Wanneer zijn stelletjes het gelukkigst?

Volgens velen ben je het meest gelukkig in je relatie tijdens het eerste jaar van je huwelijk en is die dip na zeven jaar, de zogenaamde ‘seven year itch’, geen fabeltje. Volgens een nieuwe studie ervaar je een piek in je relatie na pas twintig jaar. Wie heeft dit al ervaren?

Studie naar geluk in huwelijken


Volgens de uitkomsten van een nieuw onderzoek door onderzoekers van Pennsylvania State en Brigham Young-universiteiten ervaar je pas een piek in je relatie na twintig jaar. Dus niet het eerste jaar van je huwelijk is het beste jaar dat je ooit zal beleven, en ook na het overleven van de ‘seven year itch’ heb je nog steeds niet de meest liefdevolle en gelukkigste relatie van de wereld. Ben je dan in de andere jaren niet gelukkig? Dat vertelt het onderzoek niet. Hoe zit het dan precies?

Gelukkigheidsonderzoek onder tweeduizend stelletjes


Het onderzoek werd gedaan onder tweeduizend stelletjes. De onderzoekers zagen dat de tevredenheid en het geluksgevoel over het huwelijk de eerste twintig jaar langzamerhand steeds meer afnam. Na twintig jaar kruipt het echter steeds weer omhoog. Degenen die het daadwerkelijk redden tot 20+ jaar huwelijk geven aan zich net zo gelukkig te voelen als hun eerste huwelijksjaar of zelfs gelukkiger. We zijn erg benieuwd wat hun geheim is!

Scheiden of getrouwd blijven?


Scheidingen lijken steeds vaker voor te komen of mensen trouwen in de eerste instantie al niet met elkaar. Toch duurt de helft van alle huwelijken een leven lang en het grootste deel van deze huwelijken wordt als positief ervaren. Er is veel blijdschap en de partners praten veel met elkaar.

Praten met elkaar geeft een diepere connectie


Volgens vele stelletjes die langer dan twintig jaar bij elkaar zijn is het erg belangrijk om met elkaar te blijven praten. Het zorgt voor een diepere connectie en waardering voor elkaar. Zo blijven beide partners erg tevreden in hun relatie. Goed praten kun je overigens leren. Als jullie communicatie nu niet goed loopt, betekent dit niet dat je relatie niet gaat lukken. Samen zijn jullie sterk en halen jullie de twintig jaar echt wel!

Tekst: Sanne van Bortel
Copyright © 2022
Webdesign door Pixel Creation