Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Trouwen in de Gemeente Texel

Gemeente Texel
Emmalaan 15
1791 AT Texel

Trouwen in Texel

Texel? Dat is een droomlocatie voor veel stelletjes! Het eiland is namelijk een waar paradijs vol met prachtige natuur, lekker eten en gezellige mensen. Wie droomt er nu niet van een bruiloft op het strand? Of een fotoshoot tussen de duinen? Er zijn in elk geval plekjes zat om je bruiloft te vieren op Texel, bekijk hier de mooiste trouwlocaties op Texel en begin met het plannen van jullie bruiloft! 

Trouwen in de gemeente Texel betekent dat je de vrijheid hebt om de locatie te kiezen die het beste bij jullie past. Of je nou op zoek bent naar een rustige plek in de natuur of een gezellige boerderij, Texel heeft het allemaal. Dat zie je wel op onze pagina met trouwlocaties. Gebruik de filters om te kijken welke trouwlocaties aan jullie eisen voldoen en vind binnen no time de trouwlocatie van jullie dromen! 

Wist je dat de mensen op Texel erg gastvrij zijn? Samen met de professionals die je ook op onze website kunt vinden zorgen zij ervoor dat jullie trouwdag onvergetelijk wordt. Van het helpen bij het regelen van de vergunningen tot het aanbieden van bruiloftspakketten, ze staan klaar om jullie te helpen bij elke stap van de weg.

Trouwen op Texel is ook een goede keuze voor gasten die ver komen. Het eiland biedt tal van verblijfsopties, waaronder hotels, appartementen en bed & breakfasts, zodat iedereen een plek heeft om te verblijven tijdens jullie bruiloft. Het leuke is dat jullie de volgende dag dan ook nog iets leuks kunnen gaan doen met de gasten die zijn blijven slapen. Hoe gezellig!

Kortom, trouwen in de gemeente Texel is een geweldige keuze voor stelletjes die op zoek zijn naar een unieke, ontspannen en onvergetelijke trouwerij. Dus, waar wachten jullie nog op? Laat de voorbereidingen beginnen!

Voorwaarden trouwen en geregistreerd partnerschap 

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan staan de voorwaarden daarvoor in de wet. Hieronder leest u de belangrijkste voorwaarden. 

Met één persoon

U mag maar met één persoon tegelijk trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. U mag ook niet al getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben met iemand anders. 

18 jaar of ouder

U moet 18 jaar of ouder zijn. Sinds december 2015 zijn er geen uitzonderingen meer mogelijk op deze leeftijdseis. 

Curatele 

Staat u onder curatele? Dan hebt u toestemming nodig van de curator om te mogen trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten. Soms hebt u zelfs toestemming nodig van de kantonrechter.

Procedure trouwen en geregistreerd partnerschap

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan moet u naar de ambtenaar van de burgerlijke stand. Alles wat u moet regelen is vastgelegd in de wet. Hieronder leest u de belangrijkste dingen die u moet regelen. 

Voornemen melden bij gemeente

U meldt persoonlijk of schriftelijk dat u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt sluiten. Dit doet u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente waar u wilt trouwen of een partnerschap wilt sluiten. Sinds 1 juli 2016 kunt u uw melding ook digitaal doen. Dit kan nog niet in alle gemeenten. Daarbij hoeft u in principe geen stukken te overleggen met daarin uw geboorteakte of beëindiging van uw eerdere huwelijk of geregistreerd partnerschap. Uw eigen opgave, persoonlijk of schriftelijk, is voldoende. 

Wachttijd

Heeft u uw voornemen kenbaar gemaakt bij de ambtenaar van de burgerlijke stand? Dan moet u minstens 14 dagen wachten. Daarna kunt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. Heel soms geldt deze termijn niet, bijvoorbeeld als uw aanstaande echtgenoot of partner ernstig ziek is en verwacht wordt dat hij of zij snel overlijdt. 

Getuigen 

U moet minimaal twee en maximaal vier getuigen hebben. Zij moeten 18 jaar of ouder zijn. Bij het kenbaar maken van uw voornemen te trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten, moet u hun namen en adressen doorgeven. 

Het ja-woord

U legt een verklaring af bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Daarmee is uw relatie officieel vastgelegd. Als u trouwt geeft u het ja-woord. Bij een geregistreerd partnerschap is dit niet verplicht. U kunt zelf een tekst bedenken. 

Huwelijksakte of partnerschapsakte 

Na de verklaring ondertekent u een akte. Ook de getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand ondertekenen deze akte. 

Kosten

Voor trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten moet u betalen. Maar elke gemeente heeft vaste tijden waarop u gratis kunt trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten.

Kerkelijk huwelijk 

Nadat u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand bent geweest, kunt u nog in de kerk trouwen. Dat heet inzegenen of bevestigen. Het kerkgenootschap beslist zelf of ze uw huwelijk wil inzegenen. Ze hoeven dit niet te doen.

Tarieven 2023 (onder voorbehoud)

Huwelijk of partnerschapsregistratie in het gemeentehuis

Maandag t/m vrijdag € 356,35
Zaterdag € 736,65
Zondag en algemeen erkende feestdagen € 1018,90

Huwelijk of partnerschapsregistratie op locatie (niet in het gemeentehuis)

Maandag t/m vrijdag € 429,40
Zaterdag € 809,70
Zondag en algemeen erkende feestdagen € 1091,95

Omzetten partnerschapsregistratie in huwelijk

Omzetten van een partnerschapsregistratie in een huwelijk (zonder ceremonie, niet in de raadszaal) € 36,45

Veranderen of afzeggen

Aanbrengen van een wijziging in een huwelijks- of partnerschapsreservering € 73,05
Wijzigen of afzeggen (annuleren) van gepland huwelijk of partnerschapsregistratie € 73,05

Overige kosten

Trouwboekje bij kosteloos huwelijk/geregistreerd partnerschap € 31,30
Getuige van de gemeente (per getuige) € 27,70
Eenmalige benoeming van een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (babs) € 73,05

Copyright © 2023
Webdesign door Pixel Creation