Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Trouwen in de Gemeente Nieuwegein

Gemeente Nieuwegein
Nieuwegein

Trouwen in Nieuwegein

Graag wil ik u gelukwensen met uw aanstaande huwelijk en met uw besluit dat te laten plaatsvinden in  Nieuwegein.

U heeft, in de aanloop naar uw trouwdag, al een aantal belangrijke beslissingen genomen en  afspraken gemaakt. De locatie waar de huwelijksvoltrekking plaatsvindt, neemt daarbij een centrale plaats.

Nieuwegein biedt u een wisselend decor voor uw huwelijk en voor fotoreportages. Denk bijvoorbeeld aan Park Oudegein, Fort Jutphaas, kasteel Rijnhuizen, de pittoreske huizen in Vreeswijk en Jutphaas en pittoreske plekjes langs de Lek.

Ik bied u, namens het gemeentebestuur van Nieuwegein, deze pagina aan met allerlei nuttige tips rond het huwelijk. Ik wens u heel veel succes toe met de voorbereidingen en wens u heel veel geluk toe in uw huwelijk.

Marijke van Beukering
Burgemeester Nieuwegein

Trouwen in het gemeentehuis of in een locatie naar eigen keuze.

Traditioneel of eigenzinnig? Kort en formeel of persoonlijk en uitgebreid? De gemeente Nieuwegein staat open voor een huwelijksvol­trekking geheel volgens uw eigen wensen. Wij willen graag dat deze speciale dag precies zo loopt als u het zich heeft voorgesteld. De huwelijksvoltrekking kan in Nieuwegein plaatsvinden in de moderne, stijlvolle trouwzaal van het gemeentehuis, maar sinds oktober 2005 eveneens in een locatie naar eigen keuze. Indien u wenst in een locatie naar eigen keuze te trouwen, neemt u dan vroegtijdig contact met ons op, zodat wij u volledig kunnen informeren.

Klik hier voor het overzicht van de trouwlocaties in Nieuwegein.

Huwelijk of partnerschap melden

U mag zelf weten in welke gemeente u gaat trouwen. Wilt u in Nieuwegein trouwen? Dan kunt u alles van tevoren online regelen. U hoeft niet naar het Stadshuis te komen. Nodig bij de melding (vroeger ondertrouw genoemd):

Datum van uw huwelijk.
Kopieën van het identiteitsbewijs van uw getuigen.
Bij een uitgebreide ceremonie: de trouwambtenaar van uw voorkeur.
Bij een huwelijk op een van onze trouwlocaties: de gegevens en een bevestiging van de locatie.
iDeal betaalgegevens (niet nodig bij een gratis ceremonie).

Goed om te weten

Alle informatie over trouwen geldt ook voor geregistreerd partnerschap.
Doe de melding ruim op tijd. Minimaal 28 dagen voor de trouwdag, tot maximaal 1 jaar van tevoren.
In bijzondere situaties heeft u misschien extra documenten nodig. Kijk hieronder bij ‘Bijzondere situaties’.

Wat er verandert:

De melding wordt volledig gratis. 

U gaat niet langer in de woonplaats van één van beide partners in ondertrouw.

Wat hetzelfde blijft

De melding van voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap doet u minstens 2 weken en maximaal 1 jaar vóór de trouw- of geregistreerd partnerschapsdatum. Wacht u na de melding langer dan 1 jaar met trouwen of geregistreerd partnerschap? Dan moet u opnieuw melding van uw voornemen doen.

Uw persoonsgegevens moeten volledig zijn opgenomen in de basisregistratie personen (BRP) van uw woongemeente. Als u in Nederland bent geboren en daar altijd heeft gewoond, is dat zeer waarschijnlijk het geval. Bent u in het buitenland geboren en/of heeft u in het buitenland gewoond? Dan moet u misschien nog documenten overleggen, zoals bijvoorbeeld een geboorteakte, ongehuwdenverklaring, overlijdensakte of huwelijksakte met echtscheidingsdocumenten.

Voor meer informatie kunt u ons bellen op 14030.

Nadat u de melding heeft gedaan zal de ambtenaar van de burgerlijke stand uw gegevens controleren en vaststellen of u aan de wettelijke voorwaarden voldoet. Neem daarom ruim voor uw voorgenomen trouw- of partnerschapsdag contact op met uw trouwgemeente.

Persoonlijke wensen en voorkeur

In de gemeente Nieuwegein worden de huwelijken voltrokken door “buitengewone ambtenaren van de burgerlijke stand”. Deze ambtenaren werken niet bij de afdeling Burgerzaken, maar zijn door hun kwaliteiten speciaal aangesteld voor huwelijksvoltrekkingen.
Degene die uw huwelijk gaat voltrekken neemt persoonlijk contact met u op. Tijdens dit contact kunt u aangeven wat uw persoonlijke wensen en voorkeuren zijn en kunnen alle mogelijkheden worden besproken.

De grote dag

Na alle formaliteiten en voorbereidingen is het zover: u komt met uw familie en overige gasten aan bij de trouwlocatie. In de trouwzaal van het gemeentehuis is plaats voor ongeveer 50 personen . De bode ontvangt u en begeleidt u en uw gasten naar de plaats van de huwelijksvoltrekking. Als u dat wenst, kunt u aan hem de ringen overhandigen. De getuigen krijgen een speciale plaats, eveneens de ouders en grootouders. Tijdens de toespraak van de ambtenaar mogen uiteraard foto- en video-­opnamen worden gemaakt.

Kosteloos trouwen

In het gemeentehuis van Nieuwegein kan op maandag en dinsdag om 10.00 uur kosteloos worden getrouwd. Deze huwelijksvoltrekking bestaat uit een korte plechtigheid van maximaal 10 minuten, zonder toespraak en zonder voorgesprek met de trouwambtenaar. Kiest u voor deze mogelijkheid, dan is slechts een beperkt aantal personen in de trouwzaal toegestaan.

Getuigen

U moet minimaal twee en mag maximaal vier getuigen mee­nemen. Bij de ondertrouw krijgt u een formulier waarop u de gegevens van de getuigen kunt vermelden. De getuigen moeten meerderjarig zijn en kunnen familie, vrienden of bekenden zijn.

Het gebruik van de naam van de (gehuwde) partner

Echtgenoten  mogen elkaars achternaam gebruiken. Voor het gebruik van de achternaam van de partner zijn vier mogelijkheden:
eigen naam
eerst eigen naam gevolgd door de naam van de partner
eerst de naam van de partner, gevolgd door de eigen naam
de naam van de partner in plaats van de eigen naam

Voor alle duidelijkheid: het gaat hier om het gebruik van de achternaam in het dagelijks verkeer. De officiële geslachtsnaam verandert niet.

Kosten 2024 (onder voorbehoud)

Eenvoudige ceremonie
€ 192,10 (alleen op maandag 10.00 uur en 10.30 uur)

Uitgebreide ceremonie
Op het Stadshuis
Maandag t/m vrijdag: € 543,90
Zaterdag: € 703,90

Op een andere locatie
U trouwt niet op het Stadshuis, maar op één van onze trouwlocaties of een andere locatie. De kosten die u aan de gemeente betaalt, zijn:

Maandag t/m vrijdag: € 671,60
Zaterdag: € 831,70
Zondag en feestdagen: € 895,50

Daarnaast betaalt u kosten voor het gebruik van de locatie. Vraag aan de locatie wat de kosten zijn, voordat u melding maakt van uw voorgenomen huwelijk.

Overige kosten
Trouwambtenaar andere gemeente: € 153,60
Trouwboekje of partnerschapsregistratieboekje: € 32,10
Verklaring huwelijksbevoegdheid: € 27,50

Inlichtingen

Voor meer informatie over trouwen kunt u contact opnemen met de stadswinkel, loket Burgerzaken, telefoon 14 030. Dat kan van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur.

Bezoektijden:

maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 13.00 uur,
woensdag van 8.30 tot 20.00 uur

Adres gemeente Nieuwegein:

Bezoekadres: Stadsplein 1, 3431 LZ Nieuwegein
Postadres: Postbus 1, 3430 AA Nieuwegein
Telefoon: 14 030 van ma t/m vr tussen 08.30 en 17.00 uur.
E-mail: gemeente@nieuwegein.nl
Internet: http://www.nieuwegein.nl

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation