Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Trouwen in de Gemeente Tilburg

Gemeente Tilburg
Stadhuisplein 128
5038 TC Tilburg

Trouwen in Tilburg

Sfeervolle locaties

De gemeente Tilburg heeft diverse sfeervolle locaties waar u kunt trouwen of uw partnerschap kunt laten registreren. Denkt u maar eens aan het mooie Paleis-Raadhuis in het centrum van Tilburg, of de karakteristieke trouwzaal in Udenhout. Ook is het mogelijk om te kiezen voor een trouwlocatie buiten het gemeentehuis. Hiermee is ingespeeld op diverse verzoeken uit de stad om ook buiten het stadhuis te trouwen of een geregistreerd partnersschap aan te gaan. 

Klik hier voor het overzicht van de trouwlocaties in Tilburg.

Het Paleis-Raadhuis is destijds gebouwd in opdracht van Koning Willem II. Niet alleen de centrale locatie is prachtig, ook de inrichting mag er zijn. Het grotendeels houten meubilair wordt onder andere afgewisseld met portretten van leden van het Koninklijk huis. U kunt kiezen uit drie zalen: de Oranjezaal, de Willem II zaal of de Anna Paulownazaal. De inrichting van deze zalen ademt de sfeer uit van de tijd van Koning Willem II. Kortom, een sfeervolle omgeving om in het huwelijk te treden.
Dat geldt ook voor de karakteristieke trouwzaal in Udenhout. Het oude raadhuis in Udenhout aan de Slimstraat 2 dateert uit 1849. U kunt hier gebruik maken van de historische Raadzaal en de kamer waarin de burgemeester en wethouders vergaderden. U kunt kiezen voor een korte en formele huwelijkssluiting, een uitgebreide plechtigheid, of iets daar tussenin. Veel is mogelijk en de gemeente informeert u daar graag over. De keuze is uiteraard aan u, want u bent op deze dag het stralende middelpunt.

Om alles voorspoedig te laten verlopen, is een goede voorbereiding noodzakelijk. Laat u daarom vooraf goed informeren. Deze pagina is daar het startsein voor en wijst u de weg, biedt informatie en geeft nuttige tips. Op deze manier zal niets uw huwelijk of de bezegeling van een andere samenlevingsvorm nog in de weg staan en zal alles naar wens verlopen. Als het aan de gemeente ligt, wordt het voor u een onvergetelijke dag!

Overzicht trouwlocaties 

In het Paleis-Raadhuis in het centrum van Tilburg kunt u kiezen voor de Oranjezaal (40 zitplaatsen), de Willem II zaal (35 zitplaatsen) en de Anna Paulownazaal (25 zitplaatsen).
In Udenhout kunt u terecht in de Raadzaal (80 zitplaatsen) en in de B&W kamer (35 zitplaatsen).
Er zijn ook trouwlocaties buiten het gemeentehuis. Een overzicht hiervan vindt u hier.

Melding van voorgenomen huwelijk

Als u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt aangaan, moet u dit eerst melden (voorheen: ondertrouw). Dit kunt u doen in de gemeente waar u wilt gaan trouwen, tenminste 2 weken en maximaal 1 jaar voor uw trouwdatum.

Deze melding regelt u schriftelijk. Bel voor een formulier naar 14 013. Ook om een datum, tijdstip en locatie in Tilburg te reserveren belt u 14 013.

De toespraak

Ongeveer twee weken voor de huwelijksdatum of de datum van partnerschapsregistratie neemt de ambtenaar van de burgerlijke stand, die de ceremonie leidt, telefonisch contact met u op. Het is dan mogelijk om een afspraak met hem of haar te maken om uw persoonlijke wensen kenbaar te maken.

Huisregels

Er zijn enkele huisregels voor het gebruik van de trouwzalen:
Het is niet toegestaan om in de trouwzalen te roken.
Het strooien van bijvoorbeeld rijst is alleen buiten toegestaan.
Bijna overal kan gefotografeerd worden, zolang andere bruidsparen en/of gasten daardoor niet gehinderd worden. Wilt u zeker weten of er op een plaats in of bij de locatie gefotografeerd mag worden, gaat u dat dan vooraf even na.

Parkeren

Als u in het Paleis-Raadhuis van Tilburg trouwt of uw partnerschap laat registreren, heeft u recht op een aantal parkeerkaarten. Hiermee kunt u gratis parkeren op het Willemsplein, het plein voor het Paleis-Raadhuis. Het aantal kaarten is afhankelijk van de grootte van de trouwzaal die u boekt. De parkeerkaarten krijgt u mee als u in ondertrouw gaat.
Als u in Udenhout trouwt, kunt u gebruikmaken van de gangbare parkeerfaciliteiten.

Tarieven 2024 (Onder voorbehoud)

Een trouwboekje kost 22,20 euro. Voor een wijziging/annulering binnen 4 weken voor de geplande datum rekenen we € 66,35 administratiekosten.

Kosten trouwlocaties

Trouwlocaties in de stad € 794,40
Tilburg, Oranjezaal € 930,50*)
Tilburg, Anna Paulownazaal € 725,20*)
Udenhout, Raadzaal € 980,55*)
Udenhout, B&W-kamer € 713,95*)

*)  Zaterdagtoeslag: +€ 77,65, zondagtoeslag: +€ 419,00

Extra documenten

Soms moet u extra documenten overleggen. Bijvoorbeeld als u in het buitenland bent geboren, heeft gewoond of daar bent gescheiden. Of als u niet de Nederlandse nationaliteit heeft. Neem dan ruim voor uw huwelijks- of partnerschapsdatum telefonisch contact met ons op.

Administratief of gratis huwelijk/partnerschap

Trouwen of partnerschap registreren zonder ceremonie kan op maandag- en vrijdagochtend. Dit kost € 182,20, zonder trouwboekje. Op maandagen om 09:00 uur en 9:30 uur is het gratis.

Voorwaarden hierbij:

alleen bruidspaar en getuigen zijn aanwezig
duurt slechts 15 minuten
geen trouwzaal, maar een spreekkamer in de stadswinkel
geen ceremonie of toespraken

Meer informatie

Op www.tilburg.nl kunt u alles lezen over trouwen in Tilburg. Via het Digitaal loket op
www.tilburg.nl vindt u antwoord op de meest gestelde vragen. U kunt natuurlijk ook telefonisch contact opnemen met de gemeente Tilburg
via 14 013.

Gemeente Tilburg wenst u alvast een mooie trouwdag!

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation