Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Trouwen in de Gemeente Harderwijk

Gemeente Harderwijk
Havendam 56
3841 AA Harderwijk

Trouwen in Harderwijk

Voorwoord van de burgemeester

Harderwijk en Hierden, gelegen tussen bos en water. Een levendige gemeente met een fraaie oude binnenstad en een authentiek Veluws dorp. Een gemeente ook met vele mooie plekken. Van bijna 800 jaar geschiedenis is vooral in de binnenstad nog veel terug te vinden. Gezellige straatjes, fraaie monumenten, sfeervolle pleinen, onverwachte doorkijkjes en ga zo maar door.  Dit maakt Harderwijk de moeite waard voor de inwoners, voor toeristen en zeker ook voor aanstaande bruidsparen. U kunt in deze mooie omgeving kiezen uit maar liefst zes trouwlocaties.

Natuurlijk kunt u in Harderwijk terecht in de trouwzaal van het gemeentehuis. Voor veel aanstaande bruidsparen is dat immers nog steeds de enige echte locatie voor een huwelijksvoltrekking.

Daarnaast kunt u ook kiezen uit een aantal historische trouwlocaties, zoals de Catharinakapel, het oude Stadhuis en het Stadsmuseum. Met uw handtekening onder de trouwakte schrijft u hier ook zelf geschiedenis.

Klik hier voor het overzicht van de trouwlocaties in Harderwijk.

Ruimte, rust en een landelijke omgeving vindt u in Hierden. Daar vindt u ook het eeuwenoude kasteel De Essenburgh. Eveneens een historische en bijzondere trouwlocatie. Gelegen op een landgoed te midden van bos en weide laten het kasteel en de kasteeltuin de tijden van weleer herleven. U kunt ook letterlijk in het huwelijksbootje stappen. In de haven van Harderwijk ligt het schip ‘Stad Harderwijk’,  een officiële trouwlocatie op het water.

Waar u ook voor kiest, in Harderwijk kunt u ongetwijfeld een trouwlocatie vinden die bij uw wensen past. Harderwijk en Hierden hebben aanstaande bruidsparen veel te bieden. Deze pagina kan u daarbij een handje helpen om van uw trouwdag een onvergetelijke dag te maken.

Ik wens u alvast een fantastische huwelijksdag en vele gelukkige en gezonde jaren samen.

Jeroen Joon
Waarnemend burgemeester Harderwijk

Uw huwelijk melden (voorheen 'ondertrouw')

Als u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt aangaan, moet u dit eerst melden (voorheen: 'in ondertrouw gaan'). Dit moet in de gemeente waarin u wilt trouwen. De wettelijk verplichte termijn tussen deze melding en het huwelijk is minimaal 14 dagen en maximaal 1 jaar.

Het melden van uw voorgenomen huwelijk kan in persoon of schriftelijk. Als u ervoor kiest om dit in persoon te doen, moet u hiervoor een afspraak maken. Als u in het buitenland geboren bent, lange tijd in het buitenland hebt gewoond, of niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen er aanvullende eisen aan de documenten worden gesteld en/of meer documenten worden gevraagd voor uw huwelijk. In die situaties is het raadzaam om ruim voor het huwelijk hiernaar te informeren.

Huwelijksvoltrekking

De huwelijksvoltrekking is aan wettelijke regels gebonden. Daarnaast is er veel mogelijk om de plechtigheid een persoonlijk karakter te geven. In een gesprek met de ambtenaar van de burgerlijke stand die het huwelijk zal voltrekken kunt u uw voorkeur bespreken. Wilt u een lange toespraak, of liever een kort woordje? Wel ringen wisselen of juist niet? Wilt u de plechtigheid laten omlijsten met bijvoorbeeld muziek, een persoonlijk woord van een familielid, vriend of van uzelf? U kiest zelf. De trouwambtenaren houden graag rekening met uw wensen.

Het is in de gemeente Harderwijk gewoon mogelijk om een 'eigen' trouwambtenaar naar keuze mee te nemen, informeer bij ons naar de mogelijkheden. Nadat u naar de mogelijkheden heeft gevraagd kunt u via het formulier verzoek eenmalige benoeming ons verzoeken een persoon eenmalig aan te wijzen als onbezoldigd “buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand”. De extra kosten voor deze benoeming zijn € 100,00.

De Trouwlocaties

Stadhuis, Havendam

Vele aanstaande bruidsparen kiezen traditiegetrouw het stadhuis als locatie voor hun huwelijk of de registratie van hun partnerschap. De plechtigheid is meestal in de trouwzaal. Huwelijksvoltrekkingen of partnerschapsregistraties waarbij veel gasten aanwezig zijn, kunnen op verzoek ook plaatsvinden in de raadzaal.
Trouwtijden: maandag tot en met donderdag om 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur. Vrijdag om 10.00, 11.00 en 12.00 uur.

Catharinakapel, binnenstad

Trouwen of partnerschapsregistratie in de Catharinakapel betekent een sfeervolle plechtigheid. En heel toepasselijk: de kapel is genoemd naar de beschermheilige van getrouwde vrouwen. De Catharinakapel dateert uit de late Middeleeuwen. In de loop der eeuwen kende het gebouw vele bestemmingen. De rooms-katholieke parochie maakte in 1911 het pand weer geschikt voor erediensten. In 1982 kreeg de Catharinakapel zijn huidige functie als kunstcentrum. Door deze verbintenis van cultuur met historie is de Catharinakapel een unieke locatie voor zowel het burgerlijke huwelijk als de kerkelijke inzegening.
Trouwtijden: maandag tot en met vrijdag om 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur.

Oude Stadhuis, Markt

Midden in het centrum van de stad, aan de Markt, ligt het oude stadhuis. De statige uitstraling van het pand doet veel paren besluiten om hier te gaan trouwen. In het oude stadhuis - de naam zegt het eigenlijk al - zetelde eeuwenlang het stadsbestuur. De zaal waar de huwelijken worden voltrokken is de voormalige rechts- annex raadzaal, daterend uit 1727. Het is een bijzondere en authentieke ruimte met een zeldzame wandbekleding en een fraai versierd plafond.

Trouwtijden: vrijdagmiddag om 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur.

Kasteel De Essenburgh, Hierden

Statig, sfeervol, romantisch, dat is het eeuwenoude kasteel De Essenburgh in Hierden. Het kasteel is fraai gelegen op een landgoed temidden van bos en weide.

Het kasteel en de kasteeltuin geven een stijlvolle omlijsting aan uw huwelijk. De sfeer van eeuwen is er bewaard gebleven, echter wel met oog voor modern comfort. Bovendien kunt u voor het maken van uw bruidsreportage gebruik maken van de prachtige tuin van het Kasteel. Het huwelijk sluiten op een kasteel is natuurlijk al heel bijzonder. Maar voor diegene voor wie bijzonder niet bijzonder genoeg is, is er nu ook de mogelijkheid om uw eigen themahuwelijk op kasteel De Essenburgh te vieren. In totaal kunnen er vier thematische huwelijkfeesten per jaar plaatsvinden. Denk hierbij aan een middeleeuws thema waar u als jonkheer en jonkvrouw komt of een bruiloft helemaal in de kerstsferen.

Trouwtijden:
vrijdag om 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur in overleg.
Op zaterdag om 13.00, 14.00 en 15.00 uur.
De tijden voor het themahuwelijk zijn 16.30 uur of 17.30 uur.

Hotel Harderwijk

Van der Valk hotel is midden gelegen op de Veluwe en heeft een aparte zaalruimte voor huwelijken die het hotel naar uw wensen kan inrichten. De zaal biedt ruimte voor 25 tot 750 personen. Het is ook mogelijk om een receptie en feest te laten verzorgen.

De getuigen

Bij een huwelijksvoltrekking en een partnerschapsregistratie moeten twee, drie of vier meerderjarige getuigen aanwezig zijn. Zij moeten, naast het bruidspaar, ook hun handtekening zetten op de huwelijksakte. Bij de partnerschapsregistratie moeten getuigen tekenen.

Tarieven 2024 ( onder voorbehoud)

Gratis huwelijk Stadhuis Havendam Gratis
100 euro-huwelijk Stadhuis Havendam € 100
Huwelijk Stadhuis Havendam € 380,50
Huwelijk Oude Stadhuis op de Markt € 495,75
Huwelijk op andere aangewezen locaties (exclusief locatiekosten) € 380,50

Andere aangewezen locaties naast de gemeentelocaties Stadhuis Havendam en Oude Stadhuis zijn de Catharinakapel, Kasteel de Essenburgh en Hotel Harderwijk. Vraag bij de locatie naar de actuele tarieven.

Overige kosten

Extra kosten huwelijk na 18.00 uur of op zaterdag € 57,90
Extra kosten zelf gekozen locatie € 288,75
Benoemen eigen trouwambtenaar € 115,55
Trouw-/partnerschapsboekje € 29,90
Kosten ambtelijke getuige (minimaal 2 getuigen nodig) € 19,40 per getuige

Gratis of 100-euro huwelijk/partnerschap

Gratis trouwen kan op maandagochtend om 8.00 of 8.15 in een spreekkamer in het Stadhuis aan de Havendam.

De ceremonie duurt ongeveer 5 minuten.
U krijgt geen persoonlijke toespraak.
Hierbij mogen alleen uw getuigen aanwezig zijn.

100-euro huwelijk/partnerschap kan op dinsdagmorgen of donderdagmorgen om 11.00 uur tegen een gereduceerd tarief van € 100,-

Een sobere ceremonie van ongeveer 10 minuten in de trouwzaal van het Stadhuis aan de Havendam.
Deze ceremonie is alleen voor inwoners van Harderwijk.
U krijgt geen persoonlijke toespraak.
Muziek tijdens of na de ceremonie, een eigen trouwambtenaar of andere sprekers zijn niet mogelijk. 

Trouwtijden

Een huwelijksvoltrekking kan op basis van beschikbaarheid van de trouwambtenaar plaatsvinden op werkdagen tussen 09.00 en 18.00 uur. Buiten deze openingstijden is het voltrekken van een huwelijk ook mogelijk, informeert u hiervoor bij de gemeente. Er geldt wel een extra toeslag.

Trouwlocaties

U kunt in de gemeente Harderwijk op elke gewenste locatie trouwen. Neem contact met ons op via 0341 411 911 voor de mogelijkheden, tijden en kosten. Naast de mogelijkheid om op elke locatie binnen de gemeente Harderwijk te trouwen, bieden wij een aantal bijzondere trouwlocaties.

(Nieuwe) Stadhuis Havendam

Veel aanstaande bruidsparen kiezen voor een plechtigheid in de trouwzaal van het Stadhuis aan de Havendam. Deze biedt vanwege de coronamaatregelen plaats aan 15 gasten. Neem voor meer informatie contact met ons op via info@harderwijk.nl of via telefoonnummer (0341) 411 911.

Oude Stadhuis Harderwijk

In het Oude Stadhuis aan de Markt werkte het stadsbestuur eeuwenlang. De ceremonie is in de voormalige rechts- en raadzaal, daterend uit 1727. Vanwege de coronamaatregelen is er plaats voor ongeveer 17 gasten. Neem voor meer informatie contact met ons op via info@harderwijk.nl of via telefoonnummer (0341) 411911.

Bekende andere (aangewezen) trouwlocaties

Catharinakapel, Klooster 1, Harderwijk, tel. 0341 419500
Kasteel De Essenburgh, Zuiderzeestraatweg 199, Hierden, tel. 0341 451841
Hotel Harderwijk, Leuvenumseweg 7, Harderwijk, tel. 0341 801010

Zelfgekozen locatie

Het is ook mogelijk om op een locatie naar keuze binnen de gemeente Harderwijk te trouwen, informeer bij ons naar de mogelijkheden.Via het formulier verzoek trouwlocatie naar keuzekunt u ons verzoeken een locatie aan te wijzen als eenmalige trouwlocatie. 

Meer informatie:

Voor alle informatie over trouwen, ondertrouw, getuigen, de beschikbaarheid van de locaties, de kosten, enzovoorts, kunt u bellen naar de afdeling Publiekszaken van de gemeente Harderwijk. Het telefoonnummer is 0341-411911. De informatie is ook te vinden op de website www.harderwijk.nl. U mag natuurlijk ook gewoon langskomen. U kunt dan met al uw vragen terecht in de Stadswinkel van het stadhuis, Havendam 56 in Harderwijk. De Stadswinkel is elke werkdag open van 9.00 tot 12.30 uur en op donderdag non-stop van 9.00 tot 20.00 uur.

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation