Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Trouwen in de Gemeente Barendrecht

Gemeente Barendrecht
Binnenhof 1
2991 AA Barendrecht

Trouwen in Barendrecht

Barendrecht heeft op trouwgebied veel te bieden. Alle faciliteiten en voorzieningen zijn voor handen om van uw huwelijksceremonie een onvergetelijke gebeurtenis te maken. Een vaak gehoorde kreet luidt: ‘Je trouwdag is de mooiste dag van je leven’. Of het echt de mooiste dag zal zijn? Wie zal het weten. De gemeente doet er in ieder geval alles aan om er iets moois van te maken. Dat geldt voor alle betrokkenen, maar in het bijzonder voor de ambtenaar die uiteindelijk uw huwelijk zal voltrekken. In vaktermen heet zo’n ambtenaar een ‘babs’, hetgeen de afkorting is voor Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. De trouwzaal in de oude dorpskern is ons kroonjuweel. Het is een sfeervol en mooi gebouw in een historisch stukje Barendrecht.

Klik hier voor het overzicht van de trouwlocaties in Barendrecht.

Bovendien is trouwen in Barendrecht nog echt iets bijzonders. Door middel van een persoonlijke aanpak zorgen we ervoor dat uw huwelijk er niet eentje wordt van “dertien in een dozijn”.

Persoonlijke benadering

Velen zien een bruiloft als de mooiste dag uit hun leven. Het is daarom logisch dat alles op zo’n dag op rolletjes moet lopen. De gemeente onderschrijft die gedachte. Daarom kiest Barendrecht bij een trouwerij altijd voor een persoonlijke benadering. Allereerst neemt de buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (‘babs’) contact op met het bruidspaar om een afspraak te maken voor een huisbezoek. De ervaring heeft geleerd hoe waardevol dit bezoek is voor beiden partijen. Elkaar leren kennen en met elkaar van gedachten wisselen is een absolute must voor een geslaagde huwelijksplechtigheid. Tijdens het bezoek wordt geïnventariseerd wat de wensen zijn en worden de mogelijkheden besproken. Er is volop ruimte voor persoonlijke invulling en er wordt gezocht naar een vorm waarin u zich als bruidspaar het best herkent en thuis voelt. Een huwelijk op maat dus.

Trouwen in het gemeentehuis: modern en sfeervol

Het is mogelijk te trouwen in het gemeentehuis van Barendrecht. Het gemeentehuis ademt aan alle kanten sfeer en is modern en stijlvol ingericht. Maar om te trouwen bent u niet alleen op het gemeentehuis aangewezen. Een paar honderd meter verderop in de oude dorpskern van Barendrecht ligt het kroonjuweel van Barendrecht: de Watertoren.

Specificaties

Aantal personen: 60
Parkeergelegenheid: goed. Met uitzondering van vrijdag in verband met markt.
Toegankelijkheid: goed toegankelijk voor minder validen en mensen in een rolstoel.

Trouwzaal watertoren: historisch en karakteristiek

Wie wil trouwen op een uiterst sfeervolle, maar bovenal unieke locatie waar het lijkt of de tijd heeft stilgestaan, kan terecht in de oude dorpskern van Barendrecht. Te midden van prachtige historische gebouwen bevindt zich de Watertoren. Het stijlvolle halfronde gebouw vormt één geheel met de diverse karakteristieke en historische elementen die de dorpskern al sinds jaar en dag sieren. Kortom een ideale plek voor een sfeervolle en geslaagde huwelijksceremonie.

Specificaties

Aantal personen: 60
Parkeergelegenheid: beperkt. U kunt uw gasten daar op wijzen en ze adviseren te parkeren op het plein voor het gemeentehuis.
Toegankelijkheid: goed toegankelijk voor minder validen en mensen in een rolstoel.

Trouwen op Locatie

Naast onze authentieke trouwlocaties biedt de Gemeente Barendracht ook de gelegenheid om op een vrije locatie of op een afwijkend tijdstip te trouwen. Indien u hierin interesse hebt bent u van harte welkom om bij een van onze balies langs te komen, zodat wij samen met u de mogelijkheden kunnen bekijken. Ook voor verdere informatie over de voorwaarden die verbonden zijn aan het trouwen op locatie kunt u terecht aan de balie in het Gemeentelijk Servicecentrum. Wat aan een huwelijk vooraf gaat.

Aan de mooiste dag van je leven gaat vaak een lange voorbereidingsperiode vooraf. De huwelijksdatum plannen, een gastenlijst opstellen, bruidskleding uitzoeken en trouwkaarten versturen. Het is slechts een kleine lijst van voorbereidingen. In de aanloop naar een bruiloft moet u echter ook rekening houden met een aantal officiële momenten. Hieronder volgt een beschrijving van het traject.

Hoe kan ik ons voorgenomen huwelijk of registratie partnerschap melden?

Trouwt u niet in het gemeentehuis of de Watertoren? Neem dan eerst contact op met de trouwlocatie of jullie voorkeursdatum en het tijdstip nog beschikbaar is. Vul daarna het meldingsformulier (vroeger 'ondertrouw') in. In het meldingsformulier geven jullie je voorkeursdatum aan, de ambtenaar die jullie voorkeur heeft en de getuigen die aanwezig zijn. 

Wat heeft u nodig?

DigiD inloggegevens van beiden. (U logt beiden in met ieder uw eigen DigiD en doet daarmee samen digitaal melding van uw voorgenomen huwelijk. 

Gegevens van eerdere huwelijken of geregistreerde partnerschappen (namen voluit, data en plaats van voltrekking en ontbinding).
Namen van de ouders van u en uw partner (namen voluit).
Gescande geldige legitimatiebewijzen van beide partners (u kunt deze uploaden bij het formulier).
Vastgelegde locatie en datum (als het om een andere locatie gaat dan het gemeentehuis en de Watertoren).
Gegevens van uw getuigen: BSN, (geslachts)namen voluit, adresgegevens, geboortedatum en geboorteplaats (minimaal 2, maximaal 4 getuigen).

Namen van 2 trouwambtenaren van uw voorkeur.

Indien meldingsformulier B voor jullie start, hebben jullie ook de gegevens van jullie verblijfsrecht nodig en de gegevens van kind(eren) in familierechtelijke betrekking.

Benodigde documenten

Degene die in Barendrecht woonachtig is en tevens gaat trouwen, hoeft hiervoor niet langer een geboorteakte en/of overlijdens- cq. echtscheidingsakte nodig. Wij halen deze informatie uit onze Gemeentelijke Basisadministratie. U tekent hiervoor bij de huwelijksaangifte een Verklaring van Staat. Wel moet u een kopie legitimatiebewijs inleveren.
Trouwt u in een andere gemeente, dan dient u zelf te informeren welke documenten u nodig heeft.
Wanneer er sprake is van een andere nationaliteit dan de Nederlandse, kunnen er aanvullende documenten nodig zijn. U kunt hiervoor contact opnemen met het Gemeentelijk Servicecentrum.

Getuigen

Bij de huwelijksvoltrekking moeten minimaal twee en maximaal vier officiële getuigen aanwezig zijn. Zij moeten tijdens de plechtigheid hun handtekening zetten. De namen van de getuigen moet u bij de aangifte van het huwelijk opgeven. Van de getuigen moet op dat moment ook een (kopie van) een geldig legitimatiebewijs of een afschrift uit de Gemeentelijke Basisadministratie overhandigd worden. Getuigen moeten meerderjarig zijn.

Naamgebruik

Na het huwelijk (en na het geregistreerd partnerschap) mag zowel de man als de vrouw kiezen voor een huwelijksnaam.
Daarbij is er de keuze uit vier mogelijkheden:
Alleen de eigen geslachtsnaam;
De geslachtsnaam van de echtgeno(o)t(e);
Eigen geslachtsnaam – geslachtsnaam echtgeno(o)t(e);
Geslachtsnaam echtgeno(o)t(e) - eigen geslachtsnaam.
De huwelijksnaam die u kiest, geldt overigens alleen voor het maatschappelijk verkeer. Voor de Nederlandse wet houdt u altijd de naam die u voor het huwelijk droeg.

Tarieven 2024 (onder voorbehoud)

Gemeentehuis of aangewezen locatie

Gemeentehuis, maandag tot en met vrijdag (zaterdag niet mogelijk) tussen 09.00 tot 17.00 uur: € 440,40
Aangewezen locatie, maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 tot 17.00 uur: € 572,50
Aangewezen locatie, zaterdag tussen 09.00 tot 17.00 uur: € 798,30
De kosten zijn inclusief trouwboekje of partnerschapsboekje.
Het is niet mogelijk om op officiële feestdagen te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan.

Eventueel bijkomende kosten:

voor huwelijken en partnerschappen op een locatie naar keuze gelden andere tarieven.
de kosten van de locatie zelf.
wijzigen van trouwlocatie en/of tijd: € 46,20
annulering: € 82,60
Let op: u kunt annuleren tot het voorbereidingsgesprek met de trouwambtenaar. Als u na het gesprek met de trouwambtenaar annuleert, betaalt u het volledige tarief.

Locatie naar keuze

Voor huwelijken en partnerschappen op een locatie naar keuze, gelden de volgende tarieven:

Maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur: € 785,00
Maandag tot en met vrijdag van 17.30 tot 23.00 uur: € 798,30
Zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur: € 798,30
Zaterdag van 17.30 tot 23.00 uur: € 798,30
De tarieven zijn inclusief trouwboekje.

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met het gemeentelijk Servicecentrum, tel. 140180
Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak, kunt u terecht op www.barendrecht.nl of kunt u contact opnemen met het gemeentelijk Servicecentrum, tel. 140180

Gemeente Barendrecht,
Postbus 501, 2990 EA Barendrecht.
Bezoekadres: Binnenhof 1, www.barendrecht.nl

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation