Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Trouwen in de Gemeente Heemstede

Gemeente Heemstede
Raadhuisplein 1
2101 HA Heemstede

Trouwen in Heemstede 

Geacht aanstaand bruidspaar

Van harte gefeliciteerd met uw voornemen te trouwen of uw partnerschap te laten registreren. Om deze belangrijke dag in uw leven zo goed mogelijk te laten verlopen, moet er veel worden geregeld. Deze pagina vormt daarbij een handig hulpmiddel. Ook de gemeente Heemstede staat u natuurlijk graag met raad en daad ter zijde om deze dag voor u onvergetelijk te maken. Voor de huwelijksvoltrekking of partnerschapsregistratie staan er in Heemstede verschillende locaties tot uw beschikking.

Klik hier voor het overzicht van de trouwlocaties in Heemstede.

Allereerst kunt u kiezen voor onze sfeervolle trouwzaal in het Raadhuis. Daarnaast kunt u ook terecht in het prachtige, bosrijke Landgoed Groenendaal of het romantische Oude Slot. Welke locatie u ook kiest, ik weet zeker dat Heemstede met haar perfecte mix van natuur en cultuur een prima keus zal zijn.

Ik wens u namens het gemeentebestuur een plezierige voorbereiding, een schitterende trouwdag en heel veel geluk!

De burgemeester van Heemstede,
Mr. Astrid Nienhuis

Waar kunt u trouwen?

Trouwen (en lees partnerschapsregistratie) in Heemstede kan op verschillende locaties. In Heemstede hebben we de beschikking over een prachtige historische trouwzaal. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om te trouwen op Landgoed Groenendaal, in de Oude kerk en in het Oude Slot. Een prima start van een mooie dag!

Raadhuis Heemstede

De sfeervolle trouwzaal van het oude Raadhuis is voor velen een reden om hier hun huwelijk te laten voltrekken of partnerschap te laten registreren. Rondom het plein van het raadhuis liggen prachtig aangelegde tuinen met daarin statige oude bomen. Zij accentueren het karakteristieke gebouw nog eens extra. Het plein biedt genodigden en belangstellenden voldoende ruimte te wachten tot het (bruids)paar is gearriveerd. Via de stijlvolle trap in dit historische deel van het raadhuis gaat u naar de trouwzaal. Halverwege de trap ziet u het gebrandschilderde raam dat door de Heemsteedse bevolking ter gelegenheid van de bevrijding is aangeboden. Tot 1972 is de huidige trouwzaal ook in gebruik geweest als raadzaal. De spreuk boven de deur “Als er geen wyze raetslagen en zijn vervalt ‘t volk” herinnert nog aan deze tijd. De trouwzaal is smaakvol ingericht en de stoelen zijn zo neergezet dat iedereen een goed zicht heeft op het (bruids)paar en daarmee de plechtigheid goed kan volgen. In de trouwzaal hangen twee oude meesterwerken: een schilderij van P. Verelst en een 16e eeuws gobelin uit Vlaanderen.
Na de huwelijksvoltrekking of de partnerschapsregistratie bestaat voor het paar gelegenheid om zich, staande op het balkon, door familieleden en genodigden vanaf het plein te laten toejuichen. Vele paren hebben zich op die wijze fotografisch laten vereeuwigen.

Landgoed Groenendaal

Gelegen in het hart van het eeuwenoude landgoed, gesitueerd in een historisch koetshuis is restaurant Landgoed Groenendaal in tachtig jaar uitgegroeid tot een geliefde locatie in de wijde omgeving. Het monumentale restaurant vormt een bepalend gezicht in het prachtige Heemsteedse wandelbos dat zich onderscheidt door zijn ongerepte natuur. De romantische uitstraling, de ligging en de beschikbare zaalcapaciteit maken Groenendaal geschikt voor elke invulling van uw trouwdag, van een intiem familiediner tot een uitgebreide feestavond. De directe omgeving nodigt uit tot het maken van bruidsfoto’s in de prachtige bossen. Kortom Restaurant Landgoed Groenendaal is een trouwlocatie bij uitstek.

Het Oude Slot Heemstede

In de romantische omgeving van Het Oude Slot kunt u elkaar het jawoord geven in de trouwkapel, die in de volledig gerestaureerde uit 1290 stammende Duivenpoort met fraaie gewelven is gesitueerd. Trouwen in het romantische rozenprieel buiten in de boomgaard behoort ook tot de mogelijkheden. Ook is het mogelijk in de fraaie Schoutenkamer, de Adriaen Pauwzaal of de Anna Ruytenburgh zaal elkaar het ja woord te geven. Het leuke van op locatie trouwen is dat men een eigen ceremonieel kan toevoegen. Na de ceremonie wordt desgewenst de klok in het Nederhuys geluid en aansluitend kan de champagne gesabeld en de bruidstaart aangesneden worden, bij mooi weer in de boomgaard! Uw gasten parkeren op het eigen parkeerterrein van het landgoed en wandelen naar het eiland? -nu zo groot als het slot zelf ooit was- en gaan dan via de oude toegangspoort van het slot over de monumentale vredesbrug en maken hun entree richting het volledig gerestaureerde Nederhuys.
Voor een onvergetelijke huwelijksdag is Het Oude Slot Heemstede als locatie een perfecte keus. Er is geen standaard arrangement maar er wordt -vrijblijvend- een op uw wensen afgestemd voorstel gemaakt voor uw receptie, afternoon tea, bruidsdiner en feestavond.

Oude Kerk

Een grote stap - een grote dag. Alvast van harte.

In de voorbereiding op de dag komt er vast van alles voorbij: kleine en grote vragen. Juist als het over trouwen gaat, kan je ontdekken dat niet alles in woorden te vatten valt. Een ritueel, een gebaar, een verhaal, kan dan helpen. 

Als je dat wilt, denkt één van onze predikanten graag met je mee om te kijken of jullie samen een mooie vorm kunt vinden die bij jullie past. Dat kan een kerkdienst zijn, maar misschien ook wel net even anders. Of is een gesprek alleen al prettig om wat orde te scheppen in alle gedachten die er door jullie heen gaan. 

Wanneer kunt u trouwen?

In de trouwzaal kunt u terecht op maandag tot en met vrijdag op de hele uren van 9.00 tot 16.00 uur en op zaterdag op de hele uren van 10.00 tot 16.00 uur. Wilt u op een ander tijdstip trouwen? Neem daarvoor contact op met het bureau burgerlijke stand, telefoon 023-548 58 68.  Voor het bepalen van uw tijdstip voor een andere locatie begint u met contact op te nemen met de locatie van uw keuze. Kosteloze voltrekkingen vinden plaats op woensdag om 8.45 en 9.00 uur. Er wordt dan geen toespraak gehouden. Uw huwelijk of geregistreerd partnerschap wordt voltrokken door een medewerker van de afdeling. De voltrekking vindt plaats in een spreekkamer. Kosteloze voltrekking is alleen mogelijk als tenminste één van u in Heemstede woont. Maak ruim van tevoren een afspraak zodat u zeker weet dat de datum en het tijdstip van uw keuze nog vrij zijn.

Melding van voorgenomen huwelijk

Als gevolg van de invoering van de Wet elektronische dienstverlening burgerlijke stand wordt per 1 september 2015 de ondertrouw afgeschaft. Wilt u een huwelijk aangaan, dan moet u in plaats van de ondertrouw een verklaring afleggen, waaruit onder andere blijkt dat u met elkaar een huwelijk wilt aangaan. Deze verklaring moet minimaal twee weken voor het huwelijk afgelegd worden en mag maximaal een jaar van tevoren afgelegd worden. 

Hoe legt u deze verklaring af? Bij voorkeur wordt de verklaring voor de ambtenaar van de burgerlijke stand van de huwelijksgemeente afgelegd. Het mag echter bij elke gemeente in Nederland. U kunt dit aan de balie doen, maar u kunt ook een verklaring van internet downloaden, deze invullen en met duidelijke kopieën van uw identiteitsbewijzen naar de ambtenaar van de burgerlijke stand sturen. Het afleggen van de verklaring is pas mogelijk als u bij de huwelijksgemeente een datum en tijd voor de voltrekking van het huwelijk gereserveerd heeft. Als u beiden niet in Nederland woont, moet u de verklaring afleggen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente Den Haag.

Als u (en/of uw partner) niet de Nederlandse nationaliteit heeft én geen EU-onderdaan bent, dan moet u een meer uitgebreide verklaring afleggen.

Als de ambtenaar van de burgerlijke stand naar aanleiding van de verklaring vragen heeft, dan neemt deze met u contact op.

Extra documenten?

Staat u (en/of uw partner) niet in Nederland in de Basisregistratie personen (bevolkingsadministratie) ingeschreven of bent u (is uw partner) in het buitenland geboren en is er nog nooit een geboorteakte bij de gemeente overgelegd, dan zijn er mogelijk extra documenten nodig. U kunt hierbij denken aan uw geboorteakte of een verklaring van ongehuwd zijn. Wij adviseren u in dat geval contact op te nemen met de gemeente waar u gaat trouwen.

Identiteitsvaststelling

Door de nieuwe manier van werken is het mogelijk, dat u niet meer aan de balie van het gemeentehuis komt. Het blijft wel belangrijk, dat de identiteit goed vastgesteld wordt. De taak komt in die gevallen dan ook bij de ambtenaar te liggen, die uw huwelijk voltrekt. Wij verzoeken u daarom bij het kennismakingsgesprek uw identiteitsbewijs mee te nemen, zodat de ambtenaar vast kan stellen dat u inderdaad de juiste personen bent. Als u kiest voor een basishuwelijk of een gratis huwelijk, dan vindt dat contact met de ambtenaar die het huwelijk voltrekt niet van tevoren plaats. In die gevallen vragen wij u uw identiteitsbewijs voor de huwelijksvoltrekking zelf te laten zien.

Wie voltrekt het huwelijk?

Huwelijken worden voltrokken door buitengewone ambtenaren van de burgerlijke stand. U kunt kiezen uit de volgende ambtenaren:

Trouwambtenaren

Contact opnemen met een trouwambtenaar

Indien u een voorkeur heeft voor een ambtenaar, verzoeken wij u contact op te nemen met de afdeling Publiekszaken 14023.

Uw trouwdag

Op uw trouwdag wordt u vijf minuten voor het begin van de ceremonie op de trouwlocatie verwacht. De bode zal u en de gasten vervolgens verder begeleiden. Bij binnenkomst en bij het verlaten van de trouwzaal kan muziek ten gehore worden gebracht. U kunt dan zelf een CD meenemen.

Tarieven 2024 (onder voorbehoud)

Maandag t/m donderdag van 11.00 t/m 16.00 uur en vrijdag van 09.00 t/m 16.00 uur (starttijd op hele uren)  € 471,35
Zaterdag van 10.00 t/m 16.00 uur (starttijd op hele uren) € 1320,80

Trouwen buiten kantoortijd, zaterdag vanaf 17.00 uur, zondag en feestdag:     
Locatie gemeentehuis € 1754,70
Locatie buiten gemeentehuis € 1404,15
Maandag t/m donderdag 09.30 en 10.00 uur (geen toespraak wel in de trouwzaal) € 225,80
Woensdag om 08.45 en 09.00 uur (alleen voor inwoners van Heemstede) Kosteloos

Trouwboekje en uittreksel 

Trouwboekje € 25,75
Duplicaat trouwboekje € 31,20
Uittreksel burgerlijke stand (landelijk tarief) € 16,60
Verklaring van huwelijksbevoegdheid € 29,00
Wijzigen of annuleren afspraak of tijdstip € 104,15

Extra kosten trouwen    

Aanwijzen eigen trouwambtenaar € 111,95
Aanwijzen en beëdigen eigen trouwambtenaar € 123,15
Gemeente stelt getuigen beschikbaar € 24,35 (per getuige)
Huwelijksvoltrekking in een andere taal (Engels, Frans. Duits) € 61,50

Meer informatie

Voor meer informatie over trouwen of een partnerschap registreren in Heemstede kunt u contact opnemen met het bureau burgerlijke stand, telefoon 023-5485868 of per e-mail huwelijk@heemstede.nl. Ook kunt u terecht op onze website, www.heemstede.nl. De gemeente Heemstede wil er alles aan doen om uw trouwdag tot de mooiste dag van uw leven te maken. Schroom dus niet om ons om raad te vragen!

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation