Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Trouwen in de Gemeente Hattem

Gemeente Hattem
Markt 1
8051 EZ Hattem

Trouwen in Hattem

Hattem: stad om van te houden, gemaakt om te trouwen

Veel aanstaande echtparen kiezen voor Hattem als locatie voor het sluiten en vieren van hun huwelijk. En dat is eigenlijk ook wel begrijpelijk, want Hattem heeft als historische Hanzestad heel veel te bieden! De gemeente Hattem ligt pal aan de IJssel en vormt de poort naar de Veluwe. Het historische stadsgezicht, de rijke geschiedenis van de stad en de directe aanwezigheid van de Veluwse bossen en de IJssel geven Hattem een unieke uitstraling. Hattem heeft daarnaast drie musea, een bijzonder winkelbestand en een heel eigen gastronomisch aanbod.

Klik hier voor het overzicht van de trouwlocaties in Hattem.

Trouwen in het stadhuis en/of de kerk, foto’s maken langs de stadsmuren terwijl het bezoek zich vermaakt in een museum, en eten met z’n allen in één van de uitstekende horecagelegenheden. Kortom, Hattem biedt uitstekende mogelijkheden om te trouwen. Deze pagina biedt u in woord en beeld alvast een aardige kijk op ondermeer het levendige historische centrum van de stad Hattem, het bijzondere cultuuraanbod, de aparte horecamogelijkheden en de trouwlocaties.

Hattem Hanzestad

In 1299 al verkreeg Hattem stadsrechten. Hattem vormde in die tijd het meest noordoostelijke puntje van het grondgebied van de hertogen van Gelre en ontwikkelde zich dan ook als vesting- en handelsstad. Daardoor werd Hattem een, weliswaar bescheiden, lid van het Hanzeverbond (samen met Doesburg, Zutphen, Deventer, Zwolle, Kampen en Hasselt). Tot in de eerste helft van de 17e eeuw kende Hattem een bloeiperiode, waarin verschillende nu nog resterende panden werden gebouwd.

In 1972 werd aan Hattem het predikaat beschermd stadsgezicht toegekend. De binnenstad herbergt daarom vele monumenten die het historische stadsgezicht van Hattem bepalen, zoals de vestingmuren, de Grote Kerk of St. Andreaskerk, het Voermanmuseum, het Daendelshuis, de Dijkpoort en het ‘Pand der Liefde’. Het marktplein ademt nog steeds een sfeer van oudheid: de aan dit plein staande panden zijn stuk voor stuk fraai gerestaureerd, met als blikvanger het stadhuis dat werd gebouwd in 1619 en volgende jaren.

Hattem Veluwestad, IJsselstad

Hattem ligt op een unieke locatie, aan de rand van het Veluwemassief overlopend in de IJsselvallei. Op zeer korte afstand is heel duidelijk het contrast te zien tussen de natuur op de Veluwerug en de natuur in de uiterwaarden van de IJssel.

Het daartussen gelegen ‘Algemene Veen’ is een uniek natuurterrein. In 1938 werd dit terrein reeds door de beroemde botanicus Heimans beschreven als een natuurterrein van uitzonderlijke betekenis, vanwege o.a. de aanwezigheid van grote aantallen zeer oude Jeneverbesbomen, de laaggelegen Daendelskolk, de zonnedauw, de knoflookpad en de kam-salamander. Pal daarnaast ligt het Apeldoorns kanaal, waar veelvuldig ijsvogels zijn te zien.
In de uiterwaarden ligt de Theeschenkerij Oldeniel en Het Kleine Veer. Deze eeuwenoude veerverbinding tussen Hattem en Zwolle voert de bezoeker over de IJssel naar de Zwolse uiterwaarden en het natuurgebied ‘Het Engelse werk’. Vanuit Hattem kunnen ook verschillende feestelijke rondvaarten gemaakt worden over de IJssel.

Hattem Museumstad

De binnenstad van Hattem herbergt vele monumenten en drie musea: het Voermanmuseum Hattem, het Anton Pieckmuseum en het Nederlands Bakkerijmuseum. Anton Pieck ontwierp zelf het binnenplaatsje van ‘zijn’ museum, dat zijn voordeur deelt met het Voermanmuseum. Een Italiaanse waterput mocht daarop volgens hem niet ontbreken. Terwijl er op het pleintje, met op de achtergrond korenmolen De Fortuin, foto’s worden gemaakt van een bruidspaar kunnen de gasten terecht in één van de musea. Om de luchten van Voerman te bewonderen, te verdwalen in Piecks sprookjeswereld of om hun eigen kunnen als bakker bij te spijkeren.

Gastronomisch Hattem

Hattem vormt een veelzijdige entourage voor een geslaagde huwelijksdag: trouwen in het middeleeuwse stadhuis en misschien ook in de 17e eeuwse St. Andreaskerk, gasten die zich uitstekend vermaken in de stad, sfeervolle historische plekken voor trouwfoto’s. En natuurlijk niet te vergeten een onvergetelijke receptie in één van de verschillende sfeervolle horeca-gelegenheden die Hattem rijk is. Of het nu gaat om een restaurant, een partyboot of een gastronomisch festiviteit in de uiterwaarden, stuk voor stuk zijn het locaties om een sfeervolle receptie te geven en heerlijk te dineren.

Bruidsjurk, ringen en herinneringen

Bij trouwen horen natuurlijk ook mooie kleding, accessoires, bijzondere ringen en een herinneringsgeschenk voor de gasten. Ook daarvoor kunt u perfect terecht in Hattem. Goud- en zilversmid ‘Bram van de Loosdrecht’ maakt voor u de meest aparte trouwringen en ‘Bonbon Atelier A3’ verzorgt samen met u een uniek aandenken in chocola voor uw gasten.

Melding van voorgenomen huwelijk

Als u gaat trouwen of u wilt een geregistreerd partnerschap aangaan, dan moet u een verklaring afleggen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar u wilt trouwen of het partnerschap wilt registreren.

Een uitzondering geldt voor het paar dat buiten Nederland woont en waarvan een van beiden de nederlandse nationaliteit bezit. Zij moeten de verklaing afleggen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van Den Haag.

De ondertrouwakte is in 2015 afgeschaft. In plaats daarvan wordt een verklaring afgelegd. Tussen het afleggen van de verklaring en het huwelijk of partnerschap moet een termijn van minimaal twee weken en maximaal een jaar zitten. De verklaring kan persoonlijk worden afgelegd bij de ambtenaar van de burgerlijke stand, maar u kunt dit ook schriftelijk indienen. 

Trouwlocaties

In de gemeente Hattem kunt u trouwen in het stadhuis, herberg Molecaten, de Franse School of de Dijkpoort. Heeft u een andere trouwlocatie in gedachten? Dien dan een verzoek in.

Stadhuis - Burgerzaal

Trouwen in het stadhuis in Hattem staat garant voor een onvergetelijke ervaring. Betreed het stadhuis over de rode loper. Via de oude ontvangstzaal loopt u de Burgerzaal in, waar ongeveer 50 zitplaatsen zijn. Rolstoelgebruikers kunnen via de hoofdingang naar binnen. De Burgerzaal is voorzien van een uitstekende geluidsinstallatie, dus u kunt uw eigen muziek laten spelen, zowel tijdens binnenkomst als bij het ondertekenen van de akte. Voor slechthorenden is een ringleiding aanwezig, zodat ook zij het goed kunnen horen.

Stadhuis Raadszaal

Het is ook mogelijk om in de oude raadzaal van het stadhuis te trouwen. De zaal bevindt zich op de eerste etage en is bereikbaar via een trap in de oude ontvangstzaal. Er is hier echter geen geluidsinstallatie of ringleiding aanwezig

Herberg Molecaten

Herberg Molecaten staat sinds 1858 naast de watermolen op het landgoed Molecaten. Veel wandelaars strijken er neer na een wandeltocht langs de sprengen en beken rondom dit landgoed aan de rand van de Veluwe. De herberg heeft twee ‘trouwkamers’; de Heerenkamer en de Molenkamer en biedt ruimte aan 60 zitplaatsen. In de zomer is er op het terras ruimte voor zo’n 150 personen. Met de uitstekende keuken is Herberg Molecaten een geweldige trouwlocatie.
Om de huwelijksvoltrekking een persoonlijk tintje te geven heeft u ongeveer één à twee weken voor de huwelijksdag een gesprek met de ambtenaar van de burgerlijke stand die het huwelijk voltrekt.

De Franse School

U kunt ook trouwen in de Franse School. Het historische karakter van het pand, in de binnenstad van Hattem, is zoveel mogelijk behouden gebleven terwijl het voldoet aan de eisen van deze tijd. Het pand heeft diverse sfeervol ingerichte ruimtes en terrassen, elk van verschillende grootte en met een eigen karakter.

De Dijkpoort

De Dijkpoort is vanaf 1 augustus 2019 een officiële locatie voor het sluiten van huwelijken en partnerschappen.

Trouwen op een vrije locatie

Naast de vaste locaties kunt u verzoeken om op een andere locatie in de gemeente Hattem te trouwen.Heeft u een andere trouwlocatie in gedachten? Hou dan rekening met de voorwaarden. Het beoogde gebouw moet bijvoorbeeld wel aan bepaalde veiligheidseisen voldoen en de plechtigheid moet voor iedereen toegankelijk zijn.
Voor meer informatie over vrije trouwlocaties kunt u contact opnemen met balie Burgerzaken via telefoonnummer (038) 443 16 16.

Tarieven 2024 ( onder voorbehoud)

Bewijs van huwelijksbevoegdheid: € 29
Huwelijk (maandag tot en met vrijdag): € 461,45
Huwelijk (maandag tot en met vrijdag van 18.00-20.00 uur): € 576,85
Huwelijk (maandag tot en met vrijdag van 20.00-22.00 uur): € 692,30
Huwelijk (zaterdag van 09.00-22.00 uur): € 807,80
Huwelijk (zon- en feestdagen van 09.00-22.00 uur): € 923
Benoeming trouwambtenaar voor 1 huwelijk: € 92,10
Benoeming en beëdiging trouwambtenaar voor 1 huwelijk: € 184,35
Trouwboekje: € 25,30

U kunt ook gratis trouwen of uw partnerschap laten registeren in het stadhuis van Hattem. Dit kan alleen op maandag om 09.00 uur en om 09.15 uur. Tenminste een van de partners moet in de gemeente Hattem wonen. Het is een korte ceremonie en het totale gezelschap mag maximaal 15 personen zijn.

Trouwambtenaren

Trouwambtenaren mogen namens de gemeente een huwelijk voltrekken en partnerschappen registreren. Zij bespreken graag met u hoe u wilt dat de plechtigheid gaat.

Voorbereiding

Trouwambtenaren bereiden zich altijd goed voor op hun taak. Zij gaan één of twee weken voor de trouwdag op bezoek bij het bruidspaar om kennis te maken. Op die manier krijgt de plechtigheid, naast het officiële gedeelte, ook een persoonlijk tintje.

Informatie

In de gemeente Hattem kan elke dag van de week getrouwd worden. Informeert u naar de mogelijkheden en kosten bij het cluster burgerzaken.
U kunt een trouwdatum telefonisch vastleggen (tel. 038–4431616) of persoonlijk aan de balievan cluster Burgerzaken.

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation