Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Trouwen in de Gemeente Nijmegen

Gemeente Nijmegen
Marienburg 30
6511 PS Nijmegen

Trouwen in Nijmegen

Een historische gebeurtenis in een historische stad

Trouwen is voor iedereen een belangrijke gebeurtenis. In Nijmegen, de oudste stad van Nederland, krijgt het huwelijk een heel bijzonder tintje. U kunt bijvoorbeeld trouwen in het historische stadhuis. De stad begint haar geschiedenis als Romeinse nederzetting en werd later door Karel de Grote ‘Numaga’ genoemd. Gelegen aan de rivier de Waal, tussen heuvels en bossen, vormt Nijmegen een schilderachtige achtergrond voor veel gebeurtenissen.

Klik hier voor het overzicht van de trouwlocaties in Nijmegen.

Als u in het stadhuis trouwt, wordt u ontvangen in de Schepenhal, die vroeger dienst deed als zetel voor de twaalf schepenen van de stad. Het huwelijk wordt voltrokken in de Trouwzaal, op de tweede verdieping van het stadhuis.

De gemeente Nijmegen doet er alles aan om van uw trouwdag de mooiste dag van uw leven te maken. Zo kunt u een voorkeur opgeven voor een van onze ambtenaren van de burgerlijke stand. Want elke ambtenaar heeft zijn of haar eigen stijl en sluit een huwelijk natuurlijk weer anders. Heel serieus of juist met humor. U kunt de ambtenaren bekijken op www.nijmegen.nl

U kunt er ook voor kiezen om uw huwelijk te laten sluiten door een familielid of vriend(in). Hier zijn wel extra kosten aan verbonden.

Bijzonder van trouwen in Nijmegen is dat u zelf kunt bepalen op welke locatie en op welk tijdstip u trouwt. Het college van burgemeester en wethouders moeten hier wel toestemming voor geven. Hiervoor moet u een schriftelijk verzoek indienen.

Het postadres is:
Gemeente Nijmegen
Afdeling Publiekszaken
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

Een huwelijkssluiting wordt vastgelegd in een trouwboekje. U kunt daarbij kiezen uit de normale en de luxe uitvoering.

Voor meer informatie over locaties, tijdstippen en tarieven kunt u terecht op de website: https://www.nijmegen.nl

Trouwlocaties

Bijzonder van trouwen in Nijmegen is dat u zelf kunt bepalen op welke locatie en op welk tijdstip u trouwt. De trouwzaal in het Historisch Stadhuis is een prachtige plek om te trouwen, maar er zijn nog andere mogelijkheden.

Trouwen op een andere locatie. U kunt trouwen op een van de onderstaande aangewezen trouwlocaties óf u kunt zelf een nieuwe locatie kiezen. Voordat u met de gemeente uw afspraak vastlegt, moet u eerst met de locatie een afspraak maken. Als u trouwt op locatie, dan betaalt u altijd een extra bedrag (zie tarieven trouwen). Sommige locaties rekenen ook nog een extra bedrag. Dit verschilt per locatie. Wij raden u aan op deze locatie te informeren naar eventuele evenementen.

Trouwambtenaren

Om het huwelijk te sluiten heeft u de keuze uit trouwambtenaren. Geef uw voorkeur op voor uw trouwambtenaar. Bel 14024. Let op: geef 2 voorkeuren aan. Mogelijk is de ambtenaar van uw eerste keuze niet beschikbaar. Wilt u zich liever laten trouwen door een familielid of vriend(in)? Dat kan, maar bij de plechtigheid zal ook een ambtenaar van de gemeente Nijmegen aanwezig zijn die toeziet op de wettelijke eisen. U betaalt wel extra kosten. Neem minimaal 3 tot 4 maanden voor het huwelijk ingaat contact op. Mail naar antwoordservice.burgerzaken@nijmegen.nl of bel 14024.

Wij hebben onze voorkeur bekend gemaakt, hoe nu verder?

Huwelijk met uitgebreide ceremonie

De ambtenaar die het huwelijk voltrekt, neemt ongeveer twee weken voor uw trouwdag telefonisch contact met u op. Hij of zij maakt een afspraak met u voor een kennismakingsgesprek. Is de trouwambtenaar van uw keus niet beschikbaar? Dan neemt de gemeente contact met u op.

Huwelijk met eenvoudige ceremonie

De gemeente wijst een ambtenaar aan. 

Melding van voorgenomen huwelijk

Melden van uw huwelijkVoordat u kunt trouwen of een geregistreerd partnerschap kunt sluiten, moet u uw voorgenomen huwelijk melden bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar u gaat trouwen.

Dien de melding maximaal 1 jaar tot minimaal 6 weken voor uw huwelijk in.

Geregistreerd partnerschap

Voor paren die niet willen trouwen, bestaat de mogelijkheid om een ‘geregistreerd partnerschap’ aan te gaan. Het huwelijk en geregistreerd partnerschap zijn in veel opzichten gelijkwaardig; het zijn beide wettelijk geregelde samenlevingsvormen. De voorwaarden, kosten en manier van indienen van de aangifte zijn gelijk.

Omzetting

Voor mensen die al geregistreerd partner zijn, is het mogelijk dit partnerschap om te laten zetten in een huwelijk. Dit kan alleen op afspraak en moet plaatsvinden in de woongemeente. De omzetting kan op eenvoudige wijze gebeuren, maar kan in overleg ook plaatsvinden met een ceremonie.

Tarieven 2024 (onder voorbehoud)

Let op: boekt u voor volgend jaar, dan betaalt u de kosten die in 2024 gelden. Deze kosten zijn nu nog niet bekend maar kunnen hoger uitvallen.

Maandag 9.00 uur en 9.15 uur gratis
Maandag tot en met woensdag 9.30 - 12.00 uur, ceremonie van 15 minuten € 281,65

Kosten huwelijk/partnerschap stadhuis

Maandag tot en met woensdag 10.00 - 17.00 uur, ceremonie van 30 - 45 minuten € 419,40
Donderdag 10.00 - 12.00 uur € 419,40
Donderdag 12.00 - 17.00 uur € 527,25
Vrijdag 10.00 - 17.00 uur € 527,25
Maandag t/m donderdag 17.00 - 22.00 uur € 884,40
Vrijdag en zaterdag 17.00 - 22.00 uur € 1.299,85
Zaterdag 10.00 - 17.00 uur € 884,40
Zon- en feestdagen of andere dagen waarop de gemeente gesloten is € 1.693,15

Overige kosten huwelijk/partnerschap

Locatietoeslag: u kiest tijdens kantooruren een andere plek dan Stadswinkel of stadhuis € 178,45. Dit bedrag komt bovenop de stadhuiskosten
Annuleren datum of locatie tot 14 dagen van tevoren € 73,95
Annuleren datum of locatie binnen 14 dagen voor de datum € 219,15
Verzetten datum of locatie tot 14 dagen van tevoren € 37,85
Verzetten datum of locatie binnen 14 dagen voor de datum € 112,25
Eigen trouwambtenaar die al beëdigd is € 170,55
Eigen trouwambtenaar die nog niet beëdigd is € 340,95
Wisselen van trouwambtenaar € 57,75
Getuigen van gemeente € 42,95 per getuige
Trouwboekje in blauw suède (zie op foto rechts) € 22,70
Trouwboekje in blauw leer (zie op foto links) € 42,95

Voltrekking in bijzonder huis:
bijvoorbeeld trouwen in het ziekenhuis € 504,25
Omzetten partnerschap naar huwelijk (zonder ceremonie) € 178,45

 

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation