Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Trouwen in de Gemeente Wassenaar

Gemeente Wassenaar
Johan de Wittstraat 45
2242 LV Wassenaar

Trouwen in Wassenaar 

Misschien bent u geboren en getogen in Wassenaar of misschien kent u Wassenaar uit verhalen of van een bezoek. Hoe het ook zij, uw keuze voor Wassenaar doet ons veel genoegen. Trouwen in Wassenaar heeft namelijk iets bijzonders. Dit blijkt o.a. uit de vele huwelijken die in deze gemeente worden voltrokken. Niet alleen Wasse­naar­ders trouwen hier, maar mensen komen soms uit de verre omtrek om elkaar hier het ja-woord te geven. Het hoe en waarom van deze keuze weet u, als aanstaand echtpaar, natuurlijk het beste.?Wellicht dat de vele plekjes van ongekende schoonheid een rol spelen. Ons Raadhuis De Paauw behoort zeker tot die mooie plekjes. Het karakteristieke witte paleisje vormt een prachtig decor voor uw trouwdag. Dat geldt ook voor de rustieke en bosrijke  omgeving van De Paauw. De vijver, de beelden, het tempeltje in de rozentuin en natuurlijk de rijke flora vormen een prachtige achter­grond voor uw trouwfoto’s. In De Paauw zijn twee stijlvolle trouwzalen ingericht; een grote en een kleine trouwzaal.

Klik hier voor het overzicht van de trouwlocaties in Wassenaar.

Het is niet verwonderlijk dat in deze zalen reeds vele malen het ja-woord heeft geklonken. De klassieke inrichting past namelijk uitstekend bij het plechtige moment van de huwelijksvoltrekking. Aardig om te vertellen is, dat de grote trouwzaal in het dagelijkse leven dienst doet als vergaderzaal voor de gemeenteraad. Zoals u merkt, raak ik niet uitgesproken over Wassenaar en het Raadhuis. Maar op dit moment is natuurlijk uw trouwdag het belangrijkste. Deze pagina verschaft u allerhande nuttige informatie, zodat u van uw dag een onvergetelijke dag kunt maken.

Ik wens u tot slot een uiterst plezierige dag toe en hoop dat u, op uw beurt, daarover niet uitgesproken raakt.

Burgemeester Leendert de Lange

Trouwen op Raadhuis De Paauw mogelijk tot 1 juni 2024

Raadhuis De Paauw is open voor huwelijken t/m 31 mei 2023. Na die tijd gaat Raadhuis De Paauw voor langere tijd dicht in verband met de renovatie van de binnenkant van het raadhuis.

Trouwen in Wassenaar

Huwelijken worden voltrokken in het Raadhuis De Paauw, een gebouw met een rijke historie, gelegen in een prachtig park met aan de achterzijde een sfeervolle vijver.
Het voormalige paleis van Prins Frederik werd in 1925 als gemeentehuis in gebruik genomen. Momenteel functioneert het gebouw, dat is gevestigd aan de Raad­huislaan 22, o.a. als bestuurscentrum en trouwlocatie. In De Paauw zijn twee zalen beschikbaar om te trouwen:
de Trouwzaal, geschikt voor gezelschappen tot ca. 65 personen;
In de gemeente Wassenaar kunt u van maandag tot en met zondag van 10.00 tot 16.00 uur trouwen. 

Het afspreken van de trouwdatum

In Wassenaar kunt u persoonlijk, maar ook telefonisch datum en tijdstip reserveren waarop u in het huwelijk wil treden. De reservering dient echter altijd schriftelijk door u bevestigd te worden. U kunt deze afspraak het beste ruim van te voren maken, omdat met name de vrijdagen en zaterdagen in de zomermaanden populair zijn. Indien u er voor kiest om op een doordeweekse dag in het huwelijk te treden, dan kunt u in de meeste gevallen een maand van te voren nog terecht.

Persoonlijke benadering

Trouwen in Wassenaar kenmerkt zich door veel persoonlijke aandacht voor het bruidspaar. Hoewel het voltrekken van een huwelijk aan wettelijke regels gebonden is, wordt er zoveel mogelijk rekening gehouden met uw wensen. Hierbij is veel mogelijk, maar er zijn ook beperkingen. Het is van het grootste belang dat u uw plannen van tevoren met de afdeling Burgerzaken bespreekt. In principe zal de ambtenaar die uw huwelijk gaat voltrekken altijd een persoonlijk voorbereidend gesprek met u voeren.

In de gemeente Wassenaar wordt u een trouwambtenaar toegewezen welke past bij u als bruidspaar. Dit gebeurt naar aanleiding van het gesprek dat u heeft met de ambtenaar van de burgelijke stand wanneer uw wensen en ideeën voor uw huwelijk met u worden doorgenomen. Heeft u voorkeur voor één van onze trouwambtenaren, of wilt u zelf een trouwambtenaar van buiten de gemeente Wassenaar aandragen, kunt u dit altijd aangeven. Helaas is er ook een beperking: Het is niet mogelijk om na het voltrekken van het huwelijk in het Raadhuis een receptie te houden.

Vanzelfsprekend is er wel een kort­durende gelegenheid tot feliciteren direct na het huwelijk. Er is rondom De Paauw voldoende parkeer­gelegenheid; de ruimte voor het bordes dient u echter te allen tijde vrij te houden. De Paauw is mede dankzij de aanwezigheid van een traplift en rolstoel goed toegankelijk voor minder-validen. Voorts is het voor u en uw gasten wellicht van belang te weten dat honden niet zijn toe­gestaan in het Raadhuis.

Aantal gasten in de trouwzaal

Bij huwelijken die op de gemeentelocatie voltrokken worden, geldt een maximum van 40 personen in de trouwzaal. Dit zijn de beschikbare zitplaatsen in de trouwzaal. Het maximum aantal personen is inclusief bruidspaar en getuigen. Voor de kosteloze huwelijken geldt nog steeds dat alleen het bruidspaar en maximaal twee getuigen aanwezig mogen zijn en vinden plaats in het bedrijfsrestaurant op het gemeente-kantoor aan de Johan de Wittstraat 45. In de Raadzaal vinden geen huwelijken meer plaats.

Trouwen kan op verschillende locaties.

In Wassenaar kunt u ook op andere locaties dan Raadhuis De Paauw trouwen. Hiervoor heeft de gemeente verschillende locaties specifiek aangewezen. Bijvoorbeeld aan het strand, op een landgoed of in een oud kasteel. Zo kunt u zelf de locatie kiezen die het best bij u past.

Strandhuis De Golfslag
Strandclub Bida Baai
Beachclub Bait
Strandpaviljoen Sport
Brasserie De Badmeester
Raadhuis De Paauw
Kasteel Oud Wassenaar
Kasteel De Wittenburg
Hotel Van der Valk
Hotel Duinoord
De Landbouw
Oostdorperhoeve
Bar 't Ruime Sop
Messiaskerk
Dorpskerk
Boerderij Meyendel
Golfpark Groenendael

De pilot “Vertrouwd thuis” is verlengd tot 1 september 2022

De gemeente Wassenaar is gestart met een pilot “Vertrouwd thuis” en deze pilot is verlengd tot 1 september 2022. Deze pilot houdt in dat u in uw eigen woonhuis elkaar het ja-woord kan geven. U kunt voor informatie contact opnemen met 14070 of een mail te sturen naar trouwen@wassenaar.nl.

Tarieven 2024 (onder voorbehoud)

Leges voor het voltrekken van huwelijken en partnerschappen gemeente Wassenaar 2024

Maandag t/m donderdag    € 508,00
Vrijdag    € 675,00
Zaterdag    € 979,00
Zondag en gelijkgestelde feestdagen    € 1.445,00
Eenvoudige ceremonie    € 312,00
Trouwboekje bij kosteloos huwelijk of duplicaat    € 30,45
Gemeentegetuigen, per getuige
(een gemeentegetuige is niet mogelijk op zaterdag, zondag en feestdagen)    € 26,90
Eenmalige aanwijzing eigen trouwambtenaar € 107,00
Eenmalige aanwijzing eigen trouwlocatie    € 330,00
Eerste keer wijzigen of annuleren van een reservering    € 50,00
Tweede of volgende keer wijzigen of annuleren van een reservering    € 100,00

Kosteloos trouwen

Woont u of uw partner in Wassenaar? Dan kunt u op maandagochtend om 9.00 uur of 9.30 uur kosteloos trouwen. De kosteloze huwelijksceremonie wordt voltrokken in het bedrijfsrestaurant van het gemeentekantoor en duurt niet langer dan tien minuten. Het is toegestaan slechts twee getuigen meenemen. Er is geen ruimte voor andere gasten.

Overige voorwaarden

Het is niet toegestaan om in en rondom Raadhuis De Paauw te strooien met strooisels zoals confetti of rijst.
Het is alleen toegestaan om sportduiven op te laten die getraind zijn om terug te vliegen.
Dieren zijn niet toegestaan tijdens de ceremonie met uitzondering van hulpdieren.
In verband met het milieu raadt de gemeente het oplaten van ballonnen af.

Muziek

Het is mogelijk om tijdens de ceremonie op Raadhuis De Paauw muziek te laten horen. Dat kan bij binnenkomst, tijdens het tekenen van de akte of tijdens het verlaten van de zaal. U kunt uw muziek aanleveren op een CD.

Overige voorwaarden

Het is niet toegestaan om in en rondom Raadhuis De Paauw te strooien met strooisels zoals confetti of rijst.

Het is alleen toegestaan om sportduiven op te laten die getraind zijn om terug te vliegen.

Dieren zijn niet toegestaan tijdens de ceremonie met uitzondering van hulpdieren.

Nadere informatie

Meer informatie over alles wat met uw huwelijk en de voorbereidingen te maken heeft, kunt u verkrijgen bij de burgerlijke stand onder nummer 088-6549257, of via e-mailadres trouwen@wassenaar.nl. 

De burgerlijke stand is gevestigd in het gemeentekantoor aan de Johan de Wittstraat 45.

Het correspondentieadres is:

Gemeente Wassenaar
t.a.v. de burgerlijke stand
Postbus 499
2240 AL Wassenaar.

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation