voorgenomen huwelijk/partnerschap:

Als u een huwelijk of geregistreerd partnerschap wilt aangaan, moet u hiervan een melding doen in de gemeente waar u wil gaan trouwen of uw partnerschap wil laten registreren (dit stond voor 1 september 2015 in de volksmond bekend als “in ondertrouw gaan”). U kunt samen met de ambtenaar tijdens het voorgesprek bespreken hoe de inhoud van de ceremonie eruit gaat zien. Ga voor meer informatie over de melding voorgenomen huwelijk/partnerschap en het voorgesprek naar het tabblad Aanvragen, waar u verschillende huwelijksfolders aantreft.

Let op! De melding voorgenomen huwelijk/partnerschap moet minimaal 2 weken vóór de ceremonie plaatsvinden.

Trouwlocaties

Er zijn 11 vaste trouwlocaties waar u op uw eigen manier invulling kunt geven aan uw huwelijk, maar u kunt overal in de gemeente Helmond trouwen.

Vaste trouwlocaties

De vaste trouwlocaties zijn: de Bibliotheek, de Cacaofabriek, het Kasteel, de Kasteelpoort, de Koning, de Raadszaal, de Steenoven, de Traverse, de Warande en Hotel West-Ende. Onder 'Meer informatie' vindt u de contactgegevens van de locaties. Let op! De locatie kan u kosten in rekening brengen voor het gebruik van de locatie.

Wilt u op een andere locatie trouwen?

U kunt voortaan overal in Helmond trouwen. Er gelden wel een aantal voorwaarden die altijd gelden en waaraan u zich conformeert als u kiest voor een andere trouwlocatie:

Het huwelijk moet op de grond worden gesloten. Het is dus niet mogelijk om in de lucht (bijvoorbeeld in een luchtballon of vliegtuig), op het water of in een rijdend voertuig te trouwen.

De huwelijksvoltrekking moet in de openbaarheid plaatsvinden. Dit betekent dat ook niet-genodigden en mindervaliden toegang hebben tot de plechtigheid.

Het bruidspaar is verantwoordelijk en aansprakelijk voor de veiligheid van de locatie. Alle gebouwen van de locatie moeten voldoen aan de normen op het gebied van brandveiligheid. Als u op een bijzondere locatie trouwt en meer dan 50 mensen ontvangt, bijvoorbeeld thuis, in een boerenschuur, tent of in de open lucht, neem dan contact op met team Vergunningen via telefoonnummer 14 0492. De gemeente is niet aansprakelijk voor de veiligheid van de locatie.

Extra kosten die gemaakt worden, bijvoorbeeld voor de huur van de locatie, zijn voor rekening van het bruidspaar.

Het bruidspaar zorgt ervoor dat het toestemming heeft van de eigenaar/beheerder van de locatie. Bij het ontbreken van die toestemming is de gemeente niet aansprakelijk.

De gemeente is niet aansprakelijk voor eventuele schade die aan de locatie of in de omgeving wordt toegebracht.

Geregistreerd partnerschap

In plaats van een huwelijk kunt u ook een geregistreerd partnerschap aangaan. Het partnerschap wordt formeel geregistreerd en staat gelijk aan het huwelijk.

Wij helpen graag om van deze gebeurtenis een onvergetelijke dag te maken. De procedure is vrijwel dezelfde als die van een huwelijk. U kunt ook van dezelfde trouwzalen gebruik maken. Meer informatie hierover in de huwelijksbrochure.

Tarieven 2024 ( Onder voorbehoud )

De melding voorgenomen huwelijk/partnerschap kost niets. De totale kosten hangen af van de locatie, de dag en het tijdstip van het huwelijk of geregistreerd partnerschap en het afnemen van een trouwboekje.

U betaalt de kosten via iDEAL als u digitaal melding doet van uw voorgenomen huwelijk of partnerschap. Het is mogelijk dat de locatie extra kosten in rekening brengt voor de huur van de trouwzaal. Deze kosten betaalt u rechtstreeks aan de locatie

Trouwen op maandag t/m vrijdag

Voor het sluiten van een huwelijk op maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur brengen wij €430,- in rekening.

Wilt u buiten deze tijden trouwen, bijvoorbeeld in het weekend of op een feestdag? Dan geldt er een toeslag van €187,-. Dit is exclusief de kosten die de locatie in rekening brengt. Deze kosten betaalt u rechtstreeks aan de locatie, ook als u in het Kasteel van Helmond trouwt. De kosten van het Kasteel staan los van de kosten die u aan Burgerzaken betaalt.

Trouwen in het Elkerliek Ziekenhuis Helmond indien medische omstandigheden dit noodzakelijk maken kost €163,-.

Gratis huwelijk

Op maandagochtend om 8.45 uur, 9.00 uur en 9.15 uur kunt u gratis trouwen aan de balie in de Stadswinkel. Bijzonderheden van een gratis huwelijk:

Duur is 10 tot 15 minuten;
Geen ceremonie of toespraak;
U kunt geen voorkeur uitspreken voor een trouwambtenaar;
U heeft geen persoonlijk gesprek met de trouwambtenaar;
Alleen het bruidspaar en de getuigen zijn aanwezig.

Trouwen tegen gereduceerd tarief

Op maandagochtend om 9.45 uur, 10.15 uur, en 10.45 uur kunt u in een zaal van de Stadswinkel trouwen tegen het gereduceerde tarief van €187,-. Bijzonderheden van een huwelijk tegen gereduceerd tarief:

Er is een korte toespraak en een voordracht van een gedicht;
U kunt geen voorkeur uitspreken voor een trouwambtenaar;
U heeft geen persoonlijk gesprek met de trouwambtenaar;
Er zijn maximaal 10-15 aanwezigen, waaronder het bruidspaar en de 2-4 getuigen. De trouwambtenaar niet meegerekend.

Kosten annulering en verzetten

Wij brengen kosten in rekening voor het verzetten of annuleren van een huwelijk/partnerschap of voor een wijziging van een getuige. U kunt de kosten hieronder in de tabel terugvinden bij 'Kosten bij annulering en verzetten'.

Gratis volwaardig huwelijk met minimuminkomen

Om inwoners van de gemeente Helmond met een minimuminkomen tegemoet te komen is er de mogelijkheid om op kosten van de gemeente Helmond te trouwen of een partnerschap te laten registreren. Denkt u dat u hiervoor in aanmerking komt? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 14 0492.

Omzetten geregistreerd partnerschap

Het omzetten van een geregistreerd partnerschap naar huwelijk aan de balie van de Stadswinkel kost €77,70. Dit kan alleen tijdens onze openingstijden: maandag 12.00 tot 19.00 uur, dinsdag t/m vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur

Trouwboekje € 39
Beëdiging gastbabs € 430
Als u zelf geen getuigen beschikbaar hebt, per getuige € 55,70
Internationale huwelijksakte  € 16,60
Huwelijk of partnerschap in Elkerliek ziekenhuis indien medische omstandigheden dit noodzakelijk maken € 155,-
Let op: dit is exclusief de kosten die u voor de gewenste locatie moet betalen. 

Kosten bij annulering en verzetten

Na de melding voorgenomen huwelijk tot 1 maand voor de huwelijks- of partnerschapsdatum € 92,70
Binnen 1 maand voor de huwelijks- of partnerschapsdatum € 185
Na huisbezoek van de trouwambtenaar € 247
Van een gratis huwelijk/partnerschap € 46,40
Datum verzetten van een huwelijk/partnerschap of een mutatie bij de getuigen € 24,70
Let op: dit is exclusief de kosten die u voor de gewenste locatie moet betalen.     

Nog vragen?

Kijkt u op ons digitaal loket www.helmond.nl of neem contact op met de Stadswinkel.

Frans Joseph van Thielpark 1
Telefoon: 140492
Postbus 950, 5700 AZ Helmond
Openingstijden: maandag van 12.00 tot 19.00 uur en overige werkdagen van 09.00 tot 16.00 uur.

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation