Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Trouwen in de Gemeente Westerkwartier

Gemeente Westerkwartier
Tolbertestraat 66
9351 BJ Leek

Trouwen in Westerkwartier

Van harte gefeliciteerd

U heeft samen met uw partner besloten om te gaan huwen of om uw partnerschap te laten registreren. En waar zou je dat beter kunnen doen, als in onze mooie gemeente. Of u nu inwoner bent, of van buiten onze gemeente komt, u bent hier meer dan welkom. De huwelijksplechtigheid zelf kan uiteraard op het gemeentehuis plaats vinden, maar ook op elke willekeurige locatie binnen onze gemeente grens. De gemeente Westerkwartier kent voldoende locaties die zich daarvoor lenen. Uiteraard is het Landgoed Nienoord daarvan de meest bekende, maar de gemeente herbergt daarnaast een veelheid aan romantische plekjes. Denk maar aan de vele historische kerkjes of de molen Eben Haëzer van Enumatil. Voor mensen die totaal iets anders willen zou je kunnen denken aan een van onze goed uitgeruste maneges of in ons topsportcentrum. U merkt het al er is veel mogelijk in Westerkwartier. Het aller belangrijkste is dat het uw dag van uw leven wordt.

Deze pagina bieden wij u aan, om uw trouwdag zo bijzonder mogelijk te maken. De pagina wijst u waar u allemaal mee te maken krijgt bij de voorbereiding van uw huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Ik hoop dat u deze pagina met veel plezier zult gebruiken en wensen u
veel succes bij de voorbereidingen en: een goed begin in Westerkwartier.

Ard van der Tuuk
Burgemeester van Westerkwartier

Klik hier voor het overzicht van de trouwlocaties in Westerkwartier.

Huwelijk en geregistreerd partnerschap

Wie de relatie met zijn of haar partner formeel wil regelen, heeft daarvoor drie mogelijkheden: het burgerlijk huwelijk, het geregistreerd partnerschap en een samenlevingscontract (via de notaris). Al deze vormen van samenleven zijn toegankelijk voor paren van gelijk en verschillend geslacht. Daarnaast kunnen mensen natuurlijk ook samenwonen zonder officieel iets te regelen.

Als u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt sluiten, moet u hiervan online een 'melding voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap' doen. U heeft hiervoor DigiD nodig en u betaalt de kosten voor het huwelijk direct met iDeal. U kunt de melding vanaf een jaar tot uiterlijk twee weken vóór de datum van het huwelijk of geregistreerd partnerschap doen.

Trouwambtenaar

U kunt zelf kiezen welke trouwambtenaar uw huwelijk voltrekt of uw partnerschap registreert. Een overzicht van alle trouwambtenaren vindt u op de eerste pagina bij het starten van de melding, vóórdat u inlogt met uw DigiD. Uw keuze geeft u aan ons door in het meldingsformulier. Het is ook mogelijk om een trouwambtenaar voor 1 dag te benoemen. Neem daarvoor eerst contact met ons op via 14 0594 of inwonerszaken@westerkwartier.nl.

Wanneer u geen toespraak wenst tijdens uw huwelijk of geregistreerd partnerschap, omdat u bijvoorbeeld op een gratis tijdstip trouwt, hoeft u geen trouwambtenaar te kiezen. Uw huwelijk of geregistreerd partnerschap wordt dan gesloten door een andere ambtenaar van de burgerlijke stand.

Trouwlocatie

Trouwt u op een andere locatie dan het gemeentehuis? Laat door de locatie waar het huwelijk plaatsvindt of het geregistreerd partnerschap gesloten wordt de akkoordverklaring invullen en ondertekenen. De ingevulde en ondertekende verklaring moet uiterlijk 4 weken vóór het huwelijk ingeleverd zijn.

Tarieven 2023 ( Onder voorbehoud )

Huwelijk/partnerschap op maandag t/m vrijdag gem.huis € 353,35  
Huwelijk/partnerschap op zaterdag gem.huis € 623,60
Huwelijk/partnerschap op maandag t/m vrijdag Borg Nienoord € 685,95
Huwelijk/partnerschap op zaterdag Borg Nienoord € 987,35
Huwelijk/partnerschap op maandag t/m vrijdag andere locatie € 439,65
Huwelijk/partnerschap op zaterdag andere locatie € 689,10
Budgethuwelijk of -partnerschap € 103,90
Het benoemen van een trouwambtenaar voor één huwelijk/partnerschap € 167,40
Trouwboekje/boekje partnerschapsregistratie (getypt) € 22,85
Gekalligrafeerd trouwboekje/boekje partnerschapsregistratie (extra kosten) € 30,15
Kalligraferen kind(eren) in trouwboekje/boekje partnerschapsregistratie (per kind) € 11,40

Annuleren van een voltrekking van een huwelijk, registratie van een partnerschap of omzetting van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk

Gratis huwelijk of geregistreerd partnerschap

Op dinsdag- en woensdagmorgen om 09.30 uur is het voltrekken van een huwelijk/partnerschapsregistratie gratis. Dit is een sobere, formele ceremonie zónder toespraak en met maximaal 6 personen (incl. bruidspaar/partners en getuigen) in het gemeentehuis van Leek of Zuidhorn. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met de afdeling inwonerszaken via 14 0594 of inwonerszaken@westerkwartier.nl

Budgethuwelijk of -partnerschap

U kunt voor een aantrekkelijke prijs trouwen of een partnerschap laten registreren in het gemeentehuis van Leek of Zuidhorn.

Budgethuwelijken zijn op maandag tot en met donderdag. De huwelijken beginnen op vaste tijden: 10.00 uur en 11.00 uur.

De huwelijksvoltrekking duurt maximaal 15 minuten en wordt door een van de ambtenaren van Inwonerszaken gedaan.

Er wordt geen toespraak voor u geschreven . Tot 1 week voor de huwelijksdatum kunt u een kort gedicht of verhaal inleveren. De trouwambtenaar leest uw gedicht of verhaal voor bij uw huwelijk.

U mag met maximaal 10 personen langskomen. Onder deze personen worden ook uzelf en de getuigen gerekend.

U krijgt een trouwambtenaar toegewezen. Bij een regulier huwelijk bepaalt u zelf wanneer, waar en door wie uw huwelijk voltrokken wordt.

Er is geen huisbezoek of  extra gesprek  tussen het bruidspaar en de trouwambtenaar.

Copyright © 2023
Webdesign door Pixel Creation