Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Trouwen in de Gemeente Dordrecht

Gemeente Dordrecht
Spuiboulevard 300
3311 GR Dordrecht

Trouwen in Dordrecht

Waarde geliefden,

Namens het gemeentebestuur feliciteer ik u van harte met uw voornemen om binnenkort in het huwelijk te treden of uw partnerschap te laten registreren. Met deze gebeurtenis onderstreept u de liefde voor elkaar. Het is misschien wel de belangrijkste beslissing die twee mensen nemen. Deze officiële registratie in de vorm van een huwelijk of partnerschap is als het ware de bekroning van die beslissing. De bijbehorende ceremonie is daarom altijd een bijzonder moment, waaraan elk stel graag een heel persoonlijke invulling geeft. Aan die wens komen wij graag tegemoet.

Aanstaande echtelieden of geregistreerde partners kunnen zelf de ambtenaar van de burgerlijke stand kiezen. Voor Dordrecht werken ongeveer tien trouwambtenaren. U kunt zelf de voorkeur voor een van die ambtenaren aangeven. De trouwambtenaren houden graag rekening met uw persoonlijke wensen. In een gesprek vooraf wordt naar die wensen gevraagd en informatie verzameld voor een toespraak op maat.
Maar ook in een ander opzicht komt de stad graag aan uw wensen tegemoet. Het Dordtse Stadhuis is een prachtige, historische en geliefde locatie voor deze bijzondere dag. Het Stadhuis is gebouwd in de 14e eeuw en sinds 1554 als Stadhuis in gebruik. In de 19e eeuw kreeg het zijn huidige aanzien. Maar als u de ceremonie liever op een andere plek in de stad wilt hebben dan is dat ook mogelijk.

Klik hier voor het overzicht van de trouwlocaties in Dordrecht.

Er kan aan nagenoeg alle wensen worden voldaan, zo lang die geen problemen geven voor de openbare orde en veiligheid. Het huwelijk of de partnerschapregistratie kan op alle dagen van de week voltrokken worden, ook op zaterdag of zondag. Kortom: er is veel om over na te denken. Om uw belangrijkste dag perfect te laten verlopen is een goede planning noodzakelijk. Deze pagina is bedoeld om u te helpen bij alle voorbereidingen. En als er toch nog vragen zijn dan helpen de medewerkers van de Stadswinkel u graag verder.
Ik wens u alle goeds voor de toekomst en een prachtige dag toe.

A.W. Kolff
Burgemeester van Dordrecht

Wie in Dordrecht in het huwelijk treedt of zijn partnerschap registreert heeft in het sfeervolle historische Stadhuis de keuze uit de Kennedyzaal, met zijn mooie wandschilderingen of de wat kleinere Jachtkamer (max. 18 personen) in Hollandse rococo-stijl.

Dordrecht legt voor u de loper uit.

Inderdaad leggen wij bij belangrijke gelegenheden meestal de loper uit. Dus ook voor u, tenzij de weersomstandigheden dit niet toelaten. De ceremonie van het huwelijk of partnerschapregistratie in Dordrecht is niet zomaar iets! Dit gebeurt in stijl en in een historische entourage. Voor deze plechtige gebeurtenis heeft u een ambtenaar van de burgerlijke stand nodig. Dordrecht beschikt over een ruim aantal ambtenaren van de burgerlijke stand. U heeft de mogelijkheid een voorkeur voor een bepaalde ambtenaar uit te spreken. Met de ambtenaar die uw ceremonie voltrekt, heeft u kort voor de gebeurtenis een gesprek als u dit wenst. Met de informatie die u tijdens dit gesprek geeft, kan hij of zij een toespraak voorbereiden waarin u zich herkent. Ook kunt u tijdens dit gesprek uw specifieke wensen kenbaar maken. Wij laten die dan in vervulling gaan voor zover dit binnen onze mogelijkheden ligt. Het is tenslotte úw dag. De medewerkers van de Stadswinkel die verantwoordelijk zijn voor huwelijkszaken geven u graag meer informatie.

Trouwen en registratie partnerschap

Trouwt u in Dordrecht of wilt u zich in Dordrecht als partners registreren? Geef dit dan maximaal 1 jaar tot uiterlijk 2 weken van tevoren aan ons door. U geeft alle gegevens van uzelf, uw partner en uw getuigen door. Wij helpen u graag om er een onvergetelijke dag van te maken. Als u in een andere gemeente wilt trouwen, regelt u dat in de gemeente waarin u gaat trouwen.

u vult het formulier voorgenomen huwelijk of registratie partnerschap (pdf, 105 kB) in en stuurt dat per post op naar Gemeente Dordrecht, Afdeling Stadswinkel, Postbus 8, 3300 AA Dordrecht, het formulier vindt u op de website van de gemeente Dordrecht.

voldoet u niet aan de voorwaarden? Neem dan contact met ons op via 14 078

Wist u dat?

Getuigen meerderjarig moeten zijn?
Er minimaal twee getuigen bij een huwelijk aanwezig moeten zijn en dat dit er maximaal vier mogen zijn?
Er voor bruiloftsgasten die niet goed ter been zijn een lift aanwezig is in het Stadhuis?
Er tijdens de trouwplechtigheid volop gelegenheid is om foto’s te maken of te filmen?
Er een parkeerverbod geldt op het Stadhuisplein?
U per bruidsstoet 5 parkeerkaarten kunt aanvragen bij de Stadswinkel?
Er altijd gelegenheid is een ander dan de ambtenaar de toespraak te laten houden?
Het strooien van rijst e.d. niet is toegestaan binnen de locatie?
Het strooien van rijst een gevaarlijke gladheid veroorzaakt?
Wij speciaal voor u een toga aantrekken?
Er geen honden en andere dieren toegelaten worden in het Stadhuis?
Het verboden is in en om de trouwlocatie iets op of aan te plakken?
Er in de Jachtkamer niet wordt afgeweken van het maximum van 18 personen (inclusief bruidspaar)?

Officiële trouwlocaties:

Het Stadhuis (Stadhuisplein 1, 3311 CR Dordrecht): van maandag tot en met zondag. 

Het Stadskantoor (Spuiboulevard 300 in Dordrecht). Hiervoor maakt u een afspraak aan de balie in de Stadswinkel. Voor kosteloos trouwen of de registratie van het partnerschap geldt een wachttijd. Houd u rekening met een wachttijd die kan oplopen tot ongeveer 6 maanden.

U mag in Dordrecht naast de officiële locaties ook trouwen op een locatie naar keuze. U vraagt de trouwlocatie uiterlijk 3 maanden van tevoren aan bij de gemeente. Voor trouwen op locatie naar keuze betaalt u kosten. Meer hierover leest u in het kostenoverzicht onderaan deze pagina.

Ambtenaar naar keuze

U kunt in Dordrecht zelf een trouwambtenaar uitkiezen. Een foto en kort profiel van elke trouwambtenaar vindt u op de website van de gemeente,

De trouwambtenaren stellen zich aan zich voor

Als u een trouwambtenaar uit een andere gemeente wilt, benoemen wij deze voor 1 dag. U schrijft hiervoor een brief met de naam van de ambtenaar en de plaats waar deze werkt. Met uw brief stuurt u kopieën mee van:

het benoemingsbesluit;
het beëdigingsbesluit van de rechtbank;
een geldig identiteitsbewijs van deze ambtenaar.
Stuur uw brief op naar de gemeente. Postadres: Gemeente Dordrecht, Afdeling Stadswinkel, Postbus 8, 3300 AA Dordrecht

De ambtenaar voor 1 dag krijgt geen vergoeding.

Tarieven 2023 (onder voorbehoud)

Stadhuis

Van 09.00 uur tot 20.00 uur met toespraak:
maandag tot en met donderdag  € 574,00
vrijdag € 806,00
zaterdag € 1.084,00
zondag € 1.732,00
Van 20.00 uur tot 09.00 uur met toespraak:
maandag tot en met zondag € 1.732,00

Stadskantoor

maandag t/m donderdag (van 10.00 uur tot 17.00 uur) zonder toespraak: € 249,00 U mag met maximaal 10 personen komen. Dit is inclusief (bruids)paar en getuigen. U regelt dit aan de balie van de gemeente.

Keuzelocatie

Van 09.00 uur tot 20.00 uur: maandag tot en met donderdag € 458,00
vrijdag € 689,00
zaterdag € 967,00
zondag € 1.732,00

Van 20.00 uur tot 09.00 uur:
maandag tot en met zondag € 1.732,00

Het officiële deel in de zaal duurt ongeveer 20 minuten. Daarna kan uw gezelschap u feliciteren en is er tijd om foto's te maken.

Gratis zonder toespraak

maandagochtend om 09.00 uur en 09.30 uur (op het Stadskantoor). U mag met maximaal 8 personen komen. Dit is inclusief bruidspaar en getuigen. U regelt dit aan de balie van de gemeente.

Reserveren extra tijd

€ 57,95 per 30 minuten.

Wijzigen of afzeggen

Binnen 4 weken voor de geplande datum kost wijzigen of afzeggen € 92,10

Omzetten geregistreerd partnerschap in huwelijk

U betaalt hiervoor de kosten die gelden voor het tijdstip en/of locatie voor huwelijk.

Trouwboekje

Een trouwboekje is niet verplicht. U kunt kiezen uit drie soorten trouwboekjes:

€ 29,55 voor een standaard boekje
€ 41,15 voor een linnen boekje
€ 46,35 voor een luxe boekje

U krijgt het trouwboekje van de ambtenaar van de burgerlijke stand zodra u getrouwd bent. Het trouwboekje is een uittreksel van de akte en is niet het officiële bewijs dat u getrouwd bent. Het enige officiële bewijs van het huwelijk is een gewaarmerkt afschrift van de akte. In het trouwboekje kunnen eventuele kinderen van u en uw partner bijgeschreven worden. Als u uw trouwboekje kwijt bent, kunt u in de gemeente waarin u getrouwd bent een nieuw trouwboekje kopen.

Copyright © 2023
Webdesign door Pixel Creation