Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Trouwen in de Gemeente Leeuwarden

Gemeente Leeuwarden
Oldehoofsterkerkhof 2
8911 DH Leeuwarden

Trouwen in Leeuwarden

Je trouwdag moet de mooiste dag van je leven worden. Je wilt niets aan het toeval overlaten. Daarom heeft de gemeente Leeuwarden speciaal voor aanstaande bruidsparen deze pagina samengesteld. Daarmee presenteert Leeuwarden zich met trots als trouwstad van Friesland. Met twaalf trouwlocaties heeft Leeuwarden voor elk wat wils.

Mogelijkheden genoeg: van het historische Stadhuis in de binnenstad tot de Martinus Tsjerke in Hempens. En… mocht daar nog niets bij zitten dat je aanspreekt, dan is Leeuwarden toch dé plaats voor jullie huwelijk. Je kunt namelijk de gemeente vragen om een voor jullie bijzondere plek voor één dag als trouwlocatie aan te wijzen. Op deze pagina vind je niet alleen maar informatie over de trouwlocaties van Leeuwarden. We stellen ook graag onze trouwambtenaren aan je voor.

Klik hier voor het overzicht van de trouwlocaties in Leeuwarden.

Daarnaast kun je lezen welke formaliteiten er bij een huwelijk horen. Naast alle gemeentelijke informatie biedt deze pagina volop informatie over allerlei zaken die met je trouwdag te maken hebben.

Ik hoop dat deze pagina jullie overtuigt dat Leeuwarden dé plaats is voor jullie huwelijk! Graag wens ik jullie heel veel succes bij de voorbereidingen van jullie huwelijk met een fantastische dag als resultaat!

Drs. Sybrand van Haersma Buma 
Burgemeester van Leeuwarden

Leeuwarden: trouwstad bij uitstek!

Wie trouwplannen heeft of een partnerschap wil laten registreren heeft eigenlijk maar één wens. Het moet een onvergetelijke dag worden. Daarom besteed je extra veel tijd en aandacht aan je trouwkleding, aan de kerkdienst, de fotoreportage, de receptie, noem maar op. Maar hoe zit het met de officiële huwelijksvoltrekking of de partnerschapregistratie? Hoe gaat dat en vooral ook: waar doe je dat? Denk dan eens aan Leeuwarden, trouwstad bij uitstek. Je kunt trouwen op veel locaties, 24 uur per dag, op zes dagen van de week en waar je maar wilt! Dat van die vele trouwlocaties is overigens niet het enige goede nieuws. Je kunt het college ook verzoeken om een locatie naar eigen keuze voor één dag aan te wijzen als trouwlocatie. De gemeente Leeuwarden doet nog meer om trouwlustige paren de dag van hun leven te bezorgen. Deze pagina wijst je de weg door alle formele verplichtingen waaraan je moet voldoen. Op deze en nog veel meer vragen krijg je tijdens het doorlezen een antwoord. Voor meer informatie kijk ook op: www.leeuwarden.nl

De trouwambtenaren van de gemeente Leeuwarden

De gemeente Leeuwarden heeft speciale ambtenaren in dienst om huwelijken-en-partnerschappen te voltrekken. Dat zijn de Buitengewoon Ambtenaren van de Burgerlijke Stand (BABS). Of eenvoudig gezegd: de trouwambtenaren. Negen mensen hebben deze functie als nevenfunctie of als baan na hun pensionering. Onze 8  babsen zijn:  Thea Jurina Dijkstra, Yvonne Moritz, Omar Smids, Jan Dirk van Ravesteijn, Regina de Jong, Remko Zijlstra, Anna de Boer en Jaap de Vries.  Alle acht zijn door het college van burgemeester en wethouders benoemd.

Wie trouwambtenaar wil worden kan bij de gemeente solliciteren als er een vacature vrijkomt. De gemeente stelt wel een aantal voorwaarden.Je moet goed met mensen kunnen omgaan en kunnen spreken in het openbaar. Uiteraard moet je bereid zijn alle burgers te huwen, dus ook homoparen. Het kan zelfs gebeuren dat je een huwelijk moet sluiten aan een sterfbed of in de gevangenis. Je  moet plezier in het vak hebben. Je ziet immers ,meestal, blije mensen op een trouwdag. Qua persoonlijkheid en achtergrond verschillen de babsen enorm. Maar dat is juist ook zo leuk. Wat dat betreft vormen zij een soort afspiegeling van de samenleving. Bij de ondertrouw kunnen bruidsparen een voorkeur aangeven door welke trouwambtenaar zij getrouwd willen worden. Iedere trouwambtenaar heeft een eigen stukje geschreven. Sommige paren kunnen op grond van deze informatie goed een keuze maken; anderen maken een keuze omdat ze hen kennen. Weer anderen hebben geen voorkeur en dan worden de huwelijken uitgedeeld aan wie beschikbaar is. Er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de aangegeven voorkeuren, maar dat kan (om praktische redenen) niet altijd. Ook komt het voor dat paren aangeven een trouwambtenaar liever niet te willen. Ook daar wordt rekening mee gehouden.’ Bruidsparen krijgen enige tijd na hun trouwerij een enquête van de gemeente waarin hun mening wordt gevraagd over de voorbereidingsfase, de locatie en over de trouwambtenaar. Het is verheugend om te zien dat de laatste jaren het waarderingscijfer bijzonder hoog scoort voor de trouwambtenaren ook van het paar dat als enige wens had: ‘als het maar kort is...”

Even voorstellen: De Buitengewoon Ambtenaren van de Burgerlijke Stand van Leeuwarden

Anna De Jong
Allemaal mensen. Interactie met anderen is voor mij essentieel om me prettig te voelen. De omgang met mensen geeft me energie. Iedereen heeft wel een verhaal, heel gewoon of heel bijzonder, maar altijd de moeite waard.Het zit in de familie! Mijn moeder en mijn tante hebben jarenlang als trouwambtenaar gewerkt. Ik vind het erg leuk dat ik de traditie in de familie voortzet. Mijn aanpak is uiteraard persoonlijk, want dat mogen jullie minimaal verwachten. Het is jullie dag en ik lever daar graag een bijdrage aan met een toespraak die ook écht bij jullie aansluit. Die toespraak kan in het Fries of Nederlands maar ook net zo gemakkelijk in het Frans of Engels. De invulling van jullie ceremonie maken we met elkaar. Ter voorbereiding kom ik graag bij jullie op bezoek. 

Na 15 jaar met mijn partner en onze (inmiddels volwassen) tweeling zonen met veel plezier in Mantgum te hebben gewoond, wonen we sinds 2015 in Leeuwarden. Voorheen was ik werkzaam als trouwambtenaar bij de gemeente Littenseradiel. De binding met de Greidhoeke is er nog steeds. Verder werk ik met veel plezier bij het klantcontact centrum van een bank. In mijn vrije tijd loop ik graag met onze hond of lees ik graag een goed boek. Ook van een drankje op een terrasje in de zon met vriendinnen of lekker langs het strand wandelen kan ik erg genieten. Wat ik ook erg leuk vind, is het schrijven van mijn afstudeerscriptie voor de studie psychologie, die ik bijna heb afgerond.

Anna de Boer
Jullie gaan trouwen! Gefeliciteerd.
De jurk en het pak, of twee jurken of twee pakken zijn al gekocht. De trouw- en feestlocatie is al uitgezocht en de uitnodigingen verstuurd. Wat overblijft, het belangrijkste van de dag, is de trouwplechtigheid. Ik wil graag met jullie inhoud geven aan deze  belangrijke gebeurtenis. Ik kom bij jullie langs om samen de trouwplechtigheid voor te bereiden en te bespreken.  Rekening houdend met jullie wensen. Wie ben ik dan? Mijn naam is Anna de Boer. Ik woon al 35 jaar in Leeuwarden, spreek de taal van de stad, maar natuurlijk  ben ik de Friese taal ook machtig. Ik heb twee kinderen en twee kleinkinderen. Sport is mijn hobby en ik speel zelf volleybal. Daarnaast reis ik erg graag en ik heb al veel landen in en buiten Europa bezocht. Naast mijn baan in het onderwijs vind ik het erg leuk om mensen in de echt te verbinden. Samen te komen tot een persoonlijke plechtigheid, waar jullie met veel plezier op terug kunnen kijken.

Jan-Dirk van Ravesteijn
U leest Jan-Dirk van Ravesteijn. Verwekt en geboren in 1967 in het Drentse Zuidlaren. Maar ik voel me een echte Leeuwarder. In 1989 ben ik door de studie Vrijetijdswetenschappen hier terechtgekomen. Ik heb wortel geschoten in deze mooi stad en heb ik er mijn theaterbedrijven gevestigd. Door dit werk sta ik vaak voor groepen te spelen en te zingen. Ik vind het heerlijk om mensen een goed gevoel te geven. Ik was dan ook heel opgetogen toen ik mezelf trouwambtenaar mocht noemen. Acteren, schrijven en zingen zijn mijn werk en passie. Daarnaast ben ik geïnteresseerd in de historie van Leeuwarden. Dit heb ik gecombineerd. Regelmatig wandel ik als stadsgid ‘Us Heit’, of speel de bouwmeester van de Oldehove. Leeuwarden is inspirerend. Net als een huwelijk. De inspiratie voor een huwelijksplechtigheid haal ik uit het verhaal van een aankomend echtpaar. Het liefst bezoek ik de mensen thuis in hun vertrouwde omgeving, want een plek met herinneringen vertelt veel. En als het gezellig is, kijk ik niet op de klok en doen we nog een bakje. Ik vind het geweldig om liefde om te zetten in tekst. In samenspraak maken we er een mooi verhaal van. Voor een lach of een brok in de keel, kort of lang. Het is hun dag en hun wensen vormen het uitgangspunt. Dat maakt dit werk voor mij heel afwisselend. Na een gedegen voorbereiding, speelt het paar de hoofdrol tijdens een onvergetelijke première. En hun publiek mag meedelen in dat geluk. Want een goed verhaal, heeft liefde. Het is een eer in toga onderdeel te mogen zijn van het ja-woord. Geen fictie, maar ‘mooier dan de film’. Als trouwambtenaar sta ik er als mezelf en speel ik geen rol. Maar het doel blijft hetzelfde; Het maken van een onvergetelijk moment. Wie kan daar nou geen genoeg van krijgen? Ik niet.

Omar Smids
Als ik mijzelf moet voorstellen, kom ik niet om mijn beroep heen. Sinds 1983 ben ik in mijn dansschool in Leeuwarden op een leuke manier met allerlei mensen bezig. Elke avond is een nieuwe show en elke les is een nieuwe presentatie. Het verhaal is nooit hetzelfde, want het zijn steeds weer andere mensen. Natuuriljk ben ik in al die jaren ook vaak betrokken geweest bij huwelijken van cursisten die elkaar via dansles hebben leren kennen. De trouwdag is jullie dag, jullie moment en op die dag het belangrijkste moment in je leven. Samen met je familie, je vrienden en misschien al kinderen. Als trouwambtenaar voeg ik daar graag iets speciaals en moois toe. Met een warm welkom, jullie mooie verhaal, de plechtigheid zelf en een slotwoord. Natuurlijk met humor, misschien ook met een traan, wie zal het zeggen. Ik kijk ernaar uit om samen met jullie een mooi verhaal in elkaar te sleutelen en ik sta open voor iedereen.

Thea Jurina Dijkstra
Ondernemer en inwoner. Als ondernemer en inwoner van Leeuwarden ben ik graag in en buiten de stad te vinden. Met mijn gezin bezoek ik wekelijks de markt en geniet ik van alle mensen die ik op mijn pad tegenkom. Als inspiratie-spreker en schrijver deel ik mijn levenservaring met kleine – en grote groepen. Daarbij maak ik mensen graag bewust van de eigen keuzevrijheid die ze in veel situaties hebben. Keuzemogelijkheden Ook binnen een trouwdag heb je vele keuzes. Als trouwambtenaar namens de gemeente Leeuwarden maak ik van het officiële huwelijk graag een moment wat bij jullie past. Ik laat me voor mijn speech inspireren door de manier waarop jullie in het leven staan. Voor wie dat wil, maak ik het persoonlijk, voor wie dit niet wil, niet. Uiteraard gaat het uiteindelijk om het moment waarop jullie beiden 'Ja' zullen zeggen tegen elkaar. Ik gun jullie een prachtige dag; een dag die bij jullie past!

Jaap de Vries
Trouwdag. Gefeliciteerd! Jullie hebben de beslissing genomen om met elkaar in het huwelijk te treden. Natuurlijk wordt het een prachtige trouwdag waarvan jullie zorgeloos kunnen genieten. Ceremonie Voor het zover is moet er nog veel worden geregeld waarbij de trouwambtenaar een niet onbelangrijke rol speelt. Het belangrijkste is dat jullie kunnen vertrouwen op de trouwambtenaar en dat de ceremonie tot in de puntjes is geregeld. Daarvoor zal ik eerst bij jullie op bezoek komen voor een kennismaking en een fijn gesprek dat de basis gaat leggen voor een toepasselijke, herkenbare en vermakelijke toespraak. Huwelijksdag Ik ben zeer benieuwd naar jullie ideeën en wensen betreffende de ceremonie. Samen kunnen we een mooie trouwerij samenstellen en ik vind het geweldig om deel uit te mogen maken van jullie unieke huwelijksdag.

Regina de Jong
De droom in liefde leven. Mijn leven leef ik in liefde met mijn partner, waar ik 21 jaar mee samen ben. We hebben 4 kinderen, waar ik heel trots op ben. Naast het moederschap en mijn functie als ambtenaar van de burgerlijke stand, heb ik een eigen bedrijf 'Werkplaats voor Inspiratie'. Vanuit die rol help ik professionals om dichter bij zichzelf te komen door coaching en training. Jullie droom wordt een kunstwerk. Graag ga ik binnenkort met jullie in gesprek om te luisteren naar welke wensen, dromen en ideeën jullie hebben over jullie trouwdag, zodat het een kunstwerk wordt. Jullie verhaal als boeiend uitgangspunt om de plechtigheid en toespraak naar jullie stijl in te richten, zodat jullie trouwdag onvergetelijk prachtig zal zijn. Huwelijksvoltrekking. Als trouwambtenaar vind ik het speciaal om op jullie trouwdag van waarde te kunnen zijn. Om de huwelijksvoltrekking bijzonder te maken zal ik symboliek, humor en eigenheid van jullie als paar via de toespraak terug laten komen. Ik zorg ervoor dat jullie trouwplechtigheid een feestelijk ontspannen ceremonie is, die in stijl voltrokken wordt.

Sietie Haagsma
Dicht bij de mens: Ik woon samen met mijn partner en onze 4 katten in Buitenpost. Onze 3 kinderen zijn al jaren uitwonend. Ik hou ervan om met mensen in contact te zijn, daarom ben ik ook gids bij de museumtuin De Kruidhof te Buitenpost. Verder houd ik mij bezig met politieke zaken. Ik ben namelijk raadslid in de gemeente waar ik woon. Naast mijn werk als trouwambtenaar werk ik bij de gemeente Leeuwarden op het Klantencontactcentrum als vergunningverlener.

Sietie als trouwambtenaar: Jullie zijn mijn inspiratiebron voor de speech. Het is jullie verhaal: lief, emotioneel en soms misschien een verdrietig moment. Jullie verhaal als het begin van jullie leven samen, met jullie huwelijksvoltrekking als officiëel  moment. Ik voel me vereerd dat ik voor jullie hierover een persoonlijke toespraak mag maken!

Liefde, die tot een huwelijk voert: een woord

Een huwelijk, dat tot liefde voert: een daad. (Baer-Oberdorf)

Jannie Atsma
Even voorstellen: Ik ben Jannie Atsma, getrouwd en mem van 2 volwassen dochters. Ik ben sinds juni 2016 trouwambtenaar voor de gemeente Leeuwarden. Naast trouwambtenaar ben ik communicatieadviseur bij de gemeente en daarnaast werk ik voor andere opdrachtgevers. Voor mij staat begrijpelijk schrijven hoog in het vaandel: iedereen moet begrijpen wat er staat.

Samen de toekomst instappen: Van harte gefeliciteerd met jullie keuze voor elkaar! We gaan vóór jullie grote dag in gesprek over jullie wensen. Wat wij besproken hebben komt terug in de trouwspeech. En daar gaat het om: díe woorden zeggen die voor jullie het gevoel van liefde verwoorden. Ik wilde graag trouwambtenaar worden zodat ik mijn steentje mag bijdragen aan de zeer bijzondere en belangrijke dag voor jullie.

De liefde staat op jullie dag centraal

De liefde tussen 2 mensen ongeacht leeftijd, geaardheid, geloof of nationaliteit. Het is de dag waarop je tegen de ander zegt ‘ik heb je lief’ of ‘ik ha dy leaf’, want een speech in het Fries is ook geen probleem. Samen maken we een ceremonie waarop jullie met een glimlach terugkijken!

Trouwambtenaar voor één huwelijk/partnerschap

Lijkt het je leuk om een familielid, een vriend(in) of bekende jullie huwelijk of partnerschap te laten voltrekken? Sinds kort behoort dat tot de mogelijkheden. De door jullie aangewezen persoon kan worden benoemd als ‘trouwambtenaar voor één huwelijk/partnerschap’. Om alles mogelijk te maken moet uiterlijk 13 weken voor het huwelijk een verzoek bij de afdeling Burgerzaken worden ingediend. Samen met jullie worden dan de voorwaarden en mogelijkheden besproken.

Trouwlocatie voor één dag

Wie dat wil, kan het college van burgemeester en wethouders van Leeuwarden verzoeken om een locatie naar eigen keuze voor één dag aan te wijzen als trouwlocatie. Voor het aanwijzen van een eenmalige locatie zijn een aantal criteria ontwikkeld:
De openbaarheid moet zijn gewaarborgd;
De aanwijzing mag niet in strijd zijn met de openbare orde, brandveiligheid,goede smaak en goede zeden.
In voorkomende gevallen kan een (milieu)-vergunning worden vereist;
Toiletgelegenheid dient aanwezig te zijn;
De huwelijksplechtigheid dient binnen de gemeentegrenzen plaats te vinden;
Bij slecht weer dient er bij een openluchtlocatie uitgeweken te kunnen worden naar een vervangende overdekte locatie;
De eigenaar dient toestemming te geven voor het gebruik van de locatie.

De trouwlocaties

Gemeentelijke locaties
Stadhuis
Gemeentehuis
Oldehove

Overige locaties

Grand Café Restaurant De Koperen Tuin
Post-Plaza
Hotel-Paleis Stadhouderlijk Hof
Kosterij de Grote Kerk
Martinus Tsjerke in Hempens-Tearns
De Harmonie
Kerkje van Swichum
Voormalig Alde Riedhûs (te Grou)
Waalse Kerk
Dorpskerk Huizum

Zelf een andere trouwlocatie kiezen?

U kunt ook zelf een trouwlocatie kiezen. Hiervoor moet u ten minste 6 weken voor de huwelijksdatum bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente Leeuwarden de volgende formulieren inleveren: "Reservering Huwelijk/Partnerschap op locatie" en, als de locatie niet bij de genoemde trouwlocaties staat, een verklaring "Akkoordverklaring eigenaar/beheerder vrije locatie"

De onderstaande locaties hebben aangegeven beschikbaar te zijn als locatie waar huwelijken en partnerschappen voltrokken kunnen worden:

Boutique Hotel Catshuis
Salonboot Gaasterland
Dekemastate
Uniastate Bears
Proefverlof
Café De Bak
Túnmanswente
Restaurant Jupiter
Huis van Eysinga
café Wouters
De Wartenster
Dance Centre Omar Smids
Opus78
Gasterij de Waldwei
Sint Piter kerk
WTC Hotel Leeuwarden 

Houdt u rekening met de volgende zaken:

De extra kosten voor de trouwlocatie voor 1 dag staan vermeld in het tabblad 'kosten'(van toepassing indien de eigenaar de locatie éénmalig ter beschikking stelt)

De huwelijksplechtigheid moet binnen de grenzen van de gemeente Leeuwarden plaatsvinden. Een locatie mag niet in strijd zijn met de openbare orde, brandveiligheid, goede smaak en goede zeden Openbaarheid moet zijn gewaarborgd In bepaalde gevallen kan een (milieu)vergunning nodig zijn Er dient toiletgelegenheid aanwezig te zijn. Gaat het om een openlucht locatie? Dan moet u bij slecht weer een vervangende overdekte locatie geregeld hebben.

Melding voorgenomen huwelijk of partnerschap

Vanaf 1 september 2015 doet u geen huwelijksaangifte of aangifte van geregistreerd partnerschap meer, maar maakt u melding van uw voorgenomen huwelijk of partnerschap. Dit doet u bij de gemeente waar u gaat trouwen of het geregistreerd partnerschap aangaat. Voor het melden van uw huwelijk of partnerschap maakt u een afspraak.

Tarieven 2023 (Onder voorbehoud)

Betaling: alle kosten moeten bij de melding (ondertrouw) van het huwelijk of partnerschap worden betaald.
Dit geldt ook voor de locatiekosten van het Stadhuis.
Wij vragen u met PIN te betalen.

Burgerlijke Stand Kosten

Huwelijksvoltrekking / Partnerschapsregistratie (exclusief locatiekosten): € 460,80
Zaterdag en niet regulier tijdstip (exclusief locatiekosten): € 1015,15
Budgethuwelijk (inclusief aangewezen locatie in gemeentehuis): € 181,30

Locatiekosten

Oranjezaal, Stadhuis, ingang Hofplein (ma t/m do): € 318,58
Oranjezaal, Stadhuis, via bordes met rode loper (vrijdag): € 510,20
Oranjezaal, Stadhuis, via bordes met rode loper (zaterdag): € 637,68

Aangewezen ruimte in Stadhuis € 117,60 (ingang Hofplein is niet toegankelijk voor mindervaliden)
- Maandag van 10.00 - 16.00 uur
- Dinsdag tot en met donderdag van 09.00 - 16.00 uur
- Vrijdag van 09.00 - 12.00 uur

Oldehove

€ 637,68

Overige kosten

Aanwijzen trouwlocatie voor één dag: € 77,08
Omzetting Partnerschapsregistratie in Huwelijk: € 97,21
Gebruik van toga: € 90,02
Benoemen trouwambtenaar voor één dag: € 293,08
Beschikbaarstellen van één getuige: € 66,74
Trouw-/Partnerschapsboekje/Duplicaat: € 35,07
Calligraferen van een boekje: € 40,00
Calligraferen per kind in boekje: € 22,31

Gratis trouwen

Op maandagmorgen kunt u gratis trouwen. Houdt u rekening met de volgende voorwaarden:

De voltrekkingen vinden plaats om 09:00, 09:15 of 09:30 uur. U kunt het tijdstip niet kiezen.

Locatie: Gemeentehuis

De voltrekking duurt ongeveer 10 minuten en er wordt geen toespraak gehouden.Bij de voltrekking mogen naast het bruidspaar maximaal 6 personen aanwezig zijn. Onder deze 4 personen worden ook de getuigen gerekend. Het is niet mogelijk een trouwamtenaar te kiezen.Voor gratis huwelijksvoltrekkingen is veel belangstelling. Houdt u rekening met een wachttijd. De annuleringsregeling is ook van toepassing op gratis huwelijken.

Copyright © 2023
Webdesign door Pixel Creation