Gemeente Achtkarspelen

Stationsstraat 18
9285NH Achtkarspelen

Trouwen in Achtkarspelen

Welkom in de gemeente Achtkarspelen.

Jullie trouwdag of de dag van partnerschapsregistratie is een dag om naar uit te kijken. Samen hebben jullie de beslissing genomen en samen leven jullie naar deze dag toe. Om van deze dag een succes te maken moet er veel geregeld worden.

Wat er geregeld moet worden om voor de wet te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan is hieronder uitgebreid beschreven in een stappenplan.

De gemeente Achtkarspelen wenst jullie heel veel succes en plezier met het plannen en organiseren van jullie huwelijksdag of dag van jullie partnerschapsregistratie.

Trouwlocaties

Trouwen in het gemeentehuis

Het trouwen of de partnerschapsregistratie kan in één van de twee trouwzalen van het gemeentehuis. Jullie kunnen op alle dagen (behalve zon- en feestdagen) gebruik maken van de trouwzaal in het Jeltingahuis. Op vrijdag en zaterdag kunnen jullie ook kiezen voor de raadzaal.

Zowel in de trouwzaal in het Jeltingahuis als in de raadzaal zijn ongeveer zestig zitplaatsen. Parkeren kan op de parkeerplaatsen rondom het gemeentehuis.

Beide trouwzalen zijn met een lift te bereiken. Als jullie gezelschap hiervan gebruik wil maken, dan kunnen jullie dat doorgeven tijdens de ondertrouw.

Bellenblaas gebruiken en/of ballonnen oplaten is toegestaan. Het is niet toegestaan om rijst of confetti te strooien in of bij het gemeentehuis. Dit heeft te maken met de veiligheid en de eventuele volgende huwelijken.

Kerk Drogeham

De gemeente Achtkarspelen heeft naast het Jeltingahuis en de raadzaal nog een officiële trouwlocatie, namelijk de “Hervormde Kerk” in Drogeham. In dit kerkje kan het burgerlijk huwelijk of geregistreerd partnerschap voltrokken worden. Bruidsparen die aanvullende wensen hebben voor aansluitend of voorafgaand aan de ceremonie, overleggen dit van tevoren met de beheerder van de kerk. Kosten om het kerkje te huren voor het burgerlijk huwelijk of geregistreerd partnerschap, betaalt het bruidspaar rechtstreeks aan de kerk, zonder tussenkomst van de gemeente. Deze kosten staan los van de huwelijksleges die het bruidspaar aan de gemeente betaalt

Tarieven 2021 ( onder voorbehoud)

Maandag t/m vrijdag op het gemeentehuis tussen 9.00 en 16.00 uur € 311,00
Maandag t/m vrijdag op een incidentele locatie tussen 9.00 en 21.00 uur € 311,00
Zaterdag op het gemeentehuis tussen 9.00 en 16.00 uur € 545,00
Zaterdag op een incidentele locatie tussen 9.00 en 21.00 uur € 545,00
Zondag of feestdag € 622,00
Dinsdag en woensdag om 9.00 uur Gratis*

Eventuele extra kosten

Getuige van de gemeente (kosten per getuige) € 18,65
Administratieve kosten voor wijzigen datum en/of tijdstip € 15,55
Kalligrafie trouwboekje € 12,00
Kalligrafie kind(eren) bijschrijven trouwboekje € 8,75
Huwelijks- of partnerschapsboekje € 17,65
Huwelijks- of partnerschapsboekje luxe uitvoering € 28,00
Beoordeling locatie voor incidenteel gebruik € 155,60
Overige extra diensten bij huwelijksvoltrekking/geregistreerd partnerschap (bijvoorbeeld een digitale uitzending) € 131,75

Gratis huwelijk/geregistreerd partnerschap

Als jullie op een dinsdag- of woensdagmorgen om 9.00 uur trouwen of een  partnerschap aangaan, houdt dan rekening met het volgende:
Tenminste één van de aanstaande echtgenoten/partners is inwoner van onze  gemeente;
Het is een korte en ingetogen ceremonie zonder toespraak;
Het huwelijk/partnerschap wordt voltrokken in een kamer op het gemeentehuis  en dus niet in een trouwzaal;
Naast het bruidspaar zijn de getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke  stand  bij de voltrekking aanwezig: er is slechts beperkt de mogelijkheid om g  gasten mee te nemen;
Er is geen keuze voor een trouwambtenaar;
Er is geen mogelijkheid tot het draaien van muziek;
Per kosteloos tijdstip is er slechts ruimte voor één bruidspaar.

Voor meer informatie ga naar de gemeente Achtkarspelen

Tot ziens!

Copyright © 2021
Webdesign door Pixel Creation