Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Trouwen in de Gemeente Voorschoten

Gemeente Voorschoten
Leidseweg 25
2252 LA Voorschoten

Trouwen in Voorschoten

U gaat trouwen, gefeliciteerd! Voorafgaand aan uw huwelijk valt er heel veel te regelen. Op deze pagina leest u wat u moet doen voordat u gaat trouwen en vindt u meer informatie over de trouwlocaties in Voorschoten en de trouwambtenaren. Wanneer u een geregistreerd partnerschap aangaat is dezelfde informatie voor u van toepassing.

Klik hier voor het overzicht van de trouwlocaties in Voorschoten.

Melding van voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap

Voordat u gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, maakt u een melding van uw voorgenomen huwelijk. Dit was vroeger de ondertrouw. Regel dit minimaal 14 dagen en maximaal één jaar voordat u gaat trouwen. U geeft dan ook gelijk twee, drie of vier meerderjarige personen op als uw getuigen.

Een melding voorgenomen huwelijk regelt u bij gemeente Voorschoten online.
Hiervoor hebben u en uw partner DigiD nodig. U kiest uw datum, uw locatie en uw trouwambtenaar.  Deze keuze is nog niet definitief. Na uw aanvraag bekijkt de gemeente uw keuzes en neemt dan contact met u op.

Naamgebruik

U kunt nadat het huwelijk/partnerschap is gesloten uw naamgebruik wijzigen. Als u kiest voor de naam van uw partner zal in alle officiële documenten (bijvoorbeeld paspoort) eerst uw eigen naam vermeld gevolgd door de naam van uw echtgenoot/partner. Als aanschrijfnaam van overheidsinstellingen wordt de naam gebruikt zoals u aangegeven heeft. De verklaring ondertekent u in uw eigen woonplaats.
De nadruk bij naamgebruik ligt op gebruiken: uw eigen (juridische) geslachtsnaam wijzigt niet. Het Nederlandse namenrecht kent dit niet. Als Nederlander getrouwd in Nederland, houdt u daarom altijd uw eigen geslachtsnaam. Dat blijkt bijvoorbeeld ook uit de huwelijksakte en het trouwboekje. Daarop staat de geslachtsnaam voor het huwelijk en de geslachtsnaam na het huwelijk. Deze is voor Nederlanders altijd hetzelfde.

U kunt beiden kiezen uit de volgende mogelijkheden:

Uw eigen naam
Naam van de partner
Naam van de partner, gevolgd door de eigen naam
Eigen naam, gevolgd door de naam van de partner.
Op de volgende manieren kunt een wijziging van uw naamgebruik aanvragen:

U komt persoonlijk langs en maakt een afspraak via de website;

Online wijziging naamgebruik aanvragen (DigiD)

Het verschil tussen een huwelijk en partnerschapsregistratie

Bezoekt u de site van de Rijksoverheid: www.Rijksoverheid.nl

De locaties

De huwelijksvoltrekking vindt plaats in de Raadzaal of fractiekamer van het gemeentehuis, Leidseweg 25 of op één van deze huwelijkslocaties:

Kasteel Duivenvoorde
Gemeentehuis Voorschoten
Restaurant de Knip
Allemansgeest
De Gouden Leeuw
Wapen van Voorschoten                            

Op bovengenoemde locaties vinden de huwelijksvoltrekkingen plaats van maandag t/m zondag tussen 09.00 - 16.00 uur. U dient eerst zelf contact op te nemen met de beheerder van de locatie.  

Parkeren gemeentehuis

Tijdens de ceremonie kan het bruidspaar de auto voor de deur parkeren. Wilt u niet op de invalidenparkeerplaats gaan staan. De overige gasten kunnen rond het gemeentehuis parkeren, er moet een parkeerkaart gebruikt worden.

Tarieven 2024 (Onder voorbehoud)

Voor de huwelijksvoltrekking in de Raadzaal van het gemeentehuis worden de volgende kosten in rekening gebracht:

Maandag t/m donderdag € 517,-
Vrijdag € 688,-
Zaterdag t/m zondag € 963,-
Eenvoudige ceremonie (Op ma t/m do om 10:00/10.30/11:00)  € 234,-

De gemeentelijke kosten voor de huwelijksvoltrekking in een van de andere locaties dan het gemeentehuis bedragen:

Maandag t/m vrijdag € 443,-
Zaterdag t/m zondag € 488,-
Dit is exclusief de kosten van de huwelijkslocatie.
Trouw/GP boekje € 27,20
Als u geen eigen getuige meeneemt, maar gebruik maak van een getuige van de gemeente € 25,50
Eenmalige BABS € 88,60
Verklaringen van huwelijksbevoegdheid € 29,00
Uittreksels, akten € 16,60

Kosteloos trouwen

Kosteloos trouwen kan op dinsdag en donderdag om 9 uur. Deze mogelijkheid bestaat alleen als tenminste één van u ingeschreven is in de gemeente Voorschoten.  Bij een gratis voltrekking van het huwelijk of geregistreerd partnerschap betaalt u wel de kosten voor het trouwboekje. De ambtenaar van de burgerlijke stand heet u welkom en gaat daarna meteen over tot de voltrekking. Dat wil zeggen: de belofte en het ondertekenen van de akte. Alleen het bruidspaar en de getuigen zijn bij de ceremonie aanwezig.

Eenvoudige ceremonie

Op maandag tot en met donderdag om 10:00 uur, 10.30 uur en 11:00 uur is er de mogelijkheid om via een eenvoudige huwelijksceremonie te trouwen. U wordt in de Raadzaal getrouwd door een trouwambtenaar. De ceremonie duurt maximaal vijftien minuten waarbij er door de trouwambtenaar een algemene, korte speech wordt gehouden. U heeft geen voorbereidend gesprek met de trouwambtenaar. U of uw partner hoeft niet in Voorschoten te wonen om gebruik te kunnen maken van de eenvoudige huwelijksceremonie. Tijdens de eenvoudige ceremonie is het niet mogelijk om muziek te laten horen of een gastspreker uit te nodigen. Ook is er geen bode aanwezig en ligt de rode loper niet uitgerold.

Omzetting van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk

U kunt uw geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk. Hiervoor ondertekent u de akte van omzetting. Er zijn geen getuigen nodig en u hoeft elkaar geen jawoord te geven.

Muziek

Er is gelegenheid om een cd of een USB stick aan te leveren zodat er muziek tijdens de ceremonie te horen is. Dit kan bij binnenkomst, tijdens het tekenen van de akte en tijdens het verlaten van de Raadzaal, dit geeft een extra persoonlijk tintje aan de huwelijksvoltrekking.

De trouwambtenaar

U wordt getrouwd door een (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand. Het is belangrijk om uw wensen en ideeën te bespreken. Zo kunnen we kijken wat er mogelijk is op deze voor u zo speciale dag. In principe voert de trouwambtenaar die uw huwelijk gaat voltrekken altijd een persoonlijk voorbereidend gesprek met u. Wij proberen rekening te houden met uw voorkeur en uitsluitend in overleg met de trouwambtenaar. Als u kiest voor een kosteloze of eenvoudige ceremonie bepaalt de gemeente Voorschoten welke ambtenaar u trouwt.

Bekijk de trouwambtenaren van Voorschoten.

Eenmalige trouwambtenaar

Het is mogelijk om iemand uit uw omgeving voor één dag aan te stellen als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS) van de gemeente Voorschoten.
de gewenste bekende heeft een geldige aanwijzing tot trouwambtenaar en is beëdigd bij de rechtbank of;
de gewenste bekende heeft een opleiding tot trouwambtenaar gevolgd en is vervolgens beëdigd bij de rechtbank; 
wij moeten uw verzoek uiterlijk 2 maanden voor de datum van uw huwelijk of geregistreerd partnerschap hebben ontvangen.

Contact

U kunt voor informatie contact opnemen via het contactformulier of een e-mail sturen naar trouwen@voorschoten.nl.

Postadres: Postbus 393, 2250 AJ Voorschoten.

Bezoekadres

Leidseweg 25, 2252 LA  Voorschoten.

Postadres

Werkorganisatie Duivenvoorde, afdeling publiekszaken Voorschoten,  Postbus 59, 2240 AB  Wassenaar.

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation