Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Trouwen in de Gemeente Steenwijkerland

Gemeente Steenwijkerland
Vendelweg 1
8331 XE Steenwijkerland

Trouwen in Steenwijkerland

Heb je er al eens over nagedacht om te trouwen in de gemeente Steenwijkerland? Dit is de perfecte plek voor een onvergetelijke, vrolijke en informele bruiloft! Maar als je hier woont of de gemeente al goed kent, dan hoeven we je dat natuurlijk niet meer te vertellen. 

De gemeente Steenwijkerland biedt prachtige natuur en een ontspannen sfeer, perfect voor een romantische trouwerij. Hier kun je echt genieten van een dag vol liefde en plezier, zonder al te veel formaliteiten. Wil je wel formaliteiten? Dan kan dat natuurlijk ook - het is jullie dag! 

Over mooie trouwlocaties in Steenwijkerland gesproken: Wat dacht je van een ceremonie in de buitenlucht, omringd door schitterende groene bossen en uitgestrekte weilanden? Of een receptie op een rustige boerderij, met een prachtig uitzicht op de omgeving? De mogelijkheden zijn eindeloos in Steenwijkerland.

En het allerbelangrijkste: je hoeft je geen zorgen te maken over het weer! De gemeente heeft voor elk soort weer een geschikte locatie, zodat je altijd de trouwerij kunt hebben waar je altijd al van hebt gedroomd.

Bovendien biedt Steenwijkerland ook een uitstekende keuze aan accommodaties, van luxueuze hotels tot charmante bed & breakfasts, waar je en je gasten kunnen verblijven. Zo hoef je je geen zorgen te maken over vervoer en kun je het feest gewoon voortzetten tot in de vroege uurtjes.

Hebben jullie al een trouwlocatie op het oog? Zo niet, neem dan eens een kijkje tussen de locaties die we hebben verzameld op onze website. Hier zit vast jullie droomlocatie tussen! 

Trouwen in de gemeente Steenwijkerland betekent dat je kunt genieten van een onvergetelijke dag in een informele, vrolijke en ontspannen sfeer. Wat wil je nog meer? Dus waar wacht je nog op? Maak een afspraak en ontdek hoe jouw droom bruiloft eruit kan zien in Steenwijkerland!

Voorwaarden trouwen en geregistreerd partnerschap 

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan staan de voorwaarden daarvoor in de wet. Hieronder leest u de belangrijkste voorwaarden. 

Met één persoon

U mag maar met één persoon tegelijk trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. U mag ook niet al getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben met iemand anders. 

18 jaar of ouder

U moet 18 jaar of ouder zijn. Sinds december 2015 zijn er geen uitzonderingen meer mogelijk op deze leeftijdseis. 

Curatele 

Staat u onder curatele? Dan hebt u toestemming nodig van de curator om te mogen trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten. Soms hebt u zelfs toestemming nodig van de kantonrechter.

Procedure trouwen en geregistreerd partnerschap

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan moet u naar de ambtenaar van de burgerlijke stand. Alles wat u moet regelen is vastgelegd in de wet. Hieronder leest u de belangrijkste dingen die u moet regelen. 

Voornemen melden bij gemeente

U meldt persoonlijk of schriftelijk dat u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt sluiten. Dit doet u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente waar u wilt trouwen of een partnerschap wilt sluiten. Sinds 1 juli 2016 kunt u uw melding ook digitaal doen. Dit kan nog niet in alle gemeenten. Daarbij hoeft u in principe geen stukken te overleggen met daarin uw geboorteakte of beëindiging van uw eerdere huwelijk of geregistreerd partnerschap. Uw eigen opgave, persoonlijk of schriftelijk, is voldoende. 

Wachttijd

Heeft u uw voornemen kenbaar gemaakt bij de ambtenaar van de burgerlijke stand? Dan moet u minstens 14 dagen wachten. Daarna kunt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. Heel soms geldt deze termijn niet, bijvoorbeeld als uw aanstaande echtgenoot of partner ernstig ziek is en verwacht wordt dat hij of zij snel overlijdt. 

Getuigen 

U moet minimaal twee en maximaal vier getuigen hebben. Zij moeten 18 jaar of ouder zijn. Bij het kenbaar maken van uw voornemen te trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten, moet u hun namen en adressen doorgeven. 

Het ja-woord

U legt een verklaring af bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Daarmee is uw relatie officieel vastgelegd. Als u trouwt geeft u het ja-woord. Bij een geregistreerd partnerschap is dit niet verplicht. U kunt zelf een tekst bedenken. 

Huwelijksakte of partnerschapsakte 

Na de verklaring ondertekent u een akte. Ook de getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand ondertekenen deze akte. 

Kosten

Voor trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten moet u betalen. Maar elke gemeente heeft vaste tijden waarop u gratis kunt trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten.

Kerkelijk huwelijk 

Nadat u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand bent geweest, kunt u nog in de kerk trouwen. Dat heet inzegenen of bevestigen. Het kerkgenootschap beslist zelf of ze uw huwelijk wil inzegenen. Ze hoeven dit niet te doen.

Tarieven 2023 (onder voorbehoud)

Op deze pagina vindt u een overzicht van de kosten van een huwelijk en een geregistreerd partnerschap. De kosten voor een geregistreerd partnerschap zijn gelijk aan de kosten van een huwelijk.

Trouwen in gemeentehuis

Maandag tot en met donderdag (korte ceremonie)
Trouwkamer (maximaal 6 personen), 9.00 - 16.00 uur: € 184,50
Raadszaal, 9.00 - 16.00 uur: € 250,00

Maandag tot en met vrijdag (lange ceremonie en gesprek met trouwambtenaar)
Trouwkamer (maximaal 6 personen) 8.00 - 18.00 uur: € 350,00
Raadszaal, 8.00 - 18.00 uur: € 410,05

Trouwen op zelfgekozen locatie

Maandag tot en met vrijdag
8.00 - 18.00 uur: € 512,55
tussen 0.00 - 8.00 uur en tussen 18.00 - 24.00 uur € 654,85
Zaterdag € 1.000,00
Zondag / feestdag € 1.250,00

Gratis huwelijk

Dinsdagochtend, 8.15 uur en 8.45 uur

Overig

Trouwboekje / partnerschapsboekje: € 23,00
Benoeming tot ééndaagse buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand: € 201,70
Benoeming en beëdiging buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand voor één dag: € 330,15
Getuige van gemeente, per getuige € 41,85
Wijziging/annulering datum huwelijk of registratie partnerschap € 56,30

 

Copyright © 2023
Webdesign door Pixel Creation