Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Trouwen in de Gemeente Doesburg

Gemeente Doesburg
Philip Gastelaarsstraat 2
6981 BH Doesburg

Trouwen in Doesburg

Trouwen of in het huwelijk treden: Beide zijn woorden voor een belangrijk moment in het leven van mensen. Dat belangrijke moment kan in Doesburg op één van de mooiste plekjes in ons land plaatsvinden. In ons middeleeuwse stadhuis treden al honderden jaren mensen in het huwelijk. Twee van de drie echtparen die in Doesburg trouwen, komen van buiten onze gemeente. Doesburg biedt in het prachtige historische centrum het ideale decor voor de huwelijksvoltrekking.

Klik hier voor het overzicht van de trouwlocaties in Doesburg.

Onze ambtenaren van de burgerlijke stand leveren maatwerk en doen er alles aan om er een onvergetelijke dag van te maken. U kunt zelf uw wensen kenbaar maken als het gaat om het karakter van de toespraak of de muziek die u wilt horen.

Deze pagina biedt allerlei informatie over de formele aspecten van het huwelijk.
Ik hoop dat het voor u een feestelijke dag wordt en wens u veel succes bij de voorbereidingen.

Loes van der Meijs - van der Laar
Burgemeester van Doesburg

Trouwen in Doesburg, een sfeervolle start!

De gemeente Doesburg ziet u graag komen. Of u van ver komt of van dichtbij, u bent van harte welkom. Maar voor het zover is moet het een en ander geregeld worden. Op deze pagina vindt u heel wat informatie die u goed van pas zal komen bij de voorbereiding van de huwelijks­sluiting. Of u er nu een groot feest van maakt of een bescheiden bijeenkomst, met deze pagina hopen wij u al vast een stap dichter bij een geslaagde huwelijksdag te brengen. Kom gerust eens langs om u uitgebreid te laten informeren.

Het stadhuis van Doesburg dateert uit 1665. In de trouwzaal bevindt zich een schouw van stucwerk, voorstellende het Salomonsoordeel. Dit dient als een prachtig decor voor uw fotoreportage. In Doesburg worden de meeste huwelijken voltrokken ten overstaan van een bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand. Momenteel fungeren als trouw­ambtenaren: Wiebe Brandsma, Frank de Lange, Jannie van Wieringen en Ina Niks. Indien u een voorkeur hebt voor een van deze personen, wilt u dit dan tijdig opgeven bij het Publieksbureau. Tijdens de huwelijks­voltrekking kan muziek ten gehore worden gebracht, die u kiest uit een muzieklijst of u kunt zelf CD’s meebrengen.

Publieksbureau

Wilt u meer informatie over de gang van zaken rond de trouwplechtigheid neemt u dan kontakt op met het Publieksbureau, geopend op ma t/m do (non-stop) van 8.00 tot 15.30 uur en op maandagavond van 18.00 tot 19.30 uur. Vrijdag geopend van 08.00 tot 12.00 uur.
Telefoon 0313-481313.

Melding van voorgenomen huwelijk

Als u gaat trouwen, kunt u met de gemeente afspraken maken over het sluiten van uw huwelijk. Bijvoorbeeld over de datum en het tijdstip. Ook kunt u afspraken maken over hoe de ceremonie er uit komt te zien. U dient het voornemen tot het aangaan van een huwelijk ten minste 14 dagen voor de voltrekking schriftelijk kenbaar te maken. 

Het is verplicht dat er getuigen aanwezig zijn als u het jawoord geeft. Dit kunnen minimaal twee tot maximaal vier meerderjarige personen zijn. 

Wilt u gratis trouwen? Het is mogelijk om in Doesburg gratis te trouwen. Dit kan op maandag om 9.00 en 9.30 uur en is een korte, sobere plechtigheid die niet in de trouwzaal plaatsvindt. Enkel het a.s. paar en de getuigen worden verwacht.

Welke documenten heeft u nodig

Indien u in de gemeente Doesburg wilt trouwen of een van de Liemerse gemeenten dan kan in veel gevallen van het overleggen van documenten afgezien worden bij de ondertrouw. Indien alle relevante gegevens uit de basisregistratie afgeleid kunnen worden, behoeft u geen geboorteakte, g.b.a.-uittreksel of andere stukken van de burgerlijke stand te overleggen. Indien een van a.s. partners een vreemde nationaliteit heeft moet wel een M46 verklaring worden aangevraagd. Dit kan enige tijd vergen.

Indien u in een andere gemeente dan hiervoor gemeld wilt trouwen/of een partnerschap aangaan dan kan het zijn dat u alle documenten als genoemd In het Burgerlijk wetboek, geboorteakte, ontbinding eerdere relatie en uittreksels gba, voldoen aan alle eisen, moet inleveren voor de ondertrouw.

Wat doet de gemeente voor u

Als u staat ingeschreven in de gemeente waar u geboren bent, dan hoeft u niet zelf te zorgen voor het afschrift van de geboorte­akte en het uittreksel uit de gemeentelijke basisadministratie. De ambtenaar van de burgerlijke stand regelt dit voor u. Als dit tevens de gemeente is waar het vorige huwelijk is voltrokken of de vorige echtgeno(o)t(e) is overleden, kan de ambtenaar van de burgerlijke stand ook voor deze afschriften zorgen.

Buitenlandse Documenten

Als u in het buitenland bent geboren of in het buitenland heeft gewoond, verdient het aanbeveling om vóór de huwelijksaangifte te informeren welke van onderstaande documenten u nodig heeft:
Een geboorte-uittreksel voorzien van een beëdigde vertaling;
Een bewijs van de burgerlijke staat;
Een verklaring van woonplaats of laatste woonplaats buiten Nederland;
Een verklaring van de Vreemdelingendienst van de politie.

In vrijwel alle gevallen moeten buitenlandse documenten voldoen aan extra formaliteiten zoals legalisatie of apostille. Deze formaliteiten gelden voor Nederlanders en niet-Nederlanders. Informeert u hierover wel tijdig, want in de praktijk blijkt legalisatie van buitenlandse documenten lange tijd in beslag te kunnen nemen.

Mogelijkheden

De huwelijksvoltrekking is aan wettelijke regels gebonden. Als u bepaalde wensen heeft ten aanzien van uw huwelijks­voltrekking kunt u in de gemeente waar het huwelijk zal worden voltrokken informeren naar de mogelijkheden. Dit kan per gemeente verschillen.
In een persoonlijk gesprek met de ambtenaar van de burgerlijke stand kunt u aangeven of u een korte of juist lange toespraak wilt, of er ringen gewisseld worden en of er een klein of groot gezelschap naar de huwelijksvoltrekking komt.

Getuigen

De wet schrijft voor dat er getuigen (minimaal twee, maximaal vier) bij de huwelijksvoltrekking aanwezig moeten zijn. Getuigen moeten meerderjarig zijn.

Tarieven 2024 (onder voorbehoud)

Maandag t/m vrijdag tussen 10.00 en 16.00 uur: € 447,55
Zaterdag tussen 10.00 en 16.00 uur: € 775,40
Zondag, algemene erkende christelijke of nationale feestdag tussen 10.00 en 16.00 uur: € 900,55
Voor het omzetten van een partnerschap in een huwelijk zonder ceremonie: € 32,45
Voor het tijdelijk aanwijzen van een buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand voor een dag: € 182,75
Voor het in behandeling nemen van een verzoek tot het aanwijzen van een locatie als huis der gemeente voor een dag: € 152,85
Voor het verstrekken van een trouw- of partnerschapsboekje: € 39,78
Getuigen gemeente € 36,55 per getuige

Indien ten minste één van u inwoner is van Doesburg is het mogelijk om op maandagochtend (werkdagen) om 9.00 en 9.30 uur kosteloos te trouwen. Dit is een sobere, korte plechtigheid waar alleen het bruidspaar en de getuigen aanwezig kunnen zijn en vindt plaats in een vergader- of spreekkamer in het stadhuis of stadskantoor.

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation