Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Trouwen in de Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen
Voorstraat 35
8861 BD Harlingen

Trouwen in Harlingen

Harlingen… Een super romantische plek om te trouwen! De gemeente, gelegen in de provincie Friesland, biedt een prachtige omgeving voor een romantische en onvergetelijke bruiloft. Of jullie nu kiezen voor een traditionele ceremonie in een historisch gebouw of een moderne ceremonie in een trendy locatie, Harlingen heeft prachtige trouwlocaties voor iedereen!

Een van de grootste voordelen van trouwen in Harlingen is de prachtige natuur. De stad ligt aan de Waddenzee, waar je kunt genieten van ongerepte stranden en adembenemende zonsondergangen. Dit maakt het de perfecte plek voor een buitenbruiloft of een fotoshoot in de natuur. Klinkt romantisch, hè? Er is meer! 

Harlingen heeft namelijk een rijke historie en cultuur die je kunt verkennen tijdens jullie trouwdag. Er zijn vele historische gebouwen en monumenten te bezoeken, waaronder de oude haven, de vele kerken en de prachtige binnenstad. Dit maakt het ook een populaire bestemming voor bruiloften met een historisch thema. Voorheen was het populair en vooral ook erg gemakkelijk om op één locatie te trouwen, tegenwoordig zien we dat steeds meer bruidsparen ervoor kiezen om een aantal mooie locaties af te huren voor een bepaald dagdeel van hun bruiloft. Er mag weer groots uitgepakt worden! 

En dat kan zat in de gemeente Harlingen. Er zijn namelijk tal van accommodatie- en cateringopties voor jullie bruiloftsgasten. Van luxe hotels tot rustieke bed and breakfasts, er is voor ieder wat wils. Er zijn ook vele restaurants en cateraars in de stad die je kunt kiezen voor jullie receptie.

Daarnaast zijn er vele activiteiten die je kunt doen met de gasten. Van een boottocht over de Waddenzee, een bezoek aan een museum of een wandeling door de prachtige natuur. Er is voor iedereen wel iets leuks te doen. De gasten hoeven zich niet te vervelen! 

Lees meer hieronder of doe inspiratie op door middel van alle artikelen op onze website. 

Voorwaarden trouwen en geregistreerd partnerschap 

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan staan de voorwaarden daarvoor in de wet. Hieronder leest u de belangrijkste voorwaarden. 

Met één persoon

U mag maar met één persoon tegelijk trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. U mag ook niet al getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben met iemand anders. 

18 jaar of ouder

U moet 18 jaar of ouder zijn. Sinds december 2015 zijn er geen uitzonderingen meer mogelijk op deze leeftijdseis. 

Curatele 

Staat u onder curatele? Dan hebt u toestemming nodig van de curator om te mogen trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten. Soms hebt u zelfs toestemming nodig van de kantonrechter.

Procedure trouwen en geregistreerd partnerschap

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan moet u naar de ambtenaar van de burgerlijke stand. Alles wat u moet regelen is vastgelegd in de wet. Hieronder leest u de belangrijkste dingen die u moet regelen. 

Voornemen melden bij gemeente

U meldt persoonlijk of schriftelijk dat u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt sluiten. Dit doet u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente waar u wilt trouwen of een partnerschap wilt sluiten. Sinds 1 juli 2016 kunt u uw melding ook digitaal doen. Dit kan nog niet in alle gemeenten. Daarbij hoeft u in principe geen stukken te overleggen met daarin uw geboorteakte of beëindiging van uw eerdere huwelijk of geregistreerd partnerschap. Uw eigen opgave, persoonlijk of schriftelijk, is voldoende. 

Wachttijd

Heeft u uw voornemen kenbaar gemaakt bij de ambtenaar van de burgerlijke stand? Dan moet u minstens 14 dagen wachten. Daarna kunt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. Heel soms geldt deze termijn niet, bijvoorbeeld als uw aanstaande echtgenoot of partner ernstig ziek is en verwacht wordt dat hij of zij snel overlijdt. 

Getuigen 

U moet minimaal twee en maximaal vier getuigen hebben. Zij moeten 18 jaar of ouder zijn. Bij het kenbaar maken van uw voornemen te trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten, moet u hun namen en adressen doorgeven. 

Het ja-woord

U legt een verklaring af bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Daarmee is uw relatie officieel vastgelegd. Als u trouwt geeft u het ja-woord. Bij een geregistreerd partnerschap is dit niet verplicht. U kunt zelf een tekst bedenken. 

Huwelijksakte of partnerschapsakte 

Na de verklaring ondertekent u een akte. Ook de getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand ondertekenen deze akte. 

Kosten

Voor trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten moet u betalen. Maar elke gemeente heeft vaste tijden waarop u gratis kunt trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten.

Kerkelijk huwelijk 

Nadat u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand bent geweest, kunt u nog in de kerk trouwen. Dat heet inzegenen of bevestigen. Het kerkgenootschap beslist zelf of ze uw huwelijk wil inzegenen. Ze hoeven dit niet te doen.

Tarieven 2023 (onder voorbehoud)

Op maandag tot en met vrijdag in het stadhuis € 228,20
Op zaterdag in het stadhuis € 653,70
Op maandag tot en met vrijdag op een andere locatie € 228,20
Op zaterdag op een andere locatie  € 653,70
Ambtenaar als getuige € 35,30
Kosten aanwijzen externe trouwambtenaar € 82,80
Kosten alternatieve locatie maandag tot en met vrijdag € 246,65
Kosten alternatieve locatie zaterdag € 312,30
Huwelijksboekje getypt € 27,20
Huwelijksboekje gekalligrafeerd € 51,85
Kind bijschrijven in gekalligrafeerd huwelijksboekje € 12,90
Omzetten geregistreerd partnerschap in huwelijk in de trouwzaal maandag tot en met vrijdag € 228,20
Omzetten geregistreerd partnerschap in huwelijk in de trouwzaal op zaterdag € 653,70

Op maandag om 09.00 uur en 09.15 uur is de huwelijksvoltrekking gratis.

Copyright © 2023
Webdesign door Pixel Creation