Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Trouwen in de Gemeente Brunssum

Gemeente Brunssum
Lindeplein 1
6444 AT Brunssum

Trouwen in Brunssum

Onlangs hebben jullie je verloofd (gefeliciteerd!) en nu zijn jullie op zoek naar een mooie trouwlocatie ergens in de gemeente Brunssum. Dat is immers de eerste en ook de belangrijkste stap wanneer jullie willen trouwen. Zonder een trouwlocatie gebeurt er vrij weinig. Gelukkig zijn jullie op de beste pagina beland met betrekking tot trouwlocaties in Brunssum. Neem eens een kijkje tussen de mogelijkheden! 

Overigens kunnen jullie natuurlijk ook trouwen op het gemeentehuis in Brunssum. Wanneer jullie de voorkeur geven aan een kleine, intieme ceremonie is dat een perfecte optie. In Brunssum kun je in het oude of nieuwe gemeentehuis trouwen met een ambtenaar die jullie in de echt verbindt. Het is ook optioneel om zonder ceremonie te trouwen, alleen met jullie getuigen. Deze optie kan eens per week gratis plaatsvinden. Voorwaarde hiervoor is dat één van jullie inwoner is van Brunssum. 

Wanneer jullie iets groters willen dan trouwen in het gemeentehuis, dan kunnen jullie eens een kijkje nemen tussen de opties die we hierboven al even noemden. Wanneer het op trouwlocaties in Brunssum aankomt, is er vrij veel keuze. Gebruik de filters bovenaan de pagina om een gerichtere selectie te zien. Kies bijvoorbeeld in welke omgeving de trouwlocatie zich moet bevinden of wat de capaciteit of stijl van de trouwlocatie is. 

Weten wat de ervaring van andere bruidsparen is met één van de trouwlocaties? Indien er reviews zijn, staan die ook vermeld op de pagina van de trouwlocatie zelf. Hierdoor krijg je al een goede eerste indruk. Maar het beste kunnen jullie zelf even een afspraak inplannen. Dan kun je de trouwlocatie met eigen ogen bekijken en voel je veel beter of dit bij je past of niet. 

Mooie locatie gevonden? Maak snel een afspraak en leg jullie gewilde trouwdatum vast! Meer informatie over trouwen in Brunssum lees je hieronder. 

Voorwaarden trouwen en geregistreerd partnerschap 

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan staan de voorwaarden daarvoor in de wet. Hieronder leest u de belangrijkste voorwaarden. 

Met één persoon

U mag maar met één persoon tegelijk trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. U mag ook niet al getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben met iemand anders. 

18 jaar of ouder

U moet 18 jaar of ouder zijn. Sinds december 2015 zijn er geen uitzonderingen meer mogelijk op deze leeftijdseis. 

Curatele 

Staat u onder curatele? Dan hebt u toestemming nodig van de curator om te mogen trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten. Soms hebt u zelfs toestemming nodig van de kantonrechter.

Procedure trouwen en geregistreerd partnerschap

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan moet u naar de ambtenaar van de burgerlijke stand. Alles wat u moet regelen is vastgelegd in de wet. Hieronder leest u de belangrijkste dingen die u moet regelen. 

Voornemen melden bij gemeente

U meldt persoonlijk of schriftelijk dat u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt sluiten. Dit doet u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente waar u wilt trouwen of een partnerschap wilt sluiten. Sinds 1 juli 2016 kunt u uw melding ook digitaal doen. Dit kan nog niet in alle gemeenten. Daarbij hoeft u in principe geen stukken te overleggen met daarin uw geboorteakte of beëindiging van uw eerdere huwelijk of geregistreerd partnerschap. Uw eigen opgave, persoonlijk of schriftelijk, is voldoende. 

Wachttijd

Heeft u uw voornemen kenbaar gemaakt bij de ambtenaar van de burgerlijke stand? Dan moet u minstens 14 dagen wachten. Daarna kunt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. Heel soms geldt deze termijn niet, bijvoorbeeld als uw aanstaande echtgenoot of partner ernstig ziek is en verwacht wordt dat hij of zij snel overlijdt. 

Getuigen 

U moet minimaal twee en maximaal vier getuigen hebben. Zij moeten 18 jaar of ouder zijn. Bij het kenbaar maken van uw voornemen te trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten, moet u hun namen en adressen doorgeven. 

Het ja-woord

U legt een verklaring af bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Daarmee is uw relatie officieel vastgelegd. Als u trouwt geeft u het ja-woord. Bij een geregistreerd partnerschap is dit niet verplicht. U kunt zelf een tekst bedenken. 

Huwelijksakte of partnerschapsakte 

Na de verklaring ondertekent u een akte. Ook de getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand ondertekenen deze akte. 

Kosten

Voor trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten moet u betalen. Maar elke gemeente heeft vaste tijden waarop u gratis kunt trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten.

Kerkelijk huwelijk 

Nadat u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand bent geweest, kunt u nog in de kerk trouwen. Dat heet inzegenen of bevestigen. Het kerkgenootschap beslist zelf of ze uw huwelijk wil inzegenen. Ze hoeven dit niet te doen.

Tarieven 2024 (Onder voorbehoud)

Aan het melden van uw trouwplannen zijn geen kosten verbonden.

Afhankelijk van de gekozen datum en tijdstip zijn de volgende kosten aan het huwelijk verbonden:

De voltrekking van het huwelijk is op dinsdagmorgen om 9.00 uur en 9.30 uur gratis. U kiest dan voor een sobere huwelijksvoltrekking zonder gasten en met maximaal vier getuigen.

De huwelijksvoltrekking op andere dagen/tijdstippen kost:

Van maandag t/m donderdag (tussen 09.00 uur en 17.00 uur) en vrijdag (tussen 09.00 uur en 12.00 uur € 189,35
Van maandag t/m donderdag (tussen 07.00 uur en 09.00 uur en 17.00 uur 20.00 uur) en vrijdag (tussen 07.00 uur en 09.00 uur én tussen 12.00 uur en 20.00 uur) € 252,45
Van maandag t/m zaterdag (tussen 20.00 uur en 07.00 uur) € 780,70
Op zaterdag (tussen 07.00 uur en 20.00 uur) € 441,75

Mogelijk bijkomende kosten zijn:

Aanwijzen trouwlocatie voor 1 dag € 47,90
Het trouwboekje: € 31,30
Per getuige van de gemeente: € 37,50
Benoeming trouwambtenaar voor 1 dag: € 65,35

Annulering van het huwelijk brengt kosten met zich mee. Deze bedragen € 66,90. Kosten die u al eerder betaald heeft, krijgt u uiteraard terug.
U betaalt bij het vastleggen van de datum contant of met uw pinpas.

 

 

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation