Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Trouwen in de Gemeente Delft

Gemeente Delft
Phoenixstraat 16
2611 AL Delft

Trouwen in Delft

Delft als decor voor de mooiste dag van uw leven

Delft is met zijn fotogenieke middeleeuwse stadshart een prachtige locatie voor een huwelijksvoltrekking. Een stad met een rijke geschiedenis, waarin kennis en innovatie een grote rol spelen. De Kennisstad die vermaarde instituten, bedrijven en technische universiteit herbergt. Maar waarin u het prachtige historische karakter terug vindt in de grachten met eeuwenoude grachtenhuizen, hofjes, kleine steegjes, vele boogbruggen en een Markt met een schitterend stadhuis. De combinatie van geschiedenis en innovatie maken dat Delft een prettige stad is om te wonen. Laat deze combinatie ook een inspiratie zijn voor een unieke dag in uw leven. Ook zij die kiezen voor een partnerschapsregistratie kunnen in Delft terecht.

Klik hier voor het overzicht van de trouwlocaties in Delft.

De informatie op deze pagina kan bijdragen aan de verzorging van een prachtige huwelijksdag.
Ik wens u succes en plezier met de voorbereidingen maar ik wens u vooral een onvergetelijke dag toe.

Marja van Bijsterveldt
burgemeester van Delft.

Het stadhuis

In Delft vinden de huwelijksvoltrekkingen plaats in ons romantische 17e eeuwse stadhuis. De bekende bouwmeester Hendrick de Keyser heeft dit pand ontworpen. Het stadhuis ligt aan het marktplein: de Markt.  Aan de andere kant van de Markt staat de Nieuwe Kerk. Met de andere historische panden vormen zij het sfeervolle centrum van het “Oude Delft”. Het interieur van het stadhuis weerspiegelt de historie van het oude centrum. De huwelijksvoltrekkingen vinden plaats op de begane grond in de “Schepensael”. In deze zaal kunnen maximaal 100 personen – inclusief het bruidspaar – de ceremonie bijwonen. Er zijn 74 zitplaatsen in de “Schepenseal”. Er zijn ook webcams beschikbaar in deze zaal. Zo kunnen familie en vrienden vanaf elke plek in de wereld meekijken. De webcams worden op verzoek van het bruidspaar aangezet.

Op de website vindt u een korte film waarmee u een goede indruk krijgt van het stadhuis. Ook kunt u de Schepensael op uw favoriete datum en tijd reseveren op www.delft.nl/trouwen.

NB. Delft heeft een dynamisch stadshart waarin veel mensen samenkomen om te ondernemen, recreëren en wonen. Wij maken u erop attent dat er mogelijk andere activiteiten in het stadhuis en/of op de Markt plaatsvinden tijdens uw ceremonie. Het kan voorkomen dat niet alle activiteiten bekend zijn als u uw datum reserveert. Houdt u hiermee rekening!

Huwelijk of geregistreerd partnerschap

Voor een geregistreerd partnerschap gelden vrijwel dezelfde rechten en plichten als bij een huwelijk. Zo kunt u bijvoorbeeld de achternaam van uw partner gebruiken. De voorbereiding en de benodigde documenten voor huwelijk en geregistreerd partnerschap zijn ook gelijk. De voltrekking van het huwelijk is op een aantal punten anders dan het geregistreerd partnerschap. Het belangrijkste verschil tussen beiden is de relatie met de kinderen. Tijdens het huwelijk geboren kinderen hebben automatisch de echtgenoot als vader. Bij een geregistreerd partnerschap moet de vader het kind eerst erkennen. Hiervoor moeten de (aanstaande) ouders een afspraak maken met Stadswinkel. Pas na de erkenning krijgt hij het ouderlijk gezag over het kind.

Andere locaties

U kunt ook op een andere locatie in Delft trouwen. Op de website vindt u een overzicht met locaties die de gemeente al heeft aangewezen als trouwlocatie. Wilt u op een van deze locaties trouwen of een partnerschap aangaan? Maak dan eerst een afspraak met de beheerder van de locatie. Vervolgens kunt u de locatie, datum en tijdstip online melden bij de gemeente. Heeft u een locatie uitgezocht die niet in het overzicht voorkomt? Dan moet de beheerder deze locatie eerst laten aanwijzen tot trouwlocatie. Lees meer hierover op www.delft.nl/trouwen.

NB. Houdt u met rekening met kosten die de beheerder van de andere locatie in rekening kan brengen!

Kosteloos trouwen

Kosteloze huwelijksvoltrekkingen vinden plaats op de Phoenixstraat 16.
Ze worden uitsluitend voltrokken voor Delftenaren. Op www.delft.nl kunt u kijken wanneer u kosteloos kan trouwen en wat de voorwaarden zijn.

Naamgebruik

Nadat uw huwelijk gesloten is, kunt u met uw partners naam of een combinatie van uw beide namen worden aangeschreven door de gemeente. Geef uw voorkeur op via de website.

Getuigen

Er moeten minimaal 2 en mogen maximaal 4 getuigen per bruidspaar bij een huwelijk aanwezig zijn. Zij moeten 18 jaar of ouder zijn. U moet uw getuigen uiterlijk 6 weken voor uw huwelijk aan de gemeente doorgeven. Hierbij moet u de kopie van hun paspoort of identiteitskaart inleveren. U kunt dit digitaal doen op www.delft.nl/trouwen

Melding van voorgenomen huwelijk

Als u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt sluiten, moet u hiervan eerst aangifte doen. Dit heette vroeger 'in ondertrouw gaan'.

Bij de aangifte kijkt de gemeente of u beiden aan de voorwaarden voldoet. Ook vraagt de gemeente u om uw gegevens en die van uw ouders te controleren. Als alles goed is, geeft de gemeente akkoord op uw aangifte.

AKTE 

Het controleren van de gegevens is nodig om een correcte trouwakte of akte van partnerschapsregistratie te maken. De akte tekent u tijdens de ceremonie. 

WAAR AANGIFTE DOEN?

De aangifte doet u bij de gemeente waar het huwelijk of de registratie van het partnerschap plaatsvindt. Is dit in Delft? Dan kunt u de aangifte online regelen.

Datum vastleggen

U kunt de Schepensael digitaal reserveren via de website van de gemeente. Na een aanbetaling op de leges. Ook voor het kosteloos huwelijk kunt u, zonder aanbetaling, online een datum en tijd vastleggen. Als u met de beheerder van een aangewezen trouwlocatie een datum hebt vastgelegd, kunt u dit eenvoudig digitaal melden op www.delft.nl/trouwen. Delft werkt niet met opties. Als u een datum wijzigt of annuleert brengt de gemeente hiervoor kosten in rekening. Ook voor een kosteloos huwelijk

De ambtenaar van de burgerlijke stand

Delft beschikt over een groot aantal trouwambtenaren. Ze stellen zich voor op de webpagina’s van de gemeente! U kunt uw voorkeur voor een van de ambtenaren doorgeven aan de gemeente. Vier weken voor het huwelijk maakt de gemeente een indeling op beschikbaarheid en voorkeur.

Parkeren

Delft heeft een ‘autoluwe’ binnenstad dat past bij het historische karakter. Bij elk huwelijk  op het stadshuis geeft de gemeente drie (op zaterdag zes) parkeerontheffingen. Hiermee kunt u op de Markt parkeren op de aangegeven plaats. U krijgt geen ontheffingen op donderdag in verband met de weekmarkt. 

Tarieven 2024 (onder voorbehoud)

Eenvoudig trouwen € 195,75
Maandag t/m donderdag € 489,35
Vrijdag € 672,05
Zaterdag € 1.211,45
Zondag en algemeen erkende feestdagen € 2.258,30
Aanbetaling bij datum reserveren (niet bij gratis trouwen of partnerschap) € 105,55
Datum/tijd veranderen of annuleren € 105,55

Bij een andere locatie dan het stadhuis kunnen er extra kosten zijn voor het gebruik van de locatie. Neem hiervoor contact op met de beheerder van de locatie.

Zaterdag en zondag

In het stadhuis is er op zaterdag en zondag een luxere omlijsting, zoals:

Ontvangst met blauwe loper
Meer parkeerplaatsen
2 bodes
Mogelijkheid om foto's te maken in het torentje van het stadhuis (het Steen)
Carillonspel Nieuwe Kerk bij komen en gaan (niet op zondag mogelijk)

Gratis trouwen

U kunt ook gratis trouwen of een partnerschap aangaan. Dit kan alleen:

op maandag om 10.00 of 10.15 uur
als u of uw partner in Delft woont

Overige kosten

Carillonspel Nieuwe Kerk bij komen en gaan € 120,60
Trouwboekje wit kunststof € 22,65
Trouwboekje donkerblauw leer € 46,80
Kalligraferen trouwboekje € 27,85
Getuigen via de gemeente € 43,50

Kosten betalen

Tot uiterlijk 6 weken voor uw huwelijk of partnerschap kunt u de kosten betalen. U betaalt het tarief dat op het moment van betalen van toepassing is. Ook al heeft u in het vorige jaar al een aanbetaling gedaan. Let erop dat de tarieven elk jaar op 1 januari wijzigen.

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation