Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Trouwen in de Gemeente Berkelland

Gemeente Berkelland
Marktstraat 1
7271 AX Berkelland

Trouwen in Berkelland

De gemeente Berkelland is de één na grootste gemeente van de Achterhoek. Velen kennen en adoreren de Achterhoek vanwege het prachtige coulissenlandschap. Het landschap wisselt tussen bos en weilanden, doorkruist met vele beekjes. Een prachtige omgeving, met hele vriendelijke mensen. 

Helemaal niet verwonderlijk dus, dat jullie hier graag willen trouwen. Wanneer jullie geboren en getogen zijn in Berkelland, hoeven we je niet uit te leggen waarom. Het natuurschoon zit in jullie bloed, jullie zijn ermee opgegroeid. Natuurlijk wil je dit graag in je bruiloft verweven! 

De gemeente Berkelland kent vele historische parels. Naast prachtige kastelen vind je hier ook vele watermolens en eeuwenoude kerken. Maar er staan overal verspreid ook vele prachtige historische boerderijen en villa’s. Wist je dat de gemeente Berkelland meer dan 120 rijksmonumenten telt en ruim 200 gemeentelijke monumenten? Een rijke historie vind je hier zeker. 

En het mooiste is: in één van deze gebouwen of monumenten kunnen jullie elkaar het jawoord geven. Waar je dat doet, is aan jezelf: in één van de 21 buurtschappen in de vier hoofdkernen van Berkelland vind je in elk geval overal gezelligheid. Je hoeft niet ver te zoeken voor de perfecte trouwlocatie. Sterker nog: we denken dat jullie het lastig krijgen met het selecteren van een trouwlocatie. 

Om jullie in elk geval op weg te helpen, hebben we alle trouwlocaties in Berkelland al op een rijtje gezet. Dankzij de filteropties kun je eenvoudig selecteren wat voor jullie van toepassing is. Gratis trouwen kan overigens op dinsdagmorgen om 9:00 en 9:30. De gemeente Berkelland kent ook het flitshuwelijk: mogelijk op alle ochtenden, met uitzondering van maandag. Er kunnen 2 flitshuwelijken per ochtend worden voltrokken (om 10:00 en 11:00). De plechtigheid duurt ongeveer 10 minuten.

Meer weten over trouwen in de gemeente Berkelland? Lees daarvoor verder op deze pagina of bezoek de website van de gemeente zelf. 

Voorwaarden trouwen en geregistreerd partnerschap 

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan staan de voorwaarden daarvoor in de wet. Hieronder leest u de belangrijkste voorwaarden. 

Met één persoon

U mag maar met één persoon tegelijk trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. U mag ook niet al getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben met iemand anders. 

18 jaar of ouder

U moet 18 jaar of ouder zijn. Sinds december 2015 zijn er geen uitzonderingen meer mogelijk op deze leeftijdseis. 

Curatele 

Staat u onder curatele? Dan hebt u toestemming nodig van de curator om te mogen trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten. Soms hebt u zelfs toestemming nodig van de kantonrechter.

Procedure trouwen en geregistreerd partnerschap

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan moet u naar de ambtenaar van de burgerlijke stand. Alles wat u moet regelen is vastgelegd in de wet. Hieronder leest u de belangrijkste dingen die u moet regelen. 

Voornemen melden bij gemeente

U meldt persoonlijk of schriftelijk dat u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt sluiten. Dit doet u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente waar u wilt trouwen of een partnerschap wilt sluiten. Sinds 1 juli 2016 kunt u uw melding ook digitaal doen. Dit kan nog niet in alle gemeenten. Daarbij hoeft u in principe geen stukken te overleggen met daarin uw geboorteakte of beëindiging van uw eerdere huwelijk of geregistreerd partnerschap. Uw eigen opgave, persoonlijk of schriftelijk, is voldoende. 

Wachttijd

Heeft u uw voornemen kenbaar gemaakt bij de ambtenaar van de burgerlijke stand? Dan moet u minstens 14 dagen wachten. Daarna kunt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. Heel soms geldt deze termijn niet, bijvoorbeeld als uw aanstaande echtgenoot of partner ernstig ziek is en verwacht wordt dat hij of zij snel overlijdt. 

Getuigen 

U moet minimaal twee en maximaal vier getuigen hebben. Zij moeten 18 jaar of ouder zijn. Bij het kenbaar maken van uw voornemen te trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten, moet u hun namen en adressen doorgeven. 

Het ja-woord

U legt een verklaring af bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Daarmee is uw relatie officieel vastgelegd. Als u trouwt geeft u het ja-woord. Bij een geregistreerd partnerschap is dit niet verplicht. U kunt zelf een tekst bedenken. 

Huwelijksakte of partnerschapsakte 

Na de verklaring ondertekent u een akte. Ook de getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand ondertekenen deze akte. 

Kosten

Voor trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten moet u betalen. Maar elke gemeente heeft vaste tijden waarop u gratis kunt trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten.

Kerkelijk huwelijk 

Nadat u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand bent geweest, kunt u nog in de kerk trouwen. Dat heet inzegenen of bevestigen. Het kerkgenootschap beslist zelf of ze uw huwelijk wil inzegenen. Ze hoeven dit niet te doen.

Tarieven 2023 (onder voorbehoud)

Kosteloos huwelijk:

Deze vorm bieden we aan op dinsdagmorgen om 9.00 uur en 9.30 uur. Dit huwelijk voltrekken we in een spreekkamer van het gemeentehuis in Borculo. Er kunnen bij een huwelijk maximaal 2 getuigen aanwezig zijn. Er zal geen toespraak worden gehouden.

Flitshuwelijk:

Deze vorm bieden we aan op alle ochtenden met uitzondering van de maandag. Maximaal kunnen in Borculo per ochtend twee huwelijken worden voltrokken om 10.00 uur en 11.00 uur. Naast de maximaal vier getuigen mogen hierbij ook vier personen extra aanwezig zijn. De plechtigheid zal ongeveer 10 minuten duren.

Flitsvoltrekking Dinsdag en woensdag Om 10.00  en 11.00 uur € 100
Flitsvoltrekking Donderdag en vrijdag Om 10.00  en 11.00 uur € 200
Huwelijk of geregistreerd partnerschap Maandag en t/m vrijdag Van 8.30 tot 19.00 uur € 540,65
Huwelijk of geregistreerd partnerschap Zaterdag Van 8.30 tot 19.00 uur € 922,40
Huwelijk of geregistreerd partnerschap Zondag of algemeen erkende feestdag Van 8.30 tot 19.00 uur € 1049,20
Huwelijk of geregistreerd partnerschap Op andere tijdstippen dan genoemd Tarief wordt verhoogd met: € 254,20

Overige kosten

Huwelijk of geregistreerd partnerschap, op eigen gekozen trouwlocatie € 93,30
Aanvraag benoeming externe buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand voor 1 dag zonder beëdiging € 90,90
Aanvraag benoeming externe buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand voor 1 dag met beëdiging € 176,00
Een trouwboekje of een duplicaat daarvan € 26,70
Gebruikmaken van een gemeentegetuige bij uw huwelijk € 33,30

In bijzondere gevallen:

Afschrift burgerlijke stand € 15,70
Huwelijk of geregistreerd partnerschap, verklaring huwelijksbevoegdheid
€ 27,50
Administratief omzetten geregistreerd partnerschap in huwelijk aan de balie  € 47,70
Annuleringskosten huwelijk of geregistreerd partnerschap na de melding
€ 53
Annuleringskosten huwelijk of geregistreerd partnerschap voor de melding
€ 26,50

Copyright © 2023
Webdesign door Pixel Creation