Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Trouwen in de Gemeente Haarlem

Gemeente Haarlem
Zijlvest 39
2011 VB Haarlem

Trouwen in Haarlem 

Trouwen in Haarlem betekent trouwen in een omgeving waar de geschiedenis een grote rol speelt. Waar eens de Graven van Holland na uitputtende jachtpartijen aanzaten aan hun banketten geven nu per jaar honderden bruidsparen elkaar het jawoord. De majestueuze kroonluchters en gebrandschilderde ramen maken de Gravenzaal tot de plek om te trouwen voor iedereen die dit in stijl wil doen.

En wat is bovendien leuker dan onder het oog van veel mensen de prachtige Stadhuistrap af te dalen? Wie niet kiest voor de grandeur van de Gravenzaal, maar er liever een wat intiemere gebeurtenis van wil maken, vindt in de Librije de perfecte ruimte om te trouwen. Vooral kleinere gezelschappen vinden in deze oude klooster-bibliotheek een ruimte op maat. Sinds 2002 heeft Haarlem er nog een unieke trouwlocatie bij: de Evangelisch Lutherse kerk aan de Witte Herenstraat 22. Deze kerk uit 1615, gebouwd op het voormalig terrein van het Franciscaner klooster, heeft een stijlvolle en historische ambiance.

Klik hier voor het overzicht van de trouwlocaties in Haarlem.

In 2004 is er nog een zeer bijzondere trouwlocatie bijgekomen: molen de Adriaan. Deze stellingmolen is gebouwd op de oude fundamenten van een verdedigingstoren en ligt aan de ader van de stad; het Spaarne. Deze locatie biedt niet alleen een schilderachtige omgeving voor foto’s; u kunt ook letterlijk in het huwelijksbootje stappen, aangezien er prima mogelijkheid is om een boot af te meren. In 2005 is de Oude Kerk in Spaarndam toegevoegd aan de lijst van trouwlocaties. Tot slot zijn sinds 2006 de Grote of St.Bavokerk op de Oude Groenmarkt en de Nieuwe Kerk op het Nieuwe Kerksplein als trouwlocatie beschikbaar. Trouwen in Haarlem betekent ook trouwen in een uiterst fotogenieke omgeving. Niet voor niets weten de
makers van Nederlandse televisieseries de Haarlemse trouwzalen goed te vinden. Uiteraard kan elk bruidspaar momenten uit een van de belangrijkste dagen van hun leven op prachtige plekjes in en om het stadhuis of de kerk laten vastleggen.

Het is fijn dat u Haarlem heeft gekozen om te trouwen.
De afdeling burgerlijke stand wenst u alvast een heel plezierige dag.

Beschrijving locaties en tarieven

Trouwen in Haarlem is mogelijk in het stadhuis, een gebouw met een rijke historie, gelegen aan de Grote Markt, in de Evangelisch Lutherse Kerk, een locatie met een zeer stijlvolle ambiance in het centrum van Haarlem of in de Molen de Adriaan die per mei 2004 aan de trouwlocaties is toegevoegd. De Adriaan is een stellingmolen uit 1778, met een prachtig verbouwde trouwzaal op de 1e etage. U kunt op bijzondere wijze in een (huwelijks) bootje stappen, aangezien de molen aan het Spaarne ligt. Vanaf 2005 is het mogelijk om te trouwen in de karakteristieke Oude Kerk in Spaarndam; in 2006 zijn de Grote of St. Bavokerk en de Nieuwe Kerk in Haarlem aan de trouwlocaties toegevoegd. In het stadhuis kunt u kiezen uit twee trouwzalen:
De Gravenzaal, bereikbaar via het bordes, geschikt voor gezelschappen tot 140 personen.
De Librije, bereikbaar via ingang Koningstraat, geschikt voor kleinere gezelschappen tot 75 personen. In de periode mei tot en met september is het Stadhuis ook op zaterdag beschikbaar.
De Evangelisch Lutherse kerk is geschikt voor gezelschappen tot 120 personen.  In molen de Adriaan is de trouwzaal via een wenteltrap bereikbaar en toegankelijk voor een gezelschap van maximaal 40 personen.
In de Oude Kerk in Spaarndam kunt u maximaal 140 personen ontvangen. De Grote of St. Bavokerk kan 150 personen ontvangen, in de Nieuwe Kerk zijn dat er 250.

Melding van voorgenomen huwelijk

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan? Dan moet u dit melden bij de gemeente waar u gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat. Dit wordt ondertrouw genoemd. De officiële naam is melding voorgenomen huwelijk of melding voorgenomen geregistreerd partnerschap. U kunt bij uw melding of ondertrouw meteen de datum en locatie voor uw huwelijk of geregistreerd partnerschap reserveren. U komt samen naar de publiekshal. Dit kan op afspraak of op vrije inloop van maandag tot en met vrijdag tussen 9:00 en 12:00 uur. Via het telefoonnummer 14 023 maakt u een afspraak. Een medewerker van het huwelijksloket bespreekt met u de voorwaarden en welke documenten u mee moet nemen naar de afspraak.

Persoonlijke benadering

Bruidsparen die in Haarlem trouwen krijgen veel persoonlijke aandacht. Hoewel het ‘voltrekken van het huwelijk’ zoals trouwen officieel heet, aan wettelijke regels is gebonden, wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met uw wensen. Wilt u een korte of juist lange toespraak, zijn er mensen in uw gezelschap die als gastspreker willen optreden? Samen met de ambtenaar van de burgerlijke stand kunt u al uw wensen bespreken. Bijna altijd voert u met de ambtenaar die uw huwelijk gaat voltrekken een persoonlijk voorbereidend gesprek. U kunt in Haarlem uw voorkeur aangeven voor een ambtenaar van de burgerlijke stand waarvan stijl en benadering u het meest aanspreken.

De trouwdag

Op de dag van het huwelijk wordt u op de afgesproken tijd verwacht bij de door u gereserveerde trouwlocatie.

De Trouwlocaties

De gemeente heeft 3 eigen trouwlocaties:

Gravenzaal (Deze zaal is van 8 november 2021 t/m 1 januari 2022 door onderhoudswerkzaamheden niet beschikbaar voor huwelijken)
Librije
Huwelijkskamer in de publiekshal

De Gravenzaal en Librije bevinden zich in het stadhuis, Grote Markt 2. Ze zijn het hele jaar van maandag tot en met vrijdag beschikbaar. In de maanden mei tot en met september zijn deze locaties ook op zaterdag geopend.

In de huwelijkskamer kunt u gratis trouwen of een partnerschap registreren op dinsdagochtend om 9.15 of om 9.30 uur. De huwelijkskamer bevindt zich op de 2e etage van de publiekshal aan de Zijlvest 39.

Een eigen locatie kiezen

Met het keuzepakket kunt u zelf uw trouwlocatie kiezen. De gemeente moet deze locatie wel goedkeuren. U leest meer over het keuzepakket op deze pagina onder Pakketten.

Verzoek locatie eigen keuze

U levert uw verzoek om een eigen trouwlocatie tegelijk met de toestemmingsbrief van de locatie in bij Bureau Huwelijkszaken. Stuur kopieën van de legitimatiebewijzen van het bruidspaar mee. Het bruidspaar en de locatie krijgen zo spoedig mogelijk bericht van de gemeente of de locatie wordt goedgekeurd.

Trouwambtenaren

U kunt kiezen welke trouwambtenaar uw ceremonie gaat uitvoeren. U geeft uw voorkeur minstens 6 weken van tevoren door. De gemeente probeert zoveel mogelijk aan uw wens tegemoet te komen. De trouwambtenaar maakt met u een afspraak voor een persoonlijk gesprek. In dit gesprek kunt u aangeven welke wensen u heeft voor de ceremonie. Een persoonlijk gesprek vooraf met de trouwambtenaar en een speech zijn niet mogelijk bij een nulpakket of een basispakket. 

Tarieven 2024 ( onder voorbehoud)

Nulpakket huwelijkskamer publiekshal Raakspoort: gratis
Basispakket Librije stadhuis Grote Markt: € 339
All-inpakket Gravenzaal stadhuis Grote Markt, maandag tot en met vrijdag : € 968
All-inpakket Gravenzaal stadhuis Grote Markt, zaterdag : € 1.235 alleen van mei tot en met september
All-inpakket Librije stadhuis Grote Markt, maandag tot en met vrijdag: € 670
All-inpakket Librije stadhuis Grote Markt, zaterdag: € 968 alleen van mei tot en met september
Eigen locatie, maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 18.00 uur: € 739. Plus de kosten van de trouwlocatie zelf
Eigen locatie, maandag tot en met vrijdag voor 9.00 uur of na 18.00 uur en zaterdag: € 819. Plus de kosten van de trouwlocatie zelf

Extra kosten

Trouwboekje: € 44,60
Internationaal uittreksel € 16,60
Ambtenaar als getuige: € 27 per getuige

Wijzigen of annuleren

U kunt uw wijziging of annulering alleen per brief of e-mail doorgeven. De datum waarop wij uw wijziging of annulering ontvangen, bepaalt of en hoeveel geld u terugkrijgt. U mailt naar antwoord@haarlem.nl t.a.v. afdeling Trouwen of stuurt de brief naar Gemeente Haarlem, Afdeling Klantcontactcentrum, Postbus 511, 2003 PB Haarlem

Nadere informatie

De balies in de publiekshal aan de Zijlvest 39 zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur en donderdag doorlopend tot 20.00 uur. Van 9.00 tot 11.00 uur kunt u zonder afspraak binnenlopen. Zonder afspraak moet u langer wachten. Vanaf 11.00 uur kunt u alleen binnenlopen als u een afspraak heeft.

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation