Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Trouwen in je eigen achtertuin

Als je wil trouwen, heb je een officiële trouwlocatie nodig, dat weet iedereen. Officiële trouwlocaties zijn door de gemeente aangewezen locaties waar je kunt trouwen. Wat er allemaal onder deze locaties valt, verschilt per gemeente. Checken, dus!

Trouwlocaties per gemeente

Willen jullie dolgraag in je eigen achtertuin trouwen? Dat kan, maar het is niet altijd vanzelfsprekend. In sommige gemeenten mag je overal trouwen waar je wil, zelfs in de supermarkt als je dat leuk lijkt. Dus ook in je eigen tuin. In andere gemeenten zijn zulke locaties echter geen officiële trouwlocaties en moeten deze eenmalig benoemd worden tot trouwlocatie.

Eenmalig benoemde trouwlocatie

Eén van de eisen van een trouwlocatie is dat de locatie toegankelijk moet zijn voor het publiek. Dat houdt in dat bijvoorbeeld ook mindervaliden toegang tot de trouwlocatie moeten hebben. Als je een mooie locatie hebt gevonden waar je graag wil trouwen, dan moet je een aanvraag daarvoor doen bij je gemeente. Je vraagt dan een vergunning aan voor de onofficiële trouwlocatie.

Vergunning onofficiële trouwlocatie

Je regelt deze aanvraag via de afdeling Burgerzaken bij jouw gemeente. Regel dit zo snel mogelijk, want vaak moet je dit enkele maanden voor het huwelijk al hebben geregeld. De gemeente checkt of de locatie aan een aantal zaken voldoet, zoals de toegankelijkheid voor mindervaliden en of er voldoende parkeerruimte is voor de gasten. Ook wordt er gekeken naar de brandveiligheid. Als je een buitenlocatie hebt gekozen, moet er ook een ‘plan B’ aanwezig zijn, ofwel een binnenlocatie in geval van slecht weer.

Trouwen op je eigen trouwlocatie

Er bestaan natuurlijk al heel veel mooie trouwlocaties, maar als je echt iets speciaals wil dat niemand anders heeft, kan je voor één dag zelf een trouwlocatie uitzoeken en deze laten benoemen door de gemeente. Kijk eens goed om je heen: alles kan een trouwlocatie zijn (mits ze voldoen aan de bovenstaande regels). Dat schept een hoop nieuwe mogelijkheden!

Geschreven door Sanne van Bortel

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation