Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Trouwen in de Gemeente Heiloo

Gemeente Heiloo
Raadhuisplein 1
1851 JL Heiloo

Trouwen in Heiloo

Als je aan trouwen in de gemeente Heiloo denkt, dan denk je aan water. Want daarmee is de gemeente omringd! Dat betekent dus dat je hier perfect een bruiloft aan het water, op het strand of op een boot kunt hebben. Maar natuurlijk zijn er nog veel meer mooie trouwlocaties in Heiloo. Bekijk ze op de pagina die we hiervoor speciaal hebben ingericht. 

Verder lees je hier wat je allemaal moet regelen als je wil trouwen in Heiloo. Om te beginnen, moeten koppels een aanvraag indienen bij de gemeente om te trouwen. Dit kan gedaan worden door een afspraak te maken met een van de ambtenaren van de burgerlijke stand. Tijdens deze afspraak zal de ambtenaar jullie vragen stellen over jullie wensen voor de ceremonie en zal hij of zij jullie door het proces van de vergunning begeleiden.

Eenmaal de vergunning is verkregen, kunnen jullie beginnen met het plannen van de ceremonie. Er zijn vele opties beschikbaar voor de locatie van de ceremonie, zoals we in het begin al zeiden. 

De gemeente Heiloo biedt ook een aantal diensten aan om het huwelijk te vieren, zoals een ceremoniemeester, muziek en bloemdecoraties. Jullie kunnen dit natuurlijk ook zelf regelen als jullie dat graag willen. Het is jullie bruiloft, dus de opties zijn eindeloos. 

Liever gratis trouwen in Heiloo? Dit kan op dinsdag om 8:30 en 9:00 in het gemeentehuis van Heiloo. Alleen de getuigen en het bruidspaar mogen aanwezig zijn. Bekijk de andere voorwaarden op de website van de gemeente zelf. Ook de beschikbaarheid kun je hier checken. Wees er op tijd bij, want doordat er beperkte data zijn, is het gratis trouwen altijd snel volgeboekt. 

Willen jullie meer inspiratie opdoen voor jullie bruiloft? Kijk dan tussen de inspiratie artikelen of alle professionals op onze website. Succes met het plannen van de bruiloft! 

Voorwaarden trouwen en geregistreerd partnerschap 

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan staan de voorwaarden daarvoor in de wet. Hieronder leest u de belangrijkste voorwaarden. 

Met één persoon

U mag maar met één persoon tegelijk trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. U mag ook niet al getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben met iemand anders. 

18 jaar of ouder

U moet 18 jaar of ouder zijn. Sinds december 2015 zijn er geen uitzonderingen meer mogelijk op deze leeftijdseis. 

Curatele 

Staat u onder curatele? Dan hebt u toestemming nodig van de curator om te mogen trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten. Soms hebt u zelfs toestemming nodig van de kantonrechter.

Procedure trouwen en geregistreerd partnerschap

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan moet u naar de ambtenaar van de burgerlijke stand. Alles wat u moet regelen is vastgelegd in de wet. Hieronder leest u de belangrijkste dingen die u moet regelen. 

Voornemen melden bij gemeente

U meldt persoonlijk of schriftelijk dat u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt sluiten. Dit doet u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente waar u wilt trouwen of een partnerschap wilt sluiten. Sinds 1 juli 2016 kunt u uw melding ook digitaal doen. Dit kan nog niet in alle gemeenten. Daarbij hoeft u in principe geen stukken te overleggen met daarin uw geboorteakte of beëindiging van uw eerdere huwelijk of geregistreerd partnerschap. Uw eigen opgave, persoonlijk of schriftelijk, is voldoende. 

Wachttijd

Heeft u uw voornemen kenbaar gemaakt bij de ambtenaar van de burgerlijke stand? Dan moet u minstens 14 dagen wachten. Daarna kunt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. Heel soms geldt deze termijn niet, bijvoorbeeld als uw aanstaande echtgenoot of partner ernstig ziek is en verwacht wordt dat hij of zij snel overlijdt. 

Getuigen 

U moet minimaal twee en maximaal vier getuigen hebben. Zij moeten 18 jaar of ouder zijn. Bij het kenbaar maken van uw voornemen te trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten, moet u hun namen en adressen doorgeven. 

Het ja-woord

U legt een verklaring af bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Daarmee is uw relatie officieel vastgelegd. Als u trouwt geeft u het ja-woord. Bij een geregistreerd partnerschap is dit niet verplicht. U kunt zelf een tekst bedenken. 

Huwelijksakte of partnerschapsakte 

Na de verklaring ondertekent u een akte. Ook de getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand ondertekenen deze akte. 

Kosten

Voor trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten moet u betalen. Maar elke gemeente heeft vaste tijden waarop u gratis kunt trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten.

Kerkelijk huwelijk 

Nadat u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand bent geweest, kunt u nog in de kerk trouwen. Dat heet inzegenen of bevestigen. Het kerkgenootschap beslist zelf of ze uw huwelijk wil inzegenen. Ze hoeven dit niet te doen.

Tarieven 2023 (onder voorbehoud)

Huwelijk in het gemeentehuis

Dinsdagochtend om 8.30 uur en om 9.00 uur voor inwoners van Heiloo gratis.
Huwelijk of partnerschap in gemeentehuis of aangewezen locatie maandag t/m vrijdag 9.30-16.30 uur incl. trouwboekje € 363,40
Huwelijk of partnerschap in gemeentehuis of aangewezen locatie buiten kantooruren extra tarief € 277,80
Boekje (los) € 30,50
Benoemen babs indien beëdigd € 55,40
Benoemen babs indien niet beëdigd € 55,40
Verzorgen getuige gemeentewege € 33,10

Kosten voor de locatie

Als u als locatie de Witte Kerk, Nijenburg of in de Cultuurkoepel hebt gekozen, rekent u de kosten van deze locatie af met de beheerder.

Copyright © 2023
Webdesign door Pixel Creation