Een huwelijk is altijd in beweging

Een huwelijk is hard werken, wordt wel eens gezegd. En ja, natuurlijk hou je heel veel van elkaar. Maar in de loop der jaren sluipen de irritaties er ongemerkt toch in. Een huwelijk is altijd in beweging, je hebt goed een slechte tijden. Zit jullie huwelijk in een dipje, dan kunnen deze tips je helpen.

Een huwelijk is altijd in beweging

Probeer hem (of haar) niet te veranderen


Sommige dingen veranderen nooit. Was je man toen je hem leerde kennen al niet het toppunt van spontaniteit, dan is de kans groot dat hij nu, tien jaar later, dat nog steeds niet is. In het begin heb je vlinders in je buik en zie je vooral de positieve kanten van je partner. Later focus je misschien meer op de minpunten. Besef echter dat mensen qua karakter niet essentieel gaan veranderen. Probeer hem of haar daarom niet te veranderen, maar accepteer dat er verschillen tussen jullie zijn en zie daar ook de zonnige kant van in!

Leg de lat niet te hoog in je huwelijk


Soms worden mensen vooral teleurgesteld omdat ze de lat te hoog hebben gelegd. Ga je bijvoorbeeld met je partner op vakantie, dan stel je je voor dat het fantastisch wordt. Maar ook op vakantie heeft iemand wel eens een off-day, loopt er iets mis, of werkt het weer niet mee. Leg de lat niet te hoog, dan kun je ook niet zo snel een gevoel van teleurstelling ervaren.

Een huwelijk is altijd in beweging

Geven en nemen


In plaats van te focussen op wat jij wil en nodig hebt, kun je het ook omdraaien. Vraag je partner eens wat vaker wat je voor hem of haar kunt betekenen. Het is altijd geven en nemen in een relatie. Grote kans dat je partner hierdoor ook eerder vraagt naar jouw behoeften.

Oprechte tijd en aandacht


Maak eens in de week écht tijd voor elkaar. Zet smartphones uit, leg de tablet aan de kant en laat de tv uit. Praat echt met elkaar, bijvoorbeeld tijdens een etentje dat jullie samen met zorg hebben voorbereid. Zo kom je weer nader tot elkaar.

Een huwelijk is altijd in beweging

Zonder de ander


Net zo belangrijk als tijd voor elkaar maken, is het ook om af en toe iets zonder de ander te doen. Het gaat om een balans. Die afspraak met een vriendin, lekker buiten sporten of een avondje sauna bieden ontspanning. Kom je thuis, dan heb je elkaar weer wat nieuws te vertellen.

Oppepper in je huwelijk


Natuurlijk is seks niet het meest belangrijke aspect in een relatie, maar het kan jullie band wel verstevigen. Spreek jullie wensen, behoeften en fantasieën naar elkaar uit. Verras elkaar en blijf elkaar ontdekken. Ook na vele jaren getrouwd te zijn, geeft dat een oppepper.

Tekst: Daphne Doemges-Engelen
Copyright © 2018
Webdesign door Pixel Creation