Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Trouwen in de Gemeente Heerenveen

Gemeente Heerenveen
Crackstraat 2
8441 ES Heerenveen

Trouwen in Heerenveen

Geacht (toekomstig) bruidspaar,

Van harte gefeliciteerd met uw voornemen te gaan trouwen of uw partnerschap officieel te laten registreren!

Trouwen is heel persoonlijk. Als u zich fijn voelt in een monumentaal en karakteristiek pand, dan is ons gemeentehuis Crackstate een mooie trouwlocatie. Anderen voelen zich juist prettig in een moderne omgeving. Hoe denkt u bijvoorbeeld over trouwen in het museum Belvédère? Een prachtig gebouw voor moderne en hedendaagse kunst. Er zijn natuurlijk verschillende kerkjes waar u kunt trouwen, maar ook het Abe Lenstra stadion en Thialf behoren tot de mogelijkheden.

Klik hier voor het overzicht van de trouwlocaties in Heerenveen.

Uiteraard kunt u rekenen op een perfecte organisatie vanuit de gemeente. De medewerkers van de gemeente helpen u graag uw huwelijksvoltrekking tot een bijzondere dag te maken. Succes en uiteraard veel plezier met de voorbereiding.

Met vriendelijke groet,

Avine Fokkens-Kelder
Burgemeester van Heerenveen

Overzicht trouwlocaties

U kunt in de gemeente Heerenveen op diverse locaties trouwen. Wilt u trouwen op het gemeentehuis of in Crackstate? Dat regelen wij voor u. Alle andere trouwlocaties die u op deze pagina vindt moet u zelf regelen. Hebt u een andere locatie in gedachten of wilt u trouwen in de buitenlucht? Dat kan ook, maar daar zijn een aantal voorwaarden aan verbonden. Onderaan deze pagina leest u welke.

Crackstate trouwzaal

De trouwzaal in Crackstate dateert uit de 17e eeuw. Tot 1833 deed Crackstate dienst als woning voor het nageslacht Crack. Pas in 1950 werd de gemeente Heerenveen eigenaar van dit pand. De trouwzaal is aangekleed in Lodewijk XVI-stijl. Het meubilair is modern en biedt plaats voor ongeveer 50 personen. Crackstate beschikt over een carillon dat voor een huwelijk bespeeld kan worden.

Kerkje Katlijk

U kunt in de gemeente Heerenveen op diverse locaties trouwen. Wilt u trouwen op het gemeentehuis of in Crackstate? Dat regelen wij voor u. Alle andere trouwlocaties die u op deze pagina vindt moet u zelf regelen. Hebt u een andere locatie in gedachten of wilt u trouwen in de buitenlucht? Dat kan ook, maar daar zijn een aantal voorwaarden aan verbonden. Onderaan deze pagina leest u welke.

Terbantstertsjerke in Terband

De Terbantsterstjerke is gebouwd in 1843. De kerk is zandsteenkleurig gepleisterd en heeft een torentje. In de kerk is plaats voor ongeveer 120 personen.

Abe Lenstra stadion

De voetbalverenging van Heerenveen is ontstaan in 1920 en heeft door de tijd verschillende namen gehad. Vanaf 1977 heet de voetbalclub sc Heerenveen. De eerste steen van het Abe Lenstra stadion werd in 1994 gelegd. Het stadion is vernoemd naar de, volgens velen, legendarische voetballer Abe Lenstra die doorbrak bij voetbalverenging Heerenveen. In het stadion is horeca-gelegenheid aanwezig. In de zalen is plaats voor 30 tot 300 personen.

Thialf

In 1967 werd Thialf officieel geopend door Prinses Christina. De naam Thialf is afgeleid van Thialfi, een naam uit de mythologie. Thialf is een van de eerste kunstijsbanen in Nederland. Deze trouwlocatie beschikt over horeca en zaalverhuur. In de zalen is plaats voor 50 tot 250 personen.

Kwartier Noord 

Kwartier Noord is een oude stins met een moderne inrichting. Het gebouw staat aan de rand van het parklandschap Oranjewoud, vlakbij de Thomastsjerke Katlijk. Het pand heeft meerdere zalen en biedt plaats tot ongeveer 100 personen.

Posthuistheater

Het pand van het Posthuis theater dateert uit eind 19e eeuw. In 1966 kwam het theater in eigendom van de gemeente Heerenveen. Het pand heeft verschillende zalen en wordt, naast voorstellingen, ook gebruikt voor verhuur.

Tjaarda Oranjewoud

Golden Tulip Tjaarda is een viersterrenhotel en ligt in de bossen van Oranjewoud. In de omgeving staan landhuizen. In 1664 kocht Albertine Agnes, prinses van Oranje, een landhuis in Oranjewoud. Enkele zalen van Golden Tulip Tjaarda zijn vernoemd naar deze tijden. In het pand is ruimte voor groepen van 6 tot 150 personen.

Museum Belvédère

Museum Belvédère is het eerste museum in Friesland voor moderne en hedendaagse kunst. Eind 2004 werd het museum en het landgoed eromheen door Koningin Beatrix geopend. Het museum heeft meerdere zalen met een capaciteit van 16 tot 80 personen.

Oranjerie landgoed Oranjestein

De Oranjerie van Oranjestein ligt in de parkachtige tuin van het landgoed. Het gebouw dateert uit 1876, net als de aangrenzende kassen. In de zomermaanden is er een theeschenkerij. Vanaf oktober biedt de Oranjerie onderdak aan de kuipplanten van het landgoed.

Grandcafé ’t Gerecht

Gemeenteplein 33, 8442 MA Heerenveen
tel. (0513) 845 719
E-mail: info@gerechtheerenveen.nl
Website: Gerecht Heerenveen

Heidehof Fletcher Hotel-Restaurant Heidehof

Golflaan 1, 8445 SR Heerenveen
Contactpersoon mevrouw H. van Deursen
Tel. (0513) 630 200
E-mail: info@hotelheidehof.nl
Website Hotel Heidehof

Kerkje Jubbega-Schurega

Het kerkje in Jubbega dateert uit de 18e eeuw en is gebouwd als gemeenschappelijke kerk voor Jubbega en Schurega. Het staat in een zeer landelijke omgeving. De kerk biedt plaats voor ongeveer 90 personen.

Kerklaan 3, 8411 ZG Jubbega(Schurega)
Bode- en sleutel: P. van der Werf-Lootsma
Schoterlandseweg 127, 8411 ZA Jubbega
Tel. (0516) 461 818 / (06) 15 39 07 99
E-mail: melispietsje@hetnet.nl

Alternatieve locatie

Wilt u trouwen op een alternatieve locatie? Buiten of binnen? U hebt daar toestemming voor nodig. Ook moet u rekening houden met een eventuele ontheffing voor geluidsoverlast. U kunt een alternatieve trouwlocatie online melden.

In de buitenlucht

U mag in de buitenlucht trouwen mits het geen openbare ruimte is. U mag bijvoorbeeld trouwen in uw eigen tuin of op het terras van de trouwlocatie. Als er zich naar het oordeel van de buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (extreme) omstandigheden voordoen, kan de ambtenaar overigens besluiten de huwelijksvoltrekking binnen te laten plaatsvinden.

Geluid

Bij een feest in uw achtertuin is soms sprake van versterkt geluid. Voor een besloten feest kan de gemeente ontheffing verlenen, u moet minimaal drie weken voor aanvang een melding hiervoor indienen. U kunt dit via een online formulier doen, hiervoor heeft u DigiD nodig. De kosten voor het verkrijgen van een geluidsontheffing zijn: € 82,30

Kosten

Aan een huwelijksvoltrekking of geregistreerd partnerschap op een alternatieve locatie zijn kosten verbonden (exclusief de kosten van de locatie).

Melden

U kunt een alternatieve locatie melden als u online in ondertrouw gaat of naderhand via het digitale formulier Aanvraag alternatieve trouwlocatie.

Ondertrouw en aangifte partnerschap

Aangifte van huwelijk of partnerschap kan in de gemeente waar u uw huwelijk of geregistreerd partnerschap wilt sluiten.

De aangifte

De periode tussen de aangifte van het huwelijk (ondertrouw) of de registratie van het partnerschap moet minimaal twee weken en mag maximaal een jaar zijn. De aangifte is compleet wanneer beide aanstaande partners melding hebben gedaan van voorgenomen huwelijk/partnerschap. De datum voor uw huwelijk of geregistreerd partnerschap kunt u op het moment van aangifte vastleggen. Wanneer u schriftelijk aangifte doet, nemen wij contact met u op voor het vastleggen van de huwelijksdatum. Wilt u aangifte doen, neem dan contact op met de gemeente Heerenveen, tel: 14 0513 of e-mail gemeente@heerenveen.nl.

Welke documenten hebt u nodig?

Bij de melding voorgenomen huwelijk/ geregistreerd partnerschap heeft de gemeente de volgende documenten nodig:

Een geldig legitimatiebewijs van u beiden (identiteitskaart of paspoort).

Een kopie van de identiteitskaart of het paspoort van uw meerderjarige getuigen. Dit moeten minimaal twee en mogen maximaal vier getuigen zijn. U mag zelf bepalen hoe u het aantal getuigen over de partners verdeelt. De gemeente kan ook voor twee getuigen zorgen. De kosten hiervoor vindt u bij de informatie over trouwen bij prijslijst.

In sommige gevallen zijn meer documenten nodig:

Als u en/of uw partner niet in Nederland woont/wonen of wanneer u in het buitenland heeft gewoond. Buitenlandse documenten moeten meestal gelegaliseerd worden.

Als u minderjarig bent of als uw partner minderjarig is, dan heeft u of uw partner toestemming nodig van de ouders of voogden.

Afspraak

U moet voor de aangifte een afspraak maken. U kunt daarvoor contact opnemen met medewerkers van de afdeling Publiek van de gemeente Heerenveen op telefoonnummer: 14 0513. Let op, bij de aangifte moet u de kosten voor het huwelijk/geregistreerd partnerschap betalen.

Bent u geen Nederlander?

Niet-Nederlanders die willen trouwen moeten een rechtsgeldige verblijfstitel hebben en in Nederland wonen. De voorwaarde van een geldige verblijfstitel geldt niet voor personen die de nationaliteit hebben van een lidstaat van de Europese Unie (EU) of de Europese Economische Ruimte (EER). Wanneer de niet-Nederlandse partner geen verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd heeft, moet in de meeste gevallen een verklaring worden overlegd over de verblijfsrechtelijke positie. Neemt u in bovengenoemde gevallen contact op met de medewerkers van de afdeling Publiek. Zij informeren u graag.

Mogelijkheden voor trouwen

Een huwelijk of geregistreerd partnerschap kan op verschillende manieren worden voltrokken. U kunt er een uitgebreide gebeurtenis van maken of u kiest voor een eenvoudige voltrekking. Tijdens de ondertrouw/aangifte kunt u ons laten weten wat uw wensen zijn.

Voltrekking huwelijk/geregistreerd partnerschap

In de gemeente Heerenveen zijn er diverse ‘buitengewone ambtenaren van de Burgerlijke Stand’. Dit zijn ambtenaren die uw huwelijk kunnen voltrekken of uw partnerschap kunnen registreren. U kunt geen ambtenaar uitkiezen, maar wel uw voorkeur uitspreken.

Huwelijkse voorwaarden

Er zijn twee juridische mogelijkheden voor een huwelijk: op huwelijkse voorwaarden trouwen of trouwen in gemeenschap van goederen. Kiest u voor de eerste variant, dan moet u vóór de huwelijksvoltrekking de voorwaarden laten vastleggen bij een notaris. Doet u dit niet, dan trouwt u automatisch in gemeenschap van goederen. Bij gemeenschap van goederen zijn alle bezittingen volledig gezamenlijk eigendom. Voor informatie hierover verwijzen wij u naar een notaris.

Naamgebruik

Als u trouwt of een geregistreerd partnerschap sluit, kunt u kiezen welke achternaam u en uw partner in het vervolg willen gebruiken. Deze keuze wordt vastgelegd wanneer u in ondertrouw gaat. Er zijn verschillende mogelijkheden:

de eigen achternaam
de achternaam van uw partner en uw eigen geslachtsnaam
de achternaam van uw partner
uw eigen achternaam en de achternaam van uw partner

Tarieven 2024 (onder voorbehoud)

Huwelijk/geregistreerd partnerschap in Crackstate (ma t/m vr)  € 330,00
Huwelijk/geregistreerd partnerschap in Crackstate (zat)  € 890,00
Alternatieve locatie (exclusief kosten locatie) (ma t/m vr)  € 370,00
Alternatieve locatie (exclusief kosten locatie) (za) € 535,00
Alternatieve locatie (exclusief kosten locatie) (zon- en feestdagen) € 1.860,00
Alternatieve locatie (exclusief kosten locatie) (avond) € 930,00
Eenvoudige huwelijksvoltrekking in de ondertrouwkamer (ma en do, 9.00 uur) € 125,00
Kosteloos huwelijk/geregistreerd partnerschap, alleen voor inwoners van Heerenveen (ma en don. 08.30 uur) € 0,00

Overige kosten rondom trouwen

Afspelen van het carillon, op locatie Crackstate € 21,10
Wijzigen van de datum of het tijdstip van voorgenomen huwelijk of partnerschap € 40,15
Door de gemeente beschikbaar gestelde getuigen, per getuige € 43,60
Omzetten van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk € 330,00
Afzeggen voorgenomen huwelijk of registratie van partnerschap) € 63,10
Verstrekken van trouwboekje of een partnerschapsboekje (dit is niet verplicht)  € 32,60
Eigen trouwambtenaar, op aanvraag  € 218,00
Gebruik toga voor eigen trouwambtenaar € 61,95
Geluidsontheffing eigen locatie € 82,30

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation