Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Trouwen in de Gemeente Staphorst

Gemeente Staphorst
Binnenweg 26
7951 DE Staphorst

Trouwen in Staphorst

Heb jij altijd al gedroomd van een romantische en onvergetelijke trouwdag? Dan ben je zeker niet de enige. Een geweldige bruiloft is de droom van elk klein meisje. De gemeente Staphorst biedt alles om deze droom uit te laten komen. Deze prachtige gemeente is gelegen in Overijssel en staat bekend om haar schitterende landschappen en gezellige dorpskernen. Het is de perfecte locatie voor stelletjes die op zoek zijn naar een rustige en ontspannen omgeving voor hun grote dag.

Trouwen in Staphorst betekent genieten van de prachtige natuur, de rust en die hartverwarmende ‘ons kent ons’-sfeer die je alleen in een dorp kunt vinden. Of je nu op zoek bent naar een intieme ceremonie met alleen de naaste familie en vrienden of een groots feest met alle geliefden, er is voor iedereen wat wils. En wat dacht je van een fotoshoot tegen de achtergrond van de adembenemende landschappen? Je trouwfoto's zullen er geweldig uitzien! De beste trouwfotograaf in Staphorst vind je overigens ook op onze website. Kijk eens tussen de professionals! 

Wat ook erg leuk is aan trouwen in Staphorst, is de lokale traditie en cultuur. Je kunt bijvoorbeeld tijdens je bruiloft deelnemen aan de gezellige dorpsfeesten en activiteiten, waardoor je het gevoel krijgt echt onderdeel te zijn van deze bijzondere gemeenschap. En natuurlijk mag een bezoek aan de prachtige kerk niet ontbreken op je to-do lijst tijdens je bruiloft in Staphorst.

Het organiseren van je trouwdag is natuurlijk een hele uitdaging, maar gelukkig zijn er tal van ervaren en enthousiaste professionals in Staphorst die je daarbij kunnen helpen. Of het nu gaat om het regelen van de ceremonie, het verzorgen van de catering, het verzorgen van de bloemen of het vinden van de perfecte fotograaf, ze staan klaar om je te helpen bij elke stap. Je vindt ze op dezelfde plek als de fotograaf, op de pagina met ‘professionals’ (onder ‘categorieën’ in het hoofdmenu). Het begint allemaal met het vinden van een trouwlocatie. Laat je inspireren door de mooiste trouwlocaties in Staphorst!

Voorwaarden trouwen en geregistreerd partnerschap 

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan staan de voorwaarden daarvoor in de wet. Hieronder leest u de belangrijkste voorwaarden. 

Met één persoon

U mag maar met één persoon tegelijk trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. U mag ook niet al getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben met iemand anders. 

18 jaar of ouder

U moet 18 jaar of ouder zijn. Sinds december 2015 zijn er geen uitzonderingen meer mogelijk op deze leeftijdseis. 

Curatele 

Staat u onder curatele? Dan hebt u toestemming nodig van de curator om te mogen trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten. Soms hebt u zelfs toestemming nodig van de kantonrechter.

Procedure trouwen en geregistreerd partnerschap

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan moet u naar de ambtenaar van de burgerlijke stand. Alles wat u moet regelen is vastgelegd in de wet. Hieronder leest u de belangrijkste dingen die u moet regelen. 

Voornemen melden bij gemeente

U meldt persoonlijk of schriftelijk dat u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt sluiten. Dit doet u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente waar u wilt trouwen of een partnerschap wilt sluiten. Sinds 1 juli 2016 kunt u uw melding ook digitaal doen. Dit kan nog niet in alle gemeenten. Daarbij hoeft u in principe geen stukken te overleggen met daarin uw geboorteakte of beëindiging van uw eerdere huwelijk of geregistreerd partnerschap. Uw eigen opgave, persoonlijk of schriftelijk, is voldoende. 

Wachttijd

Heeft u uw voornemen kenbaar gemaakt bij de ambtenaar van de burgerlijke stand? Dan moet u minstens 14 dagen wachten. Daarna kunt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. Heel soms geldt deze termijn niet, bijvoorbeeld als uw aanstaande echtgenoot of partner ernstig ziek is en verwacht wordt dat hij of zij snel overlijdt. 

Getuigen 

U moet minimaal twee en maximaal vier getuigen hebben. Zij moeten 18 jaar of ouder zijn. Bij het kenbaar maken van uw voornemen te trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten, moet u hun namen en adressen doorgeven. 

Het ja-woord

U legt een verklaring af bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Daarmee is uw relatie officieel vastgelegd. Als u trouwt geeft u het ja-woord. Bij een geregistreerd partnerschap is dit niet verplicht. U kunt zelf een tekst bedenken. 

Huwelijksakte of partnerschapsakte 

Na de verklaring ondertekent u een akte. Ook de getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand ondertekenen deze akte. 

Kosten

Voor trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten moet u betalen. Maar elke gemeente heeft vaste tijden waarop u gratis kunt trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten.

Kerkelijk huwelijk 

Nadat u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand bent geweest, kunt u nog in de kerk trouwen. Dat heet inzegenen of bevestigen. Het kerkgenootschap beslist zelf of ze uw huwelijk wil inzegenen. Ze hoeven dit niet te doen.

Tarieven 2024 ( Onder voorbehoud)

Trouwen in het gemeentehuis

Op maandag tussen 10.00 en 16.00 uur: € 576,50 (na 16.00 uur: € 737,50)
Op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag tussen 09.00 en 16.00 uur: € 576,50 (na 16.00 uur: € 737,50)
Op zaterdag tussen 09.00 en 16.00 uur: € 936,50

Trouwen op een alternatieve locatie

Op maandag vanaf 10.00 uur, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag
- tijdens de gewone kantooruren: € 708,00
- buiten de gewone kantooruren: € 808,00
Op zaterdag tussen 09.00 en 16.00 uur: € 1.007,00

Extra kosten

Inhuren ambtenaar als getuige bij een huwelijk/gp: € 35,00
Trouwboekje kunststof: € 9,00
Trouwboekje kunstleer: € 25,50
Benoemen BABS voor 1 dag die al elders BABS is: € 64,50
Benoemen en beëdigen van een BABS voor 1 dag: € 193,00
De kosten moeten bij de melding van voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap betaald worden.

Annulering: 25% van de kosten
Wijziging: € 31,00

Kosteloos trouwen

Op maandagmorgen is er tussen 09.00 uur en 10.00 uur gelegenheid om kosteloos te trouwen. Dit is een voltrekking zonder toespraak en hierbij mogen maximaal 6 personen aanwezig zijn. Er worden wel kosten in rekening gebracht voor eventuele uittreksels, het trouwboekje, wijzigen (€ 31,00) of annuleren (€ 31,00). Ook een voorwaarde is dat één van de partners ingeschreven moet staan in de gemeente Staphorst

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation