Gemeente Den Haag

Spui 70
2511 BT Den Haag

Trouwen in Den Haag

Voorwoord van de burgemeester

Gefeliciteerd! U gaat trouwen of partneren.
In Den Haag kan dat op enorm veel locaties. Daar leest u alles over op onze website: www.denhaag.nl. Daar kunt u - als u in Den Haag woont - alle voorbereidingen voor uw huwelijk of partnerschapsregistratie regelen. Het enige wat u nodig hebt is een pc met internetverbinding en een DigiD-code om mee in te loggen. Den Haag is een fantastische stad om in te trouwen. De mogelijkheden voor uw trouwdag zijn bijna onbeperkt. Bovendien heeft Den Haag veel leuke plekjes als achtergrond voor de trouwfoto’s. Om te beginnen zijn er de zee, het strand en tal van fraaie parken. Maar ook de architectuurliefhebbers komen ruimschoots aan hun trekken. Wat dacht u van het eeuwenoude Binnenhof en de Hofvijver als achtergrond voor uw trouwreportage. Of het moderne stadhuis, gebouwd onder architectuur van de vermaarde Amerikaan Richard Meier. Of anders het kleinste stadje van Nederland: Madurodam. Elders op deze website bieden Haagse ondernemers hun diensten aan. Ook zij helpen u graag bij de voorbereiding van uw bruiloft of partnerschapsregistratie. Net als onze trouwambtenaren, die niets liever doen dan het u op uw trouwdag zoveel mogelijk naar de zin te maken. Kortom, trouwen doe je in Den Haag!

Jan van Zanen
burgemeester van Den Haag

Melding van voorgenomen huwelijk

Dan moet u dit voornemen kenbaar maken aan de gemeente. Het handigst is om dit te doen in de gemeente waar u in het huwelijk treedt of uw partnerschap laat registreren.

Regel het via internet

Woont een van u in Den Haag, dan kunt u dit allemaal regelen via internet op www.denhaag.nl. Via www.denhaag.nl komt u op de site ‘Ons Haagse Huwelijk’, waar u alle informatie vindt. Hier kunt u ook zien of uw trouwdossier compleet is of dat er nog stukken ontbreken. U hebt hiervoor een pc met internetverbinding nodig, een DigiD-code om mee in te loggen en een creditcard of een rekening bij een bank waarmee u online kunt betalen (bijvoorbeeld via Ideal).

Huwelijk of partnerschap

Wilt u een huwelijk aangaan of een geregistreerd partnerschap? De keus is aan u. De rechtsgevolgen zijn vrijwel gelijk. Alleen met betrekking tot eventuele kinderen is er een verschil. U leest hierover meer in het hoofdstuk ‘Het burgerlijk huwelijk’. Een geregistreerd partnerschap kan later worden omgezet in een huwelijk. De ambtenaar van de burgerlijke stand moet hiervoor een akte van omzetting opmaken. Een huwelijk omzetten naar een geregistreerd partnerschap is niet mogelijk.

Uw trouwlocatie

Ook als het gaat om een trouwlocatie is de keus helemaal aan u. Behalve in een gemeentelijke trouwzaal kunt u in een zogenoemde ‘vrije locatie’ trouwen. U leest hierover meer op Trouwen in Den Haag. Zelfs uw trouwambtenaar kunt u zelf kiezen. Kijk hiervoor op internet.

De Trouwlocaties in Den Haag

De mooiste dag van uw leven kunt u vieren in Den Haag. De gemeente heeft eigen locaties waar u kunt trouwen of uw partnerschap kunt registreren. U kunt op één locatie eenvoudig of kosteloos trouwen of uw partnerschap laten registreren. In Den Haag zijn daarnaast veel vrije locaties om te trouwen. Ook kunt u zelf een plek als trouwlocatie laten aanwijzen.

De gemeente Den Haag heeft eigen locaties waar u kunt trouwen of uw partnerschap kunt registeren. U kunt (tegen betaling) terecht op:

Trouwlocatie Centrum

Het stadhuis is een schoolvoorbeeld van moderne architectuur, ontworpen door de beroemde Amerikaanse architect Richard Meier. In de ontvangstruimte van de trouwzaal hangt een kunstwerk aan de wand dat verwijst naar alle samenlevingsvormen die in de trouwzaal hun wettelijke basis krijgen. In de trouwzaal staat een kamerscherm vol huwelijkssymboliek. De zaal is verder ingericht in een stijl die herinneringen oproept aan de sprookjes van duizend en één nacht. De naastgelegen felicitatieruimte ademt dezelfde sfeer. In de trouwzaal is plaats voor honderd personen. Bij het stadhuis is parkeergelegenheid voor vijf auto’s. De trouwzaal heeft een speciale voorziening voor doven en slechthorenden. Het afspelen van meegebrachte muziek is mogelijk in beperkte mate. Let u erop dat het een originele cd is. Honden mogen niet mee naar binnen. Dit geldt niet voor blindengeleidehonden.

Oude stadhuis aan de Groenmarkt

Het oorspronkelijke stadhuis dateert uit 1565. In 1733 werd het uitgebreid met een vleugel waarvan de ‘Blauwe kamer’ deel uitmaakt. Deze doet al jaren dienst als trouwzaal. Prinses Juliana en Prins Bernhard gaven elkaar hier in 1937 het jawoord. De voormalige ‘Vierschaar’ is de oudste zaal en nu in gebruik als felicitatieruimte. Deze zaal is genoemd naar de vier ‘scharen’ of banken, waar in vroeger tijden de schepenen zaten die ook de rechtspraak voor hun rekening namen. De ontvangstruimte bevat portretschilderingen van alle burgemeesters die Den Haag de afgelopen eeuwen heeft gekend. In de trouwzaal is plaats voor 75 personen. Er is parkeergelegenheid voor 5 auto’s. Het afspelen van meegebrachte muziek is mogelijk in beperkte mate. Let u erop dat het een originele cd is. Honden mogen niet mee naar binnen. Dit geldt niet voor blindengeleidehonden.

Trouwlocatie Escamp

In mei 2011 is op de Leyweg het nieuwe stadsdeelkantoor van de wijk Escamp opgeleverd. Het gebouw dat ontworpen is door architect Rudy Uijtenhaak is met zijn opvallende driehoekige vorm een markant gebouw en een herkenningspunt in de wijk. In het Atrium kunt u de trouwzaal vrij in de ruimte zien hangen. De eivormige zaal is vanaf de eerste verdieping te bereiken en heeft een moderne uitstraling. Er is hier ruimte voor 65 personen. De felicitatieruimte heeft door de glazen wand een prettige lichtinval. Bij het stadhuis is er parkeergelegenheid voor 3 auto’s. Het afspelen van meegebrachte muziek is mogelijk in beperkte mate. Let u erop dat het een originele cd is. Honden mogen niet mee naar binnen. Dit geldt niet voor blindengeleidehonden.

Hoe lang duurt de trouwceremonie?

De ceremonie duurt in totaal 45 minuten (behalve bij het eenvoudig of gratis huwelijk) gerekend vanaf het moment van binnenkomst tot en met de felicitatie.

Reserveren trouwlocatie

Bij de reservering van een trouwlocatie moet u direct betalen.

Loslaten sierduiven bij huwelijken

De gemeente Den Haag raadt het loslaten van sierduiven bij huwelijken af, omdat dit nadelige gevolgen heeft voor de gezondheid en het welzijn van deze dieren.

Kies uw eigen trouwlocaties

U kunt ook zelf een trouwlocatie kiezen. De voorwaarden om een locatie te laten aanwijzen als trouwzaal staan op de website van de gemeente: www.denhaag.nl. Daar kunt u ook een aanvraagformulier downloaden. Bovendien treft u er een overzicht aan van alle locaties die inmiddels al zijn aangewezen als ‘vrije trouwlocatie’. Daar komen nog steeds adressen bij. Het aantal trouwzalen was al uitgebreid met drie nietgemeentelijke panden: Paviljoen De Witte, het Kurhaus en de Koninklijke Schouwburg. Sinds 2007 kan iedere exploitant zo’n aanwijzing vragen. Wordt dat verzoek ingewilligd, dan heet dat een ‘vrije trouwlocatie’. Zo kunt u tegenwoordig trouwen aan het strand in een van de strandpaviljoens van Scheveningen en Kijkduin, maar let op: u mag niet trouwen óp het strand. U kunt ook terecht …in een 5-sterren hotel, een museum, ja zelfs op de Pasar Malam (vanaf 2009 aangeduid als Tong Tong Festival). Meestal gaat het om een permanente aanwijzing. Maar op verzoek van het bruidspaar worden ook locaties aangewezen voor een enkel huwelijk. Dat gebeurde bijvoorbeeld met het clubhuis van een tennispark, een bijzonder kantoorpand, een wijkcentrum, een hofje en Madurodam. Alle actuele tarieven staan op de website van de gemeente  www.denhaag.nl.
Wijzigingen voorbehouden

Tarieven 2021 (onder voorbehoud)

Maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur € 607,56
Maandag tot en met vrijdag vanaf 18.00 uur tot 21.00 uur € 755,45
Zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur € 706,05
Zaterdag vanaf 18.00 tot 21.00 uur € 853,95
Zondag van 9.00 tot 18.00 uur € 744,35
Zondag vanaf 18.00 tot 21.00 uur € 892,25
Aanwijzing trouwlocatie € 185,85

Dit zijn de tarieven van de gemeente bij het trouwen op een vrije locatie. De kosten van de locatie zelf moet u met de locatie afrekenen.

Trouwlocatie Centrum

De trouwzaal op het Spui heeft een sprookjesachtige sfeer. Er is een felicitatieruimte in dezelfde sfeer.

Maandag van 10.30 tot 18.00 uur € 492,10
Dinsdag van 12.00 tot 18.00 uur € 492,10
Woensdag van 9.00 tot 18.00 uur € 492,10
Donderdag van 9.00 tot 18.00 uur € 492,10
Vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur € 598,90

Trouwlocatie Groenmarkt

Trouwlocatie Groenmarkt is het oude stadhuis van de gemeente. In dit 16e-eeuwse pand kunnen u en uw partner elkaar het jawoord geven. De felicitatieruimte is in de oudste zaal van het gebouw: de oude schepenzaal of 'vierschaar'.

Maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 18.00 uur € 683,10
Donderdag vanaf 18.00 tot 21.00 uur € 831
Vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur € 731,30
Vrijdag vanaf 18.00 tot 21.00 uur € 878,90
Zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur € 1.343,30
Zaterdag vanaf 18.00 tot 21.00 uur  € 1.491,20
Zondag van 9.00 tot 18.00 uur € 1.542,30
Zondag vanaf 18.00 tot 21.00 uur € 1.690,20

Trouwlocatie Escamp

Stadskantoor Leyweg heeft een moderne uitstraling.

Maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 18.00 uur € 492,10
Vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur € 598,90

Reserveren trouwlocatie

Bij de reservering van een trouwlocatie moet u meteen betalen.

U kunt op de stadsdeelkantoren alleen pinnen. Op stadsdeelkantoor Centrum kunt u pinnen en contant betalen.

Kies uw eigen trouwambtenaar

Den Haag heeft veel trouwambtenaren. U heeft de keuze voor een eigen trouwambtenaar. Aan u de keus! Voor meer informatie verwijzen wij u naar www.denhaag.nl

Bekijk hier al onze trouwspecialisten uit de gemeente Den Haag

Copyright © 2021
Webdesign door Pixel Creation