Trouwen in de Gemeente Breda

Gemeente Breda
Claudius Prinsenlaan 10
4811 DJ Breda

Trouwen in Breda

Gefeliciteerd met het voornemen om binnenkort te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. In Breda krijgt uw huwelijk of geregistreerd partnerschap een bijzonder tintje. Voor het zover is moet u van alles regelen. Wij helpen u graag om deze bijzondere dag tot de “mooiste dag van uw leven” te maken.

Afdeling Burgerzaken

De medewerkers van de afdeling burgerzaken geven u graag alle informatie over trouwen (geregistreerd partnerschap) in Breda. U vindt de balies van de afdeling Burgerzaken in de Publiekshal van het Stadskantoor.

Voor meer informatie of het maken van een afspraak kijkt u op www.breda.nl
U kunt voor een afspraak ook telefonisch contact opnemen via 14 076.

Melding van uw voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap (ondertrouw)

Een melding van een voorgenomen huwelijk of een geregistreerd partnerschap moet u rechtstreeks doen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt aangaan; 

Als u beiden niet in Nederland woont en u en/of uw partner de Nederlandse nationaliteit bezit, moet u in de gemeente Den Haag een melding doen. Een melding kunt u in Breda alléén schriftelijk doen. U kunt telefonisch contact opnemen met de gemeente om de documenten die nodig zijn voor uw voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap aan te vragen.

Als u melding hebt gedaan van uw voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap kunt u na minimaal veertien dagen trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan.

Het meldingsformulier is één jaar geldig nadat deze door beiden is afgelegd.

Na de voltrekking van het huwelijk of geregistreerd partnerschap ontvangt de gemeente waar u en uw partner staan ingeschreven een kennisgeving van het gesloten huwelijk of geregistreerd partnerschap, zodat dit kan worden ingeschreven in de basisregistratie personen (BRP).

Wat heeft u nodig?

Een kopie van een geldig legitimatiebewijs van u en uw partner;

Een kopie van het legitimatiebewijs van uw getuigen (minimaal 2 maximaal 4);

Bent u en/of uw partner in het buitenland geboren? Heeft u en/of uw partner in het buitenland gewoond? Heeft u en/of uw partner niet de Nederlandse nationaliteit? Bent u en/of uw partner gescheiden in het buitenland? Misschien moet u en/of uw partner buitenlandse documenten overleggen. Bel voor meer informatie hierover met de gemeente.

Locaties om te trouwen

Het is mogelijk om te trouwen in het Stadhuis van Breda, het stadskantoor, de Grote Kerk, de Waalse Kerk in Breda, het voormalige raadhuis in Princenhage, het Landgoed Wolfslaar en Korenmolen de Hoop. Daarnaast kan, op verzoek, éénmalig een locatie worden aangewezen voor de huwelijksvoltrekking of partnerschapsregistratie. Het aanvraagformulier “éénmalig aan te wijzen trouwlocatie” is te downloaden via de site van de gemeente Breda.

Stadhuis

Voor het sluiten van huwelijken maakt de gemeente Breda gebruik van twee zalen die zich bevinden in het Stadhuis aan de Grote Markt.
Bezoekadres:  Grote Markt 38.  bHet oudste deel van het Stadhuis dateert uit 1535. De (grote) trouwzaal ofwel de receptiezaal is gebouwd in de jaren 1924-1926.  De kleine trouwzaal of voormalige burgemeesterskamer is in 1998 geheel in de oude stijl hersteld en geschikt voor gezelschappen tot ongeveer 20 personen.

Grote Kerk

De Grote Kerk van Breda heeft diverse mogelijkheden om uw huwelijk te laten voltrekken. Voor informatie kunt u contact opnemen met het secretariaat dat telefonisch bereikbaar is op nummer: ?076 - 521 82 67. Schrijven kan ook: Postbus 1017, 4801 BA Breda. U kunt de locatie bekijken op internet:

Waalse Kerk

De Waalse Kerk te Breda, voorheen Wendelinuskapel, is een rijksmonument en dateert uit het jaar 1438. Deze kerk is gelegen in de binnenstad van Breda (naast het Begijnhof) aan het adres Catharinastraat 83.
In deze sfeervolle kerk is het mogelijk zowel het burgerlijk als ook het kerkelijk huwelijk te laten voltrekken. Exclusieve mogelijkheden voor receptie en huwelijksfeest kunnen worden besproken met onze gastheer: de heer Dalinghaus. Hij is telefonisch bereikbaar op 076-5223633.

Landgoed Wolfslaar

Jullie bruiloft bij Landgoed Wolfslaar is er één in ongedwongen stijl, maar tegelijkertijd van een ongekende bijzonderheid en luxe. De hele dag kan plaatsvinden op deze unieke locatie. Van ontvangst tot huwelijksvoltrekking, van bruidstaart tot receptie en van diner tot feestavond. Het Landgoed, sfeervol verlicht door tientallen vuurpotten, geeft het geheel de intieme en romantische sfeer die past bij zo’n bijzonder dag

Kasteel Bouvigne

Heeft u er altijd van gedroomd om elkaar het ja-woord te geven in een echt kasteel? Dan hebben we goed nieuws voor u! Sinds 1 oktober 2010 is kasteel Bouvigne namelijk één van de officiële trouwlocaties binnen de gemeente Breda en kan uw droom werkelijkheid worden. Het kasteel is op werkdagen te reserveren voor het voltrekken van een huwelijk. Het maximum aantal personen dat tegelijkertijd in het kasteel mag zijn, is vastgesteld op 37. Dit heeft te maken met veiligheidsvoorschriften van de brandweer. De trouwzaal ligt op de begane grond van het kasteel en is dankzij een verplaatsbare helling ook toegankelijk voor mensen met een rolstoel of rollator.

Korenmolen de Hoop

Uw complete huwelijksdag op een unieke locatie. Dit monumentale pand uit 1865 is gelegen aan de rand van de dorpskern Bavel. Het is goed bereikbaar en heeft een ruime, gratis toegankelijke, parkeergelegenheid. De huwelijksvoltrekking kan plaatsvinden in de sfeervolle ruimte Onder De Molen, en is geschikt voor ongeveer 40 personen. De voltrekking kan ook, indien gewenst, plaatsvinden in de Graanzaal. In de aangrenzende ruimtes Moutzaal en Graanzaal, is het mogelijk om de verdere feestdag in te vullen. Tevens verzorgt het keukenteam graag al uw culinaire wensen.

Eigen locatie:

Naast bovenstaande locaties kan er in Breda in ieder pand een huwelijk worden gesloten of een partnerschap worden geregistreerd. Dat heet dan "eigen" locatie. Als u uw huwelijk wilt laten sluiten of uw partnerschap wilt laten registreren op een eigen locatie, moet u een verzoek indienen bij de gemeente om deze locatie éénmalig aan te wijzen als trouwlocatie. Klik op eigen locatie voor meer informatie.

Trouwambtenaren

Eén van de Bredase ambtenaren van de Burgerlijke stand voltrekt uw huwelijk. De ambtenaren van de burgerlijke stand voltrekken huwelijken op locaties en tijdstippen volgens een vastgesteld rooster.

De Trouwdag

Voor uw huwelijk of registratie van uw partnerschap heeft de ambtenaar van de burger­lijke stand een half uur gereserveerd. Hierin zit de tijd begrepen die nodig is voor het binnen­komen en het verlaten van het Stadhuis. De ambtenaar van de burger­lijke stand verzoekt u vriendelijk maar dringend om op de afgesproken tijd aanwezig te zijn. Het is voor u en alle betrok­kenen heel ­vervelend wanneer u niet op tijd aan­wezig kunt zijn en de toespraak moet worden bekort. Het is heel goed mogelijk dat na uw huwelijk weer een volgend aanstaand paar in het huwelijk treedt.

Tarieven 2022 (onder voorbehoud)

Stadhuis beide zalen of andere locatie
Maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 18.00 uur € 449

Stadhuis beide zalen
Vrijdag vanaf 18.00 uur
Zaterdag tussen 9.00 en 21.00 uur of een afwijkende dag en tijd € 882

Stadhuis beide zalen
Zondag € 1125

Andere locatie
Vrijdag vanaf 18.00 uur
Zaterdag tussen 9.00 en 21.00 uur of een afwijkende dag en tijd € 694

Andere locatie
Zondag € 930

Stadhuis kleine zaal
geen toespraak Maandag tussen 10.00 en 11.00 uur € 104

Stadskantoor
geen toespraak
Maandag tussen 9.00 en 9.30 uur Gratis

Overzicht mogelijke extra kosten   

Trouw- of partnerschapsboekje € 22
Omzetten van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk in het Stadskantoor € 42 
Annulering huwelijk 5 weken of langer voor de huwelijksdatum € 43,70
Annulering huwelijk in de laatste 5 weken voor de huwelijksdatum € 87,40
Eenmalige benoeming trouwambtenaar zonder beëdiging € 100
Eenmalige benoeming trouwambtenaar met beëdiging € 200

Als u trouwt op een andere plaats dan het stadhuis of stadskantoor, betaalt u voor het gebruik van de locatie aan de eigenaar. Deze kosten komen bij de bedragen op deze pagina.

Copyright © 2022
Webdesign door Pixel Creation