Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Trouwen in de Gemeente Culemborg

Gemeente Culemborg
Ridderstraat 250
4101 BK Culemborg

Trouwen in Culemborg

Jaarlijks kiezen circa 150 bruidsparen ervoor hun huwelijk te laten voltrekken in dé trouwlocatie van Culemborg; het stadhuis op de Markt. En ik kan hen geen ongelijk geven. De sfeer en de intimiteit van dit historische gebouw maken op velen een onvergetelijke indruk.De trouwlocatie is uniek en dat is iedere trouwplechtigheid natuurlijk ook. Of het nu gaat om een huwelijk of geregistreerd partnerschap; de liefde tussen twee personen is bepalend. Geweldig om daar op die bijzondere dag officieel bij stil te staan en dit moment te beleven op zo’n historische plek.

Er kan weer getrouwd worden in het geheel gerenoveerde stadshuis op de Markt. Nieuw is dat er ook diverse arrangementen worden aangeboden om uw huwelijksdag op deze bijzondere locatie te omlijsten.  Het gaat dan bijvoorbeeld om een ontvangst na afloop van uw huwelijk in een van de prachtig opgeknapte zalen van het stadhuis, het aansnijden van de bruidstaart of het ontvangst van uw daggasten met koffie en een broodje voor de trouwplechtigheid. Culemborg biedt bovendien diverse faciliteiten om ook de rest van de dag feestelijk door te brengen. Voor het maken van de trouwreportage kunt u zeker ook in de Lekstad terecht. Het prachtige park van de Plantage, de vele monumentale gebouwen en de uiterwaarden zijn favoriete plaatsen om een huwelijksdag te vereeuwigen. Of in het huwelijksbootje stappen op de Lek?

Klik hier voor het overzicht van de trouwlocaties in Culemborg.

Op deze pagina vindt u meer informatie over de voorwaarden en de vele mogelijkheden die er zijn als u besluit in Culemborg te trouwen.
U leest het.  In Culemborg kunt u van uw huwelijksdag de dag van uw dromen maken. Wij zullen u gastvrij ontvangen en zoveel mogelijk meewerken om aan uw wensen te voldoen. Ik wens u een onvergetelijke huwelijksdag toe en veel geluk samen.

Gerdo van Grootheest
Burgemeester van Culemborg

Trouwen in de gemeente Culemborg

Het sluiten van een huwelijk of het laten registreren van een partnerschap is een mijlpaal in je leven. Daarom kiezen velen ervoor die dag op een speciale manier te vieren. Paren die deze mijlpaal in Culemborg willen vastleggen, treffen een intieme sfeer aan. Bovendien proberen we aan de individuele wensen van de paren tegemoet te komen. Medewerkers van de gemeente Culemborg helpen u graag verder.

Huwelijk & Geregistreerd Partnerschap

Er zijn twee mogelijkheden om een relatie met een levenspartner formeel te regelen: een huwelijk of een geregistreerd partnerschap. Beide verbintenissen zijn mogelijk tussen twee personen van gelijk of van verschillend geslacht. In Culemborg worden het huwelijk en geregistreerd partnerschap voltrokken in het stadhuis op de Markt. Op speciaal verzoek kan er ook voor een andere locatie worden gekozen.

Melding van voorgenomen huwelijk

Een huwelijk sluiten of een geregistreerd partnerschap aangaan (trouwen) kan in elke willekeurige gemeente in Nederland. Wij raden u aan tijdig met de betreffende gemeente een afspraak te maken. Per 1 september 2015 is de aangifte van huwelijk/geregistreerd partnerschap (ondertrouw) komen te vervallen. De ondertrouw wordt vervangen door een melding van voorgenomen huwelijk. De melding wordt gedaan in de plaats van het huwelijk of partnerschap.Wilt u een huwelijksdatum vastleggen in Culemborg neem dan telefonisch contact op (0345 47 77 00) er wordt een terugbelnotitie voor u gemaakt of stuur een e-mail naar info@culemborg.nl met uw gegevens en telefoonnummer en u wordt zo spoedig mogelijk gebeld. 

Persoonlijk

De Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS) speelt een belangrijke rol tijdens het officiële gedeelte van het huwelijk. Culemborg heeft drie BABSen die de huwelijken voltrekken. Om goed voorbereid te zijn, neemt een BABS ongeveer drie weken voor de huwelijksdatum contact op met het bruidspaar. Er wordt dan een afspraak gemaakt voor een persoonlijk gesprek meestal bij het bruidspaar thuis. Dan spreekt de ambtenaar de huwelijksvoltrekking door en luistert hij of zij naar de persoonlijke wensen van het paar. “Sommige paren willen graag een foto van bijvoorbeeld een overleden ouder meenemen of een speciale kaars laten branden,” aldus een van de Culemborgse ambtenaren. “Ook komt de rol van de bruidskinderen of de eigen kinderen tijdens de ceremonie aan de orde. Verder heb ik natuurlijk informatie nodig voor de toespraak die ik ga voorbereiden. Daarbij wil ik zoveel mogelijk weten; vanaf het moment dat ze elkaar hebben leren kennen tot nu. Ik vraag wel steeds wat ze wel en niet willen horen op hún dag om van de bijzondere dag iets moois te maken.”

Ceremonie stap voor stap

In Culemborg worden de meeste huwelijken voltrokken in het monumentale stadhuis aan de Markt. Een gebouw dat imponeert en een extra officieel tintje geeft aan de ceremonie. Op het tijdstip dat u arriveert, is de bode aanwezig om u welkom te heten. Deze heeft vooraf gezorgd dat alles klaarstaat zodat u of uw ceremoniemeester nergens meer voor hoeft te zorgen. Hij/zij wijst u en uw gasten naar de juiste plek en houdt in de gaten of alles naar wens verloopt. En als iedereen op de plek zit, vraagt de bode of de aanwezigen hun mobiele telefoon uit willen zetten en geeft dan het woord aan de ambtenaar van de burgerlijke stand. Dan volgt de persoonlijke speech en de huwelijksvoltrekking.

De bode begeleidt het bruidspaar en de getuigen naar het tekenen van de akte en na de ceremonie stelt hij/zij, als u dat wilt, de gasten in de gelegenheid het bruidspaar te feliciteren. Daarmee komt er een einde aan de officiële huwelijksvoltrekking.

Huwelijksvoltrekking

In Culemborg kennen wij 3 soorten huwelijksvoltrekkingen:

Basic huwelijk: in het stadskantoor (Ridderstraat 250) aan de balie

Een kosteloos huwelijk dat voltrokken wordt aan de stadsbalie van het stadskantoor. Op het moment van vastleggen van de huwelijksdatum woont minstens een van de twee huwelijkskandidaten in Culemborg. Er zijn (maximaal) 4 wettelijke getuigen bij. Dit kan op de dinsdagmorgen om 9.15 uur of om 9.30 uur. Deze huwelijksceremonie duurt maximaal 10 minuten en heeft geen toespraak.

Medium huwelijk: in het stadskantoor (Ridderstraat 250) in een aparte ruimte

Een betaald huwelijk dat voltrokken wordt in een aparte ruimte van het stadskantoor. Op het moment van vastleggen van de huwelijksdatum woont minstens een van de twee huwelijkskandidaten in Culemborg. Er zijn maximaal 8 personen bij, inclusief bruidspaar, getuigen en gasten. Dit kan op de dinsdagmiddag om 15.30 uur. Deze huwelijksceremonie duurt maximaal 15 minuten. Kosten € 152,-.

Premium huwelijk: in het stadhuis aan de Markt of op een eigen locatie

Een betaald huwelijk dat voltrokken wordt in het stadhuis of op een zelf gekozen locatie met een persoonlijke toespraak van een gekozen Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (Babs) of een 'eigen Babs'. Dit huwelijk kan plaatsvinden op tijdstippen die het bruidspaar zelf kan kiezen.

Tarieven 2024 (onder voorbehoud)

maandag en dinsdag om 9.15 (zonder ceremonie) gratis
dinsdag om 15.30 uur (zonder ceremonie) € 164,50
ma t/m vrij op locatie stadhuis (Oude Vismarkt 4) € 622
zaterdag en buiten kantooruren op locatie stadhuis (Oude Vismarkt 4) € 985
ma t/m za en buiten kantooruren op een eigen gekozen locatie € 280
ambtelijke getuigen, per medewerker € 54,50

trouwboekje € 23,20
gast BABS met ervaring (hoeft niet beëdigd te worden) € 54,50

Let op: bij annulering/wijziging worden er kosten berekend

€ 53,- bij annulering van 3 maanden tot 14 dagen voor de huwelijksdatum;
€ 105,- bij annuleringen binnen 14 dagen voor de huwelijksdatum. Dit geldt voor alle huwelijken en geregistreerd partnerschappen.

U krijgt een factuur thuis gestuurd.

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation