Waarom je gestrest raakt als je partner stress heeft

In voor- en tegenspoed, dat is waar het huwelijk om draait, toch? Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat partners in een relatie of huwelijk elkaar aansteken op het gebied van stress. Ben jij een echte stresskip? Dan is de kans groot dat je partner ook gestrest raakt.
partner stress

Partner stress in je huwelijk


Niemand wil stress in zijn huwelijk, maar hoe goed het ook tussen jullie tweetjes gaat, stress kan van allerlei factoren komen. Ook van positieve factoren. Bijvoorbeeld wanneer jullie zwanger zijn, maar nog veel moeten regelen of gewoon een beetje zenuwachtig zijn voor het eerste kindje. Stress kan ook van werk komen, of juist werkloosheid. Als jij of je partner gestrest zijn, is de kans groot dat jullie elkaar ‘besmetten’ ermee. Gelukkig geldt hetzelfde voor vrolijke emoties; ook deze zijn aanstekelijk.

partner stress erfelijk?

Is stress erfelijk?


Een klein beetje stress is goed voor je, het houdt je scherp en alert. Teveel stress brengt echter negatieve effecten met zich mee, dat hoeven we niemand te vertellen. Je raakt prikkelbaar en slaapt er misschien zelfs slecht van, waardoor je nog meer klachten krijgt. Het hebben van veel stress is niet erfelijk, maar leer je wel gemakkelijk aan. Als je ouders hebt die snel in de stress raken of vrienden om je heen die snel beren op de weg zien, word je hoogstwaarschijnlijk door hen aangestoken. En dat reflecteer je weer op je eigen leven en op je partner.

partner stress liefde

Empathie naar je partner


Wat kun je doen met stress van jezelf of van je partner? Als één van jullie gestrest is, spreek dit dan uit. Vermeld bij thuiskomst dat je gestrest bent en hoe je denkt dat dit komt. Samen kun je dan nadenken over een oplossing of in elk geval er even over praten. Door erover te praten geef je de gedachten in je hoofd even rust. Want je spreekt ze immers uit. Heeft je partner stress? Doe hetzelfde voor hem: luister naar hem, praat erover. Wees empathisch. De één is gevoeliger voor stress dan een ander. Het kan zijn dat je partner een probleem heeft waarvan jij denkt: ‘Pfft, is dat alles? Ik heb vandaag dit en dit en dit meegemaakt!’. Het erkennen van de stress van je partner is al stap één. Vervolgens kun je samen bekijken wat een eventuele oplossing is. Is er zo gauw geen oplossing? Ga dan iets doen waarvan jullie allebei ontstressen. Succes!

Geschreven door Sanne van Bortel

Copyright © 2018
Webdesign door Pixel Creation