Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Trouwen in de Gemeente Heerde

Gemeente Heerde
Eperweg 5
8181 ET Heerde

Trouwen in Heerde

Op zoek naar geweldige, spetterende trouwlocaties in Heerde voor een ontzettende grote knalfuif?! Dan ben je hier aan het goede adres! De gemeente Heerde biedt een aantal verschillende opties voor het huwelijk, zodat jullie de plechtigheid kunnen laten plaatsvinden op een locatie die bij jullie past.

Een van de opties is het trouwen in het stadhuis. Hier kun je de trouwceremonie laten plaatsvinden in een formele en stijlvolle omgeving. De gemeente biedt ook de mogelijkheid om te trouwen in een van de kerkgebouwen in de gemeente. Dit biedt een meer traditionele en intieme setting voor de plechtigheid. Bekijk op de website van de gemeente zelf voor alle informatie, data en kosten. 

Er is ook de optie om te trouwen op een buitenlocatie. De gemeente Heerde heeft prachtige parken en tuinen die geschikt zijn voor een buitenbruiloft. Dit biedt een unieke en romantische sfeer voor jullie speciale dag. En natuurlijk direct een mooie plek voor jullie trouwfoto’s! 

Ongeacht waar jullie besluiten te trouwen, het wordt een onvergetelijke dag. Er zijn professionele ceremoniemeesters beschikbaar om jullie te helpen bij het organiseren van de plechtigheid, maar de mogelijkheid om jullie eigen babs mee te nemen of iemand aan te laten wijzen als babs voor één dag bestaat ook. 

Onthoud wel dat de gemeente Heerde kan specifieke regels hebben voor het trouwen op een bepaalde locatie en het inschakelen van een andere babs, zoals beschikbaarheid, kosten, etc. Check goed de voorwaarden voor jullie verdere beslissingen nemen. 

Gratis trouwen in Heerde is uiteraard ook mogelijk, elke gemeente moet deze optie aanbieden. Er zijn bepaalde dagen in het jaar waarop het gratis is om te trouwen in het stadhuis. Dit geldt alleen voor het huwelijk zelf en niet voor eventuele extra kosten zoals het huren van een trouwzaal of het inschakelen van een ceremoniemeester. Dit is een geweldige manier om te trouwen zonder de hoge kosten die vaak gepaard gaan met een traditioneel huwelijk.

Meer weten? Lees verder of laat je inspireren op onze website! 

Voorwaarden trouwen en geregistreerd partnerschap 

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan staan de voorwaarden daarvoor in de wet. Hieronder leest u de belangrijkste voorwaarden. 

Met één persoon

U mag maar met één persoon tegelijk trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. U mag ook niet al getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben met iemand anders. 

18 jaar of ouder

U moet 18 jaar of ouder zijn. Sinds december 2015 zijn er geen uitzonderingen meer mogelijk op deze leeftijdseis. 

Curatele 

Staat u onder curatele? Dan hebt u toestemming nodig van de curator om te mogen trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten. Soms hebt u zelfs toestemming nodig van de kantonrechter.

Procedure trouwen en geregistreerd partnerschap

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan moet u naar de ambtenaar van de burgerlijke stand. Alles wat u moet regelen is vastgelegd in de wet. Hieronder leest u de belangrijkste dingen die u moet regelen. 

Voornemen melden bij gemeente

U meldt persoonlijk of schriftelijk dat u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt sluiten. Dit doet u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente waar u wilt trouwen of een partnerschap wilt sluiten. Sinds 1 juli 2016 kunt u uw melding ook digitaal doen. Dit kan nog niet in alle gemeenten. Daarbij hoeft u in principe geen stukken te overleggen met daarin uw geboorteakte of beëindiging van uw eerdere huwelijk of geregistreerd partnerschap. Uw eigen opgave, persoonlijk of schriftelijk, is voldoende. 

Wachttijd

Heeft u uw voornemen kenbaar gemaakt bij de ambtenaar van de burgerlijke stand? Dan moet u minstens 14 dagen wachten. Daarna kunt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. Heel soms geldt deze termijn niet, bijvoorbeeld als uw aanstaande echtgenoot of partner ernstig ziek is en verwacht wordt dat hij of zij snel overlijdt. 

Getuigen 

U moet minimaal twee en maximaal vier getuigen hebben. Zij moeten 18 jaar of ouder zijn. Bij het kenbaar maken van uw voornemen te trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten, moet u hun namen en adressen doorgeven. 

Het ja-woord

U legt een verklaring af bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Daarmee is uw relatie officieel vastgelegd. Als u trouwt geeft u het ja-woord. Bij een geregistreerd partnerschap is dit niet verplicht. U kunt zelf een tekst bedenken. 

Huwelijksakte of partnerschapsakte 

Na de verklaring ondertekent u een akte. Ook de getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand ondertekenen deze akte. 

Kosten

Voor trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten moet u betalen. Maar elke gemeente heeft vaste tijden waarop u gratis kunt trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten.

Kerkelijk huwelijk 

Nadat u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand bent geweest, kunt u nog in de kerk trouwen. Dat heet inzegenen of bevestigen. Het kerkgenootschap beslist zelf of ze uw huwelijk wil inzegenen. Ze hoeven dit niet te doen.

Tarieven 2024 (onder voorbehoud)

Uittreksel van de ondertrouwakte / akte van registratie van een partnerschap: € 16,60.

Trouwzaal

Als u gaat trouwen of een partnerschap laat registreren betaalt u:

op maandag om 09.00 en 09.15 uur: gratis (meer informatie)
op maandag om 10.00 uur: € 121,15 (meer informatie)
op maandag tot en met donderdag (van 10:30 uur tot en met 16:30 uur): € 433,10
op vrijdag (van 10:30 uur tot en met 16:30 uur): € 497,50 en
op zaterdag (van 10:30 uur tot en met 16:30 uur): € 755,80

Andere aangewezen trouwlocaties

Voor de andere aangewezen trouwlocaties (kasteel Vosbergen, Vrieze's Erfgoed, Villa Bakhuis) gelden dezelfde tarieven, voor het gemeentelijk deel. De kosten van de huur van de andere aangewezen trouwlocaties komen daar nog bij. De huur van deze locaties betaalt u rechtstreeks aan de eigenaar.

Eigen locatie

Als u gaat trouwen of een partnerschap laat registreren op een eigen locatie, betaalt u:

maandag t/m donderdag (van 10:30 uur tot en met 16:30 uur): € 637,10
vrijdag (van 10:30 uur tot en met 16:30 uur): € 701,50
zaterdag (van 10:30 uur tot en met 16:30 uur): € 1.062,15

Eventuele bijkomende kosten

Trouwboekje:
wit of blauw lederen boekje: € 46,50
rood kunststof boekje: € 32,80
Getuige die wordt aangewezen als u zelf geen getuigen meeneemt (per personeelslid): € 21,65

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation