Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Trouwen in de Gemeente Hardenberg

Gemeente Hardenberg
Hardenberg

Trouwen in Hardenberg

Voorwoord

Deze pagina is geschreven voor iedereen die van plan is te trouwen of daar over denkt. De pagina bevat praktische informatie over trouwen in de gemeente Hardenberg. Wat moet je allemaal van tevoren regelen en wat zijn de mogelijkheden? Daarnaast bevat deze pagina meer algemene informatie over de wettelijke en financiële gevolgen van trouwen.

Klik hier voor het overzicht van de trouwlocaties in Hardenberg.

Veel zaken die hier beschreven worden zijn momenteel in beweging. De maatschappij verandert en dat heeft gevolgen voor de wetgeving op het gebied van huwelijk, pensioenen, uitkeringen en nationaliteit. Het is daarom mogelijk dat sommige uitspraken al weer verouderd zijn op het moment dat u dit leest. Bij twijfel raadpleegt u een medewerker van de afdeling Dienstverlening telefoon 14 0523.

Benodigde documenten

Bij uw meldingen van een huwelijk kan de gemeente onder andere vragen om één of meerdere van de volgende documenten:

Geboortebewijs.Toestemmingsbewijs, bijvoorbeeld voor minderjarigen en mensen die onder toezicht (curatele) staan.
Geldig identiteitsbewijs.Afschrift basisregistratie personen (met daarin een verklaring van burgerlijke staat en nationaliteit).
Gegevens van de getuigen en een kopie van hun identiteitsbewijzen.

Wat u nodig heeft bij huwelijksaangifte, verschilt per stel. Neem daarom altijd contact op met de gemeente. Zij kunnen u precies vertellen wat u mee moet nemen.

Voorwaarden

De voorwaarden voor een huwelijk zijn:

U bent 18 jaar of ouder. Als u een kind heeft of zwanger bent, mag u vanaf 16 jaar trouwen. Dan moeten uw ouders of de rechtbank wel toestemming geven.
U bent niet getrouwd en staat ook niet geregistreerd als partner.
U en uw partner zijn geen directe familie van elkaar.
Ouders mogen niet met hun kinderen trouwen en grootouders niet met hun kleinkinderen. Ook broers en zussen mogen dit niet. Ook halfbroers en halfzussen niet.

Na de melding moeten jullie binnen één jaar trouwen of het partnerschap laten registreren.

Trouwlocatie

Trouwen in Hardenberg betekent trouwen in één van de meest sfeervolle gemeentes van Nederland. De gemeente heeft veel mooie locaties om te trouwen. Hebben jullie zelf een locatie in gedachten, dan is ook dat mogelijk.

Als jullie gaan trouwen, kunnen jullie hiervoor terecht in het gemeentehuis van Hardenberg. Het gemeentehuis heeft de beschikking over een moderne trouwzaal. Willen jullie trouwen op een door jullie zelf gekozen locatie? Dan is dit in de meeste gevallen ook mogelijk.

Voorwaarden

Mogelijk heeft u voor de entourage op de (trouw)dag een vergunning nodig (bijvoorbeeld voor een partytent of muziek). Wij adviseren u deze vergunning tijdig aan te vragen bij de gemeente.

Het tijdstip dat is aangegeven bij de melding, is het tijdstip waarop de ambtenaar uw huwelijk of partnerschap sluit.

U staat garant voor de veiligheid van de ambtenaar.

Als de ambtenaar zich onveilig voelt op de locatie, heeft de ambtenaar de bevoegdheid om niet verder te gaan met het sluiten van het huwelijk/partnerschap. Er is dan geen recht op restitutie van (of een deel van) de leges.

De gemeente Hardenberg is niet aansprakelijk voor eventuele schade.

Trouwambtenaren

In de gemeente Hardenberg zijn verschillende trouwambtenaren beschikbaar om jullie een onvergetelijke dag te bezorgen. Bekijk hieronder een overzicht van beschikbare trouwambtenaren.

Voor jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap kunnen jullie de voorkeur voor een trouwambtenaar zelf aangeven.

Indien jullie voorkeur hebben om uw huwelijk te laten voltrekken door een bepaalde ambtenaar van de burgerlijke stand, dan dienen jullie voordat jullie een melding maken zelf met de door jullie gekozen ambtenaar een afspraak te maken.

Het is gebruikelijk dat de ambtenaar van de burgerlijke stand ongeveer twee weken voor de datum van het huwelijk/partnerschap contact met jullie opneemt.

Maak zelf uw keuze

De volgende trouwambtenaren van de gemeente Hardenberg zich aan jullie voor.

Birgit Rusken
Douwe Hoekstra
Judith van Kesteren-Kanon
Astrid strijbos
Klari Nanning
Elma Soeten-Wessels
Josien Schuldink-Bosch
Mieke Bruins
Elles Heijnen-Kerssies
Rik Dogger
Martijn Breukelman

Trouwambtenaar voor één dag

Het is mogelijk een 'eigen' ambtenaar burgerlijke stand te kiezen die uw huwelijk of partnerschap sluit. Dat mag een willekeurig persoon zijn, bijvoorbeeld de vader van de bruid, of een tante die ambtenaar burgerlijke stand is in een andere gemeente. Hieraan zijn wel kosten verbonden.

Het college benoemt deze persoon voor één dag tot 'buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand' van de gemeente. Als de persoon niet in een andere gemeente ambtenaar burgerlijke stand is, moet de persoon ook nog worden beëdigd door de rechtbank in Zwolle. Dit gebeurt doorgaans op de laatste woensdag van de maand.

De buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand voor één dag krijgt geen vergoeding van de gemeente voor het sluiten van het huwelijk of partnerschap.

Ondersteuning van de gemeente

Bij het huwelijk is een ambtenaar van de gemeente aanwezig. Deze ambtenaar is ter ondersteuning van de 'eigen' trouwambtenaar voor één dag. De ambtenaar van de gemeente zorgt bijvoorbeeld dat de benodigdheden voor het sluiten van een huwelijk, zoals de trouwakte en het huwelijksboekje, aanwezig zijn op de locatie waar het huwelijk wordt gesloten. Ook zorgt de ambtenaar ervoor dat de trouwakte weer terug komt bij de Publieksdienst voor verwerking van het huwelijk in de Basis Registratie Personen.

De ambtenaar van de gemeente heeft geen bemoeienissen met de voorbereidingen van de toespraak van de trouwambtenaar voor één dag.

Aanvraag indienen

Uiterlijk tien weken voor de datum van het huwelijk of partnerschap moet u de aanvraag en de benodigde formulieren bij de gemeente inleveren.

Tarieven 2024 ( Onder voorbehoud )

De kosten voor een huwelijk zijn afhankelijk van de dag, het tijdstip en de locatie waarop u wilt trouwen. Hieronder staat het totale overzicht van alle kosten voor een huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Voltrekking huwelijk of partnerschap op het gemeentehuis

Maandag tot en met vrijdag: € 425
Zaterdag en zondag: € 533
Feestdagen: € 533

Voltrekking huwelijk of partnerschap op een vrije locatie

Maandag tot en met vrijdag: € 479
Zaterdag en zondag: € 585
Feestdagen: € 585

Door de vrije locatie kunnen extra kosten worden gevraagd voor de huur van de locatie.

Kosteloos huwelijk/geregistreerd partnerschap

Bij de gemeente Hardenberg kunt u op een dinsdag- of woensdagochtend om 09.00 uur kosteloos trouwen of een partnerschap aangaan. Wel moet daarvoor minimaal één van de echtgenoten of partners in de gemeente Hardenberg wonen.

Houd bij een kosteloos huwelijk of geregistreerd partnerschap rekening met het volgende:

Er is geen keuze voor een trouwambtenaar.
Er is geen mogelijkheid tot het draaien van muziek.
Het huwelijk/partnerschap wordt voltrokken in een kamer (en dus niet in een trouwzaal).
Alleen de getuigen (minimaal 2 en maximaal 4) en eventuele eigen kinderen mogen aanwezig zijn.
Het is een eenvoudige ceremonie zonder toespraak (hooguit 10 minuten).
Gaat u voor een kosteloos huwelijk of geregistreerd partnerschap? Dan kunt u dit online melden en een datum reserveren. Kies bij 'locatie' de optie kosteloos huwelijk/gp.

Bij een kosteloze voltrekking van het huwelijk of geregistreerd partnerschap betaalt u eventueel wel de kosten voor het uittreksel van de huwelijksakte en/of voor het trouwboekje/partnerschapsboekje.

Overige (eventuele) kosten

Trouw- en geregistreerd partnerschapsboekje (met uittreksel Burgerlijke stand): € 47
Omzetting van een geregistreerd partnerschap naar een huwelijk zonder gebruik van trouwlocatie: € 139
Benoeming buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand voor één dag: € 113
Benoeming buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand voor één dag die ook beëdigd moet worden: € 285
Inzetten bodedienst ter ondersteuning huwelijksceremonie: € 226
Verklaring huwelijksbevoegdheid: € 27,50

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation