Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Trouwen in de Gemeente Asten

Gemeente Asten
Koningsplein 3
5721 GJ Asten

Trouwen in Asten

De gemeente Asten is omgeven door groen en is daardoor een oase van rust. Maar laat je niet voor de gek houden! Er zijn namelijk meer dan genoeg leuke trouwlocaties te vinden als je wil trouwen in Asten. En daarvoor ben jij natuurlijk op deze pagina beland. Wil je graag een trouwlocatie in Asten vastleggen? Wij hebben de leukste, mooiste, meest romantische en prachtige trouwlocaties gebundeld op onze website. Je kunt hier direct ervaringen van andere bruidsparen lezen die zijn getrouwd in Asten. Spreekt jullie een trouwlocatie aan en hebben andere bruidsparen daar ook goede ervaringen gehad? Neem dan zeker direct contact op met één van de locaties! De contactgegevens hebben we al verzameld voor je. 

Het gemeentehuis van Asten heeft een trouwzaal waar jullie elkaar het jawoord kunnen geven. Het is ook mogelijk om, mocht je tussen de trouwlocaties op onze website geen geschikte locatie vinden, een eigen trouwlocatie te kiezen. Hier zijn wel voorwaarden aan gebonden. Kijk hiervoor op de website van de gemeente zelf. 

Gratis trouwen is uiteraard ook een optie. Zoals bij veel gemeenten kun je ook in Asten gratis trouwen op maandagochtend, om 9:00 of om 9:15. 

De gemeente regelt in veel gevallen een trouwambtenaar, maar deze kun je ook zelf uitzoeken. Trouwen in Asten wordt namelijk nóg leuker met een eigen BABS. Misschien wel handig om te weten: jullie BABS moet beëdigd en benoemd zijn in een andere gemeente. De kosten blijven overigens hetzelfde (meer informatie over kosten kun je verderop op de pagina vinden). 

Je kunt in Asten wel een willekeurige locatie eenmalig als trouwlocatie laten benoemen, maar het is helaas niet mogelijk om iemand één dag tot BABS of trouwambtenaar te benoemen. Houd hier dus rekening mee! Lees verder over trouwen in Asten of doe inspiratie op voor trouwlocaties in Asten op onze website. 

Voorwaarden trouwen en geregistreerd partnerschap 

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan staan de voorwaarden daarvoor in de wet. Hieronder leest u de belangrijkste voorwaarden. 

Met één persoon

U mag maar met één persoon tegelijk trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. U mag ook niet al getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben met iemand anders. 

18 jaar of ouder

U moet 18 jaar of ouder zijn. Sinds december 2015 zijn er geen uitzonderingen meer mogelijk op deze leeftijdseis. 

Curatele 

Staat u onder curatele? Dan hebt u toestemming nodig van de curator om te mogen trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten. Soms hebt u zelfs toestemming nodig van de kantonrechter.

Procedure trouwen en geregistreerd partnerschap

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan moet u naar de ambtenaar van de burgerlijke stand. Alles wat u moet regelen is vastgelegd in de wet. Hieronder leest u de belangrijkste dingen die u moet regelen. 

Voornemen melden bij gemeente

U meldt persoonlijk of schriftelijk dat u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt sluiten. Dit doet u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente waar u wilt trouwen of een partnerschap wilt sluiten. Sinds 1 juli 2016 kunt u uw melding ook digitaal doen. Dit kan nog niet in alle gemeenten. Daarbij hoeft u in principe geen stukken te overleggen met daarin uw geboorteakte of beëindiging van uw eerdere huwelijk of geregistreerd partnerschap. Uw eigen opgave, persoonlijk of schriftelijk, is voldoende. 

Wachttijd

Heeft u uw voornemen kenbaar gemaakt bij de ambtenaar van de burgerlijke stand? Dan moet u minstens 14 dagen wachten. Daarna kunt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. Heel soms geldt deze termijn niet, bijvoorbeeld als uw aanstaande echtgenoot of partner ernstig ziek is en verwacht wordt dat hij of zij snel overlijdt. 

Getuigen 

U moet minimaal twee en maximaal vier getuigen hebben. Zij moeten 18 jaar of ouder zijn. Bij het kenbaar maken van uw voornemen te trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten, moet u hun namen en adressen doorgeven. 

Het ja-woord

U legt een verklaring af bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Daarmee is uw relatie officieel vastgelegd. Als u trouwt geeft u het ja-woord. Bij een geregistreerd partnerschap is dit niet verplicht. U kunt zelf een tekst bedenken. 

Huwelijksakte of partnerschapsakte 

Na de verklaring ondertekent u een akte. Ook de getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand ondertekenen deze akte. 

Kosten

Voor trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten moet u betalen. Maar elke gemeente heeft vaste tijden waarop u gratis kunt trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten.

Kerkelijk huwelijk 

Nadat u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand bent geweest, kunt u nog in de kerk trouwen. Dat heet inzegenen of bevestigen. Het kerkgenootschap beslist zelf of ze uw huwelijk wil inzegenen. Ze hoeven dit niet te doen.

Tarieven 2023 (onder voorbehoud)

Maandag 09.00 of 09.15 uur (zeer korte plechtigheid) gratis

Eenvoudige ceremonie

woensdag 09.00-12.00 uur en donderdag 09.00-16.00 uurv € 192,00
Maandag tot en met vrijdag  09.00-17.00 uur € 469,00
Zaterdag  09.00-17.00 uur € 618,00
Zondag en erkende feestdagen 09.00-17.00 uur € 772,00
Eigen locatie maandag tot en met vrijdag 09.00-20.00 uur € 453,00
Eigen locatie zaterdag 09.00-20.00 uur € 569,00
Eigen locatie zondag 09.00-17.00 uur € 686,00
Trouw-/partnerschapsboekje (niet verplicht) € 36,00
USB-stick met geluidsopname € 13,50

Overige kosten

Wijziging van de trouw/partnerdatum €  20,00
Een annulering voordat de BABS op huisbezoek is geweest € 100,00
Een annulering nadat de BABS op huisbezoek is geweest € 200,00
Een annulering van een gratis ceremonie € 35,00
Het beschikbaar stellen van één getuige € 25,00

Copyright © 2023
Webdesign door Pixel Creation