Welke.nl

Uitdagingen – en oplossingen! – voor kersverse ouders

Als getrouwd stel zijn jullie een ijzersterk team, maar vanaf het moment dat jullie samen een gezinnetje willen starten, zal je moeten inzien dat jullie relatie gaat veranderen. Dat is al stap één; erkennen dat je zult moeten werken aan je huwelijk. We bespreken vier grote uitdagingen (en de oplossingen) waar ouders mee kampen. Doe er je voordeel mee!

Ouderprobleem 1: het slaaptekort


Als je met vrienden praat die een pasgeboren baby of kleine kinderen hebben, zullen ze het altijd hebben over hun slaaptekort. En hoewel het goed is dat jullie je al bewust zijn dat ook jullie een slaaptekort kunnen verwachten, is het belangrijker om te bedenken hoe je daarmee om kunt gaan. Een slaaptekort kan namelijk zorgen voor prikkelbaarheid, klunzigheid en een onoplettendheid. En met kleine kinderen is dat niet handig. Onze tip: plan voor elke klus extra tijd in. Kan je ’s ochtends met een kwartier naar werk vertrekken? Dat wordt nu een half uur. Of misschien wel langer. Word niet boos op je partner als iets langer duurt dan normaal. Daar is die extra tijd voor. Voel je je geïrriteerd? Weet dan dat het aan slaaptekort ligt. Knuffel met elkaar en help elkaar.

Ouderprobleem 2: weinig seks


Het is heel normaal dat je seksleven verandert (lees: vermindert) als je een baby hebt gekregen. De eerste zes weken na een geboorte raden doktoren aan om überhaupt geen seks te hebben, maar zelfs daarna kan het nog lang duren voordat jullie weer behoefte hebben aan gemeenschap. Het is echter wel belangrijk dat jullie intiem blijven met elkaar, en dat kan gelukkig op meerdere manieren dan alleen het hebben van seks. Knuffelen, kussen, zoenen, masseren. Het helpt ook om veel met elkaar te praten over de nieuwe situatie. Dat is erg belangrijk voor intimiteit.

Ouderprobleem 3: nauwelijks quality time


De kans is groot dat je als nieuwe ouders bijna geen tijd meer hebt voor jullie tweetjes. Jullie zijn allebei druk met de baby en daarnaast met werk, ontspannen, vrienden en hobby’s. Dat kan emotionele en fysieke afstand opleveren tussen jullie. Onthoud echter dat jullie in hetzelfde team zitten en focus op jullie fantastische kindje. Praat over de afstand die je voelt tussen jullie. Zoek weer contact met elkaar, ook al kijken jullie samen eventjes tv op de bank.

Ouderprobleem 4: onenigheid


Eén van de grootste problemen die nieuwe ouders tegenkomen is dat ze plotseling beseffen dat ze totaal niet op één pagina zetten wat betreft de opvoeding van hun kind. Je hebt misschien nagedacht over de grote lijnen, maar er zijn ontzettend veel kleine situaties waarin je ook een beslissing moet maken, en vaak is die beslissing anders dan die van je partner. Bekijk elk probleem in het juiste perspectief: hoe groot is het probleem werkelijk? Gaat het om iets fundamenteels of gaat het om het babyservies dat niet op de goede plek ligt? Ook hier geldt weer: praat erover. Word niet boos op elkaar, jullie zijn beide nieuw met deze ervaringen. Kinderen veranderen nu eenmaal een huwelijk, maar als je voorbereid bent op deze veranderingen, ben je al een heel sterk team.

Geschreven door Sanne van Bortel
Copyright © 2018
Webdesign door Pixel Creation