Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Trouwen in de Gemeente Leiderdorp

Gemeente Leiderdorp
Willem Alexanderlaan 1
2351 DZ Leiderdorp

Trouwen in Leiderdorp

Binnenkort gaat u trouwen of laat u uw partnerschap registreren voor de ambtenaar van de burgerlijke stand. Namens het gemeentebestuur van Leiderdorp wil ik u hiermee van harte feliciteren. Er zal veel op u afkomen, want hoe klein of groot u de huwelijksdag ook wilt vieren, er moet veel geregeld worden.

Klik hier voor het overzicht van de trouwlocaties in Leiderdorp.

De datum moet worden vastgesteld en u hebt misschien al wel een idee wat u wilt gaan doen op de huwelijksdag. Deze pagina staat vol informatie over de formele kant van de huwelijksvoltrekking en partnerschapsregistratie, maar bevat daarnaast ook tal van tips over de meer informele aspecten.

Waar geeft u elkaar het jawoord?

Binnen de gemeente Leiderdorp kunt u kiezen uit verschillende trouwlocaties. Kiest u voor een moderne locatie dan is de Raadzaal van het gemeentehuis een goede keuze. Wilt u liever in een romantische omgeving trouwen? Brasserie Park, gelegen in het park de Houtkamp, is dan de perfecte locatie. Voor de watersportliefhebbers zijn het Huis de Roef (ook per boot bereikbaar), met uitzicht over de Doeshaven, en de partyboten van Groene Hart Cruises de aangewezen locaties. Horecagelegen-heid Zijlstroom is een oude meelfabriek uit 1916 aan de rivier de Zijl. De Dorpskerk dateert uit 1620. Iedereen, ongeacht religieuze achtergrond, kan trouwen in de Dorpskerk. Als laatste locatie noem ik Bed & Breakfast De Lindenhof, waar u kunt trouwen in een landelijke omgeving, midden in het Groene Hart.

Waar u ook voor kiest, onze medewerkers doen er alles aan om het u naar de zin te maken en het een onvergetelijke dag te laten worden.

Ik wens u een fijne dag toe en veel geluk in de toekomst.

Met vriendelijke groet,

Tjarda Struik,
Burgemeester van Leiderdorp

Een huwelijk sluiten, elkaar het ja-woord geven omringd door familie en vrienden, is een heel bijzondere gebeurtenis. Deze dag vraagt om een omgeving waar mensen graag bij elkaar zijn. De gemeente Leiderdorp beschikt over een gevarieerd palet aan trouwlocaties.

De trouwlocaties

De Trouwzaal

De Trouwzaal heeft een moderne uitstraling met een klassieke touch. In de Trouw-zaal zijn ongeveer 60 zitplaatsen.

De Trouwkamer

Voor kleine gezelschappen kunt u gebruik maken van de Trouwkamer met 18 zit-plaatsen.

De Raadzaal

Voor grote gezelschappen vanaf 60 tot maximaal 125 personen is de Raadzaal de aangewezen locatie. Voor meer informatie over deze drie locaties kunt u bellen met de gemeente Leiderdorp, afdeling Gemeentewinkel, tel. 071 – 5458500, www.leiderdorp.nl

De Dorpskerk

De Dorpskerk is een monumentaal gebouw van de gemeente Leiderdorp: Tijdens het eerste Spaanse beleg in de Tachtigjarige Oorlog (dat afliep in mei 1574) vestigde de Spaanse legeraanvoerder Valdez zijn hoofdkwartier in Leiderdorp. Hij deed dat in de Dorpskerk in de Hoofdstraat. De Spanjaarden kregen echter natte voeten toen de Prins van Oranje de dijken liet doorsteken. Zij trokken zich terug. Van de kerk was toen niet veel meer over. De Dorpskerk werd in 1620 herbouwd en in 1621 opnieuw in gebruik genomen. Iedere tweede en vierde woensdag van de maand, van 10.00 tot 12.00 uur, is de Dorpskerk geopend voor publiek. Sinds februari 2009 is de Dorpskerk een officiële trouwlocatie. De Dorpskerk is een locatie waar iedereen, ongeacht religieuze achtergrond, kan trouwen.

Groene Hart Cruises / Partyboot

De gemeente Leiderdorp heeft beide schepen – de Olympia en de Elvira – van Groene Hart Cruises aangewezen als officiële trouwlocaties. Uw bruiloft op een van deze boten is gegarandeerd een onvergetelijke ervaring voor u en uw gasten. U wilt iets bijzonders en u wilt dat de sfeer meteen goed is. Groene Hart Cruises / Partyboot verzorgt uw bruiloft op het water. De Olympia en de Elvira zijn gedurende de huwelijksvoltrekking of partnerschapsregistratie afgemeerd aan de ligplaats Zijldijk, t.h.v. nummer 30, op het grondgebied van Leiderdorp. Na de huwelijksvoltrekking kunnen de trossen los en kan het feest beginnen! Varend langs de mooiste plekjes van Nederland, ontstaat een klassieke, ongedwongen en positieve sfeer.

Brasserie Park

In 1960 reserveerde de gemeente een groot stuk grond voor een park in de Munnikkenpolder. Het park neemt nu een “centrale plek” in en is het groene hart van Leiderdorp. Brasserie Park bevindt zich aan de rand van de Houtkamp en is gevestigd in de laatst overgebleven boerderij van de Munnikkenboomgaard. Brasserie Park is een officiële trouwlocatie.De buitenkant van de boerderij is in de oude staat hersteld. Er zijn vier zalen die door Brasserie Park ter beschikking worden gesteld. Naast de gemeentelijke kosten (huwelijksleges) zult u wel rekening moeten houden met extra kosten voor het gebruik van Brasserie Park.

Brasserie Meelfabriek Zijlstroom

Brasserie Meelfabriek Zijlstroom is gevestigd in een oude meelfabriek uit 1916 aan de rivier de Zijl. Een prachtige locatie om in het huwelijk te treden. Er zijn verschillende ruimtes waar u gebruik van kunt maken: een kas en groot terras, binnen een cafégedeelte en restaurant. Op de eerste verdieping een ruimte voor een besloten diner. In onze Frans-mediterrane keuken bereiden we hapjes, bruidstaart en diner om uw feest compleet te maken. Houdt u wel rekening met extra kosten voor het gebruik van Zijlstroom. 

De Hollandsche Tuyn

In de oude kern van Leiderdorp, tegenover de Dorpskerk, staat het monumentale pand waarin de Hollandsche Tuyn gevestigd is. Het oude pand is gezellig en warm ingericht. Zowel het café als het restaurant zijn te boeken voor uw huwelijksvoltrekking. Van bruidstaart, borrel tot huwelijksdiner, wij vullen uw dag zo voor u in dat het de mooiste van uw leven wordt.

Bespreken van de datum

Het is raadzaam om te beginnen met informeren welke stukken er wanneer nodig zijn voor het voltrekken van de aangifte ten behoeve van een huwelijk. De procedure om een huwelijk vast te leggen is als volgt: Voor alle locaties (met uitzondering van de Raadzaal en de Kleine Trouwzaal) geldt dat u eerst daar de datum reserveert. Wanneer de datum vaststaat, moet u vervolgens bij de afdeling Gemeentewinkel, een afspraak maken voor de ondertrouw en de huwelijksvoltrekking.
Tel: 071-5458500.

De ceremonie

De buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand die uw huwelijk voltrekt, neemt contact met u op voor een nadere kennismaking om de huwelijksvoltrekking een zo’n persoonlijk mogelijk karakter te geven. Het gebruik van vuur(werk) en confetti niet toegestaan. Waar huwelijk staat kunt u ook geregistreerd partnerschap lezen.

Melding van voorgenomen huwelijk

U doet de melding in de gemeente waar u gaat trouwen.
Dit kan vanaf 1 jaar voor de huwelijksdatum.
De melding is 1 jaar geldig na ontvangst door de ambtenaar van de burgerlijke stand.
Doe de melding uiterlijk 14 dagen voordat u gaat trouwen.
Woont u beiden in het buitenland en heeft in ieder geval één van u beiden de Nederlandse nationaliteit? Dan doet u de melding bij de gemeente Den Haag.

Trouwambtenaar

Een trouwambtenaar sluit een huwelijk of registreert een partnerschap.
De trouwambtenaar neemt ongeveer twee weken voor de huwelijks- of partnerschapsregistratiedatum contact met u op voor een kennismakingsgesprek. Hier bespreekt u uw persoonlijke wensen.

Is de trouwambtenaar van uw keuze niet beschikbaar, dan verzorgt een andere trouwambtenaar uw ceremonie.

Bij een gratis huwelijk of geregistreerd partnerschap kunt u niet zelf kiezen: u krijgt een trouwambtenaar toegewezen

Gasttrouwambtenaar

U kunt een familielid, vriend, kennis uw huwelijk of geregistreerd partnerschap laten voltrekken, indien deze trouwambtenaar is in een andere gemeente en beëdigd is door de rechtbank. Deze persoon wordt dan voor 1 dag benoemd tot gasttrouwambtenaar. Bij de plechtigheid is ook altijd een ambtenaar burgerlijke stand van de gemeente Leiderdorp aanwezig. Die ziet erop toe dat de ceremonie op de juiste wijze verloopt. De ceremonie duurt niet langer duurt dan 45 minuten (binnenkomst, verwelkoming, toespraak, voltrekking, tekenen van de akten, felicitaties).

Deze persoon wordt dan namens het College van B&W benoemd als Babs voor één dag. Hieraan zijn kosten verbonden.

De aanvraag bestaat uit 2 stappen:

U dient de aanvraag voor een gasttrouwambtenaar uiterlijk 3 maanden voor de huwelijksvoltrekking of de partnerschapsregistratie in.

De gasttrouwambtenaar levert zelf de benodigde documenten uiterlijk 3 maanden voor de huwelijksvoltrekking of partnerschapsregistratie in.

Tarieven 2024 (Onder voorbehoud)

Woensdag om 8.30 uur of 8.45 uur * kosteloos
Woensdag om 9.00 uur of 9.30 uur **  € 195,45
Maandag t/m vrijdag om 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 of 16.00 uur (in de trouwzaal van het gemeentehuis, op een andere locatie is de starttijd tot 16.00 uur in overleg.) *** € 394,70
Zaterdag (in het gemeentehuis alleen tussen 9.00-12.00 uur) *** € 710,95
Aangewezen dagen en Adv-dagen *** € 710,95
Buitengewone uren *** € 710,95
Benoeming Trouwambtenaar (Babs) voor een dag € 37,95
Getuigen van de gemeente, per getuige € 25,00
Trouwboekje (standaard) € 21,75
Trouwboekje (luxe) € 43,60
Wijziging reservering huwelijk € 32,40
Wijziging binnen 3 maanden voor trouwdatum € 50,-
Wijziging binnen 2 weken voor trouwdatum € 80,-

* Kosteloze huwelijken worden alleen voltrokken in het gemeentehuis van Leiderdorp en niet op de externe locaties. Deze mogelijkheid geldt alleen voor inwoners van Leiderdorp. Kosteloze huwelijken duren maximaal 10 minuten en worden naast de echtgenoten alleen bijgewoond door de getuigen. Het is niet mogelijk een eigen trouwambtenaar aan te laten wijzen of een voorkeur voor een trouwambtenaar aan te geven.

De trouwambtenaar neemt van tevoren ook geen contact op.

** Budgetverbintenissen worden alleen voltrokken in het gemeentehuis van Leiderdorp en niet op de externe locaties. Het sluiten van budgetverbintenissen beperkt zich tot het uitvoeren van de wettelijke formaliteiten en – indien gewenst door de betrokken partijen – een korte toespraak en/of het voorlezen van een gedicht. Budgetverbintenissen duren maximaal 20 minuten. Budgetverbintenissen kunnen, naast de echtgenoten/partners, alleen worden bijgewoond door maximaal 10 genodigden (inclusief getuigen). Het is niet mogelijk een eigen trouwambtenaar aan te laten wijzen of een voorkeur voor een trouwambtenaar aan te geven. De trouwambtenaar neemt van tevoren geen contact op.

*** Deze tarieven gelden ook voor huwelijksvoltrekkingen en partnerschapsregistraties op externe locaties. Dit kan alleen voor een volledige ceremonie. U benadert zelf de locatie voor meer informatie en het maken van een reservering. Leg daar uw huwelijksdatum vast voordat u een afspraak maakt voor een melding voorgenomen huwelijk

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation